اقتصاد۲۴- چین از زمانهای گذشته یکی از مهمترین شرکاء تجاری ایران به حساب میآید که حجم بالایی از صادرات و واردات ایران به این کشور اختصاص مییابد.
آمارها از تجارت در سال گذشته نشان میدهد که چین هم در صادرات و هم واردات رتبه اول را در تجارت با ایران داشته است، اما شیوع ویروس کرونا باعث کاهش واردات و صادرات شد.
در سالیان گذشته نیز آمارهای منتشر شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که معمولا ۲ کشور چین و امارات متحده عربی به ترتیب رتبه اول و دوم را در صادرات کالا به ایران دارند.
در سالی که گذشت کالاهای چینی با اختلاف در صدر کالاهای وارداتی به ایران بودند تا اینکه بیماری کرونا شیوع پیدا کرد، اما همچنان برخی از کالاها مانند اقلام بهداشتی که کاری انسان دوستانه به شمار میآید، از چین وارد میشود. در کنار آن کشورهای امارات متحده عربی، ترکیه، آلمان و کره جنوبی از جمله کشورهایی هستند که بعد از چین کالاهای آنها به ایران وارد میشود و در رتبههای بعدی جای میگیرند.
حجم بالای تجارت با چین باعث شده تا بسیاری از تجار و فعالان اقتصادی به فکر واردات از این کشور باشند، به نحوی که در سالیان اخیر موضوعاتی مانند واردات لباس از چین یا واردات گوشی از چین به دغدغه بسیاری از تجار تبدیل شده است.
بعد از انتشار ویروس کرونا، ارتباطات کشورها دچار اختلالاتی شد که واردات و صادرات را به شدت دچار مشکل کرد. پس از آن چانگ هوا سفیر چین در ایران با انتشار ویدئویی به زبان فارسی در حساب کاربری خود در توئیتر خطاب به ایرانیان و اتباع چینی ساکن در ایران گفت: ملت چین و ایران برای مبارزه با ویروس کرونا کنار یکدیگر میجنگند. قوی باش چین! قوی باش ایران!
چین به عنوان شریک تجاری ایران در شرق آسیا از جایگاه مهمی برخوردار است به طوری که بازرگانان قبل از شیوع کرونا نیازهای تجاری خود را از چین تأمین میکردند علاوه بر این، در حوزه سیاسی ایران و چین در بسیاری از موارد با یکدیگر نزدیکی مواضع دارند و طبعاً هرگونه کندی یا قطع روابط برای ۲ کشور زیانبار است.
با این حال منصور صالحفرد، رایزن سابق اقتصادی و امور بینالملل سفارت ایران در چین معتقد است اختلالی که در روابط ایران و چین در حوزه اقتصادی به وجود آمده گذری و موقت است و پس از اینکه ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان از جمله چین به کنترل درآمد، بار دیگر روابط ۲ کشور بهتر از گذشته از سر گرفته خواهد شد و در واقع کرونا نمیتواند روابط ایران و چین را متوقف کند.
کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در یک پیام توئیتری نوشت: "... و اما، دولت و ملت ایران قدردان دولتها و ملتهایی است که بویژه در این همه گیری جهانی کرونا در کنارشان ایستادند و حافظه تاریخی ایرانیان البته این قسمت ماجرا را هم فراموش نخواهد کرد. حمایتهای چین از ملت ایران در این روزهای سخت، هکذا فراموش ناشدنی است. بیگانگان ذوق زده نشوند. "
واردات کالاهای بهداشتی از چین
مجید حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره وضعیت تجارت ایران و چین اظهار کرد: اکنون در ۲ تا ۳ ماه گذشته یعنی از اول ۲۰۲۰ که حدود ۲ ماه میگذرد، ارتباط ایران با چین و البته تمام کشورهای دیگر دچار اختلال شده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین بیان کرد: در سطوحی که کالاهای عمده صادراتی از جمله نفت، گاز و پتروشیمی نیست میزان آسیب بیشتر بوده است، البته که صادرات این دسته از اقلام مشکلاتی نیز داشته، اما شدت آنها در صادرات کالاهای خرد کمتر بوده است.
حریری افزود: خرده فروشیها بیشترین ضربه را متحمل شدند که اختلالات پیش آمده هم در صادرات و هم در واردات بوده است. هم اکنون نمیتوان ارزیابی دقیقی کرد چرا که ارتباطات خیلی مرتب نیست و به ارزیابی و جمع بندی نرسیده ایم.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین ضمن اینکه گفت: چین کمکهایی به ایران برای مقابله با کرونا کرده است. بیشترین کمک برای مقابله کرونا از کشور چین رخ داده است به طوری که ۲۸ پرواز در این ۲ ماه اخیر توسط هواپیمایی ماهان و ۲ پرواز توسط هواپیمایی کشور چین برای ارائه تجهیزات انجام شده است.
حریری گفت: پس از شیوع کرونا در ایران، بیش از نیم میلیون دلار مردم چین برای کمک به کشور در مدت یک روز به حساب سفارت ایران واریز کردند.
او گفت: تا ۱۰ روز پیش سیستم ضد عفونی کننده در کشور مه پاش نبود که اکنون این دستگاه از چین ارسال شده و توسط این دستگاه شهر کار ضدعفونی انجام میشود. ۵۰۰ تخت اتاق بیمارستانی پیش ساخته فرستاده اند که به غیر از آن ۲ محموله هم خرید انجام شده که شامل تب سنج و دستکش و ماسک بوده است.
واردات از چین همانند گذشته اتفاق میافتد
مرتضوی عضو اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به وضعیت واردات کالا از چین، گفت: واردات از چین همانند گذشته اتفاق میافتد و مشکلی دراین کار وجود ندارد.
او بیان کرد: حمل مواد اولیه و قطعات مشکلاتی داشت که اکنون موانع رفع شده و کارها روال عادی خود را پشت سر میگذارد. مشکلات محدودی برای مبادلات بانکی رخ داد که اکنون هیچ مشکلی در این خصوص گزارش نشده است.
چین همچنان درگیر کروناست
در ادامه فریال مستوفی عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: چین شریک اول تجاری ایران است. در سال ۲۰۱۹ حجم معاملات تجارى در حدود ۲۳ میلیارد دلار بوده و هم اکنون به دلیل انتشار ویروس کرونا و از آنجایی که ایران هم مبتلا به این ویروس شده، ارتباطات تا حدودی محدود شده است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران تشریح کرد: با توجه به کند شدن تقاضا در چین بالطبع تقاضا براى محصولات ایرانى هم کاهش پیدا میکند و بالعکس چین خریدار نفت ایران بوده و حتى با وجود تحریم هاى اعمال شده از طرف امریکا بیش از ٧ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ از ایران نفت خریدارى کرد.
او ادامه داد: چین همواره براى ۹۰ روز نفت ذخیره میکرد و اکنون به دلیل پایین آمدن قیمت نفت و اختلاف بین عربستان و روسیه تصمیم به ذخیره سازى براى ۱۸۰ روز کرده است، ولى معلوم نیست که بتواند مقدار بیشترى نفت از ایران خریدارى کند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران بیان کرد: با وجود اینکه دولت چین اظهار میکند بیماری در کشورش افت کرده، اما هنوز به روال عادی خود بازنگشته است. در شهرهای بزرگ چین همچنان مراقبتها ى سختى وجود دارد و تمام افراد ملزم به رعایت کردن هستند.
مستوفی تشریح کرد: کرونا به شدت اقتصاد جهان را تحت تاثیر قرار داده و باعث افت قیمت سهام در جهان شده.
عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران تشریح کرد: صادرات به چین به دلیل جو حاکم کم شده است. اکنون وارداتی که از چین وجود دارد اقلام غیر تحریمى است.
گفتنی است، مبادلات ایران با چین به شکل مشخص کالاهای مصرفی نیست و از ایران مواد اولیه و مواد معدنی خام و پتروشیمی به این کشور صادر میشود و شاید در کوتاه مدت تقاضای پتروشیمی و مواد اولیه از سوی چین کم شود، اما بر روابط بلند مدت تاثیری نخواهد داشت.
منبع: باشگاه خبرنگاران