تاریخ انتشار: ۱۲:۲۸ - ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
درنا کسرایی مطرح کرد؛

گام بلند مناطق آزاد در مبارزه با قاچاق

مدیر ارتباطات و اطلاع رسانی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، قاچاق در مناطق آزاد را فرافکنی بر مبنای ناآگاهی دانست و اظهار کرد: بی اطلاعی از قانون و مقررات مناطق آزاد و ویژه موجب اظهار نظراتی می شود که نتیجه ای به جز آسیب رساندن به اعتماد سرمایه گذاران در پی ندارد.
درنا کسرایی
 
اقتصاد۲۴ - بررسی عملکرد مناطق آزاد تجاری از زمان تاسیس تا به امروز نشان دهنده‌ی این موضوع است که طی سال‌های اخیر در این مناطق اقداماتی جهت مبارزه با قاچاق و خروج غیر قانونی کالا صورت گرفته است، حال ما در این زمینه گفت‌وگویی انجام داده‌ایم با روح الله لطیفی سخنگوی سازمان گمرک و درنا کسرایی مدیر ارتباطات و اطلاع رسانی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد که در ادامه می‌توانید بخوانید:

روح الله لطیفی سخنگوی گمرک در گفتگو با صمت در خصوص عدم امکان قاچاق از مناطق آزاد به علت اتصال اقتصاد این مناطق به گمرک و همچنین دلایل فنی و کنترلی اظهار کرد:


مناطق آزاد در ورود کالا قوانین خاص خود را دارند



هماهنگی­‌هایی بین دو دستگاه (مناطق و گمرک) در حال انجام است. اما باید این مطلب را گفت که در سال‌های اخیر یکسری تغییرات در مناطق آزاد رخ داده است و این امر یک مقدار کار را سخت کرده است، اول اینکه گستره مناطق آزاد بسیار وسیع شده است. مثلا در گذشته مناطق آزاد ما بین ۳ هزار تا ۱۴ الی ۱۵ هزار هکتار بودند، ولی اکنون حدود ۴۰ هزار هکتار هستتند.

روح الله لطیفی ادامه داد: سالیان قبل در سواحل مناطق آزاد حصار­کشی بود و ورود و خروج به این مناطق مشخص بود گیت‌های ورود و خروج داشت و در بقیه­ی مکان­ها فنس و دیوار کشی بود و امکان تردد خودرو وجود نداشت. ولی اکنون مناطق آزاد خیلی از شهر‌ها را در بر گرفته است و نمی‌شود تردد­ها را کامل کنترل کرد.

لطیفی در مورد چرایی گسترده شدن این مناطق گفت: پشت این تصمیم حتما سیاستی بوده است که چرا به یکباره این مناطق گسترده شدند و حتما منافعی هم برای بومی­‌های ساکن مناطق دارند، اما اکنون صحبت در مورد حوضه­ گمرک است و نمیخواهم بگویم چرا این مناطق گسترده شده است بحث این است که اگر حصار نباشد طبیعی است که مناطق آزاد نتوانند خروج کالا را کامل کنترل کنند.
بیشتربخوانید: مطرح کردن موضوع قاچاق در مناطق آزاد، رد گم کنی است/ بلاتکلیفی در بسیاری از موضوعات مناطق آزاد باید رفع شود
وی افزود: مناطق آزاد در ورود کالا قوانین خاص خود را دارد، اما خروج باید کنترل شود به این دلیل که شرایط شهر‌ها و مناطق مقداری فرق دارد و مسئولیت سختی بر گردن مناطق آزاد است و کنترل خروجی کالا از این مناطق سخت است.


لزوم نظارت بر ورود و خروج کالا


سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: برای گمرک چیزی که مهم است این است که ورود کالا هم کنترل شود یعنی گمرک زمانی می‌تواند در این امر کنترل خروج کالا موفق عمل کند که از ورود آن کالا هم مطلع باشد و در این موضوع داریم تلاش میکنیم که با مناطق آزاد به یک فهم و نظر مشترک برسیم که زمانی گمرک میتواند تسلط کامل بر پدیده قاچاق در این مناطق داشته باشد که ورود و خروج را کنترل کند.

لطیفی بیان کرد: البته ما قبول داریم مناطق آزاد قوانین خاص خودش را دارد، معافیت­های خاص خودش را دارد و باید شرایط ورود کالا و تبدیل آن به محصولات تکمیلی و مصرفی مسافرین و اشخاص بومی منطقه است، اما باید در نظر گرفت که این موضوع قابلیت گفتگو را دارد، یعنی ورود کالا به ما اعلام می‌شود و ما خروج کالا را بر اساس ورود منهای مصرف در منطقه آزاد در نظر بگیریم و کماکان معافیت­ها وبحث­های دیگر در این مناطق پابرجا بماند.

وی افزود: بحث­های فنی بسیاری در این مورد وجود دارد که ما با مناطق آزاد در حال مذاکره هستیم و فکر می‌کنم به سمت مسیر‌هایی می‌رویم که این موارد به یک جمع بندی برسد و همکاری­هایی صورت پذیرد.

البته ناگفته نماند که یک مقدار تفاوت در تفسیر قوانین وجود دارد و در این تفاسیر تا یک جایی مناطق آزاد حق دارند و می‌گویند اگر ما به شکل سنتی بدون در نظر گرفتن معافیت‌هایی که در مناطق آزاد هست به سامانه گمرک وصل باشیم آنوقت فرقی بین منطقه آزاد و سرزمین اصلی وجود ندارد.
بیشتربخوانید: ماهیت تجاری مناطق آزاد با قاچاق همخوانی ندارد
سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: این موضوعات قابل حل و قابل اجرا در مباحث فنی هستند که ورود کالا اعلام شود و معافیت­ها نیز در منطقه آزاد برای کالا‌هایی که در منطقه آزاد مصرف دارند و یا صادرات مجدد میشوند را اعمال کرد.

لطیفی در پایان افزود: باید در بحث خروج کالا آن چیزی را ما می‌توانیم کنترل کنیم که اختیارش را داریم یا در آن استقرار داریم، بطور مثال در خوزستان در درب خروجی که به سمت اهواز به خرمشهر می‌رود می‌توانیم کالا‌هایی که از آنجا عبور می‌کند و اسنادی که دارند را کنترل کنیم، ولی آن­هایی که از گیت خروجی عبور نمی‌کنند را ما نمیتوانیم در موردشان صحبتی کنیم، چون گمرک در جایی که استقرار دارد می‌تواند اعمال قانون کند و در جایی که استقرار ندارد قانونا نمیتواند کاری کند؛ بنابراین مواردی به دلیل گستردگی مناطق آزاد وجود دارد که آن هم باید یکسری موارد با نظر گمرک و استاندار‌های بین‌المللی اجرا شود که در این مورد هم در حال مذاکره هستیم و امیدواریم این موانع که رفع شود مناطق آزاد هم باید با دقتی کامل وضعیت کالا‌ها در ورود و خروج را اعلام کنند.

 

استقرار گمرک در مبادی ورودی و خروجی مناطق



مدیر ارتباطات و اطلاع رسانی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در اینباره گفت: در مقررات چگونگی اداره مناطق آزاد ورود هر گونه کالایی (بجز کالای ممنوعه شرعی و قانونی در ایران) به مناطق آزاد، آزاد است. این قانون فقط قانون کشور ما نیست، قانون مناطق آزاد در تمام دنیا بر مبنای همین رویه است.

درنا کسرایی افزود: ورود هر گونه کالا بر اساس قانون به مناطق آزاد از خارج از کشور آزاد است، اما در بحث خروج کالا از محدوده محصور منطقه آزاد به سرزمین اصلی مسئولیت با گمرک اجرایی مستقر در همجوار مناطق است درحال‌حاضر مجموع مناطق آزاد ما به سامانه گمرک جمهوری اسلامی که با مقررات مناطق آزاد بومی سازی شده است در مبادی ورودی و خروجی متصل هستند، سامانه در گمرکات مناطق مستقر شده و از قبل هم در مبادی خروجی از منطقه به سرزمین اصلی مستقر بود.

کسرایی بیان کرد: اکنون در ورودی همه مناطق آزاد هم گمرک جمهوری اسلامی مستقر شده و در سامانه قابل رصد است و گمرک نیز این موضوع را تایید می‌کند.

مدیر ارتباطات و اطلاع رسانی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی افزود: ما بر اساس مقررات تبیینی از ورود کالا به منطقه یک عوارضی دریافت میکنیم که عدد مشخصی دارد و یک فرمول محاسبه‌ای دارد و یک سهمی از این عوارض در درآمد مناطق آزاد لحاظ می‌شود یعنی هزینه‌های عمرانی شان از این راه تامین می‌شود.

کسرایی در ادامه اظهار کرد: مناطق آزاد درآمد مستقلی دارند و اصلا از بودجه دولتی استفاده نمی‌کنند، بنابراین هیچوقت از یک موضوع که باعث شود درامدشان کاهش یابد غفلت نمی‌کنند، یعنی منظور این است که وقتی ادعا می‌شود که یک قاچاق سازمان یافته یا یک قاچاق مدیریت شده دارد انجام می‌گیرد یک فرافکنی برای گمراه کردن افکار عمومی از اصل مساله است و ما این موضوع را به شدت تکذیب میکنیم به دلیل اینکه هم با منافع ما در مناطق منافات مستقیم دارد هم ما در تلاشیم فضای امنی برای فعالیت‌های اقتصادی و سرمایه گذاری داشته باشیم پس ضرورتا با هراقدامی که این امنیت را به خطر بیاندازد مقابله می‌کنیم.

وی افزود: دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی همکاری موثری در سال‌های اخیر با دستگاه‌های مسئول از جمله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، گمرک جمهوری اسلامی و نیروی‌های نظامی و انتظامی در این زمینه‌ها داشته و دارد که به استناد گزارشات ارائه شده توسط همین مراجع بسیار مثبت ارزیابی شده است.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ وضعیت خودرو‌های کوروش کمپانی با ارزش چند ده میلیاردی

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی دولت درباره کلینیک ترک بی حجابی

عکس/ سفر شمسایی، دبیر و عزیزی به بیروت

طعنه سنگین یک روزنامه اصولگرا به سعید جلیلی

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟

اینفوگرافی/ ترافیک تهران بیشتر از نیویورک

فیلم/ تذکر قالیباف به بی‌نظمی نمایندگان

توییت سخنگوی دولت درباره خشونت علیه زنان

ماجرای عجیب عکس پرسنلی شناسنامه امیر تتلو

فیلم/ ۶۰ درصد ایرانیان تمایل به مهاجرت دارند

فیلم/ چمران: فاکتور پوستر‌های زاکانی را دیدم ولی رسمی نبود

معادن در ایران؛ بهشت کارفرمایان، جهنم اهالی و کارگران / بازخوانی پرونده حوادث کارگری در ایران

معنای بازگشت ترامپ برای ایران، روسیه و چین

شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ

تاثیر اصلاح ساختار صندوق بازنشستگی بر معیشت بازنشستگان

انتقاد تند روزنامه اصلاح طلب از عارف

ابهام در سخنان علی لاریجانی؛ زمان مذاکرات رسیده است؟

هیهات تخلفات بودجه ‏ای دولت سیزدهم؛ کسری بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به رقم یک‏ هزار هزار میلیارد تومان رسید

آیین‌نامه جدید واردات خودرو برقی با تاریخ مصرف چهارماهه

نظر متفاوت دو عضو جبهه پایداری درباره کلینیک ترک بی حجابی

جزئیات دستور همتی به رئیس‌کل جدید گمرک

روشنایی به شرط مازوت سوزی

۹ ماه سرنوشت‌ساز برای تهران، ایران و اروپا در مسیر دوگانه توافق یا فعال شدن مکانیسم ماشه!

تعیین زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱

قیمت دلار در انتظار اخبار آتش‌بس و توافق

مرگ سالانه ۷ میلیون نفر به‌دلیل آلودگی هوا در کشور ۷۲ ملت

فیلم/ رونمایی از گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ

ضد و نقیض گویی درباره اجرای قانون حجاب؛ تعلیق ابلاغ قانون عفاف تا نیمه آذر به روایت معاون حقوقی دولت

صعود سخت در انتظار استقلال و پرسپولیس

دستگیری قاتل سریالی زنان با قرص برنج در مشهد

دلار آمریکا ضعیف شد

مشکل صنعت خودرو سازی ایران چیست؟

علت توقف کاهش قیمت دلار در کانال ۶۸ هزار تومان چه بود؟

زخم بالکان بر گونه کیانوش رستمی

آغاز واریز علی الحساب ۱۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون تومانی به حساب بازنشستگان

بازار طلا و سکه در سردرگمی

۶ منطقه پایتخت در معرض خطر فرونشست زمین

عکس/ تغییر عجیب «سوگند» سریال لحظه گرگ و میش بعد ۶ سال

واردات تاثیری بر قیمت گوشت قرمز در بازار نداشت

در حال حاضر خاموشی‌ها اعمال نمی‌شود

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

امید عالیشاه کاپیتان پرسپولیس ضربه مغزی شد؟

ماجرای ضرب و شتم یک شهروند در راسک چه بود؟

قیمت روز لپ تاپ لنوو LENOVO