تاریخ انتشار: ۰۸:۳۹ - ۱۴ آذر ۱۳۹۷
اقتصاد24 بررسی می‌کند؛

بازی قدرت قطر مقابل مثلث نفتی/ دشمنی با عربستان یا گرفتن گوی سبقت از ایران در پارس جنوبی؟

قطر وارد بازی خطرناکی شده است چرا که از یکسو قدرت خود را علیه مثلث‌ نفتی بن سلمان، پوتین و ترامپ به نمایش گذاشته و از سوی دیگر قصد دارد گوی سبقت را در بازی گازی در غیاب ایران در پارس جنوبی به دست گیرد.
قطر11
اقتصاد24- خبرسازترین اتفاقی که این روزها در حوزه انرژی مطرح است مربوط به خروج قطر از اوپک بود به طوری که روز گذشته کوچکترین عضو تولیدکننده اوپک اعلام کرد که بعد از نیم قرن سابقه، قصد خروج از اوپک را دارد و قرار است از سال 2019 خروج رسمی خود را از این سازمان عملی کند البته مقام‌های قطر علت این خروج را تمرکز بر صادرات گاز طبیعی اعلام کرده‌اند. اینکه به راستی چرا قطر قصد خروج از اوپک را دارد و اینکه با خروج این عضو بازارجهانی متاثر از چه اتفاقاتی می شود را در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

حسین کاظم پور اردبیلی نماینده ایران در اوپک معتقد است تصمیم قطر نشان‌دهنده سرخوردگی تولیدکنندگان کوچک از انحصار کمیته نظارت بر تولید به رهبری عربستان و روسیه بر مناسبات بازار نفت است.

به گفته این کارشناس انرژی، آنها با روانه کردن‌ مقدار‌ زیادی نفت به بازار و‌ ایجاد مازاد عرضه از‌ ماه می تاکنون بشکه ای 30 دلار به همه اعضا زیان‌ وارد کرده اند. با این رفتار باقی ماندن‌ در اوپک برای تولیدکنندگان‌ کوچک هیچ توجیهی ندارد.

اما محمدعلی خطیبی نماینده سابق ایران در اوپک نظری متفاوت با کاظم پور اردبیلی دارد و معتقد است: این یک تصمیم کاملا مستقل از سوی این کشور است و نمی‌توان تغییری در آن ایجاد کرد هرچند پیش از این نیز اوپک شاهد خروج برخی دیگر از اعضای خود بوده و در مقابل آن اعضای دیگری نیز به عضویت اوپک درآمده‌اند بنابراین این موضوع در هر سازمانی ممکن است شکل گیرد و اعضایی از سازمان، خارج یا به آن جذب شوند.

این کارشناس انرژی عقیده دارد که خروج قطر از اوپک تاثیر شگرفی بر آینده اوپک نخواهد داشت چرا که میزان تولید نفت آن کمتر از یک میلیون بشکه است. از طرفی موضوع دیگری که باید به آن توجه داشت پیامد سیاست‌های عربستان و هم‌پیمانانش در اوپک است‌ چراکه تصمیم‌گیری‌های قطر هم‌راستا با عربستان نبوده و برعکس کویت و امارات متحده تنها هم‌پیمانان عربستان در اوپک هستند بنابراین خروج قطر تاثیر شگرفی بر سیاست‌های عربستان نیز نخواهد داشت.

حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در لندن نیز دیروز در صفحه توییتر خود نوشت: عربستان و همسایگان مدت‌هاست سیاست تحریم همه‌جانبه علیه قطر را ادامه داده‌اند و تلاش عربستان به تحمیل سیاست‌های خود علیه اوپک و افزایش نقش کشورهای غیر اوپک مانند روسیه نیز کارآمدی این سازمان را تضعیف کرده است.

علیرضا صلواتی فعال اقتصادی نیز در مورد علت خروج قطر از اوپک توییت کرد: مقاله‌نویس بلومبرگ هم دلیل اصلی خروج قطر را با بیش از ۶۰۰ هزار بشکه تولید بعد از ۵۷ سال عضویت، همکاری‌های گسترده پوتین_بن‌سلمان، بدون توجه به منافع سایر اعضا اوپک دانسته‌ است.

با خروج قطر از اوپک به نظر می رسد به دلیل نزدیکی روابطش با ایران در آینده خروج ایران را هم به امری محتمل تبدیل کند با این حال عزم اوپک برای کاهش تولید با وجود شوک قطر باز هم وزیران و نمایندگان اوپک اعلام کردند اعضای کلیدی این گروه فارغ از تصمیم ناگهانی قطر برای خروج از اوپک، مصمم هستند هفته جاری درباره کاهش تولید نفت به توافق برسند.

از سوی دیگر شواهد حاکی از آن است که قطر وارد بازی خطرناکی شده است چرا که از یکسو قدرت خود را علیه مثلث‌ نفتی بن سلمان، پوتین و ترامپ به نمایش گذاشته و از سوی دیگر قصد دارد گوی سبقت را در بازی گازی در غیاب ایران در پارس جنوبی به دست گیرد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ ژست خاص دریادار سیاری ۵۴ سال پیش بعد از تمرینات تکاوری

ماجرای برنامه قطعی آب در تهران چیست؟

عکس/ چهره جدی سرلشکر حسنی سعدی ۴۴ سال پیش در اتاق عملیات ارتش

شهرداری علیه تاریخ کهن اصفهان؛ خاکبرداری شبانه در کمرزرین بدون حضور ناظران میراث‌فرهنگی اتفاق افتاد

ایده وحید هاشمیان برای پرسپولیس

ادعای تازه ترامپ درباره حمله به ایران

عکس/ برج آزادی تهران در سیاهی آلودگی گم شد

آکسیوس طرح خطرناک ترامپ علیه روسیه را فاش کرد

طعنه زیدآبادی به حکم حبس جدید تاجزاده

فیلم/ ماجرای مشاهده دود غلیظ در خیابان دماوند تهران

عکس/ چهره دیده نشده از یحیی غول سریال مختار در ۴۰ سالگی

برق ارزان عامل بحران آب در ایران!

زمان اعلام نتایج اولیه و نهایی کنکور مشخص شد

آتش‌سوزی در فروشگاه کفش خیابان دماوند تهران

فیلم/ نماینده مجلس: باور کنیم آمریکا در حال فروپاشی است

عکس/ کاریکاتور کنایه آمیز روزنامه سازندگی درباره حضور جواد لاریجانی در تلویزیون

گزارش تکان دهنده مرکز آمار درباره تورم خوراکی‌ها چه می‌گوید؟/ گرانی بی‌پایان در سایه وعده‌های بی اثر دولت‌ها

عکس/ حمله شدید و تند یک تراکتوری به علیرضا فغانی

فیلم/ ادعا‌های جدید ترامپ درباره حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران

عکس/ امان‌الله جهانبانی اولین فرمانده ارتش مدرن ایران ۱۲۰ سال پیش در کنار پدرش

علت انفجار در پردیسان قم چه بود؟

عکس/ پست اینستاگرامی فغانی پس از فینال جام باشگاه‌ها

بازی انرژی پاک را تغییر کرد؟

فیلم/ عملیات اطفای حریق در هورالعظیم مرز ایران و عراق

شرط ورود سرمایه‌های بزرگ به بازار سهام چیست؟

کاهش ۵۰ درصدی قیمت مسکن یک تصور غیرواقعی است!

عکس/ چهره خندان و صمیمی سرلشکر رحیم صفوی و سردار قاآنی ۲۴ سال پیش سوار بر یک ون

کمک هزینه ازدواج و مراسم ترحیم شامل کدام بازنشستگان می‌شود؟

بورس سبزپوش شد

رقابت پرسپولیس و استقلال دوباره داغ شد

عکسی از شاپور ساسانی با تاج پادشاهی در یکی از میادین تهران

اعلام تاریخ قطعی آزمون استخدامی آموزش‌و‌پرورش

رد پای گروه سیاهپوشان افغانستان در پرونده سما جهانباز/ ارتباط پرونده ربایش وحیده نیازی و پرونده مفقودی سما چیست؟

فیلم/ جریان رادیکال ایرانی مخرب‌تر از سنگرشکن‌ها

عراقچی: نتانیاهو دقیقاً چه چیزی می‌کشد؟

عراقچی راهی چین شد

ادعای تازه معاون سیما درباره رضا رشیدپور

نجات بورس با اوراق یک ریالی؟

باد بازار خودرو خوابید

پشت پرده تغییر موضع ترامپ در قبال پوتین چیست؟

عکس/ انفجار در یک مجتمع مسکونی در پردیسان قم

تغییر قیمت میلیونی سکه

فیلم/ انتشار دود بسیار غلیظ در محدوده خیابان شریعتی تهران

سایه قارچ‌ها بر دیپلماسی؛ تهدید هسته‌ای و درخواست برای حمله پیش‌دستانه به ایران با استوری مشاور قالیباف

پایان سال تحصیلی و آغاز یک بازار خاموش؛ روپوش‌هایی که فقر را فریاد می‌زنند/ داستانی از فقری پنهان در آگهی‌ها

فیلم/ کوهنوردی خرس قهوه‌ای و توله‌هایش در اردبیل

جاسوس‌های پرده نشین یک ماه پس از حمله ۲۳ خرداد/ واکاوی حمله به جلسه شورای‌عالی امنیت‌ملی و احتمال نقش نفوذی‌ها

زمان حراج شمش طلا مشخص شد + جزئیات

فیلم/ همه چیز درباره کاترین شکدم، زن یهودی مرموز

روایت افراد دچار معلولیت از ۱۲ روز پر استرس جنگ