تاریخ انتشار: ۰۷:۰۰ - ۰۹ مهر ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۶ نظر
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

دلایل ریزش بورس در هفته‌های اخیر/ آشی که تکنیکالیست‌ها آن را شور کردند

بسیاری از تازه واردان سال‌های اخیر بورس از طریق کانال‌های تلگرامی جذب سرمایه گذاری در این بازار شده‌اند؛ اتفاقی که در ابتدا خوب و در ادامه مشکلاتی را در پی داشته است.

آشی که

حمیده قاسمی، اقتصاد۲۴ - تلگرام وقتی برای رسالت پیام رسانی توسط پاول دوروف روس در انگلستان طراحی می‌شد، هیچ گاه فکر نمی‌کرد که روزی بتواند اقتصاد یک کشور مانند ایران را دستخوش تحولات عظیم کند. این تحولات از زمانی که کانال‌ها پا به عرصه تلگرام گذاشتند شکل گرفت و از چرچیل، سلطان و چند تحلیلگر شناخته شده پا به فضای بورس ایران گذاشت. کانال‌هایی که آدمین‌های آن‌ها با تکیه بر هر دو تحلیل تکنیکال و فاندامنتال سعی در معرفی سیگنال‌های خود به مخاطبان داشتند.

اما دیری نپایید که تعدد این کانال‌ها در پیشافیلترینگ تلگرام سر به فزونی گذاشت و سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر اقدام به بستن برخی از آن‌ها کرد، کانال‌هایی که دیگر کار را از سطح عمومی اطلاعات دهی به ایجاد VIP کشانده و با دریافت مبالغ هنگفت اقدام به سیگنال فروشی در بازار سرمایه می‌کردند.

آنچه مبرهن است این است که همواره هیچ یک از این تحلیل‌ها خواسته یا حتی ناخواسته به طور قطع راهگشا نبود و این مساله با توجه به عدم دسترسی افراد به سرویس دهندگان مجازی و اغلب ناشناخته امکان دادخواهی یا پیگیری مسائل پیش آمده را نداشت.

این معضل در دوران پسافیلترینگ تلگرام شکلی ناخوشایندتر به خود گرفت؛ به نحوی که دیگر حتی در صورت محرز شدن تخلفات امکان بستن و فیلتر کانال‌های متخاطی وجود نداشت و همین امر بساطی را برپا کرد که هم به نفع و هم به ضرر بازار سرمایه تمام شد.

اما آنچه بیشترین آسیب را به سرمایه گذاران نوپا و تازه وارد بورس و همچنین بدنه و ساختار بورس رساند؛ تارگت دهی‌های صرفا تکنیکالی آدمین‌های کانال‌های تلگرامی بود که فراخوانی عمومی برای سرمایه گذاری در بورس بود، آن‌هم برای مردمی که به دلیل کاهش هر روزه ارزش پول ملی به دنبال سرمایه گذاری و مقاومت در برابر این کاهش ارزش بودند.

مشکل از آنجا شروع شد که بورسی‌های جدیدالورود و حتی قدیمی با تارگت‌های بالای تکنیکالیست‌های تلگرامی دچار طمع شدند و اقدام به خرید سهام حتی در قیمت‌های بالاتر از ارزش آن‌ها کردند. در این میان دستیابی به سود‌های هنگفت و نامعقول جریانی از نقدینگی را به سمت بورس هدایت کرد و سیلی عظیم از پول، شاخص بورس را نیز در پی معامله بیش از ارزش برخی از سهام شاخص ساز، تا کمی بالاتر از ۲ میلیون واحد هُل داد و چنان آش شور شد که صدای آشپز هم درآمد.

چراکه بورس با دلار ۲۰ هزار تومانی دیگر به ارزش خود رسیده بود و با گذر از کانال ۲ میلیون واحد در حال شکل گیری یک حباب در تالار شیشه‌ای بود. بر این اساس دولت به فکر اصلاح بازار افتاد و با دستورالعمل‌های کُنشی و اجرایی سبب واکنش‌های منفی و ریزش شاخص بورس شد، اما این سیاست نیز از افراط و تفریط مصون نماند و اکنون دیگر نوبت دولت بود تا آش را تا حد ممکن بی نمک کند و موجبات دلزدگی بورسی و غیربورسی را در تابلو‌های معاملات فراهم کند.

بررسی شرایط فعلی بازار سرمایه

احمد اشتیاقی، مدیرعامل کارگزاری بانک آینده درباره شرایط فعلی بازار به خبرنگار اقتصاد۲۴ گفت: اتفاقاتی که در بازار رخ داده، جو بی اعتمادی را برای عموم سرمایه گذاران ایجاد کرده است و این جو موجب شده فشار فروش در روز‌ها و هفته‌های اخیر زیاد باشد. در این میان به دلیل فشار فروش و عدم تقاضای مناسب صف‌های فروش سنگین ایجاد شد و بازار روز‌های منفی را تجربه کرد.

وی با تاکید بر لزوم اصلاح منطقی بازار تصریح کرد: هر چند که ریزش اتفاق خوشایندی نیست، اما اکنون به لحاظ بنیادی با اصلاحاتی که اخیرا ایجاد شده وضعیت چندان بد نیست.

اشتیاقی رشد بیش از حد شاخص و عبور آن از فاکتور‌های بنیادی را به دلیل قدرت جریان پول ارزیابی و خاطرنشان کرد: به نظر من آنچه که باعث شد شاخص از یک میلیون و پانصد هزار واحد بالاتر رود، ورود پول‌های جدید بود. این ورود در کنار موهبت‌های خود به دلیل عدم کنترل صحیح بازار باعث شد تا شاخص از ارزش‌های بنیادی خود خارج شود. در حالی که زمان رسیدن شاخص به ۲ میلیون واحد دلار نیمایی ۱۸ هزار تومان بود و قاعدتا شاخص باید روی یک میلیون و پانصد هزار متوقف می‌شد.

حبابی در حال تولد بود

این کارگزار بورسی سرعت رشد شاخص در دوره صعودی را برای کارشناسان و فعالان بازار رُعب آور عنوان کرد و گفت: همه بر این عقیده بودند که با فاکتور‌های اثرگذار آن زمان پس از گذشت شاخص از یک میلیون و پانصد هزار واحد، حبابی در حال شکل گیری است که تبعات ناخوشایندی را می‌تواند در پی داشته باشد؛ بنابراین در آن مقطع مجموع سیاست گذاری‌ها برای متوقف کردن رشد بازار به کار گرفته شد. سیاست اصلی مبتنی بر افزایش عرضه بود؛ این مورد خود از رشد بازار جلوگیری کرد و به نظر من قاعدتا بازار تا اینجا‌ها می‌آمد.

آشی که

وی در پاسخ به این سوال که "آیا سیاست‌های دولت برای کاهش رشد شاخص زیاده روی نبود؟" یادآور شد: بازار سرمایه بازاری بسیار حساس است؛ اگر آن سیاست‌ها اعمال نمی‌شد شاخص به سمت دو میلیون و هفتصد می‌رسید و از آنجا ریزش اتفاق می‌افتاد و اتفاق بدی رخ می‌داد.


بیشتر بخوانید: زمین سوخته، رهاورد بورسی دولت روحانی؟/ پول‌های ترسان؛ نتیجه بی‌تدبیری سیاست‌گذاران در بورس


اشتیاقی در ادامه گفتگو با اقتصاد۲۴ "تکنیکالیست ها" را عامل رشد شاخص پس از دستیابی به اهداف بنیادی دانست و افزود: متاسفانه یکی از بدی‌های بازار ما این است که به دست تکنیکالیست‌ها افتاده و بنیادی کار‌ها به حاشیه رفته اند. بر این اساس این تکنیکالیست‌ها بودند که مسیر بازار را مشخص می‌کردند و باعث شدند تا بازار بدون تکیه بر عوامل بنیادی تا ۲ میلیون واحد برود.

این فعال بازار سرمایه متضرران بیشتر ریزش اخیر بورس را تازه واردان عنوان کرد و گفت: این افراد چنانچه با اطلاعات و دانش سرمایه گذاری به این بازار وارد شده باشند، مسیر خود را پیدا می‌کنند، اما اگر تجهیز به این دانش نباشند، مسیر ناهمواری در پیش رو دارند و برای گریز از خطرات این مسیر بهتر است از روش‌های غیر مستقیم سرمایه گذاری مانند خرید واحد‌های صندوق‌ها اقدام به سرمایه گذاری کنند.

وی تصریح کرد: چنانچه افراد بخواهند با تکیه بر کانال‌های تلگرامی و داستان‌های شیرین تکنیکالیست‌ها در دستیابی سهام به تارگت‌های نجومی دست به خرید و فروش مستقیم بزنند نه تنها بهره‌ای از این بازار نخواهند برد، بلکه گرفتار زیان می‌شوند که این مساله هم به آن‌ها و هم به وجهه بازار سرمایه در کشور ضربه می‌زند.

بررسی‌های میدانی خبرنگار اقتصاد۲۴ نشان می‌دهد در زمان ریزش بازار اکثر کانال‌های تلگرامی سکوت را بر سیگنال دهی و یا پاسخگویی در خصوص سیگنال‌های ارائه شده قبلی ترجیح دادند و همراهان یا همان مِمبر‌های خود را در باتلاق زیان دهی تنها گذاشتند، چراکه خوب می‌دانستند که اغلب سیگنال‌های اعلامی آن‌ها سهام رشد کرده هستند که تنها قدرت پول می‌تواند سرنوشت آن‌ها را عوض کند و نه فاکتور‌های بنیادی؛ بنابراین ضروری است که سرمایه گذاران در غیاب نظارت صحیح بر فضای مجازی با افزایش سواد بورسی و چه بسا افزایش سواد رسانه‌ای، خود را تبدیل به «شنونده‌ای عاقل» کنند تا خود و سرمایه خود را از تیررس افراد سودجو محفوظ بدارند.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
مهدی
1
14
چهارشنبه ۰۹ مهر ۱۳۹۹
بورس به دست دولت دستکاری و مهندسی شده. همین و بس. دست دولت تو جیب ملت رفته تا کسری بودجه خودشونو از جیب ما بیرون بکشن.
علی برکت اله
ساحل
2
4
چهارشنبه ۰۹ مهر ۱۳۹۹
دولت خودش از ریزش شاخص تو دارا دوم ضرر کرد میتونست تو اوج قیمت بفروشه ولی بازار ریزش کرد بعد فروخت اونم فقط 20درصدش رو استقبال کردن پس کار دولت نمیتونه باشه حقوقی های کله گنده و یه عده که قصد دارن دولت رو تخریب کنن
محسن
2
0
چهارشنبه ۰۹ مهر ۱۳۹۹
وقتی نظر ایشون را قبول میکنم که فقط یک مورد تاکید میکنم فقط یک مورد غیر از بورس نام ببرن که حباب داشته و حبابش ترکیده . بورس را دولت نابود کرده همانطور که دیگر زیر مجموعه های کشور را نیز نابود کرده .
متین
0
6
چهارشنبه ۰۹ مهر ۱۳۹۹
به این بنده خدا بگید چرت و پرت نگو بابا
مردم و دولت و ارکان دولت دعوت کردن که تو اوج بازار تو بورس سرمایه گزاری کنن به تکنیکالیستا و کانالهای مجازی چه ربطی داره
دولت میخواست اون یه ذره پولیم که تو دست مردم بود و از چنگشون در بیاره و کسری بودجه خودش و جبران کنه که کرد.
گناه خودتون و گردنه دیگران نندازید
Ansar
0
9
چهارشنبه ۰۹ مهر ۱۳۹۹
یعنی من موندم چقدر پرو تشریف دارین شماها اصلا روی چه حسابی انقدر خر فرض میکنید مردم رو که یه همچین تحلیل احمقانه ای رو میذارید؟ ۴ تا کانال تلگرامی بازار رو اینجوری کرد یا خبرای ضد و نقیض احمقانه ، عدم هماهنگی سازمانا ، از بین رفتن اعتماد مردم ، فروش رگباری حقوقی ها ، تصویب قوانین احمقانه و آزمون و خطا روی بازار .... واقعا متاسفم که از روی بیسوادی یا عمدا یه همچین تحلیل احمقانه ای رو نشر میدید...
علی
1
7
چهارشنبه ۰۹ مهر ۱۳۹۹
همه چیز از اونجایی شروع شد که حسن گفت همه چیز خود را به بورس بسپارید و بعدشم گشایشمون کرد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

عکس/کارت جشن عروسی بنی‌صدر در سال ۵۳

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

فیلم/سکانس عاشقانه سریال پایتخت که سانسور شده بود!

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های بنز در بازار ایران امروز + جدول

عکس/ استایل جذاب مه لقا باقری سوژه کاربران شد

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/استایل مجلسی المیرا شریفی‌مقدم در یک کنسرت

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

مبلغ عیدی روز معلم ۱۴۰۳ مشخص شد

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

عکس/سمیرا حسن پور هر روز جوان‌تر

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

زهره حمیدی: ویدئوی بیمارستان برای ۳ ماه قبل است

فیلم/تشکیل دریاچه فصلی در کویر اصفهان

مهم‌ترین عامل کمبود دارو در بازار چیست؟

عکس/ اگر ترامپ برنده شود!

رئیس مرکز آمار ایران تغییر کرد

مدیر مسئول رویداد ۲۴ مجرم شناخته شد

سانتافه ۲۰۲۴؛ خودرو کره‌ای در نمایشگاه پکن + عکس

مشکل کمبود شکر حل شد

فیلم/امید حاجیلی راضی به ازدواج با ترلان پروانه نشد!

رونمایی دونگ‌یی از لباس خاصش برای تبلیغات + عکس

سازمان دیجیتال، چشم انداز آینده تجارت‌نو

سایت خبری دیده‌بان ایران فیلتر شد+ عکس

بازار خودرو روی دور تند کاهش قیمت افتاد

مشکل یحیی گل‌محمدی برای بازگشت به فوتبال

فیلم لورفته از بایدن: باید با ایران توافق کنیم!

فیلم/دستور رئیسی برای ساخت هواپیمای جت ۱۰۰ نفره

حمایت‌های بانک رفاه کارگران از ساخت مسکن کارگری شتاب می‌گیرد

کارمندان دولت حق دریافت هدیه را ندارند!

جزییات تازه از بازگشت بدهی‌های بابک زنجانی به کشور

فیلم/چرا نام یکی از خیابان های تهران فرشته شد؟

ورق بازار طلا برگشت

مراقب حال دریاچه ارومیه باشید

فیلم/ واکنش وزیر ورزش و جوانان به تغییر نام استقلال

افزایش قیمت بنزین از ماه آینده

تقی توکی؛ صاحب کبریت توکلی و رویا‌های صنعتی یک پان ایرانیست تبریزی

لاک دفاعی معامله‌گران با نوسانات دلار

گزارش بورس امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

عکس/ تیپ جدید لیلا بلوکات وایرال شد

خبر خوش دولت درباره افزایش حقوق بازنشستگان

فیلم/ مرد موز فروش برای گرفتن پولش دست به چوب شد!

عکس/ قرار دوستانه سید مهدی رحمتی و امیر جعفری

رییسی پروژه دولت روحانی را دوباره افتتاح کرد!

فیلم/وزیر کشور: مردم از طرح نور استقبال کردند

فیگور تماشایی هادی چوپان بعد از قهرمانی+ عکس

فیلم/گزارش عجیب صدا و سیما: در قرآن آمده مردم نباید طلا و دلار در خانه نگه‌دارند باید انفاق کنند!

ترکیب احتمالی تراکتور مقابل استقلال

قیمت مسکن در ۱۳ سال ۴۰ برابر شد

ترکیب احتمالی پرسپولیس مقابل سپاهان

فیلم/رهبر انقلاب: تشکر از معلم برای توجه دادن افکار عمومی به اهمیت معلم است

مشروبات الکلی تقلبی کجا و چطور پر می‌شوند؟

۶۰ درصد ساکنان جوادیه تهران، افغان هستند

معرفی سامانه درخواست اینترنتی کارت سوخت در روز‌های آینده

قیمت مسکن در سنگلج و سیروس و منطقه ۱۲ تهران + جدول

بازداشت رپر معروف ایرانی در لندن؛ ۰۲۱ kid کیست؟ + عکس

کرایه اسنپ و تپسی گران می‌شود؟

تازه‌ترین هزینه خرید خانه در اصفهان

عربستان نفت خود را گران می‌کند

بسته ویژه اینترنت رایگان برای معلمان

نشاء برنج در گیلان

تاثیرات حضور گشت ارشاد در خیابان‌ها؛ کسادی بازار زنانه فروشی‌ها و کارت کشیدن ۳ میلیونی برای عقب رفتن روسری!