تاریخ انتشار: ۱۳:۲۰ - ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۹
معاون اسبق بانک مرکزی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح کرد؛

دولت آگاهانه سیستم بانکی را به نفع بورس منفعل کرده است/ سود ۱۵ درصدی یعنی فراری دادن سرمایه‌ها از بانک‌ها

مستخدمین حسینی گفت: امروز شاهد گسیل نقدینگی و هدایت آن توسط دولت به سمت بازار بورس هستیم. اعلام سود ۱۵ درصدی به سپرده‌های بانکی به معنای آن است که مردم در نظام بانکی سرمایه گذاری نکنند و یا سرمایه گذاری کمتری انجام دهند و این نقدینگی به سمت بازار سرمایه در جهت خرید سهام شرکت‌های دولتی در بورس هدایت شود.
حیدر مستخدمین حسینی
 
سحر گلی زاده، اقتصاد۲۴- نسبت تسهیلات به سپرده یکی از مولفه‌های مهم در ارزیابی قدرت تسهیلات‌دهی، سیاست‌های اعتباری، وضعیت دارایی بانک‌ها و نحوه مدیریت منابع بانکی را نشان می‌دهد.

از سال ۹۲ تاکنون همواره نسبت تسهیلات به سپرده (پس از کسر سپرده قانونی) روند نزولی داشته است به‌طوری که از ۹۹.۷ درصد در سال ۹۱ به ۷۸.۵ درصد در آذر ماه سال ۹۸ رسیده است. این در حالی‌ست که به‌طور متوسط بانک‌ها می‌توانند حداقل ۹۰ درصد از منابع خود را تسهیلات پرداخت کنند؛ بنابراین روند نزولی نسبت تسهیلات به سپرده نشان می‌دهد که قدرت تسهیلات‌دهی بانک‌ها در سال‌های اخیر کاهش یافته است.

این کاهش نسبت تسهیلات به سپرده در سیستم بانکی نشانه چیست؟  آیا باید آن را نشانه افول وام دهی در سیستم بانکی دانست؟

در همین رابطه حیدر مستخدمین حسینی معاون اسبق بانک مرکزی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ بیان کرد: به اعتقاد بنده یک شاخص دیگر باید در ارزیابی قدرت تسهیلات دهی اضافه شود و آن رشد نقدینگی است، یعنی به صورت مطلق نمی‌شود که این دو نسبت را در نظر گرفت و تحلیل و نتیجه گیری کرد، پس باید میزان نقدینگی و افزایش آن به این معادله اضافه شود.

وی افزود: اگر نسبت تسهیلات در سال مبدا یک عدد و در امسال یک عدد دیگر است، می‌شود آن را با یکدیگر مقایسه کرد که مقایسه آن در تحلیل‌های کارکرد نظام بانکی و شرایط اقتصادی بسیار مهم است، اما اگر به این عامل میزان رشد نقدینگی هم لحاظ شود، می‌توان نتیجه بهتری گرفت.

مستخدمین حسینی اظهار کرد: نکته مهم در خصوص نسبت تسهیلات سپرده این است که در میزان تسهیلات سپرده ها، برخی از این نقدینگی‌هایی که در دو سال اخیر ایجاد شده، به سمت بازار سرمایه حرکت کرده است که در نتیجه میزان تسهیلات از یک رشد بالایی نسبت به تورم برخوردار نبوده است و این موضوع نشان دهنده‌ این است که افزایش نقدینگی‌ها در جامعه و همچنین مقایسه آن با میزان تورم که در سال گذشته بانک مرکزی اعلام کرد که در پایان سال ۴۱.۲ درصد بوده است، رشد تسهیلات و سپرده‌ها به این میزان در نظام بانکی قابل مشاهده نیست.

بیشتر بخوانید: نسبت تسهیلات به سپرده باز هم کاهش یافت
معاون اسبق بانک مرکزی خاطر نشان کرد: یک عامل دیگر هم در شاخص میزان تسهیلات سپرده‌ها حائز اهمیت است که چه میزان تسهیلات از تسهیلات داده شده به سپرد‌ها، جدید است و چقدر آن از محل fresh money یا همان پول جدیدی که در اقتصاد تولید و موجب ایجاد نقدینگی است. اتفاقی که از چند سال گذشته در نظام بانکی صورت گرفته این است که نظام بانکی سود تسهیلاتی که در سالیان قبل داده شده را دریافت و برای دوره‌های بعد تمدید می‌کند بنابراین مشخص نمی‌شود که چه میزان از اعطای تسهیلات از محل سپرده‌ها، مربوط به fresh money یا همان پول جدیدی که تولید شده و به آن تسهیلات داده شده است و چقدر از آن مربوط به تمدید در دوره‌های قبل بوده است.

مستخدمین حسینی در ادامه عنوان کرد: اما آن چیزی که در بررسی‌ها مشخص شد این است که تا ۸۵ درصد از تسهیلات از محل سپرده ها، به تمدیدی‌های سال‌های گذشته مربوط است یعنی نظام بانکی سود دوره را از کسانی که تسهیلات گرفته‌اند دریافت و باز مجددا برای دوره بعد آن را تمدید می‌کند؛ بنابراین از اطلاعاتی که می‌شود بر روی آن تحلیل اقتصادی انجام داد و یک راهکار درستی را به نمایش گذاشت، فاصله گرفتیم و متاسفانه با این اطلاعات نمی‌توان به صرف نسبت سپرده‌ها به تسهیلات، خروجی و نتیجه گیری درست و کارا را در اقتصاد بگیریم.
 
وی تصریح کرد: اعطای تسهیلات از محل سپرده‌ها باید با رشد نقدینگی و همچنین با رشد تورم سنجیده شود. همچنین در نسبت تسهیلات به سپرده‌ها از سال‌های مختلف از جمله سال ۹۸، باید دید که چقدر از آن از تسهیلاتی است که نظام بانکی داده و از محل fresh money یا همان پول جدیدی است که در اقتصاد کشور شکل گرفته است و چقدر از آن هم به منابع قبلی و تمدیدی‌‌های سال‌های قبل مربوط بوده است و سود دوره را گرفته و تمدید می‌کند و این به این معنی نیست که fresh money ها را به مشتریان جدید بدهد. اگر بانک مرکزی این نکته را هم درنظر بگیرد و در اختیار قرار بدهد، جهت گیری و مسیر درست را طی می‌کند.

مستخدمین حسینی اظهار کرد: امروز شاهد گسیل نقدینگی و هدایت آن توسط دولت به سمت بازار بورس هستیم. اعلام سود ۱۵ درصدی به سپرده‌های بانکی به معنای آن است که مردم در نظام بانکی سرمایه گذاری نکنند و یا سرمایه گذاری کمتری انجام دهند و این نقدینگی به سمت بازار سرمایه در جهت خرید سهام شرکت‌های دولتی در بورس هدایت شود.

معاون اسبق بانک مرکزی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی نرخ سود کمتری برای سپرده‌ها در نظر گرفته است تا میزان سپرده‌‌گذاری‌ها کمتر شود و زمانی که سپرده‌ها کمتر می‌شود میزان تسهیلات به سپرد‌ه‌ها بالا نشان داده می‌شود یعنی زمانی که حجم سپرده‌ها از نظام بانکی نسبت به تورم و نقدینگی کمتر باشد، تسهیلات به سپرده هم از یک نسبت بالاتری برخوردار می‌شود و نظام بانکی هم این را اعلام می‌کند که چند درصد از منابع در اختیار تسهیلات گرفته اند در صورتی که این میزان از نقدینگی به سمت بازار سرمایه هدایت شده و در آن بازار جذب شده است.

بیشتر بخوانید: کاهش نرخ سود سپرده بانکی چه تبعاتی به دنبال دارد؟
این کارشناس سیستم بانکی در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث کاهش قدرت وام دهی بانک‌ها شده است؟ عنوان کرد: یکی از عوامل اصلی که بانک‌ها حاضر به وام دادن نیستند این است که منابع آن‌ها کاهش پیدا می‌کند یعنی میزان پس انداز‌ها و سپرده‌های مردم نزد نظام بانکی کاهش پیدا می‌کند.

مستخدمین حسینی در ادامه اظهار کرد: کار اصلی بانک دو عامل تجهیز و تخصیص منابع است؛ یعنی از یک طرف تلاش می‌کند که پس انداز جامعه را جذب کند و برای آنکه بتواند جذب کند باید رضایتمندی مشتریان را هم ایجاد کند که این رضایتمندی در وهله‌ اول از لحاظ اقتصادی این است که موجب کاهش قدرت خرید سپرده گذار نشود؛ بنابراین زمانی که در این شرایط منابع بانک‌ها به علت عدم مراجعه‌ بسیار مردم به بانک‌ها برای سپرده گذاری، باعث کاهش منابع بانک‌ها می‌شود و در نتیجه قدرت وام دهی بانک‌ها هم کاهش پیدا می‌کند. از طرف دیگری وام دهی بانک‌ها با اقساطی که از دوره‌های قبلی باید به بانک‌ها برمی گشت، با توجه به شرایط حاکم بر جامعه و ویروس کرونا در کشور، بازپرداخت وام‌ها با تاخیر انجام می‌شود و معمولا کسانی که وام گرفتند، با بانک‌ها توافق می‌کنند که سر رسید اقساط خود را با تاخیر پرداخت کنند و این هم کمک می‌کند که منابع بانک‌ها کاهش پیدا کند و اما وضعیت بالای نقدینگی بالا در جامعه آنقدر بالاست که تاثیر آن در میان مدت و بلند مدت نمایان خواهد شد.

بیشتر بخوانید: چرا سپرده‌های بانکی در حال افزایش است؟
وی در پاسخ به این سوال که آیا این مسئله به معنای فاصله گرفتن سیستم بانکی از وظایف اصلی خود نیست؟ بیان کرد: دولت سیاست کلان بالاتری را برای بانک مرکزی تعریف کرده است و یکی از این سیاست‌ها این است که دولت در بودجه با کمبود منابع روبه‌رو است و زمانی که با کمبود منابع مواجه است، می‌تواند این کمبود منابع را از بانک مرکزی و بانک‌ها دریافت و جبران کند. زمانی که این کمبود را از بانک مرکزی دریافت کرد، پایه پولی افزایش می‌یابد در نتیجه روی تورم اثرگذار است و زمانی که نمی‌خواهد این کار انجام دهد، نرخ سود بانکی را پایین‌تر نشان داده است یعنی اگر فردی در نظام بانکی سپرده گذاری کند ۱۵ درصد دریافت می‌کند و با تورم ۴۰ درصدی موجود، ۲۵ درصد قدرت خرید مردم کاهش می‌یابد.

مستخدمین حسینی گفت: اگر بازار‌های موازی مختلفی را درنظر بگیریم می‌بینیم که بازار ارز راکد است، بازار طلا هم نوسان زیادی ندارد، بازار مسکن هم هیچ خرید و فروشی در آن صورت نمی‌گیرد و فقط بازار سرمایه است که روند صعودی خود را طی می‌کند. همه‌ این‌ها برای جلب توجه به سمت بازار سرمایه صورت گرفته است و دولت و بانک مرکزی در این شرایط صلاح دانستند که نظام بانکی فعالیت‌های مهم و اصلی خود را که در اقتصاد داشت و می‌توانست ایفا کند را انجام ندهد و به نظر می‌رسد که دولت آن را آگاهانه انتخاب کرده است.

معاون اسبق بانک مرکزی در پایان خاطرنشان کرد: اگر بانک مرکزی بر اساس نرخ تورم به سپرده گذاران سود بدهد باعث ورشکستگی بانک‌ها می‌شود و امروزه بانک مرکزی خود را در ایستگاه انتظار حبس کرده تا بتواند این دوران را طی کند که هم شرایط اقتصادی در سطح جهان و هم در سطح کشور، وضعیت آرامتری بگیرد تا بتواند قدم‌های بعدی را بردارد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید