اقتصاد۲۴- هر گرم طلا ۱۸ عیار، امروز به ۵۱۶،۹۰۰ تومان رسید که نسبت به ۲ روز پیش، افزایش ۰.۶۱ درصدی داشته است.
هر مثقال طلا ۱۸ عیار در بازار روز قبل نسبت به ۲ روز پیش، با ۱۵۰۰۰ تومان افزایش، ۲،۲۴۰،۰۰۰ تومان نرخ گذاری شد.
هر اونس طلا در بازار امروز نسبت به ۲ روز پیش، با ۲.۳ دلار افزایش، ۱،۵۷۳ دلار نرخ گذاری شد.
هر گرم طلا ۲۴ عیار، امروز به ۶۸۹،۲۰۰ تومان رسید که نسبت به ۲ روز پیش، افزایش ۰.۶۲ درصدی داشته است.
سکه بهار آزادی در بازار روز قبل نسبت به ۲ روز پیش، با ۴۰۰۰۰ تومان افزایش، ۵،۰۵۰،۰۰۰ تومان نرخ گذاری شد.
سکه امامی، امروز به ۵،۰۶۵،۰۰۰ تومان رسید که نسبت به ۲ روز پیش، افزایش ۰.۷۸ درصدی داشته است.
نیم سکه، امروز به ۲،۵۷۰،۰۰۰ تومان رسید که نسبت به ۲ روز پیش، افزایش ۰.۳۸ درصدی داشته است.
ربع سکه، امروز به ۱،۵۶۰،۰۰۰ تومان رسید که نسبت به ۲ روز پیش، افزایش ۰.۶۴ درصدی داشته است.
هر سکه گرمی در بازار روز قبل نسبت به ۴ روز پیش، با ۳۰۰۰ تومان افزایش، ۹۳۳،۰۰۰ تومان نرخ گذاری شد.
اونس طلا
زمانی که طلا از معدن استخراج میشود، نرم و حالت پذیر است؛ در حدی که یه راحتی میتوان آنرا به شکلهای مختلف درآورد و حتی روی آن به سادگی حکاکی کرد. طلای استخراج شده از معدن را معمولا به فرم شِمشی که ۴۰۰ اونس یا ۱۲/۵ کیلوگرم وزن دارد و عیار آن ۹۹۵ در هزار است، در میآورند.
به خاطر نرمی زیاد این عنصر، ساخت زیورآلات، انواع سکه یا اشکال مختلف هندسی نیاز به ترکیب با فلزات دیگر برای سختتر کردن آن وجود دارد. بنابراین، طلا را هنگام ذوب، با فلزات دیگری مانند نقره و مس مخلوط میکنند و آلیاژی که به دست میآید، درصدی طلا و درصدی فلز دیگر است. عیار طلا دقیقا به همین معنا است.
عیار طلا نشانگر وجود چه مقدار طلا و چه مقدار فلز دیگر در آلیاژ است. نمایش عیار استاندارد در بعضی کشورها برای طلای خالص، عدد «۲۴» است و هرچه از خلوص طلا کمتر شود، از این عدد هم کاسته میشود. طلای ۲۴عیار یعنی طلای خالص.
در ایران و بسیاری از کشورها نمایش عیار با عدد ۱۰۰۰ نیز وجود دارد. البته عیار ۱۰۰۰ برای آسان کردن درصد خلوص طلا به کار میرود، چون شمشها با عیار ۹/۹۹۹ معامله میشوند و یک هزارم درصد ناخالصی احتمالی در نظر گرفته میشود.
تفاوت طلا ۱۸ عیار و ۲۴ عیار
به طلای با درجه خالصی بسیار بالا طلای ۲۴ عیار گفته میشود. خلوص طلای ۲۴ عیار ۹/۹۹ درصد است. به دلیل همین خالصی نیز درجه شکنندگی این نوع طلا بسیار بالا است. به طوریکه اگر طلا را زیر دندان قرار دهید جای دندان در آن باقی میماند. یکی از راههای تشخیص خالص بودن طلا نیز در گذشته همین کار بوده است.
اگر جای دندان در طلا باقی میماند یعنی طلا خالص است. هر چه از خالص بودن طلا کم شود از عیار آن نیز کم خواهد شد. پس از طلای ۲۴ عیار در رده بندی عیارها به طلای ۱۸ عیار میرسیم این نوع طلا آلیاژی است که در ۷۵ درصد آن طلا وجود دارد و ۲۵ درصد دیگر با یک فلز پایه مثل نیکل یا مس ترکیب شده است.
در طلای ۱۴ عیار هم ۵/۵۸ درصد طلا وجود دارد. معمولا هرقدر عیار طلا بالاتر باشد، طلای ۱۴ عیار دوام بالاتری نسبت سایر عیارها دارد؛ زیرا با فلز دیگری ترکیب شده که به آن مقاومت میبخشد. حلقههایی که از طلای ۱۴ عیار ساخته شده باشند، از دوام بیشتری برخوردارند.
مثقال طلا
مثقال یک واحد اندازه گیری است که ریشه آن عربی است. در قدیم دو نوع وزن برای مثقال در نظرگرفته میشد. مثقال شرعی و مثقال صیرفی. وزن معادل مثقال شرعی ۱۸ نخود و مثقال صیرفی ۲۴ نخود تعیین شده بود. مثقال ۱۸ نخودی ۳.۴۵۶ گرم است و مثقال ۲۴ نخودی ۴.۶۰۸ گرم و معادل یک شانزدهم سیر محاسبه میشود. در معاملات طلا مثقال صیرفی مبنا قرار میگیرد که بر اساس آن هر مثقال طلا ۴.۶۰۸ گرم است.
استفاده از واحد مثقال برای فروش عمده در بازار طلا است. اصطلاحا خریداران و فروشندگان طلا در سطح مثقال را بنکداران میگویند. بنکداران عکس معامله گران خرد معاملات طلا را بر اساس گرم انجام نمیدهند و بلکه در سطح مثقال اقدام به خرید و فروش طلا میکنند. در بازار طلا بنکداران وقتی میخواهند قیمت مثقال طلا را پرس و جو کنند از لفظ مظنه استفاده میکنند.
گرم طلا
گرم یکی از واحدهای محاسبه وزن است اگر هر اونس طلا ۳۱.۱ گرم باشد هر گرم ۳۲ هزارم اونس طلا برآورد میشود. استفاده از گرم در بازار طلا معمولا در بخش طلاهای ساخته شده کاربرد دارد. سازندگان، طلای آب شده را بر اساس گرم ارزشگذاری میکنند و قیمت اجرت ساخت طلا را نیز به صورت گرم محاسبه میکنند.
معمولا در بازار مشتریان گرمی طلا خریداران خرد هستند که سبد اصلی خریدشان زیورآلات طلا است. برای تبدیل گرم طلا به مثقال کافی است قیمت گرم را در عدد ثابت ۳۳۱۸/۴ ضرب کنید.
چطور مثقال طلا را به گرم تبدیل کنیم؟
مثقال یکی از واحدهای وزن رایج برای اندازه گیری جرم طلا است که از زبان عربی به فارسی وارد شده و معادل ۶۰۸۳/۴ گرم طلای ۱۷ عیار (۵/۷۰ درصد) است. اما طلای مورد استفاده در ایران طلای ۱۸ عیار یا به عبارت دیگر با خلوص ۷۵ درصد است؛ بنابراین برای تبدیل هر مثقال طلا به گرم، ابتدا باید عیار مثقال را از ۱۷ به ۱۸ تبدیل کنیم؛ بنابراین ۵/۷۰ درصد که خلوص طلای ۱۷ عیار است را بر ۷۵ درصد که خلوص طلای ۱۸ عیار است تقسیم باید کنیم و در مرحله بعدی در وزن هر مثقال به گرم که معادل ۶۰۸۳/۴ گرم است ضرب میکنیم.
در نهایت از این ضرب و تقسیمها عدد ۳۳۱۸/۴ بدست میآید که درواقع وزن یک مثقال طلای ۱۸ عیار یا همان ۷۵ درصد است. طلافروشان عموما قیمت یک گرم طلا را از تقسیم قیمت مثقال طلا بر ۳۳۱۸/۴ بدست میآورند. برای نمونه اگر یک مثقال دو میلیون ۱۴۵ هزار تومان باشد این رقم را باید بر عدد ۳۳۱۸/۴ تقسیم کرد. حاصل کار قیمت گرم است که در حدود ۴۹۵ هزار تومان است؛ بنابراین سادهترین روش برای تبدیل قیمت مثقال طلا به گرم طلا تقسیم قیمت هر مثقال بر عدد ثابت ۳۳۱۸/۴ است.
طلای آب شده چیست
به قطعه طلایی که پس از ذوب، به دست میآید، طلای آب شده میگویند، چون از آب کردن و ذوب طلاهای کهنه و دست دوم، حاصل میشود و «آب شده» است. قطعههای آب شده، بین کارخانجات طلاسازی و طلافروشان جابه جا میشود و مواد مصرفی مورد نیاز این صنف است تا در ساخت زیورآلات طلا استفاده شود. کارخانه طلاسازی هم برای رسیدنِ آن آبشده به عیار مطلوب، فلزات دیگر (مثلا نقره و مس) یا شمش خالص طلا را به آن میافزاید و دوباره ذوبش میکند و سپس در چرخۀ تولید قرار میگیرد و به زیورآلات تبدیل میشود. معمول طلای آب شده در بازار به صورت کیلویی خرید و فروش میشود.
ریشه عیار چیست؟
این کلمه از دانههای گیاه کاروب (Carob) گرفته شده که بعدها در زبان لاتین به کرات (Carat) یا قیراط تبدیل شده است. این دانهها در زمان باستان توسط بازرگانان برای میزان کردن ترازوها در سرتاسر بازارهای خاورمیانه استفاده میشد.
طلای سفید چیست؟
طلای سفید یک عنصر طبیعی نیست. درحقیقت طلای سفید ترکیب فلزات دارای رنگ روشنتر با طلا است. سفیدترین نمونه آن با ترکیب رادیوم (فلزی از خانواده پلاتینیوم) آب داده میشود.
معنای عبارتهای طلای قرمز و طلای پر شده چیست؟
طلای قرمز، نقره با عیار صحیح است که آب طلا خورده باشد. طلای پر شده یک فلز پایه مانند نیکل است که با یک لایه نازک طلا پوشانده شده است. قیمت این نوع از جواهرات ارزان است، اما با گذر زمان لایه طلا از بین میرود.
گواهی سپرده طلا چیست؟
گواهی سپرده کالایی با مفهوم قبض انبار در کشور ما نیز از ابزارهای نوپای بازار سرمایه به شمار میرود که پتانسیلهای بسیار بالایی را درون خود دارد، این اوراق علاوه بر تسهیل معاملات انواع کالاها در بستری منظم و شفاف، امکان تامین مالی دارندگان انواع کالاها را نیز فراهم میکند.
بورس کالای ایران نیز درصدد استفاده از این ابزار مالی جدید در راستای توسعه معاملات کالایی و نیز بهره گیری ذی نفعان و فعالان بازار از مزایای آن است.
برخی از مزایای گواهیهای سپرده کالایی شامل امکان ایجاد تامین مالی، کشف نرخ پیوسته برای کالای پشتوانه گواهی سپرده کالایی، نمایش وضعیت موجودی انبار محصولات مختلف و ارایه تضمین برای انجام معاملات نقدی در سایر گروههای کالایی است البته معرفی یک ابزار جدید بر مبنای کالا، نیازمند آن است که کالای پایه برخی ویژگیها و ظرفیتها را دارا باشد.
انواع کالاها قابلیت معرفی گواهی سپرده کالایی بر روی آنها را دارند. در مجموع برخی از مهمترین مشخصههای یک کالا که بتوان آن را به عنوان یک دارایی پایه مطلوب برای معاملات گواهی سپرده کالایی منظور کرد عبارتند از: استانداردپذیری کالا، قابلیت ماندگاری کالا برای یک دوره زمانی قابل قبول، وجود مازاد عرضه برای کالا و قابلیت تفکیک کالا به محمولههای استاندارد.
پیش نیازهای معاملات گواهی سپرده کالایی
یکی از مقدمات راه اندازی صدور و معاملات گواهی سپرده کالایی وجود انبارهای حائز شرایط استاندارد حسب مورد نگهداری محصولات مختلف در آن است؛ لذا راه اندازی سیستم قبض انبار در وهله نخست نیازمند ساماندهی بخش انبارداری کشور است، از این رو توسعه این امر خود به خود به گسترش و بهبود انبارداری و رفع مشکلاتی که در این خصوص وجود دارد نیز کمک خواهد کرد.
به عنوان مثال همانطور که میدانیم یکی از دلایل اصلی حجم بالای ضایعات بخش کشاورزی نبود انبارهای مدرن جهت انبار کردن محصولات کشاورزی است و در حوزه دیگر محصولات از جمله محصولات صنعتی نیز استفاده از نظام انبارداری و گواهی سپرده کالایی نقدشوندگی کالاهای موجود در انبارها را افزایش خواهد داد، اما متاسفانه عدم وجود قانون یکپارچه نظام انبارداری در کشور یک خلاء جدی در این زمینه است.
اقدامات بورس کالای ایران جهت راه اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی
اقدامات بورس کالا در حوزه گواهی سپرده کالایی از سال ۹۴ در بخش محصولات کشاورزی و فلزات گران بها آغاز شد.
در آینده نزدیک محصولات صنعتی و پتروشیمی نیز در دستور کار راه اندازی این معاملات قرار دارند.
در حوزه فلزات گرانبها معاملات گواهی سپرده کالایی با سکه طلای تمام بهار آزادی در اسفند ماه سال ۹۴ آغاز شد و در تیر ماه ۹۵ نیز معاملات آنلاین گواهی سپرده سکه طلا کلید خورد، این امر با مذاکره با برخی بانکها جهت پذیرش یک انبار در تهران معاملات راه اندازی شد.
در حوزه محصولات کشاورزی راه اندازی ابزار جدید گواهی سپرده کالایی از سال ۹۴ با اجرای سیاست حمایتی ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مقارن شد؛ که در این راستا پذیرش انبارهای محصولات زراعی و تشکیل کارگروههای اجرایی متعدد از جمله اقدامات بورس کالای ایران در این زمینه بوده است.
گواهی سپرده سکه طلای تمام بهار آزادی
طلا به دلیل ویژگیهای خاص خود همواره در طول تاریخ به عنوان وسیله مبادلات شناخته شده است و برای این نوع استفاده از طلا معمولا مسکوکاتی در دورههای مختلف ضرب شده است.
ظرفیت سکه طلا به عنوان داراییهای پایه جهت راه اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی
طلا به شکل سکه به جهت اینکه دارای استاندارد و قابلیت پذیرش همگانی است علاوه بر آن احراز کیفیت و اصالت آن نیازمند مستندات خاصی نبوده و توسط افراد خبره به راحتی قابل انجام است و از داراییهای مناسب برای راه اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی محسوب میشود.
همچنین این کالا به عنوان یک کالای سرمایهای گستره جغرافیایی زیادی داشته و با راه اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی برای آن میتوان طیف وسیعی از افراد را به سمت این بازار هدایت کرد.
راه اندازی سیستم گواهی سپرده کالایی برای سکه میتواند مزایای متعددی را برای دارندگان این کالاها به همراه داشته باشد که علاوه بر امکان معاملات راحتتر و مطمئنتر و نیز تامین مالی با توثیق آن هزینههای نگهداری این کالاها در منازل، مغازهها و... را که بسیار پرریسک است به شدت کاهش میدهد.
به این معنی که دارنده سکه طلا به جای نگهداری آن و تحمل ریسکهای سرقت و ... آن را به یکی از انبارهای پذیرش شده بورس برای این منظور تحویل داده و گواهی سپرده کالایی دریافت میکند.
در صورت تمایل به فروش سکههای خود نیازی به مراجعه به انبار بورس و دریافت سکه و مراجعه به بازار نبوده و صرفا با تماس با کارگزار مربوطه، امکان فروش سکههای خود ودریافت وجه معامله در سریعترین زمان ممکن را خواهد داشت.
نگاهی به برخی آمار و ارقام نشان دهنده پتانسیل بسیار بالای این بازار برای راه اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی است؛ طبق آمار اعلام شده در سال ۸۶ تاکنون ۴۰ میلیون قطعه سکه بهار آزادی در طول دهههای اخیر در کشور ضرب شده است که البته این تعداد شامل تمام قطعههای تمام، نیم و ربع است این عدد نشان دهنده وجود بازاری با ارزش معاملات بسیار بالا است.
با راه اندازی این بازار گروههای مختلفی از افراد با انگیزههای متفاوت میتوانند در بازار آن حضور داشته باشند.
مهمترین مخاطبان احتمالی معاملات گواهی سپرده کالایی سرمایه گذاران حوزه سکه و طلا، صرافی ها، خانوارهایی با پس انداز سکه و بانکها و معامله گران بازار آتی سکه خواهند بود.
فرایند عملیاتی معاملات و تسویه گواهی سپرده کالایی
بدیهی است که برای شروع معاملات این اوراق لازم است قبل از هر اقدامی انباری برای نگهداری سکه توسط بورس شناسایی شده و بر اساس استانداردهای اعلامی بورس پذیرش شود.
با توجه به ماهیت کالا و نیز امنیت بالای مورد نیاز برای نگهداری آن، به نظر میرسد بانکها پتانسیل بالایی برای انبارداری این کالا را داشته باشند و از این رو بانک طرف قرارداد بورس با احراز شرایط تعیین شده توسط بورس به عنوان انبار نگهداری سکه خواهد بود.
مراحل معاملات گواهی سپرده کالایی سکه طلا به شرح زیر است:
مشتری در صورت نداشتن کد بورسی از طریق یکی از کارگزاران اقدام به دریافت کد بورسی میکند و مشتری برای تحویل سکه (تمام بهار آزادی طرح امام ضرب سال ۸۶) به انبار اعلام شده بورس مراجعه میکند.
مشتری فرم ارزیابی کالا و تحویل توسط انبار را پر کرده و امضاء میکند.
مشتری هزینه کارشناسی سکه به میزان هر قطعه ۵۰۰۰ ریال به انبار سکه (بانک) پرداخت کرده و رسید را از بانک دریافت میکند.
انباردار قبض انبار را در دو نسخه صادر کره و پس از امضای مشتری یک نسخه آن را نزد خود نگهداری کرده و نسخه دیگر را ممهور نموده و به مشتری ارائه میدهد.
مشتری لازم است بار دیگر (روز بعد) جهت دریافت گواهی سپرده کالایی به انبار مراجعه کند.
مشتری برای فروش گواهی خود در بورس، به یکی از کارگزاران دارای مجوز معاملات گواهی سپرده کالایی در بورس مراجعه میکند.
کارگزار میتواند نمایندهای برای این منظور در انبار مستقر کند.
کارگزار به نمایندگی از مشتری و با اخذ دستور فروش از وی اقدام به فروش سکه در بورس میکند.
بعد از انجام معامله مالکیت گواهی از نام فروشنده به خریدار تغییر میکند.
خریدار بعد از تسویه با کارگزار، معرفی نامه (حواله)ای از وی برای تحویل از انبار دریافت میکند.
وجه معامله بعد از ۴۸ ساعت بعد از کسر هزینههای انبارداری به میزان ۵۰ ریال به ازای هر روز برای هر قطعه سکه، توسط کارگزار فروشنده به حساب فروشنده واریز میشود. هزینههای انبارداری بعد از انجام هر معامله توسط سمات به حساب کارگزار (انبار) واریز میشود. خریدار گواهی با فرآیندی مشابه میتواند گواهی را به فرد دیگری واگذار کند.
خریدار یا نماینده قانونی وی در صورت تمایل برای تحویل، با همراه داشتن مدارک احراز هویتی و معرفی نامه (حواله) صادر شده توسط کارگزار خریدار به انبار مراجعه میکند.
خریدار در انبار درخواست ترخیص سکه را به انباردار ارائه میکرده. انباردار درخواست ترخیص را برای خریدار در سامانه ثبت میکند.
در صورت صدور مجوز توسط بورس انباردار میتواند سکه را ترخیص کند. انباردار هزینههای انبارداری را محاسبه کرده و صورتحساب مربوطه را به خریدار ارائه میکند.
خریدار هزینه انبارداری اعلام شده را به شماره حساب مشخص شده واریز کرده و رسید دریافت میکند. سکههای تحویلی به خریدار میتواند با وکیوم یا بدون وکیوم باشد، در صورتی که انبار مایل به تحویل سکه وکیوم باشد، لازم است سکه را با وکیوم خود تحویل نماید. بعد از تحویل سکه توسط خریدار، هیچ گونه اعتراضی از بابت کیفیت و کمیت سکههای تحویل شده قابل پذیرش نیست.
عوامل تاثیرگذار بر قیمت طلا
سیاستهای پولی: سیاستهای پولی مهمترین اثربخشی را بر ارزش طلا دارند. یکی از شیوههای این اعمال سیاست، تغییر در نرخ سود است.
بالا رفتن نرخ سود باعث میشود مردم به فروش طلا تمایل پیدا کنند و، چون این افزایش نرخ بهره شرایط بهتری برای سرمایه گذاری ایجاد میکند، مردم سرمایه هاشان را با فروش طلا انتقال میدهند.
این افزایش عرضه منجر به کاهش قیمت طلا میشود. عرضه بالای نقدینگی یکی دیگر از سیاستهای پولی رایج است. با توجه به استراتژی بانک مرکزی در انبساط حجم نقدینگی با چاپ اسکناس، که باعث تغزیه نهادهای مالی با نقدینگی میشود، تمایل آنها برای وام دهی را بیشتر میکند بنابرین نرخ سود پایین میآید و در نهایت قیمت طلا با توجه به بالا رفتن توان خرید عمومی بیشتر میشود.
نقش تورم در ارزش طلا: زمانی که اقتصاد در حال توسعه است، سیاست مالی رایج ذخایر فدرال عرضه نقدینگی است که منجر به افزایش تورم میشود. افزایش تورم یعنی این که قیمت نهایی خرید کالا برای مصرف کننده بیشتر میشود و این افزایش مستثنی از قیمت طلا نیست. به عنوان مثال در دوره چهار ماههای که تورم از ۱ درصد تجاوز نکرده است، نرخ سود اقساط در سیستم وام دهی به ناچار پایین نگه داشته میشود و این پایین بودن نرخ بهره در نهایت باعث پایین ماندن قیمت طلا میشود.
بازار سهام و بازار طلا: کاهش قدرت بازار سهام به معنای آن است که این بازار مدخل مناسبی برای سرمایه گذاران نیست؛ بنابراین سرمایه گذاران به دنبال یافتن محلی امنتر برای سرمایه شان میگردند و طلا بدون شک میتواند یکی از بهترین گزینهها باشد. تغییرات بازار سهام در ماههای اکتبر در اکثر بازه زمانی دهه اخیر، با شکست این بازار همراه بوده است که در زمان مشابه با بررسی ارزش جهانی طلا به افزایش قیمت این فلز منتج میشود.
بنابرین بازار سهام (به ویژه بازار بورس اروپا و آمریکا) نسبت معکوسی با قیمت جهانی طلا دارا است و شکست بازار سهام باعث بالا رفتن ارزش طلا میشود. میزان تقاضای طلا در بازار آسیا، بروز جنگ یا بلایای طبیعی، بوجود آمدن عدم تعادل جهانی و تغییرات نحوه و میزان سرمایه گزاری در بخشهای مرتبط با طلا، از دیگر عوامل تغییر ارزش طلا در بازار جهانی هستند.
بانکهای مرکزی و سیاستهای پول و مالی: بانکهای مرکزی کشورهای مختلف از جمله آمریکا که دارای بیشترین میزان ذخیره طلای جهان به حجم ۸۰۰۰ تن است، به ذخیره طلاگرایش شدیدی دارند.
ذخیره فیزیکی طلا با توجه به رابطه معکوس قیمت طلا و دلار، منجر به افزایش قدرت ارزی یک کشور میشود و ارز آن کشور را با ارزشتر میکند. برای مثال روسیه و چین پس از دوران بحران اقتصادی شروع به افزایش ذخیره سازی فیزیکی طلا کردند که این افزایش تقاضا منجر به رشد ارزش جهانی طلا شد.
بنابرین بانکهای مرکزی کشورهای مختلف، نقش مهمی در تغییرات قیمت جهانی طلا دارند. مانا بودن شرایط بانکهای مرکزی کشورهای صنعتی مانند آمریکا، ژاپن و بانک مرکزی سوییس میتواند نقش مهمی در ثبات بازار جهانی طلا داشته باشد.
اگر سیاستهای پولی این بانکها با مشکل مواجه شود یا هرگونه شکست در سیستم آنها بروز کند، نتیجهای که متعاقبا به همراه خواهد داشت، گذاری است ازکاهش اعتماد به سیاستهای پولی کاغذی، به اعتماد بیشتر به سرمایه گذاری بر روی طلا و در نتیجه قیمت طلا را در بازارهای جهانی با رشد همراه میکند.
رابطه قیمت طلا و دلار: طلا و دلار آمریکا همبستگی منفی دارند به این معنی که روال معمول رشد قیمت طلا با افت ارزش دلار همراه خواهد بود و تقویت شاخص دلار نیز منجر به افت بهای فلز زرد میشود. هرگاه فدرال رزرو آمریکا سیاست پولی انقباضی (رشد نرخ بهره) را دنبال کند، عامل تقویت ارزش دلار شده و باعث کاهش قیمت طلا خواهد شد.
فرصتها و ریسکهای سرمایه گذاری در بازار طلا
عوامل متعدد و بعضا پیچیدهای بر ارزش جهانی طلا تاثیر گذارند که میتوان تغییرات نرخ بهره (به ویژه در آمریکا)، افزایش نااطمینانیهای سیاسی، اقتصادی یا ژئوپلیتیک، سیاستهای مالی اقتصادهای بزرگ و نوسانات بازارهای جانشین طلا (مانند بازار سهام) را به عنوان مهمترین عوامل تحریک کننده قیمت فلز زرد رنگ عنوان کرد. این عوامل بیشتر به نهادهای اقتصادی آمریکا (با توجه به وابستگی طلا و دلار) و پس از آن به نهادهای اروپایی و صنعتی جهان مربوط میشود.
زمانی که بانکهای مرکزی در حال کاهش ذخایر ارزی خود و افزودن طلا به صندوقهای ذخیره خود هستند، زمانی است که ارزش طلا نه تنها به دلیل رشد تقاضا بلکه به خاطر تغییر رویه این نهادها در چینش ذخایر خود (معمولا دلارزدایی) رخ خواهد داد.
زمانی که صندوقهای قابل معامله در بورس ETFها پشتوانه طلای خود را افزایش میدهند، یا به دلیل جذابیت اونس طلا است یا به دلیل پیش بینی نااطمینانی در فضای بین المللی. به عنوان مثال احتمال وقوع رکود مالی، طلا را به عنوان یک پناهگاه امن کلاسیک با اقبال روبه رو میکند که به رشد بهای آن ختم خواهد شد. تنشهای مهم در دنیا نیز بهای اونس را افزایش میدهند، البته روند صعودی در این حالت موقتی خواهد بود. سرمایه گذاری در بازار طلا با خرید و فروشهای پرتکرار، سریع، کوتاه مدت و میان مدت تنها در صورت تخصص سرمایه گذار با سود همراه خواهد شد.
در غیر این صورت نتیجه جز زیان نخواهد بود. با توجه به بازدهی طلا در بازههای گوناگون زمانی، خرید و نگهداری آن در بلندمدت احتمال سوددهی بسیار بیشتری دارد. در بازههای بین ۲ تا ۱۰ سال بیشترین میزان سود با کسر اثر تورم از آن، حاصل میشود.
تغییرات قدرت ارزها
از آن جا که قیمت طلا بر پایه دلار استوار است، اگر قیمت دلار در بازارهای جهانی کاهش یابد، در نتیجه ارزش طلا بنا بر رابطه معکوسی که با ارزش دلار دارد، افزایش مییابد. برای روشنتر شدن این موضوع، افت ارزش دلار، به منزله آن است که قیمت ارز دیگر کشورها برای مثال یورو یا ین ژاپن با افزایش مواجه شده اند، بنابراین قیمت طلا که بر پایه دلار محاسبه میشود با افزایش روبرو میشود.
صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در بورس
اگرچه فاکتور تغییرات میزان سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری قابل معاوضه در بورس به نظر تاثیر عمدهای بر ارزش طلا ندارد، اما تغییراتی که در سال ۲۰۱۹ در میزان سرمایه گذاری مربوط به طلا در این صندوقها پدید آمد نشان از همبستگی تغییرات سپرده گذاری در این صندوقها با تغییرات ارزش طلای جهانی دارد.
اصل عدم قطعیت در بازار طلا
زمانی که بازار جهانی با گونهای از عدم قطعیت در اتفاقات محتمل آتی، مانند این که انتخابات آینده آمریکا به نفع کدام حزب خواهد بود یا اینکه «برگزیت» چه تاثیری بر اقتصاد اروپا و آمریکا خواهد داشت روبرو میشود، قیمت طلا در این بازارها با رشد مواجه میشود. دلیل این افزایش عدم قطعیتی است که منجر به تحریک اذهان جامعه جهانی برای نگرانی از آینده اقتصادی شان میشود.
منبع: دنیای اقتصاد