ساجده رحیمی،اقتصاد۲۴- جمهوری تانزانیا واقع در شرق قاره پهناور آفریقا یکی از فقیرترین کشورهای آفریقایی است که اقتصادش اتکای زیادی به بخش کشاورزی دارد. محصولات مهم کشاورزی در تانزانیا قهوه، پنبه، چای، توتون و بادام هندی است. این کشور همچنین از بزرگترین تولیدکنندگان ماهی در شرق آفریقاست که بیشتر از دریاهای ویکتوریا، تانگانیکا و نیاسا صید میشود.
تانزانیا منابع معدنی فراوانی چون طلا، الماس، فسفات، زغال سنگ، آهن و... دارد. این کشور سومین تولیدکننده طلا در آفریقا پس از آفریقای جنوبی و غناست و با وجود منابع طبیعی فراوان، بسیاری از فرصتهای آن بدون استفاده باقی مانده است و در حقیقت این کشور زمینههای بسیاری برای سرمایه گذاری دارد که بلااستفاده مانده است.
دارالسلام مرکز استان دارالسلام و بزرگترین شهر تانزانیا، مرفهترین شهر کشور و یکی از مراکز اقتصادی مهم منطقه است. این شهر نقطه ورود و خروج بسیاری از گردشگران است که از تانزانیا بازدید میکنند. این شهر در گذشته یک دهکده ماهیگیری آرام و شناخته شده بود، اما امروز به دلیل دارا بودن سواحل زیبا، جمعیت آن به بیش از سه میلیون رسیده و هر ساله گردشگران زیادی را میپذیرد، چرا که علاوه بر زیباییهای طبیعی، این شهر ترکیبی از فرهنگهای افریقایی، عربی و هندی را توامان در خود جای داده و از نظر فرهنگی نیز به مانند موزهای دیدنی است و علاوه بر آن دارای جاذبههای دیگری نیز هست.
تانزانیا در حال حاضر در حال اجرای برنامههای توسعه مناطق اقتصادی است که شامل مناطق پردازش صادرات (EPZ) و مناطق ویژه اقتصادی (SEZs) برای تشویق به تولید کالاهای ارزش افزوده برای بازارهای منطقه و همچنین صادرات به دیگر کشورهاست.
دولت تانزانیا با در نظر گرفتن یک منطقه ویژه اقتصادی در شهر دارالسلام و در نظر گرفتن اداره مناطق پردازش صادرات تانزانیا (EPZA) که به عنوان اصلیترین سازمان دولتی برای ترویج سرمایه گذاری در مناطق ویژه اقتصادی تانزانیا (SEZs) است، تلاش کرده است تا به ترویج، ثبت و تسهیل سرمایه گذاری در SEZs در سرزمین اصلی تانزانیا بپردازد.
این اداره وظیفه دارد توسعه زیرساخت ها، ارائه خدمات تجاری به سرمایه گذاران و صدور مجوزهای لازم در منطقه ویژه اقتصادی را انجام دهد. اهداف اداره مناطق پردازش صادرات تانزانیا، شامل ترویج سرمایه گذاری در مناطق تعیین شده، جذب و تشویق انتقال فن آوریهای جدید، ارتقاء فرآوری مواد اولیه محلی، ایجاد و افزایش فرصتهای شغلی، افزایش درآمد ارزی و.. است.
دولت تانزانیا در سال ۲۰۰۶، مناطق ویژه اقتصادی (SEZs) را به عنوان استراتژی دستیابی به برنامه Mini-Tiger ۲۰۲۰ ایجاد کرد؛ هدف از این کار ارتقاء پیشرفت سریع و چشمگیر در رشد اقتصادی، درآمد صادراتی و ایجاد اشتغال و همچنین جذب سرمایه گذاری خصوصی بود.
در حقیقت ازآنجایی که یک منطقه ویژه اقتصادی یک منطقه جغرافیایی است که دارای قوانین اقتصادی آزادتری نسبت به قوانین معمولی کشور است، این به عنوان یک ابزار توسعه اقتصادی برای ترویج رشد سریع اقتصادی با استفاده از مشوقهای مالی و تجاری برای جذب سرمایه گذاری و فناوری در نظر گرفته شد که معافیتهای گوناگونی نظیر معافیت مالیات 10 ساله شرکت ها، معافیت از نگه داشتن مالیات در اجاره، سود سهام و بهره به مدت ۱۰ سال، معافیت از هرگونه انتقال مشروط سود، سود سهام و حق امتیاز و.. را شامل میشود.
مناطق ویژه اقتصادی که تانزانیا در نظر دارد برای توسعه بیشتر آنها را ایجاد کند در قالب مناطق پردازش صادرات، بنادر رایگان، مناطق آزاد تجاری، پارکهای صنعتی، پارکهای علم و فناوری، مناطق آزاد کشاورزی و مناطق توسعه گردشگری خواهند بود.