اقتصاد۲۴ - قاضی مسعودی مقام در ابتدای چهارمین جلسه رسیدگی به پرونده برخی از مدیران سابق بانک مرکزی، از متهم صالحی خواست در جایگاه قرار گیرد و در صورت داشتن توضیحات بیشتر آنها را بیان کند.
متهم صالحی گفت: اینکه گفته میشود من مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان از سیفی گرفتهام صحیح نیست. در لایحه دفاعیهام که توسط وکیلم تقدیم میشود گفتهام که او به حساب دختر و همسرش دو کد بورسی به مبلغ هر کدام ۲۵۰ میلیون باز کرد. این را هم باید بگویم که بر اساس قانون بورس و قانون کشور فردی که کد بورسی گرفته باشد، شخص ثالث نمیتواند در آن تصرفی داشته باشد و این موضوع ۵۰۰ میلیون تومانی کاملاً کذب و بیاساس است.
این متهم اضافه کرد: درباره رشوه ۲۰۰ هزار دلاری هم باید بگویم این مبلغ ۱۱۰ هزار دلار بوده است و در زمانی که ارز مسافرتی ۱۰ هزار دلار بوده است. او برای ۱۱ نفر ۱۱۰ هزار دلار گرفته و این کار به صورت قانونی بوده است.
در ادامه جلسه دادگاه، نماینده دادستان خطاب به متهم صالحی گفت: صالحی ما را ناآگاه فرض میکند.
نماینده دادستان ادامه داد: سئوال ما این است آیا شما مجوز سبدگردانی داشتید، نه شما نداشتید، شما پرتفوی فرد دیگری را مدیریت میکردید.
نماینده دادستان ادامه داد: صالحی میگوید من سیفی را در روز به اتاق ارزی راه نمیدادم. بله درست است او در طول روز راه نمیداده است، به علت اینکه شبها در فضای مجازی از موهباتی که صالحی برای او فراهم میکرده است استفاده ناصحیح میبرده است.
شاه محمدی درباره رشوه ۲۰۰ هزار دلاری اظهار داشت: شهریار دربانی مدعی است که ۲۰۰ هزار دلار به صالحی پرداخت کرده است، متهم صالحی میگوید ریت ارز قابل تغییر نبوده است؛ اما این موضوع از مسئولان بانک مرکزی نیز قابل استعلام است که ریت ارز در اتاق ارزی قابل تغییر است، متهم صالحی یک ۲۰۰ هزار دلار از دربانی دریافت کرده است و این جدای از ۲۰۰ هزار دلار دیگر است.
نماینده دادستان ادامه داد: این ۲۰۰ هزار دلاری که صالحی به صورت رشوه دریافت کرده است در یک کولهپشتی بوده است، در روزی که دربانی این ۲۰۰ هزار دلار را به صالحی داده است کارمندش نیز حضور داشته است. جالب اینجاست زمانی که دربانی تعداد کارمندانش را معرفی میکرده است یک نفر را از قلم میاندازد و این موضوع از چشم ضابطان دور نمیماند و پس از تحقیق و بررسی متوجه میشوند که یک فرد یا یک کارمند در لیست اعلامی کم است. جالب است مشخص میشود که همان یک نفر فردی بوده است که در زمان پرداخت ۲۰۰ هزار دلار در یک کولهپشتی به همراه دربانی بوده است.
در ادامه جلسه دادگاه فیلم مواجهه صالحی و دربانی در خصوص تغییر نرخ ارز پخش شد. دربانی در این فیلم از پرداخت ۲۰۰ هزار دلار به صالحی میگوید و صالحی در این فیلم تایید میکند از دربانی ۲۰۰ هزار دلار گرفته است. دربانی در این فیلم میگوید این ۲۰۰ هزار دلار را به این خاطر به صالحی دادم که مدیونش نباشم چرا که ریتهایی که در بانک مرکزی جابجا میکردند، به نفع ما بود.
در ادامه جلسه دادگاه نماینده دادستان اظهار داشت: یکی از کارمندان صالحی میگوید من این ۲۰۰ هزار دلار را از فردی که کارمند دربانی است دریافت کردم. همچنین دربانی در اظهاراتش میگوید من به اکراه و به واسطه تحت فشار بودن از سوی صالحی این ۲۰۰ هزار دلار را پرداخت کردم. یعنی صالحی اتاق دیلینگ روم را گردنه اخذ وجوه خود کرده بود اگر پول نمیدادند و اگر در بورس سرمایه گذاری نمیکردند، اقدامات صالحی به نفعشان نمیشد. صالحی در وهلههای نخست تغییر ریت، با آنها قرارداد نمیبست؛ اما در وهلههای بعدی برای تغییر نرخ ارز به نفع آن کارگزاران، با آنها قرارداد میبست.
در ادامه جلسه دادگاه متهم صالحی، اظهار داشت: کارگزاران درهم و دلار وارد کشور میکنند و در مقابل اسعار غیر مرغوب بانک مرکزی مانند لیر ترکیه یا وون کره یعنی اسعاری که به درد بانک مرکزی نمیخورد را میگیرند. حوالههای کارگزاران در کشورهای مختلف مانده است بنابراین این فرآیند هیچ ارتباطی به ریال ندارد و من حتی اگر بر فرض محال رشوه هم گرفته باشم، ارز غیر مرغوب پرداختهام.
نماینده دادستان گفت: آقای صالحی بحث ما گران خریدن ارز از جانب شما است و اینکه شما در قبال آن چه چیزی را پرداختهاید، بحث ما نیست.
در ادامه جلسه دادگاه، قاضی خطاب به متهم صالحی گفت: زمانی که برای خرید سهام اشخاص اقدام میکردید آیا مشخص میکردید که برای چه کسی چه میزان سهم را خریداری کردهاید؟
متهم صالحی گفت: سهمی که من برای هر فرد میخریدم در کد خودش موجود است.
این متهم ادامه داد: تاریخ حکم من به عنوان معاونت اداره بین الملل بانک مرکزی از ۷ اردیبهشت ۹۷ تا ۲۰ مرداد ۹۷ بود یعنی من در این تاریخها در دیلینگ روم حضور داشتم. همچنین من دو مافوق داشتم چطور میتوانستم این امور را برای آقایان انجام دهم.
در ادامه جلسه دادگاه نماینده دادستان بیان داشت: طبق اظهارات کارمندان صالحی، او سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون از حسین زاده دریافت کرده است و همچنین طبق اظهارات حسین زاده، ۵۰۰ میلیون تومان از این پول پرداختی به صالحی، در سبد سهام برده نشده است؛ ضمن اینکه حسین زاده میگوید رضایتی برای پرداخت این پول به صالحی جهت سرمایه گذاری در بورس نداشته است.
نماینده دادستان در ادامه بیان داشت: صالحی نمیتواند کیفرخواست را تکذیبیه بخواند دربانی در اظهارات خود گفته است که ۲۰۰ هزار دلار اول را که صالحی میگوید برای کارمندان بانک مرکزی بوده در سال ۹۶ به صالحی پرداخت کرده است و ۲۰۰ هزار دلار بعدی را در سال ۹۷ پرداخت کرده است که با این ۲۰۰ هزار دلار دوم طبق اظهارات کارمندان صالحی در قزوین یا فیروزکوه دامداری خریده شده است.
در ادامه این جلسه دادگاه نماینده دادستان گفت: ارتباط حسینزاده با صالحی در دو بخش سرمایهگذاری در بازار سرمایه و خرید سهام و دیگری در تغییر ریت ارز بوده است، حسینزاده ۳ میلیارد و ۶۰۰ پرداخت کرده است و این پول به واسطه تغییر ریت ارز هم به صورت ریالی و هم به صورت دلاری بوده است.
نماینده دادستان در ادامه اظهارات حسینزاده را قرائت کرد و گفت: حسینزاده گفته است که صالحی از من تقاضای یک میلیون دلار برای سرمایهگذاری در بورس طلب کرد و من گفتم که این پول را ندارم و شرکای ما در ترکیه باید آن را انجام دهند. صالحی به ترکیه رفت و در آنجا شرکای ترکیه به من گفتند اگر به صالحی پول ندهی، صالحی کار ما را در بانک مرکزی گیر میاندازد و مبلغ ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان به حساب صالحی واریز کردیم و قرار شد دو ماه بعد آن را بپردازد، اما بعد صالحی گفت که ضرر کرده است و ۵۰۰ میلیون از آن را کسر و مابقی را ماهها بعد پرداخت کرد.
نماینده دادستان تأکید کرد: به خاطر همین میگویم صالحی اتاق معامله ارزی دیلینگ روم را گردنه اخذ وجوه از کارگزاران ارزی کرده بوده است.
نماینده دادستان ادامه داد: حسینزاده اظهار کرده است تغییر نرخ ارز به نفع ما بود و صالحی این اقدام را انجام میداد.
در ادامه جلسه دادگاه برخی از اظهارات حسینزاده پخش شد که در آن حسینزاده میگفت ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان در ۳ فقره به حساب شخصی صالحی واریز کردیم. در ادامه صدای پخش شده در دادگاه صالحی پیشنهاد دو نرخی را به حسین زاده داد به این صورت که ساعت ۱۱ نرخ را میبندیم، اگر تا ساعت یک بالا رفت، نرخی که در ساعت یک توسط او اعلام میشد در نظر گرفته میشد و مابه التفاوت نرخ اعلامی ۱۱ تا یک به صورت ۵۰-۵۰ تقسیم میشود.
در ادامه این جلسه دادگاه نماینده دادستان گفت: حسینزاده گفته است سود ما ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بوده است که ۵۰ درصد آن یعنی یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بابت تغییر نرخ ارز به صالحی پرداخت شده است.
نماینده دادستان ادامه داد: صالحی میگوید تغییر نرخ ارز ممکن نیست، اما ۳ کارگزاری بر اساس اسنادی که ارائه شد میگویند پولهایی که به صالحی دادهایم به خاطر تغییر نرخ ارز بوده است.
متهم صالحی پاسخ داد: بر اساس حسابهای من زمانی که وجه تکمیل شد یعنی در تاریخ ۹۶.۰۲.۲۶ زمانی که وجه تکمیل شد ۲ روز بعد من کار خریداری سهام را شروع کردم.
قاضی خطاب به این متهم گفت: یعنی در این حساب فقط همان ۳ میلیارد و ۶۰۰ بوده است، شماره حسابتان را اعلام کنید.
قاضی خطاب به این متهم گفت: یعنی شما اول پول را گرفتید بعد سهام خریدید و قرارداد امضا کردید؟
متهم پاسخ داد: بله؛ من این کار را کردم، چون او در تهران حضور نداشت.
قاضی خطاب به این متهم اظهار داشت: چرا در تاریخ ۹۶.۰۳.۱۰ ننوشتید چه چیزهایی خریداری کردید؟
متهم پاسخ داد: نوشتم.
قاضی خطاب به این متهم گفت: شما به صورت کلی نوشتید چرا به صورت جزئی ننوشتید؟
در ادامه این جلسه دادگاه متهم صالحی، گفت: تمام کارگزاریها میخواستند من را برای خودشان داشته باشند. من به فکر دریافت سکه و ماشین و اینجور موارد نبودم و میخواستم از علم خودم استفاده کنم، سهام بخرم و از آن سود بگیرم.
قاضی پاسخ داد: این قابل پذیرش نیست.
این خبر در حال تکمیل است.