اقتصاد24 - برخی افراد در طول سال چندین بار رژیمهای غذایی سخت را تجربه میکنند و عموما از رژیمهای تبعیت میکنند به سرعت قابل بازگشت بوده و در عین حال سلامت جسم و روانی آنها را به خطر میاندزد به همین دلیل بسیاری از متخصصان تغذیه براین باورند که نباید هیچ از مواد غذایی ۵ گانه شامل نان و غلات، میوه، سبزیجات، گوشت و انواع مغزها از برنامه غذایی حذف شود چرا که حذف هریک از مواد غذایی در بلند مدت اثرات سوئی در افراد باقی میگذارد.
یک برنامه رژیمی مفید کمک میکند تا وزن افراد به تدریج کاهش یابد و همچنین سبب بوجود آمدن عادات غذایی و سبک زندگی شده و این رژیم غذایی در طولانی مدت حفظ میشود. هر یک از مواد غذایی مورد نیاز بدن نه تنها در سلامت جسمی افراد تاثیرگذار است بلکه فقدان هر یک از آنها سلامت روان افراد را تهدید میکند به همین دلیل متخصصان توصیه میکنند تا افراد به صورت خودسرانه رژیم غذایی نداشته باشند یا از برنامه رژیم غذایی سایرین استفاده نکنند چرا که بدن افراد با توجه به وزن و قد متفاوت است و رژیم غذایی خودسرانه آسیب جدی به افراد وارد میکند.
رژیم غذایی ناسالم افراد را به مرز افسردگی میکشاند
وحید زارع متخصص تغذیه در این زمینه میگوید: نیازهای روحی هر انسان، به محرکهای درونی نیاز دارد تا بتواند در برابر محرکهای خارجی مقاومت کند، بد خوراکی و پیروی از رژیم غذایی ناسالم، تضعیف کننده محرکهای درونی انسان میشود که او را تا مرز افسردگی و اختلالهای روانی میکشاند.
وی اضافه میکند: زنان بیش از مردان در معرض اختلالهای روانی و افسردگی قرار دارند، نزدیک به ۳۲ درصد جمعیت زنان به دلایل مختلف در معرض اختلالات روحی-روانی و افسردگی قرار دارند که افسردگی بعد از زایمان، افسردگی قبل از دوران عادت ماهانه یا پس از آن و ... از علل و عوامل آن است.
زارع ادامه میدهد: متاسفانه با این قضیه به صورت جدی برخورد نمیشود این در حالی است که تنها راه مقابله با محرکهای بیرونی که سبب آزار و اذیت روحی روانی انسان میشوند، تقویت محرکهای درونی است که اگر تقویت شوند میتوان با آرامش بیشتر، محرکهای بیرونی را به نوعی مدیریت و حل و فصل کرد.
این متخصص تغذیه با بیان این مطلب که منابع غذایی بهترین تحریک کننده محرکهای درونی انسانها است، میگوید: در حال حاضر بد غذایی و بد خوراکی در کشور حاکم است و به همین دلیل است که عناصر مورد نیاز داخلی تامین نمیشود و پزشکان را واداشته در کنار تجویز دارو برای بیماری ها، ویتامینها را هم به نسخه خود افزوده اند؛ چرا که میدانند ریشههای عصبی ناشی از درد با مصرف ویتامینها برطرف میشود.
زارع ادامه میدهد: با استفاده از سبزیجات، میوه جات و خشکبار نوعی از ویتامینهای غذایی را دریافت میکنیم که بُعد اقتصادی کمتر در آن تاثیر داشته بلکه بیشتر ناآگاهی افراد از مصرف نوع مواد غذایی مورد نیاز باعث حذف آنها از سبد خانوار شده است؛ ویتامینهایی مانند ویتامین ب۳ که میتواند جلوی خودکشی را بگیرد.
خلاء آموزش استاندارد غذاخوردن به شدت احساس میشود
این متخصص تغذیه میگوید: وقتی درست مصرف کردن مواد غذایی آموزش داده نمیشود، محرکهای داخلی کاهش پیدا میکند و در نتیجه محرکهای بیرونی به شدت تاثیر خود را میگذارند، به اشتباه غذا خوردن نه تنها کارآیی را افزایش نمیدهد بلکه باعث از بین رفتن ویتامینها هم میشود.
وی میافراید:مردم هم که درست و بجا غذا خوردن را در خلاء آموزش، بلد نیستند. به عنوان مثال یاد نگرفته اند که باید روزانه حداقل ۲۵۰ گرم سبزی و میوه مصرف کنند، اما شاهد هستیم که چند روز مصرف سبزیجات و میوه جات دارند و دیگر پرونده مصرف را میبندند به گمان این که تا یک ماه خود را بیمه کرده اند.
این متخصص تغذیه با تاکید بر این که ویتامین سی، ب۱ و ب ۳ از جمله ویتامینهای بازدارنده افسردگی و تقویت کننده محرکهای درونی بدن است، میگوید: نیاز بدن به دوپامین یا سایر هرمونهای نشاط آور که انسان را به شوق میآورند هم تحت یک شرایطی باید در بدن انسان تحریک شوند؛ یا از بیرون وارد شوند یا با مصرف مواد غذایی به ترشح آن کمک کنند.
وی اضافه میکند: حال با آموزش این که مصرف دمنوشی از هل، گلاب و زعفران یا غذایی معطر به ترشح دوپامین و سرحال شدن افراد کمک میکنند، میتوان از افسردگی، بیماریهای روحی روانی و در نتیجه آسیبهای اجتماعی ناشی از کمبود آن جلوگیری کرد.
به گفته زارع، همچنین بهترین ماده غذایی در طبیعت که بکمپلکس کامل دارد «جو» است که خوشبختانه به تازگی تولید آن در بازار زیاد دیده میشود.
وی ادامه میدهد: بزرگترین مشکل ما این است که مردم به دلیل نبود آموزش، با استانداردها آشنا نمیشوند و روز به روز، بیماریهای مختلف افزایش پیدا میکنند.
وی با بیان این که آمارها به ما کمک میکنند که درباره مسالهای دانش افزایی کنیم و راه حل ارائه دهیم، میگوید: دادن آمار بدون بهره گیری از آن فایدهای به حال مردم ندارد.
بهبود شاخصهای سلامت روان در اولویت وزارت بهداشت است
در این مورد، علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن تاکید بر این که یکی از اولویتهای وزارت بهداشت، بهبود شاخصهای سلامت روان است، گفته بود: ۲۰ درصد جمعیت کشور دچار اختلالهای روانی مثل افسردگی یا اضطراب است که بر اساس برنامه ملی با غربالگری فعال شناسایی میشوند و تحت مراقبت قرار میگیرند.
رئیسی یادآور شده بود: هدف کلان کشوری ارتقای سلامت روان مردم است که عوامل مختلفی مثل ایجاد نشاط در جامعه و کاهش فشار اقتصادی بر مردم و بسیاری از عوامل دیگر ارتباط دارد. ضمن این که اکنون ۱۶۰۰ کارشناس سلامت روان در قالب برنامه کاهش آسیب در شبکه بهداشتی کشور مستقر هستند و برنامههای مختلفی را برای غربالگری، شناسایی افراد دچار اختلالات روانی، ارائه خدمات آموزشی و ارجاع افراد نیازمند خدمات درمانی به سطوح بالاتر انجام میدهند.
منبع: ایرنا