اقتصاد24 -خرید و مصرف مرغ منجمد از دیرباز با استقبال کمی روبرو است این در حالی است که مسئولان شرکت پشتیبانی امور دام میگویند گوشت مرغ منجمد به دلیل پشت سر گذاشتن مراحل بهداشتی و استاندارد، از مرحله کشتار تا انجماد و توزیع در سطح شهر، از نظر کیفی و بهداشتی بسیار بهتر از گوشت مرغ گرم و تازه است. به خصوص اینکه کشتار مرغ تازه در بخش خصوصی و بدون نظارت خاص انجام میشود.
نظارتهای بهداشتی درباره مرغ منجمد
شرکت پشتیبانی امور دام به عنوان نماینده وزارت جهاد کشاورزی سالها است که وظیفه دارد مرغهایی را خریداری و پس از طی مراحل کشتار، انجماد، بستهبندی و نگهداری در سطح شهر به عنوان مرغ منجمد و با قیمتی پایینتر از مرغ گرم تازه کشتار شده در بازار عرضه میکند. با این حال مردم به دلیل ابهامها و شائبههایی که به شکل سنتی در خصوص خرید مرغهای منجمد داخلی یا وارداتی دارند، چندان اقبالی به مصرف این محصول نشان نمیدهد و همچنان ترجیح میدهند گوشت مرغ تازه کشتار شده در بازار مصرف را با اختلاف قیمتی فاحش بخرند.
با این حال در وزارت جهادکشاورزی و شرکت پشتیبانی امور دام همچنان به شکل سختگیرانه نظارتهایی روی ذخیرهسازی و عرضه گوشت مرغ منجمد اعمال میشود. به همین دلیل گوشت مرغ منجمد سالمتر است و به دلیل کوچکتر بودن لاشه مرغ، نسبت به گوشت مرغ گرم موجود در بازار از کیفیت بالاتری برخوردار است.
مرغهایی که برای کشتار توسط این شرکت انتخاب میشوند به شدت تحت نظارت هستند و باید حداقل از ۱۰ روز قبل کشتار هیچ دارو و آنتیبیوتیکی مصرف نکرده باشند. نهایتا در صورت اخذ تاییدیههای بهداشتی سازمان دامپزشکی از سوی مسئولان سالنهای پرورشی و مرغداران، محصول آنها خریداری میشود.
نظارتهای انجام شده در مرحله کشتار
کشتارگاههای تحت قرارداد شرکت پشتیبانی امور دام در همه خطوط خود از دستگاهها و تجهیزات تمام اتوماتیک برخورد دارند. این مسئله باعث میشود انسان کمترین دخالت را نسبت به کشتارگاههای سنتی و نیمه صنعتی در فرآیند کشتار داشته باشد. این عوامل دست به دست هم میدهند تا عوامل بیماریزا مانند ویروسها و باکتریها کمتر منتقل شوند.
تصور اینکه مرغ با وزن بالا کیفیت بهتری نسبت به مرغ با وزن هزار تا هزار و ۸۰۰ گرم دارد، باور غلطی است چرا که مرغ با وزن بالا چربی بیشتری نسبت به مرغهای کوچکتر دارد و این چربیها بدون هیچ استفادهای دور ریخته میشوند، تولید مرغ با وزن پایین هم به نفع مصرفکننده و هم تولید کننده است چرا که هم زمان پرورش مرغ و هم میزان استفاده از دانه کاهش پیدا میکند.
همچنین کشتارگاههای مرغ کار خود را از ساعات پایانی روز آغاز میکنند و تا طلوع آفتاب به کار ادامه میدهند. در ساعات پایانی و تاریکی ماشینهای حمل، بارهای خود را در ابتدای خط یک کشتار خالی میکنند و کارگران این کشتارگاه مرغها را تخلیه کرده و از پا به چنگگهای مخصوصی آویزان میکنند تا مرغها کم کم وارد سالن کشتار شوند.
در این مرحله ابتدا همه مرغها باید از استخری که برای آنها تعبیه شده بگذرند. این شنای وارونه و نوشیدن آب در واقع همان شوک الکتریکی است که به آنها وارد میشود تا در لحظه کشتار شوک کمتری به مرغها وارد شود. از این لحظه کشتارکنندگان ۳۰ ثانیه فرصت دارند تا عمل کشتار را انجام دهند.
پس از آن مرغ وارد خط خونگیری میشود و حداقل تا ۱.۵ دقیقه این اقدام زمان میبرد. پس از خونگیری مرغ وارد حوضچههای آب گرم شده، یک تا دو دقیقه در این حوضچه که دمای آن ۴۸ تا ۶۰ درجه سانتیگراد است، میماند و این موجب میشود برای ورود به دستگاه پرکنی آماده شود. بعد از پرکنی، مرغ وارد دستگاههایی با دمای ۵۰ تا ۶۰ درجه میشود تا دو لایه پوست مرغ کنده شود، سپس با دوشهای آب سرد شستوشوی مرغ انجام میگیرد.
نهایتا مرغ پس از جداسازی پنجه و بالای ساق وارد خط ۲ کشتار میشود تا تخلیه امعا و احشاء مرغ صورت گیرد. مرغ پس از خارج شدن از خط تولید ۲ توسط دوشهای آب سرد شست و شو شده و وارد خط بستهبندی میشود.
دمای مرغ باید در این مرحله کاهش داده شود و به همین منظور مرغ وارد یک چیلر شست و شو و یک چیلر خنک کننده میشود که دمای آن تا هفت درجه پایین بیاید و پس از آن بسته بندی صورت میگیرد. سپس مرغهای منجمد به سردخانههایی با دمای بیش از منفی ۴۰ درجه سانتیگراد وارد میشوند و دمای آنها پس از حدود پنج ساعت به منفی ۱۸ درجه سانتیگراد میرسد.
منبع: فرارو