اقتصاد۲۴- منطقه آزاد تجاری به منطقهای گفته میشود که صادرات و واردات به کشورهای دیگر در آن آزاد است و همچنین معافیت از پرداخت مالیات یک محرک مالی برای فعالان در این مناطق است.
از آغاز تدوین و تصویب قانونهای مربوط به چگونگی مالیات مناطق آزاد در سال ۷۲، با اتکا به ماده ۱۳ قانون مربوط به مناطق آزاد، تمام اشخاص حقوقی و افراد حقیقی که در این مناطق به فعالیتهای اقتصادی مشغولند، از تاریخ مندرج در مجوز بهره برداری آنها تا ۲۰ سال پس از آن از معافیت مالیاتی برخوردارند، اما بعد از اتمام ۲۰ سال مشمول قانونهای مالیاتی میشوند و مکلف به پرداخت مالیات هستند.
براساس آمارهای ارائه شده از سوی مرتضی بانک، دبیر شورای عالی مناطق آزاد، این مناطق تاکنون توانستهاند حدود ۲۵۰ هزار شغل ایجاد کرده و در جهت توسعه و حمایت از تولید و صنایع کشور اقدام کنند.
روحالله حضرتپور نماینده مردم ارومیه در مجلس در گفتگو با اقتصاد۲۴ در این خصوص با اشاره به اینکه با توجه به تبصره ۱ ماده ۱ قانونهای مربوط به اداره مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، فعالان و سرمایهگذاران اقتصادی که در این مناطق فعالیت میکنند، مستثنی از مالیات بر ارزش افزوده هستند، افزود: به پشتوانه ماده ۱۳ قانونهای مربوط به اداره مناطق ویژه و آزاد، فعالیتهای اقتصادی در این محدوده از معافیت مالیاتی برخوردار است.
وی با اشاره به لایحه دولت مبنی بر ایجاد هشت منطقه آزاد جدید و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی گفت: با توجه به اینکه ایجاد زیرساختهای لازم برای توسعه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی بر عهده دولت است باید بهطور جدی زیرساختهای توسعه اقتصادی در این مناطق فراهم شود.
عضو فراکسیون جوانان مجلس تصریح کرد: دولت پیشنهاد ایجاد ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی را به مجلس ارائه کرد که نمایندگان علاوه بر موافقت با ایجاد این مناطق، تصویب کردند که ۸۶ منطقه ویژه اقتصادی دیگر هم ایجاد شود. بر این اساس مجلس با ایجاد ۹۸ منطقه ویژه اقتصادی موافقت کرده است.
نماینده ارومیه در مجلس با بیان اینکه صرفاً تصویب کردن موضوعی در مجلس دردی را دوا نمیکند، افزود: از زمان تصویب ایجاد چند منطقه آزاد و ویژه اقتصادی حدود یک سال و نیم گذشته است، ولی متاسفانه تا به امروز دولت برنامهای برای اجرایی کردن این مصوبه ارائه نکرده است.
وی گفت: معافیت مالیاتی در این مناطق بهترین فرصت برای جذب سرمایهگذار است که میتواند برای مردم آن منطقه و استان مثمرثمر واقع شود و طبیعتاً توسعه اقتصادی مناطق آزاد و ویژه تجاری، منافع زیادی هم برای مردمان آن منطقه و هم برای اقتصاد کشور در پی خواهد داشت.
حضرتپور خاطرنشان کرد: فعالیت در مناطق آزاد باید بیشتر جنبه صادراتی داشته باشد تا وارداتی. هدف ما از معافیت مالیاتی این مناطق برای جذب سرمایهگذار، رونق اقتصادی و معرفی کالا و خدمات خود در منطقه و جهان است، پس باید بیش از پیش نگاهمان را از محصولات وارداتی به تولید و صادرات از طریق این مناطق تغییر دهیم.