اقتصاد۲۴ - هنوز بازار نفت با شائبهها و گمانه زنیها به مسیر خود ادامه میدهد چراکه پس از شیوع کرونا ویروس در جهان و کاهش تقاضای خرید نفت، این بازار در یک سردرگمی بی سابقهای همراه با افت قیمت مواجه شده است.
به تازگی و بر اساس گزارشی که در بلومبرگ انگلیسی منتشر شده است خریداران آسیایی نفت به دلیل نامشخص بودن عرضه اوپک، به خرید نفت از ایالات متحده روی میآورند.
در واقع تلاش سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) برای کنترل قیمتها با محدود کردن تولید نفت سبب شده است خریداران آسیایی بهطور فزایندهای به دنبال منبع ارزانتر عرضه به ایالات متحده روی آورند.
حجم پایینتر عرضه و عدم اطمینان از قیمتها، پالایشگران آسیایی را وادار کرده است به بررسی واردات نفت خام آمریکا بپردازند، بهویژه که طی دو ماه گذشته نرخ حملونقل در سراسر اقیانوس آرام کاهش یافته است. کارکنان بخش خرید و فروش چهار پالایشگر آسیایی اعلام کردند در حال بررسی خرید نفت آمریکا هستند.
این در حالی است که نفت خام ایالات متحده با قیمت پایینتر و نرخ حملونقل بهتر جذابتر به نظر میرسد. حجم انتقال نفت آمریکا به آسیا در حال افزایش است. بر اساس دادههای مؤسسه آماری ورتکسا پیشبینی میشود حدود ۴۹ میلیون بشکه نفت خام ماه آینده وارد شود که در مقایسه با ۲۷ میلیون بشکه ماههای مه و ژوئن افزایش چشمگیری خواهد داشت.
پارامتر امنیت در عرضه بلند مدت
در همین رابطه سعید ساویز، کارشناس انرژی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ اظهار کرد: در حال حاضر در بازار نفت مهمترین پارامتر، امنیت در عرضه بلند مدت است به صورتی که مهمتر از ارزان خریدن هر بشکه نفت اطمینان از این موضوع است که بتوان در طولانی مدت از تولید کننده و فروشنده نفت خود خرید کنید، زیرا سیستمهای پالایشگاهی، سیستمهایی نیستند که بتوان هر روز خوراک ورودی آن را تغییر داد.
وی ادامه داد: زیرا خوراکی که به پالایشگاهها داده میشود باید ادامه دار و طولانی مدت باشد و بتوان روی آن حساب کرد؛ زیرا فرآیندهایی که در پالایشگاهها روی خوراکهای ورودی انجام میشود باید بدون نوسان و ثابت باقی بماند.
ساویز تصریح کرد: اتفاقی که این روزها در حال وقوع است این است که تولیدکنندگان بازار در اوپک تولید خود را کاهش داده اند. به اعتقاد من همین موضوع (رفتن به سراغ تولیدکنندگان آمریکایی) یک گمانه زنی است و اگر کشوری مانند کره جنوبی به این سمت برود نیز موضوعی سیاسی است و در واقع آمریکا این کشورها را سمت خرید از خود سوق میدهد؛ وگرنه متزلزلترین نفتی که در حال حاضر در بازار وجود دارد نفت آمریکاست، زیرا نفت گرانی است و هزینه تولید آن بسیار بالاست و اگر قرار باشد نفت زیر بشکهای ۴۰ دلار باقی بماند تولیدکنندگان آمریکا بیشتر از همه کشورهای تولیدکننده متضرر شده و کمرشان خم میشود.
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: در واقع نفت آمریکا، نفتی است که تضمین تداوم تولید آن از سایر نفتها بسیار کمتر است.
تاثیر گمانه زنیها بر بازار نفت
ساویز تصریح کرد: بسیاری از این گمانه زنیها و تحلیلها بیشتر از آنکه به واقعیت نزدیک باشد بیشتر یک آرزو و رویاست، مثلا تحلیلگران موسساتی که نظراتشان به آمریکا نزدیکتر است همیشه تحلیل هایشان مبنی بر باقی ماندن نفت شیل در صورت بدون بازار ماندن سایر نفتها و موفق شدن آمریکاییها در تولید و فروش نفت است؛ البته برعکس این موضوع نیز صدق میکند و تحلیلگرانی که در آسیا کار میکنند و شرکتهای مطالعات استراتژیکی که وابستگی شان به کشورهای عضو اوپک و اوپک پلاس بیشتر است تحلیل هایشان بیشتر در راستای این است که نفت شیل و نفت فراساحل آمریکا به دلیل گرانی احتمال باقی ماندنشان در بازار بسیار کمتر است.
این کارشناس نفت و انرژی بیان کرد: این اظهارنظرها بیشتر کار تبلیغاتی است و میتواند در صورت آنکه به هدف خود برسد قیمتها را در بازار نفت جابجا کند، زیرا پارامتر ترس یا اشتیاق از اینگونه اظهارنظرها تاثیر میپذیرد و میتواند بر روی روند بازار اثر بگذارد. در واقع قیمتها با بازیهای رسانهای تغییر کرده و بالا و پایین میروند.
وی ادامه داد: اگر مصرف کنندگان آسیایی به خصوص چینیها ظرفیتی برای خرید نفت ارزان داشته باشند به جای خرید از آمریکا به سمت خرید نفت ایران و یا روسیه که نفت ارزان قیمتی است میروند.
این کارشناس نفت و انرژی درباره احتمال افزایش سهم عربستان در بازار نفت نیز گفت: اگر قرار باشد تا سال ۲۰۲۵ سرمایه گذاری در بازار نفت کاهش پیدا کند، فرار سرمایه از بازار نفت به سمت انرژیهای نو خواهد رفت نه به سمت تولیدکننده نفت. این موضوع بسیار ساده و منطقی است.
ساویز ادامه داد: از سوی دیگر اگر هم قرار باشد سرمایه گذاری در بازار نفت کاهش پیدا کند به سمت بازارهای نفت ارزان قیمت و تولیدکنندههای ارزان میرود؛ در این بین نفت خاورمیانه ارزانترین نفت است و بعد از آن نفت لیبی.
کارشناسان حوزه نفت و انرژی در پایان تاکید کرد: سرمایه گذاران در نفت یا گاز جایی میروند که بازگشت سرمایه آن مشخص و تضمین شده باشد از این رو بازار نفت آمریکا به دلیل گرانی محصول نمیتواند در طولانی مدت خریداران را حفظ کند و جذابیت زیادی حداقل برای آسیاییها که نفت ارزان تر در اختیار دارند، نخواهد داشت.