تاریخ انتشار: ۰۸:۱۷ - ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۹
کاهش نرخ سود بانکی و افزایش جذابیت بورس چه تاثیری بر بازار اجاره دارد؟

خطر بزرگ برای مستاجران

خطر بزرگ برای مستاجران، کاهش نرخ سود سپرده‌ها و افزایش جذابیت بازار‌های سرمایه‌ای خُرد است که این روز‌ها در پس هیجانات کاذب، میل و رغبت شدیدی برای حضور موجران ایجاد می‌کند. در ایران بازار «اجاره‌داری حرفه‌ای» وجود ندارد و عموم موجران نگاه به مسکن اجاره‌ای معیشت، سرمایه‌ای یا کسب درآمد است.
خطر بزرگ برای مستاجران
اقتصاد۲۴- آخرین آماری که بانک مرکزی از تعداد معاملات مسکن در فروردین ماه سال جاری ارایه داد؛ نشان از کاهش چشمگیرمعاملات در این بازه زمانی داشت. چنانکه میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران به ۱۵ میلیون و ۲۹۵ هزار تومان رسید که این میزان در مقایسه با میانگین قیمت یک ماه قبل یعنی اسفند ۹۸ با کاهش ۲.۳ درصدی همراه شد. فعالان بازار می‌گویند عامل مهار تورم ملکی در پایتخت شیوع بیماری کرونا، کاهش مراجعات و رفت و آمد به بازار مسکن در فروردین‌ماه و در نتیجه سقوط بی‌سابقه حجم معاملات مسکن طی یک ماه در فروردین‌ماه ۹۹ است.
 
اما هرچقدر که کرونا در بخش خرید و فروش مسکن پایتخت، اثر کاهشی داشته، در بازار اجاره، بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری در فروردین امسال نشان‌دهنده رشد به ترتیب معادل ۲۸.۷ و ۳۱ درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل است. در بازار اجاره مسکن ایران، یک قانون و فرمول نانوشته وجود دارد: «قیمت اجاره‌بها از قیمت مسکن تاثیر می‌گیرد.» اگرچه شیوع ویروس کرونا (کووید ۱۹) باعث شد تا بسیاری از مردم در زمان جابه‌جایی خود در فروردین امسال نتوانند جابه‌جا شوند؛ اما بنگاه‌های معاملات ملکی می‌گویند تناسبی بین عرضه و تقاضا در بازار اجاره مسکن وجود ندارد و عرضه از تقاضا عقب‌تر است.
 
حسام عقبایی، نایب‌رییس اتحادیه مشاوران املاک می‌گوید که «امکان بازدید مستاجران در دو ماه اخیر فراهم نبوده و موجر و مستاجر توافق کرده‌اند جابه‌جایی را به بعد از مهار ویروس کرونا موکول کنند.» بنابراین او احتمال داده که «تمدید قرارداد‌های اجاره مسکن که موعد آن‌ها بهار امسال بوده، افزایش یابد. مگر اینکه در مواردی موجر بر سر نرخ جدید اجاره‌بها با مستاجر به توافق نرسد، یا مستاجر بخواهد برود، یا مالک بخواهد خودش یا فرزندش در واحد استیجاری ساکن شود.»
 
خطر بزرگ برای مستاجران، کاهش نرخ سود سپرده‌ها و افزایش جذابیت بازار‌های سرمایه‌ای خُرد است که این روز‌ها در پس هیجانات کاذب، میل و رغبت شدیدی برای حضور موجران ایجاد می‌کند. در ایران بازار «اجاره‌داری حرفه‌ای» وجود ندارد و عموم موجران نگاه به مسکن اجاره‌ای معیشت، سرمایه‌ای یا کسب درآمد است. بنابراین وقتی صاحبخانه‌ها می‌خواهند قرارداد اجاره را امضا کنند به جز اقتصاد کلان و تورم عمومی کشور، در خلال مذاکره با مستاجران انتظار دارند تمام خلأ‌های درآمدی را به نحوی از طریق مستاجران جبران کنند. حالا به این‌ها اضافه کنید جذابیت بازار‌هایی مثل بورس را که با هر سرمایه اندکی نیز می‌توان در آن حضور پیدا کرد و پول نقد را بیشتر کرد. این جذابیت به صاحبخانه‌ها اجازه می‌دهد تا مبلغ اجاره را بالاتر از مبلغ ودیعه در نظر بگیرند و به نوعی بار سنگین معیشتی و سرمایه‌ای خود را به دوش مستاجر بیندازند.
 
به دنبال نگرانی‌ها از شیوع ویروس کرونا، وزارت راه و شهرسازی به دولت پیشنهاد داده قرارداد مستاجران به‌طور خودکار شش ماه تمدید شود که این طرح در دست بررسی است. با توجه به اینکه فصل جابه‌جایی هنوز فرا نرسیده نرخ‌ها نیز رشد چندانی نشان نمی‌دهد. با این حال معاون وزیر راه و شهرسازی از ارایه پیشنهادی به دولت برای تمدید خودکار شش‌ماهه قرارداد مستاجران خبر داده است؛ پیشنهادی که البته امکان تحقق آن کار سختی است.
 
محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در خصوص تمهیدات وزارت راه و شهرسازی برای مستاجران اعلام کرده است: با توجه به بحران کرونا و شیوع این بیماری همه‌گیر و نگرانی مردم از نقل و انتقال به واحد‌های جدید و همچنین مشکلاتی که در خصوص اجاره‌بها ایجاد شده است، وزارت راه و شهرسازی مصوبه پیشنهادی را برای دولت به منظور تمدید خودکار شش ماهه اجاره‌نامه مستاجران، ارایه کرده است.
 
وی با اشاره به اینکه مستاجران در حال حاضر امکان جابه‌جایی ندارند، افزود: هم‌اکنون امکان دید و بازدید از واحد‌های مسکونی فراهم نیست و درعین حال منابع درآمدی اکثریت مردم کاهش چشمگیری داشته است که این مساله به ویژه در کلان‌شهر‌ها مشکلات عدیده‌ای را برای شهروندان ایجاد کرده است. به همین منظور این پیشنهاد از سوی وزارت راه و شهرسازی برای تصویب در دولت و الزام‌آور شدن آن در دست بررسی قرار گرفته است.

صندوق ویژه

پیشنهاد دیگری که برای آرام کردن بازار اجاره در روز‌های بحرانی اقتصاد به دلیل شیوع کرونا مطرح شده ایجاد یک صندوق ویژه برای حمایت از مستاجران است. این پیشنهاد را یک عضو کمیسیون عمران مجلس ارایه داده است. به گفته سید هادی بهادری، اجاره مسکن یکی از نخستین بخش‌هایی است که با بروز تلاطم در بازار مسکن دچار آسیب می‌شود. وی با یادآوری اینکه طی ۳ سال اخیر با افزایش قیمت مسکن، نرخ اجاره‌بها نیز افزایش چشمگیری داشته است، افزود: عدم برنامه‌ریزی درست در سال‌های اخیر برای تولید مسکن، باعث تشدید تلاطم و افزایش قیمت‌ها در بازار اجاره شده است. بهادری با بیان اینکه مردم تنها قربانیان آشفتگی بازار مسکن بوده‌اند. تصریح کرد: وزارت راه و شهرسازی در یک سال اخیر برنامه‌ای را برای ارایه تسهیلات به مستاجران تدوین کرده، اما متاسفانه این برنامه تاکنون عملیاتی نشده است. عضو کمیسیون عمران مجلس با تاکید بر اینکه دولت باید صندوق حمایتی ویژه‌ای را برای تقویت بنیه مالی مستاجران تشکیل دهد، گفت: دستگاه‌های حکومتی و دولتی باید برای رفع مشکلات مسکن استیجاری ورود کنند، این دستگاه‌ها اراضی بسیاری دارند که اکثر آن بلااستفاده باقی مانده و می‌توان از این ظرفیت برای تولید مسکن استیجاری در کشور استفاده کرد.

پیشنهاد پرداخت وام به مستاجران

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز در گزارشی ضمن بررسی تاثیرات ویروس کرونا بر بخش مسکن پیشنهاد داد که وام استیجاری به مستاجران داده شده و مدت قرارداد‌های جاری املاک دولتی و نهاد‌های عمومی بدون افزایش اجاره‌بها سه ماه دیگر تمدید شود. پیشنهاد مرکز پژوهش‌های مجلس بر اساس کاهش ابعاد اثرات کرونا بر بخش مسکن ارایه شده است. بازوی پژوهشی مجلس عنوان کرده که انتظار می‌رود کاهش معاملات در اردیبهشت هم ادامه داشته باشد. در حوزه اجاره‌بها، تثبیت اجاره‌بها در دو ماه ابتدایی سال جاری متحمل است در ادامه سال احتمال روند افزایشی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد خواهد بود؛ لذا با توجه به وضعیت فعلی در پرداخت اجاره‌بها نیاز به مداخله دولت وجود دارد. در ادامه این گزارش ضمن بررسی تولید و عرضه مسکن تقاضا و اشتغال ناشی از آن به ارایه راهکار‌ها و پیشنهاداتی پرداخته که از جمله آن پرداخت وام استیجاری به مستاجران وتمدید سه ماه مدت قرارداد‌های جاری املاک دولتی و نهاد‌های عمومی بدون افزایش اجاره‌بها است.
 
منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ استایل اروپایی جوانان ۵۴ سال پیش در پارک محتشم رشت

ارزان ترین و گران ترین کولرهای آبی چند تومان است؟

عکس/ ژست خاص فخر التاج، نوه ناصرالدین شاه ۱۳۴ سال پیش با چادر گلدار روی تپه

عکس/ استفاده از اشعه ایکس در بیمارستان جلفای اصفهان در دوره قاجار

اینفوگرافی/ کدام کشور بیشترین پول را برای هوش مصنوعی خرج کرده؟

عکس/ گشت و گذار ثریا اسفندیاری ۶۷ سال پیش در نیویورک با گل سینه خاص

شور و حال فوتشال، فوتبال شالیزاری مازندران

عکس/ استایل شیک و اروپایی احمد شاه قاجار ۱۰۴ سال پیش در سفر اسپانیا با ماشین لوکس

عکس/ ژست عاشقانه و احساسی شایع با فرزند تازه متولد شده‌اش

عکس/ نمایی شگفت انگیز از گذر فصل ها در دریاچه چورت

عکس/ حس و حال شهناز پهلوی ۶۷ سال پیش در دیدار با دختر تازه متولد شده اش

عکس/ تظاهرات ملی گرایان ارمنستانی علیه ترکیه و جمهوری آذربایجان

عکس/ چهره بامزه ملکه الیزابت دوم ۹۶ سال پیش در ۳ سالگی

عکس/ نمایی دیده نشده استقبال روس‌ها از ناصرالدین‌شاه در سن‌پترزبورگ

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ جدول لیگ برتر پس از برد تراکتور مقابل فولاد

انتقاد مهاجرانی از ناهمراهی مجلس و شورای عالی فضای مجازی با پزشکیان

عصبانیت جمهوری اسلامی از اقدام صداوسیما در توهین به اهل سنت

عکس/ تیپ متفاوت عارف در آمریکا

فیلم/ حضور عراقچی در غرفه عربستان در نمایشگاه کتاب عمان

عمر حداقل ۲۰ درصد ظرفیت نیروگاهی ما بالای ۳۰ سال است و باید تعویض شوند/ از دروغگویی مدیران ارشد وزارت نیرو نمی‌شود گذشت

پیش بینی بورس امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

عکس/ پزشکیان با کارگران فوتبال بازی کرد

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

عکس/ گشت و گذار هیتلر ۸۸ سال پیش با سگ محبوب اش در جنوب آلمان

عکس/ چهره دیده نشده از آخرین پادشاه مصر ۷۱ سال پیش در آغوش پدر و مادرش

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

اینفوگرافی/ پیامد‌های منفی کم نوشیدن آب

فیلم/ شمشیرباز زن آلمانی در اقدامی شجاعانه از رازی بزرگ پرده برداشت

عکس/ ژست جالب سردار سلیمانی ۴۴ سال پیش در ایام جوانی و در حال سوارکاری

برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید آرسنیک بیش‌تری دارد

عکس/ قابی دیده نشده از صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در کنار همسرش

یک خاصیت گردو که کم‌تر درباره‌اش شنیده‌اید

عکس/ قدم زدن احمدشاه قاجار ۱۰۵ سال پیش در حال قدم زدن در پاریس با تیپ اروپایی

با بودجه ۳ تا ۴ میلیارد تومان کجای تهران می‌توان خانه خرید؟

عکس/ چهره متفاوت فوزیه فواد ۸۴ سال پیش در کنار برادرش ملک فاروق

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴/ سقوط دوباره قیمت طلا نزدیک است؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴/ ریزش قیمت دلار در آستانه دور سوم مذاکرات

عکس/ دیدار و روبوسی صدام و هویدا ۵۰ سال پیش در مهرآباد

فیلم/ درگیری گل‌محمدی و خداداد عزیزی در اهواز

شانس قهرمانی پرسپولیس به صفر رسید

فیلم/ کشف بیش از ۲۰۰ سنجاب از اتوبوس مسافربری

فیلم/ اظهارات جدید ترامپ: موضوع ایران خیلی خوب پیش می‌رود

عکس/ سلفی محمدحسین میثاقی و پسرش

فیلم/ توضیحات محسن شریفیان درباره حواشی علیه جشنواره کوچه

فیلم/ اولین تست بازیگری الناز ملک

فیلم/ علی پروین: فوتبال رئیس جمهور خوب است

قیمت تتر رکورد زد

عکس/ پلاک طلا با چهره محمد جواد ظریف

زنان ایرانی که با بازیگران هالیوودی ازدواج کرده‌اند را بشناسید

فیلم/ آغاز فستیوال کوچه در بوشهر

مربی جدید استقلال معرفی شد

ایران اقدام غیرقانونی پاراگوئه را محکوم کرد

فیلم/ تظاهرات علیه فستیوال کوچه

فیلم/ اشک‌های کمال کامیابی‌نیا در آغوش سروش رفیعی و عالیشاه