اقتصاد۲۴- طی ماههای اخیر عدهای از سرمایهگذاران با تمرکز بر فرآیند کسب سود بیشتر اقدام به جابهجایی بخشی از نقدینگی خود از سپردههای بانکی به بازاری جذاب و البته پر ریسک بورس کردهاند تا بهاین ترتیب بتوانند بازدهی از دست رفته خود را در بورس جبران کنند. البته با علم به اینکه بازار سرمایه کشور بعد از سیستم بانکی، یکی از مهمترین بخشهای تأمین مالی تولید است.
بازار سرمایه ایران با وجود خبرهای ناخوشایند ناشی از اوضاع آشفته اقتصاد جهانی و نیز کاهش قیمت نفت، روزهای سبزی را سپری میکند، روزهایی که همراه با هجوم نقدینگی به سمت بازار بورس در قالب رکوردشکنیهای شاخص و صفنشینیهای سهام خود را نشان داده است.
افزایش حجم و ارزش معاملات در بازار سهام، از همین سبز بودن بازار سرمایه خبر میدهد که بخشی از آن بهدلیل سرریز شدن سپرده بانکی بهسمت تالار شیشهای است.
دلایل سرازیری پولها به بورس
بازار سرمایه با قوت در پیش است و از سرمایه سرمایه گذاران استقبال میکند، اما این هدف گذاری هنوز هیچ تاثیری بر روند تولید نداشته و هنوز بین پولهای وارد شده به بورس تا جذب سرمایه در تولید فاصله زیادی است.
حالا در ادامه این رویداد، بازار سرمایه به دلیل سرعت و هزینه پایین در تأمین مالی بنگاههای تولیدی و بخش حقیقی اقتصاد، ظرفیت قابل توجهی در تحقق جهش تولید دارد.
در همین رابطه عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ اظهار کرد: طی هفتههای اخیر قرار گرفتن دلار در بالاترین سقف تاریخی خود و نظارت بانک مرکزی بر بانکها برای اینکه سود بانکی از ۱۳ درصد بیشتر نشود، یکی از دلایل رشد شاخص است، از این رو شاهد حرکت نقدینگی از بازار پول به بازارهای موازی هستیم که بورس یکی از این بازارهاست.
به گفته آرگون، از سوی دیگر انتظاری که برای رشد تورم بهوجود آمده، از دلایل دیگر رشد شاخص بورس محسوب میشود.
یکی از مباحث مهم در اقتصاد، نظام تامین مالی است. این در حالی است که در سال جاری استقبال از بازار سرمایه مناسب بوده است و این بازار با رشد مناسبی همراه شده که فرصت مناسبی است تا تدابیری اندیشیده شود تا اقبال به بازار سرمایه به سمت بخشهای مولد و تولیدی کشور هدایت شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران درباره دلایل اقبال نقدینگی برای ورود به بازار سرمایه گفت: بدون شک بخشی از نقدینگی وارد شده به این بازار، سرریز سپردههای بانکی است که در پی کاهش نرخ سود، نقدینگی از سوی بانکها بهسمت بازار سهام سرازیر شده است و انتظار میرود این روند تا پایان سال و حتی سال آینده نیز ادامه داشته باشد.
هدفگذاری پولهای بورسی به تولید میرسد؟
این فعال اقتصادی درپاسخ به این سوال که نقش و تاثیر خرید و فروش سهام در بازار بورس چقدر است؟ گفت: در راستای تحقق برنامههای توسعهای باید تدابیری اندیشیده شود تا بتوان شرکتهای بیشتری در بازار عرضه شوند و از طریق حق تقدم و افزایش سرمایه وضع شرکتها را بهبود داد از اینرو خرید و فروش سهام باید به گونهای باشد که نقدینگی وارد تولید شود.
آرگون با تاکید بر اینکه اگر رونق بازار سهام تنها به نقدشوندگی کمک کند چندان برای وضعیت تولید کشور مناسب نخواهد بود، ادامه داد: با برنامه ریزی و هدف گذاری در این بازار، نقدینگی حاصل از فروش سهام باید وارد بنگاه شود و البته این مسئله روشهایی دارد که افزایش سرمایه یکی از آنها است.
وی تصریح کرد: البته رشد شاخص هیچ تاثیری بر تامین مالی بنگاههایی که قیمت آنها بالا رفته است ندارد بلکه پول باید وارد بخشهایی شود که میتواند اشتغالزایی داشته باشد تا تولید و صادرات افزایش یابد و بتواند مفید به حال تولید باشد.
آرگون در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا از فرصتهای به دست آمده در بورس در راستای توسعه تولید استفاده شده است؟ گفت: بازار سرمایه ایران هنوز نتوانسته نقش مناسبی در تجهیز منابع مالی به سوی سرمایهگذاری مولد داشته باشد، پس بهتر است تا فرصت جذب منابع در اختیار این بازار است، نقش اساسی در تغییر رویکرد سیاستهای اقتصادی به ویژه تقویت و جهش تولید به واسطه این بازار میسر شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران افزود: بازار سرمایه در شرایط کنونی اقتصاد ایران یک فرصت طلایی محسوب میشود که میتوان از این ظرفیت عظیم برای مردمی سازی اقتصاد، ایجاد شفافیت و توسعه عدالت در اقتصاد و همچنین انجام اصلاحات اقتصادی به منظور تحقق اهداف سیاستهای اقتصاد مقاومتی، استفاده کرد.
این فعال اقتصادی بخش خصوصی در پایان با توجه به رویدادها و اثرات جانبی رشد پرشتاب بازار که یکباره همه سود را در مدت کوتاهی پیشخور میکند نسبت به این مسئله که سرمایهها راه اصلی خود را در اقتصاد گم کرده اند، هشدار داد.