اقتصاد۲۴- ادبیات داستانی را میتوان محبوبترین سبک ادبی در جهان دانست؛ سبکی که با انواع کتابهای رمان و انواع اشعار در قالب داستان، یکی از غنیترین موضوعات تاریخ ادبیات نیز محسوب میشود. با توجه به گستردگی بسیار زیاد کتابهای داستانی و رمان، انتخاب مناسبترین کتابهایی که با خصوصیات و علایق شما سازگار باشند، از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ چراکه اشتباه در چنین انتخابی میتواند منجر به کاهش اشتیاق شما به مطالعه و نهایتاً دوری از این فضا گردد. در ادامه تلاش میشود تا تعدادی از رمانهای داخلی و خارجی که مورد اسقبال ملی و جهانی قرار گرفتهاند و مطالعهی آنها برای هر شخصی لذتبخش و مفید است، معرفی شوند.
1- کتاب «صدسال تنهایی» از گابریل گارسیا مارکز
رمان صدسال تنهایی مشهورترین اثر گابریل گارسیا مارکز و کتابی است که در سال 1982 میلادی، جایزهی نوبل ادبیات را برای این نویسندهی کلمبیایی به ارمغان آورد. از زمان نخستین چاپ رمان صدسال تنهایی تا کنون بیش از 30 میلیون نسخه از آن به فروش رفته و به بیش از 30 زبان دنیا نیز ترجمه شده است و از این حیث یکی از پرفروشترین و محبوبترین رمانها دستهبندی میشود. مارکز در این کتاب به زیبایی و در نهایت هنرمندی، سرگذشت و اتفاقات شش نسل از یک خانواده را در دهکدهای به نام «ماکوندو» شرح داده است. شخصیتپردازیهای استادانه و سبک رئالیسم جادویی از ویژگیهای برجستهی این داستان است که خواندن آن را لذتبخش و جذاب میکند.
2- کتاب «عقاید یک دلقک» از هانریش بل
هانریش بل با نگارش کتاب مشهور عقاید یک دلقک، موفق شد جایزهی نوبل ادبیات را در سال 1972 به دست آورد. این رمان را یکی از بهترین رمانها در سبک خود میدانند و بارها نیز به زبانهای مختلف دنیا از جمله زبان فارسی ترجمه شده و مورد استقبال گسترده قرار گرفته است. داستان کتاب، نمایانگر جامعهی آلمان تحت تأثیر هیتلر و سالهای بعد از جنگ است. این رمان، زوایای مختلف جامعه، از جمله عقاید سیاسی و مذهبی، مسائل زناشویی، تعارضات بین کاتولیکها و پروتستانها و تأثیر جنگ بر خانوادهها را نقد میکند. روایت کتاب عقاید یک دلقک، پیرامون دلقکی است که به خاطر مسائل مذهبی معشوقهی خود را از دست میدهد و او با مردی کاتولیک وارد رابطهی عاطفی میشود و این سرآغاز مشکلات روحی و اتفاقات ویژهای برای شخصیت اصلی داستان است. بعد از انتشار کتاب، به سبب دیدگاه منفی آن نسبت به کلیسای کاتولیک و نگاه آزاداندیشانهی بل در قبال مسائل مذهبی، میان مطبوعات بحث و جدل درگرفت.
3- کتاب «قلعهی حیوانات» از جورج اورول
جورج اورول با انتشار دو کتاب قلعهی حیوانات و کتاب 1984، تواناییهای منحصربهفرد خود در نگارش را به اثبات رساند. اورول در کتاب قلعهی حیوانات که به مزرعهی حیوانات نیز مشهور است، با داستانی سراسر نمادین و ثمثیلی، ساختار نظام شوروی کمونیستی را مورد نقد شدید قرار میدهد و حکومت شوروی را که عقیده داشت به یک دیکتاتوری کامل بدل گشته، به صورت یک مدینهی فاسده یا ویرانشهر تصویر میکند. داستان ظاهری این کتاب مشهور، روایت حیوانات اهلی مزرعهای است که تصمیم میگیرند علیه بهرهکشی صاحب مزرعه انقلاب و قیام کنند و خود ادارهی مزرعه را به دست گیرند. این حیوانات به هدف خود میرسند و موفق به استقرار حکومت و وضع قانون نیز میشوند، اما سپس همان راه دیکتاتوری سابق را پیش گرفته و قوانینی که وضع کرده بودند را یکی پس از دیگری نقض میکنند. اما در پس این داستان ظاهری، نقدهای اجتماعی و سیاسی و تلنگرهای مهمی وجود دارد که کتاب قلعهی حیوانات را به نمونهای دقیق و استادانه در سبک ادبی اجتماعی بدل کرده است. نسخه الکترونیکی یا PDF کتاب قلعه حیوانات از طریق سایتهای معتبر فروش کتاب مثل فیدیبو نیز قابل تهیه و مطالعه هستند.
4- کتاب «چشمهایش» از بزرگ علوی
رمان چشمهایش، مشهورترین اثر بزرگ علوی و یکی از تحسینشدهترین و مورد استقبالترین رمانهای فارسی است. کلام بزرگ علوی در این داستان، روان و فصیح است و با این که 60 و چندسال از انتشار اولیهی آن میگذرد، هنوز تازگی و زیبایی خود را حفظ کرده و هرساله نیز مخاطبان زیادی را به خود جذب میکند. بزرگ علوی روایتهایی پراکنده اما مرتبط از یک ماجرا را کنار هم گذاشته و طرحی کلی و جذاب از آن آفریده است. چشمهایش، داستانی از رابطهی میان یک استاد نقاشی مشهور و در عین حال مبارز سیاسی با زنی زیبا و فریبنده در زمان رضا شاه است. تبعید و مرگ این استاد در غربت و ارتباط زن با او، فراز و فرودهای جذابی را در داستان رقم میزند که مخاطب را به خواندن ادامهی این کتاب ترغیب میکند. اگر از علاقهمندان به رمانهای فارسی هستید، بیشک مطالعهی کتاب چشمهایش باید از اولویتهای مطالعاتی شما باشد.
5- کتاب «سمفونی مردگان» از عباس معروفی
رمان سمفونی مردگان، یکی از ستودهشدهترین و بهترین رمانهای ادبیات فارسی محسوب میشود که حتی مرزهای ملی را هم درنوردیده و جوایز و نقدهای مثبت بینالمللی را نیز برای عباس معروفی به ارمغان آورده است. بنیاد غیردولتی کگدوپ و بنیاد انتشارات ادبی-فلسفی سور کامپ، جایزهی خود را در سال ۲۰۰۱ میلادی به این کتاب استوار و مشهور ادبیات فارسی اختصاص دادند. عباس معروفی شیوهی خاصی را در روایت انتخاب کرده و راوی داستان در کتاب او چندینبار تغییر مییابد که این موضوع بر جذابیت اثر میافزاید. اتفاقات داستان، پیرامون خانوادهای ایرانی در اردبیل در سالهای بعد از جنگ جهانی دوم رخ میدهد و معروفی به طور هنرمندانهای توانسته در خلال داستان خود، وضعیت فرهنگی جامعهی ایران در آن سالها و مشکلات حاصل از جنگ و قحطی را به تصویر بکشد.
6- کتاب «بوف کور» از صادق هدایت
بوف کور معروفترین اثر صادق هدایت و از نخستین نثرهای داستانی و بدون تردید یکی از مشهورترین آثار در حوزهی داستاننویسی در تاریخ ادبیات فارسی است. هدایت در بوف کور به سبک سورئالیستی داستانی روایت کرده که هنوز هم بعد از دهها سال محل بحث مجامع ادبی است؛ تا کنون نقدهای ادبی و روانشناسی متعددی در قالب کتاب و مقاله بر این اثر نوشته شده و هنوز هم نمیتوان گفت درک جامعی از آن حاصل شده است. صادق هدایت در بوف کور، به شیوهای کمنظیر در ادبیات ایران، در دو بخش مجزا اما پیوسته به هم، شرح افکار بیمارگونه و حال پریشان مردی را بازگو میکند که هر لحظه در کشاکش با تخیلات خود است. در بخش نخست، راوی که حرفهی نقاشی دارد و همیشه نقاشی دختری یکسان را روی قلمدان میکشد، دختر را در عالم بیرونی و در تصورات خود حاضر میبیند و از آن پس زندگیاش دگرگون میشود. در بخش دوم، راوی مشغول نوشتن و شرح ماجرا برای سایهاش میشود که به شکل جغد است و هرآنچه را که مینویسد با ولع تمام میبلعد! بوف کور در میان تودهی مردم همیشه مورد نزاع نقدهای مثبت و منفی بوده است.
نتیجهگیری
ادبیات داستانی، به عنوان نمونهای از غنیترین سبکهای ادبی در ایران و جهان، مملو از کتابهای ارزشمندی است که هم مورد استقبال همیشگی اهالی مطالعه قرار دارد و هم انتخاب بهجا و درستی برای اشخاصی است که میخواهند به تازگی در عالم رمان و داستان قرار بگیرند و مطالعه را به عادتی روزانه در زندگی خود تبدیل کنند که در این راستا پیشنهاد میشود این چند روش را نیز یاد بگیرید.