نفت سالهاست به مقوله اصلی اقتصاد کشور تبدیل شده و منشأ اصلی درآمدزایی دولتها بشمار میآید، اما اینکه سرنوشت این طلای سیاه در ماههای آتی با توجه به تحریمهای آمریکا چه خواهد شد موضوعی است که ذهن بسیاری را به خود معطوف کرده است.
اقتصاد۲۴- در ماه نوامبر 2018 بود که مرحله دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران این بار از جنس نفتی و بانکی به مرحله اجرا درآمد. در همان زمان، ایالات متحده هشت کشور خریدار نفتی ایران را از تحریم ثانویه نفتی معاف کرد و به آنها اجازه داد تا به مدت شش ماه مقدار معینی نفت از ایران خریداری کنند؛ هرچند که روز گذشته اعلام کرد دیگر در پی آن نیست که معافیتهای بیشتری به خریداران نفت این کشور اعطاء کند.
اما اینکه آیا مشتریان نفتی دیگر ایران مانند ایتالیا، یونان، تایوان و ژاپن بار دیگر به لیست خریداران نفتی ایران خواهند پیوست یا نه موضوعی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
محسن قمصری مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در گفتوگو با اقتصاد24 گفت: تا زمانی که مشتریان نفتی ایران نتوانند جایگزینی برای نفت ایران در دوره تحریم ها پیدا کنند به نظر می رسد معافیت ها تمدید شود اما آنچه مسلم است اینکه در شرایط بازار جهانی نفت از آنجایی که امکان عرضه و تقاضا با چنین نرخ هایی وجود ندارد لذا احتمال تمدید معافیت ها در چند ماه آینده بسیار زیاد است.
این کارشناس انرژی معتقد است: احتمال جایگزینی نفت ایران توسط کشورهای دیگر گزینه بسیار ضعیفی است بنابراین این تصور که صادرات نفت ایران در ماه های آینده کم خواهد شد تصور کارشناسی نیست. البته نباید از این مسئله غافل بود که پایان معافیت 6 ماهه مشتریان نفتی ایران با فصل تابستان که فصل شروع انباشت برای نفت و کاهش میزان تقاضای جهانی است همزمان میشود و ممکن است همین مسئله در کاهش تقاضا اثرات خود را بگذارد.
آنچه مسلم است اینکه در شرایط بازار جهانی نفت از آنجایی که امکان عرضه و تقاضا با چنین نرخهایی وجود ندارد لذا احتمال تمدید معافیتها در چند ماه آینده بسیار زیاد است
قمصری در مورد احتمال بازگشت مشتریان نفتی ایران برای ازسرگیری خرید خود از ایران گفت: جدا از مسئله تحریم ها، مشتریان نفت خام ایران ارتباطات خوبی با شرکت ملی نفت ایران داشتند هرچند که از طرف دیگر نمی توانستند به رابطه خود با آمریکا نیز پشت کنند و همین مسئله یک دو راهی برای مشتریان نفتی ایران ایجاد کرد اما اینکه همه مشتریان نفتی ایران در شرایط فعلی مجددا به خرید خود ادامه دهند کمی دور از ذهن است اما به نظر می رسد که تمدید معافیت ها خود به منزله کرنش آمریکا از تحریم های یکجانبه باشد.
وی بیان کرد: خوشبختانه در حال حاضر جایگزینی برای نفت خام ایران در بازار جهانی وجود ندارد اما برخی ها در تلاش هستند تا با مخلوط کردن برخی از نفت خام ها، شبیه نفت ایران را بسازند که آن هم به دلیل عملیات ویژه و هزینه های بالا صرفه اقتصادی برای کشورها ندارد و باید دید که اقتصاد پالایشگاه ها تا چه حد با این ترکیب نفت همخوانی دارد.