اقتصاد۲۴ - اگر عادت دارید که هر روز با غذای خود نوشابه بخورید و به نحوی به آن اعتیاد پیدا کرده اید بهتر است این مطلب را تا انتها بخوانید.
یک قوطی معمولی نوشابه حاوی ۳۹ گرم قند است. بله همانطور که تایید میکنید این حجم قند بیش از اندازه برای یک نوشیدنی زیاد است و متاسفانه معمولا نوشابه همراه با یک خوراکی دیگر مصرف میشود که آن خوراکی نیز خود حاوی مقدار معینی قند است؛ بنابراین با مصرف نوشابه مقدار زیادی قند را وارد خون خود میکنید. دومین مادهای که در نوشابه به فراوانی یافت میشود سیروپ ذرت مملو از فروکتوز است که مصرف زیاد آن میتواند باعث بروز اثرات دراز مدت در بدن شود. طبق پژوهشی که در نشریه Circulation منتشر شد مصرف نوشیدنیهای قندی با دیابت نوع دو در ارتباط است؛ بنابراین هر نوشابهای که میخورید یک قدم به ابتلا به دیابت نوع دو نزدیکتر میشوید.
نوشابهها علاوه بر اینکه مملو از قند هستند ۱۴۰ کالری دارند. این دو عامل به تنهایی کافی هستند تا نتیجه دراز مدت دیگری را به وجود آورند و آن چیزی نیست جز چاقی. طبق پژوهشی که در نشریه تغذیه بالینی آمریکا منتشر شد نوشیدنیهای مملو از سیروپ ذرت غنی از فروکتوز ارتباط مستقیمی با چاقی دارند.
حتما متوجه شده اید که وقتی به صورت منظم و پیوسته نوشابه را در رژیم غذایی روزمره خود قرار میدهید پوستتان دیگر کیفیت سابق را ندارد و شروع به خراب شدن میکند. پژوهشی که در سال ۲۰۱۹ انجام شد نشان داد افرادی که مرتبا چای شیرین شده، آب گازدار و نوشیدنیهای دارای اسانس میوه مصرف میکنند دچار آکنههای متوسط تا شدید میشوند خصوصا اگر شکر موجود در نوشیدنی مصرفی آنها از ۱۰۰ گرم در روز بیشتر شود؛ بنابراین اگر روزانه سه قوطی نوشابه مصرف میکنید باید بدانید که این مقدار برابر با ۱۱۷ گرم شکر در روز است. شکر غذایی تورم زاست و در نتیجه جای تعجب ندارد که باعث به هم ریخت پوست صورت میشود.
طبق مقالهای که در نشریه بین المللی دندانپزشکی منتشر شده نوشابهها علاوه بر اینکه به خاطر قند بالایشان به دندانها آسیب میزنند در صورتی که رنگ تیرهای داشته باشند میتوانند سطح رویی دندانها را خراب کنند. علاوه بر این مصرف نوشابه میتواند باعث پوسیدگی دندان هم بشود. به گفته محققان شکر موجود در نوشابه اصلیترین عامل خرابی و پوسیدگی دندان است.
اگر نوشابه مصرف میکنید و برای خوابیدن مشکل دارید باید علت را در این نوشیدنی مضر جستجو کنید. پژوهشی که نتایج آن در نشریه سلامت خواب منتشر شده نشان میدهد مصرف نوشیدنیهای کافئین دار و قندی در کوتاه شدن خواب موثر است. از مجموع ۱۸ هزار شرکت کننده در این پژوهش افرادی که نوشیدنیهای قندی و کافئین دار مصرف میکردند شبها ۵ ساعت خواب کمتری نسبت به بقیه داشتند.
پژوهشی که نتایج آن در نشریه پزشکی بین الملل JAMA منتشر شد نشان میدهد احتمال مرگ افرادی که نوشیدنیهای حاوی قند مصنوعی مصرف میکنند (حتی انواع زیرو و دایت) ۲۶ درصد بیشتر از آنهایی است که به ندرت به سمت این نوشیدنیها میروند. در این پژوهش که طی بازه زمانی ۱۶ سال روی ۴۵۰ هزار شهروند اروپایی انجام شد به بررسی نرخ مرگ و میر آنها در این سالها پرداخته شد.
طبق پژوهشی دیگر مصرف روزانه تنها ۳۵۰ میلی لیتر نوشابه در روز خطر بروز حمله قلبی را تا ۲۰ درصد افزایش میدهد و بنابر گفته محققان مواد التهاب آور موجود در این نوشیدنیها عامل اصلی بروز حملات قلبی هستند.