اقتصاد۲۴- بهای معاملات نفت آمریکا روز جمعه بالا رفت و تحت تاثیر شروع رسمی توافق کاهش تولید گروه اوپک پلاس، به افزایش هفتگی دست یافت.
اوپک و متحدانش معروف به گروه اوپک پلاس موافقت کردند برای جبران افت شدید تقاضای جهانی در بحبوحه شیوع پاندمی کووید ۱۹ و تقویت قیمتها، تولیدشان را در ماههای مه و ژوئن ۹.۷ میلیون بشکه در روز محدود کنند.
پیش از اینکه توافق جدید اوپک پلاس در آوریل منعقد شود، این گروه اوایل مارس نشستی برگزار کرد که در پی عدم توافق عربستان سعودی و روسیه درباره میزان کاهش تولید به شکست انجامیده بود و باعث به راه افتادن جنگ قیمت و افزایش تولید از سوی این دو کشور شده است.
طبق نظرسنجی رویترز، تولید اوپک به بالاترین میزان در ۱۳ ماه اخیر صعود کرده و ۱.۶۱ میلیون بشکه در روز بالاتر از تولید مارس خود عرضه میکند. شاخص نفت آمریکا نیز در ۲۰ آوریل هنگامی که قرارداد وست تگزاس اینترمیدیت برای تحویل در ماه مه برای نخستین بار به زیر صفر سقوط کرد، خبرساز شد.
ترسیمی از آینده بازار نفت
در همین زمینه محمد علی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ درباره آینده بازار نفت گفت: بیشتر صادرکنندگان بزرگ دنیا درگیر مساله کاهش تولید نفت شده اند، لذا با توجه به اینکه اوپک پلاس تنها کاهش تولید ۹.۷ میلیون بشکه در روز را پذیرفته است سایر کشورها همچون آمریکا، کانادا، نروژ، برزیل و آرژانتین نیز بر کاهش تولید تاکید دارند. باید چرخه مصرف مهیا شود تا بازار بتواند شاهد تاثیر کاهش تولید نفت بر روی قیمت این محصول باشد.
کارشناس نفت بین الملل با اشاره به اینکه تنها اوپک پلاس مسوول کاهش تولید نفت نیست، اظهار داشت: از روز جمعه (یکم مه) استارت کاهش تولید زده شد و شاهد بهبود نسبی وضعیت قیمت در بازار نفت پس از این اقدام هستیم.
این کارشناس حوزه بین المللی نفت افزود: اگر این کاهش عملی شود و ادامه داشته باشد میتوان انتظار بهبود قیمتهای نفت را داشت، اما افزایش قیمتها نیازمند گذر زمان است چراکه در حال حاضر ذخیره سازیها پر هستند؛ لذا باید چرخه مصرف اصلاح تا ذخیره سازیها تخلیه شود یعنی تا زمانی که تحرک تقاضا به وجود نیاید و چرخه مصرف احیا نشود طبیعتا پالایشگاهها نمیتوانند همچون گذشته فعالیت داشته باشند.
خطیبی با تاکید بر اینکه با این شرایط احتمالا روند نزولی قیمتها متوقف خواهد شد و یک شیب ملایم نیز خواهیم داشت، تصریح کرد: بهبود قیمتها نیازمند اصلاح روند مصرف و عادی شدن شرایط است.
این کارشناس حوزه انرژی درباره تاثیر توقف روند کاهشی قیمت نفت جهانی بر روی فروش نفت ایران نیز گفت: هنگامی که قیمتها بهبود پیدا کند شرایط برای همه کشورهای تولید کننده تغییر خواهد کرد. در واقع چنین وضعیتی برای کشورهایی که زیاد یا کم نفت خود را به فروش میرسانند یکسان است و قیمت برای همه کشورها به تعادل نسبی خواهد رسید و قطعا تمام کشورهای تولید کننده از آن سود میبرند. درست مانند زمانی که قیمتها پایین میآید و موجب متضررشدن تمامی کشورهای تولیدکننده نفت شد.
وی ادامه داد: البته باید این موضوع را نیز در نظر داشت که کشورهایی که تولید بیشتری دارند، فروش بیشتری نیز خواهند داشت و سودشان به مراتب بیشتر از تولید کنندگان خواهد بود.
نماینده سابق ایران در اوپک خاطرنشان کرد: کشورهای عضو اوپک پلاس و اوپک، آمریکا و سایر تولید کنندگان نفت برای ماه مه و ژوئن توافق کرده اند تا حدود ۱۹ میلیون بشکه نفت از بازار خارج و بر این نکته توجه شود که ادامه این روند همانطور که اشاره شد به شرایط خاصی مانند تعادل در عرضه و تقاضا نیاز دارد.
خطیبی با تاکید بر اینکه کشورهای عضو اوپک پلاس برای امسال و سال آینده این توافق را حفظ کرده و به روند کاهش تولید خود ادامه میدهند، اما توافق آمریکا و چندکشور دیگر با اوپک پلاس برای دو ماه (مه و ژوئن) است گفت: بنابراین کشورهایی مانند آمریکا که تنها توافق دو ماهه دارند باید بار دیگر بر سر میز مذاکره بنشینند تا در خصوص ادامه این وضعیت تصمیم گیری کنند، بنابراین توافق کاهش تولید بین کشورهای اوپک پلاس و اوپک تنها برای این دو ماه ذکر شده است.
وی در پایان با تاکید بر اینکه بازار ایران نیز از این سیر صعودی متاثر خواهد شد گفت: هرچند نفت ایران به راحتی در بازار جهانی به فروش نمیرسد، اما قطعا با چرخش اقتصادی در دنیا و نیاز به نفت و فرآوردههای آن، ایران نیز میتواند جبران ماههای گذشته را با تدبیر و ویژگیهای خاص در بازار داشته باشد.