تاریخ انتشار: ۱۳:۳۹ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۷
بی‌بی‌سی‌عربی مدعی شد:

اسناد جدید درباره جنگ ایران و عراق +عکس

اسناد سری دولت بریتانیا نشان می‌دهد که آمریکا برای ممانعت از پیروزی جمهوری اسلامی ایران در جنگ با عراق، طرحی نظامی علیه ایران تهیه کرده بود، اما بریتانیا با این طرح مخالف بود.
صدام حسین


اقتصاد24- اخیرا سه کشور اروپایی امضاکننده توافق هسته‌ای، از جمله بریتانیا، برای تسهیل تجارت بین اروپا و ایران، سازوکاری به نام اینس‌تکس راه اندازی کرده‌اند که در واقع نوعی مخالفت با تحریم‌های آمریکا به شمار می‌رود. چه چیزی باعث می‌شود که بریتانیا با سیاست دونالد ترامپ در برابر ایران مخالفت کند و تلاش‌های اروپایی برای کمک به تهران در دور زدن تحریم‌های آمریکا را رهبری کند؟


اسناد سری بریتانیا نشان می‌دهد که دلیل این مخالفت، اهمیت استراتژیک ایران برای بریتانیا و کل غرب است. بی‌بی‌سی عربی به اسناد سری دولت بریتانیا دست یافته که نشان می‌دهد اختلاف‌نظر بریتانیا و آمریکا درباره ایران به سال‌های جنگ ایران و عراق باز می‌گردد.


این اسناد نشان می‌دهد که آمریکا از پیروزی ایران در جنگ نگران بود؛ بنابراین تلاش‌های نظامی و اقتصادی انجام داد تا این امر اتفاق نیافتد. دو سال قبل از پایان جنگ، نشانه‌هایی درمورد امکان تبدیل نگرانی آمریکا به واقعیت بروز پیدا کرد. مهمترین نشانه، تصرف شبه جزیره فاو از عراق در مارس ۱۹۸۶ بود. طبق اسناد جدید، آمریکایی‌ها معتقد بودند که این تحول نظامی، به ایران روحیه داد و باعث شد که ایران سیگنالی درباره پایان جنگ ندهد.




این وضعیت ادامه یافت تا اینکه ارتش عراق در آوریل ۱۹۸۸، یعنی چند ماه قبل از توقف جنگ، جزیره فاو را بازپس گرفت.


در ۱۹ و ۲۰ مارس ۱۹۸۶ میان آمریکایی‌ها و بریتانیایی‌ها در واشنگتن درباره جنگ (ایران و عراق) گفتگو‌هایی انجام شد. بریتانیایی‌ها به طور واضح متوجه شدند که آمریکایی‌ها با هدف جلوگیری از پیروزی ایران، برای نوعی مداخله در جنگ، از جمله مداخله نظامی، برنامه‌ریزی می‌کنند. طبق اسناد یادشده، وزارت دفاع بریتانیا، با این تمایل آمریکا مخالفت کرده و بر عدم مشارکت در این برنامه‌ها تاکید کرده است.


در یکی از گزارش‌ها، وزارت دفاع بریتانیا گفته است: «دیدار، بسیار مفید بود و به هدف‌مان در زمینه تایید حمایت‌مان از سیاست آمریکایی‌ها در خلیج (فارس) کمک کرد. اما در ابراز نگرانی ما از مخاطرات اقدام نظامی شتابزده یا افراطی هم مفید بود.»


وزارت دفاع بریتانیا توصیه کرده که «نباید به حمایت از یک اقدام نظامی کشیده شویم که نمی‌توانیم آن را کنترل کنیم. یا اینکه اگر بحرانی شعله‌ور شود، شاید مجبور شویم آمریکا را درخصوص حمایت کردن، ناامید کنیم.» وزارت خارجه بریتانیا هم این توصیه را تایید کرد.




پس از مدتی، هیئتی از اداره خاورمیانه وزارت خارجه بریتانیا، به واشنگتن رفت. جی اچ بویس، رئیس این اداره، در خصوص این سفر نوشته که آمریکایی‌ها «خواستار یک مطالعه نظامی مشترک درخصوص فرآیند نزاع در خلیج (فارس) در آینده ... و هماهنگ‌سازی کمک‌های امنیتی به کشور‌های خلیج (فارس) شدند.»


بریتانیایی‌ها در این گفتگو‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که آمریکایی‌ها به طور روزافزون به این نتیجه می‌رسند که هر چه جنگ طولانی‌تر شود، ایران پیروز خواهد شد؛ لذا سیاست آمریکا به سمت کمک به عراق تا زمان نرم شدن موضع ایران متمایل شد. بویس گفته از دیدگاه آمریکایی‌ها، اوضاع سیاسی و نظامی عراق سبب مشکل است. او افزود آمریکایی‌ها اذعان کرده‌اند که با توجه به کاستی‌ها در رهبری سیاسی و نظامی عراق، آمریکا کار زیادی نمی‌تواند انجام دهد. به عنوان نمونه، عراق همه نوع سلاح دارد؛ لذا آمریکا بر تلاش برای مقابله با ایران متمرکز خواهد شد.


اما آمریکایی‌ها چگونه می‌خواستند با ایران مقابله کنند؟


آن‌ها در ابتدا برای توقف صادرات سلاح به ایران تلاش کردند تا ایران نتواند حملات بزرگ انجام دهد. در گزارش بویس آمده که توقف ورود سلاح به ایران، امید اصلی آمریکایی‌ها بود. به رغم اینکه آمریکایی‌ها اندکی توانستند صادرات غیررسمی سلاح به ایران را کند کنند، اما از شرق اروپا، کره شمالی، سوریه، لیبی و چین همچنان به ایران سلاح وارد می‌شد.


گزارش بویس نشان می‌دهد که آمریکا حتی به انجام حملات نظامی فلج کننده به ایران فکر کرده بود. بویس نوشت: «از حیث نظامی، آن‌ها (آمریکایی‌ها) معتقد بودند که یک حمله کامل و هوشمندانه هوایی به تاسیسات حیاتی اقتصادی ایران، ممکن است رفتار ایران را تغییر دهد.»


با این حال، از دیدگاه بویس، فقدان اراده و عزم نظامی در عراق و پافشاری سیاسی ایران این گزینه را بسیار امیدوارکننده نمی‌کنند.


بویس پیش‌بینی کرده بود که آمریکایی‌ها به بریتانیا در زمینه اعمال فشار بر ایران فشار خواهند آورد. یک ماه بعد، یک هیئت نظامی بلندپایه آمریکایی، به سرپرستی یک ژنرال، به وزارت خارجه بریتانیا رفت. هدف این هئیت، بیان نتیجه سفر طولانی ۲۸ روزه خود به کشور‌های منطقه - قطر، عمان، امارات، بحرین، عربستان، کویت و اردن - بود.


گزارش وزارت خارجه بریتانیا نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها از عدم آمادگی کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس برای همکاری با آمریکا ناخرسند بودند. در این گزارش آمده است: «به نظر رسید که آمریکایی‌ها از تماس‌هایشان با کشور‌های خلیج (فارس) خسته شده‌اند. چرا که موضع آن‌ها (کشور‌های خلیج فارس) این است که تنگه هرمز همچنان باز باقی بماند.


با این حال، آمریکایی‌ها به کشور‌های عربی گفته بودند که اگر آمریکا علیه ایران مداخله نظامی کرد، آن‌ها باید کمک‌های لجستیکی ارائه کنند. با این حال، سند بریتانیایی از قول آمریکایی‌ها می‌گوید که کشور‌های شورای همکاری به رغم نگرانی از ایران، پاسخ مثبتی نداده‌اند.




یگ گزارش دیگر اداره خاورمیانه وزارت خارج بریتانیا تصریح کرده که ارزیابی آمریکا در مورد وضعیت نظامی میان ایران و عراق، بدبین باقی مانده است. این گزارش که پس از سفر یک هیئت بریتانیایی به آمریکا نوشته شده، نگرانی‌های آمریکا را اینگونه خلاصه کرده است: اولا به رغم برتری نظری نیروی هوایی عراق بر ایران، اما این نیرو کارآمد نیست. ثانیا بمباران مواضع ایران در فاو توسط عراق ناکارآمد بود. تجمع نیرو‌های ایران در اطراف هور هویزه، نگرانی از حمله ایران را بیشتر کرد.


سفر هیئت بریتانیایی نگرانی آمریکا از احتمال پیروز شدن ایران در جنگ را نشان داد. آمریکا تلاش کرد متحدش بریتانیا را به مشارکت در یک طرح مداخله نظامی محتمل برای جلوگیری از پیروزی ایران متقاعد کند. اما بریتانیا مخالفت کرد. لندن ضمن تاکید بر روابط استراتژیک با واشنگتن، اعلام کرد چنین مشارکتی به منافعش در منطقه آسیب خواهد زد.


وزارت خارجه بریتانیا، در گزارش دیگری تحت عنوان «ایران، عراق، برنامه‌ریزی اضطراری بین پادشاهی متحد و ایالات متحده»، بار دیگر بر ضرورت عدم مشارکت در طرح نظامی آمریکا برای تغییر مسیر جنگ ایران و عراق تاکید کرد.


در گزارش‌های وزارت دفاع و وزارت خارجه بریتانیا تاکید شده است که بریتانیا نباید در چشم کشور‌های منطقه به عنوان کشوری دیده شود که در طرح نظامی آمریکا مشارکت می‌کند. عدم مشارکت در این طرح منافع بریتانیا در منطقه را بهتر تامین می‌کند.




وزارت خارجه بریتانیا در گزارشی که ژوئیه ۱۹۸۶ نوشته، ضمن تاکید بر اهمیت و امکانات عظیم ایران در بلندمدت، اعلام کرده که بهترین سیاست در برابر ایران و عراق، بی‌طرفی است چرا که این امر به توسعه تجارت بریتانیا در کل منطقه کمک می‌کند.


آمریکایی‌ها و بریتانیایی‌ها بار دیگر در لندن در خصوص نزاع بین ایران و عراق دیدار کردند و توافق کردند که ایران یک کشور بزرگ، مهم و دارای موقعیت استراتژیک است. در بلندمدت، برقراری روابط خوب با آن برای غرب مهم است. با این حال، آمریکایی‌ها هشدار داده‌اند که ایران ممکن است به این نتیجه برسد که نظام بعثی عراق مانند نظام شاه با یک ضربه دیگر سقوط کند.


در همین رابطه، آمریکایی‌ها گفته‌اند که ایران برای یک حمله بزرگ به عراق آماده می‌شود. در حالی که آمریکایی‌ها از پیروزی ایران نگران بودند، بریتانیایی‌ها معتقد بودند که جنگ ایران و عراق بدون نتیجه قطعی ادامه خواهد داشت.


آمریکایی‌ها برای جلوگیری از پیروزی ایران فقط به ابزار‌های نظامی فکر نمی‌کردند. بلکه طبق یکی از اسناد، استراتژی آمریکا بر افزایش هزینه اقتصادی ایران در جنگ مبتنی بود. جفری هاو، وزیر خارجه وقت بریتانیا، در گزارشی گفته بود که آمریکایی‌‎ها پس از تلاش‌های ناموفق برای متوقف کردن صادرات سلاح به ایران، در سال ۱۹۸۶ بر محدود کردن تبادلات مالی با ایران تمرکز کردند. آن‌ها در این خصوص، با کل کشور‌های اروپای غربی، ژاپن، سنگاپور و ترکیه گفتگو‌هایی انجام داده است.


اما وزیر خارجه بریتانیا هشدار داده است که اعمال فشار اقتصادی به ایران، آن را به مذاکرات تشویق نخواهد کرد چرا که ایرانیان به زندگی سخت عادت کرده‌اند.


ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بازار ارز تجاری از فردا رسماً جایگزین نیما می‌شود

پیام تسلیت اسکودا در پی شهادت دو قاضی عالی‌رتبه دیوان عالی کشور

یک مانع مقابل پیوستن گزینه موسیمانه به استقلال

هزار کامیون در راه غزه

مربی پیشین تیم ملی کشتی فرنگی بر اثر سقوط در معدن سنگ، درگذشت

مشاور امنیت ملی ترامپ: حماس دیگر بر غزه حکمرانی نخواهد کرد

پزشکیان: به‌دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم، نبودیم و نخواهیم بود

الجزیره: فهرست اسرای فلسطینی که امروز آزاد می‌شوند شامل ۶۹ زن و ۲۱ کودک است

افزایش ۱۰۰ میلیونی جایزه جلال

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳

اسعد الشیبانی: سوریه تقسیم نمی‌شود

تمرینات پرسپولیس همچنان زیر نظر باقری

معاون رئیس‌جمهور: پدر‌ها هم می‌توانند دورکار باشند

یخبندان در انتظار تهرانی‌ها؛ دمای هوا کاهش می‌یابد

خبر خوش دولت درباره رجیستری آیفون

عکس/ آقای خواننده با لب پرخنده در کنار همسرش

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ دلار بعد از تحلیف ترامپ گران می‌شود؟

لغو یک بازی فوتبال به دلیل فضولات پرندگان!

تصمیم غیرمنتظره اینزاگی پس از انتقادات علیه طارمی

عکس/ پرتصادف‌ترین خیابان تهران ۵۰ سال پیش

عکس/ منظرۀ بی نظیر تخت جمشید یک قرن پیش

چگونه موخوره را از بین ببریم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ کاهش هیجان در بازار طلا

عکس/ مراسم عروسی شهناز تهرانی و جمشید ورزنده ۴۹ سال پیش

کودکان در چه سنی شب‌ها قبل از خواب زیاد حرف می‌زنند؟

تجمع بازنشستگان در چند استان؛ همسان‌سازی اصلاح شود

درباره کاخ سفید آمریکا بیشتر بدانید+ عکس

عکس/ زیبایی خیره کننده سیما سریال زخم کاری در ۲۹ سالگی

افسردگی سالمندان چه علائمی دارد؟

فیلم/ برف شدید در جاده آتشگاه - نوجان کرج

حجم معاملات میم‌کوین ترامپ از ۱۱ میلیارد دلار گذر کرد

شرط رهبر انقلاب برای حمله سپاه به اسرائیل چه بود؟

تحول تازه در بازار ارز از ابتدای بهمن ماه

اولین تصاویر از پیکر قضات مقیسه و رازینی

عکس/ تبریز گردی علیرضا بیرانوند و خانواده اش

چرا انجمن حجتیه در مرکز اخبار سیاسی قرار گرفته است؟

عکس/ قاب ماندگار قریبیان، وثوقی و کیمیایی ۵۰ سال پیش

قاضی سوم ماجرای ترور قضات دیوان عالی کیست؟

عکس/ استایل زمستانی جذاب جومونگ و سوسانو در سفر به کرۀ شمالی

عکس/ تفریح خانوادگی علیرضا بیرانوند در کوه عینالی

اینفوگرافی/ سهم ایران از بازار روسیه فقط نیم درصد است

عکس/ استایل متفاوت بهاره رهنما با کت چرم لاکچری

درخواست افزایش حقوق فرهنگیان از مرز ۱۸ هزار امضا گذشت

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه

پرشدگی ۱۷ درصدی سد‌های تهران

کدام استان‌ها فردا دوشنبه ۱ بهمن تعطیل هستند؟

زمانبندی مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران + جزییات

نخستین تصویر از کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ