محمد آیتی، اقتصاد۲۴ - هرچند ویروس کرونا ضررهای فوقسنگینی را در حوزههای مختلف به همه کشورها وارد کرد، اما این مهمان ناخوانده یک مزیت را هم برای بشریت به ارمغان آورد؛ حرکت کشورها بهسمت ایجاد زیرساختهایی که منجر به دورکاری جامعه خواهد شد.
در حدود یکسالی که از شیوع ویروس کرونا در جهان میگذرد، دولتها روی به تقویت زیرساختهای الکترونیکی خود آوردهاند تا هم جریان زندگی مردم مختل نشود و هم اقتصاد بیش از این با آسیب دچار روبرو نگردد.
در ماههای گذشته و به خصوص در این دو ماه اخیر، ایران چه به لحاظ مبتلای افراد و چه به لحاظ فوتیهای روزانه ناشی از ویروس کرونا یکی از پیشتازان جهان است. همین کافیست تا ضرورت تشکیل و تقویت زیرساختهای الکترونیکی در کشور صورت بگیرد به خصوص که مشخص نیست که ویروس تا چه زمانی با بشریت بماند.
بهروز محبی نجمآبادی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در این رابطه به اقتصاد۲۴ گفت: ویروس کرونا مشکلات عدیدهای که در زیرساختهای اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران پنهان شده بودند را آشکار کرد و شیوع ناگهانی این ویروس و مواجهه با تمامی این مشکلات، دولت دوازدهم و همچنین بخشهای دیگر کشور را که آمادگی لازم برای مقابله با آن را نداشتند با بحران روبرو کرد.
وی افزود: یکی از بخشیهایی که ما در آن بهشدت ضعف داریم و تا امروز تدبیر و راهکار برای حل آن پیدا نشده است، فضای مجازی و بخش الکترونیک است که هیچگونه زیرساخت برای فعالیت درست در این حوزه فراهم نشده است. البته میتوان انتقاد قابل توجهی درباره همین موضوع به دولت دوازدهم کرد، زیرا این دولت، نام دولت الکترونیک را یدک میکشد، ولی هنوز ما در حوزه ارتباطات، تراکنشهای اینترنتی، برقرای امنیت شبکههای مجازی و در مهمترین بخش یعنی آموزش مجازی دچار معضلات فراوانی هستیم که با توجه به نبود زیرساختهای کافی بعید است بهزودی توانایی حل این مشکلات را پیدا کنیم.
بیشتر بخوانید: اصناف آسیب دیده از کرونا که حمایتی از سوی دولت نشدهاند، بخوانند
نماینده سبزوار تصریح کرد: از زمان شیوع ویروس کرونا در ایران با مشکلات فراوانی مواجه شدهایم، اما یکی از فواید کرونا، هشدار به مسئولان ایران بود. با توجه به شیوع کرونا و پیش آمدن بحث دورکاری کارمندان ما بهراحتی متوجه این موضوع شدیم که در ادارات و ارگانهای دولتی با یک سوم نیرو توانستیم کار کشور را جلو ببریم و نکته حائز اهمیت، همین مطلب است که استخدام کارمندان در ادارات با این حجم نیرو اصلاً نیاز نیست و همین موضوع خود باعث تورم خرج دولتها در پرداخت حقوقها میشود و از طرفی دیگر با فعالیت نیروی انسانی کشور در این قسمت نه تنها توانایی و استعداد آنها از بین میرود، بلکه هیچ حرکتی در جهت تولید و ارزآوری انجام نمیشود و اساساً بازدهی برای کشور به ارمغان نخواهد آمد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس یادآور شد: حرکت بهسوی نوآوری و فراهمکردن بستری برای بهوجود آوردن زیرساختهای کشور شروع شده است، اما روند و سرعت رشد آن بسیار کند است. این مسئله باعث نارضایتی مردم بهخصوص در مناطق محرومتر شده است. بهطور مثال وقتی در مناطق محروم دسترسی به اینترنت مشکل یا حتی غیرممکن است چگونه توقع حضور دانشآموزان یا دانشجویان را در فضای مجازی برای آموزش داریم، با نبود این امکانات یقیناً در شرایط کرونا ضربه سختی از این مشکلات خواهیم خورد.
محبی اظهار داشت: تلاش برای فراهمکردن بستری در زمینه ساختن این زیرساختها در بودجه سال بعد بهخصوص در زمینه دولت الکترونیک و فضای مجازی شده است. همچنین دولت با کمک موسسههای پژوهشی و متخصصان در این حوزه برای اختصاص بودجه در این عرصه برنامه مدون و جامعی تقدیم مجلس شورای اسلامی کرده است که نمایندگان در کمیسیون اقتصادی مجلس در حال بررسی این برنامه هستند، اما این راهکارها از سوی دولت بسیار سطحی طراحی شدهاند و میبایست تمامی جهات آن درنظر گرفته میشد، بهخصوص احکام اجرایی این فرایندها.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در کمیسیون اقتصادی تلاش بسیار برای دریافت مالیات ۳۵ درصدی از فروش خانهها شده که البته این موضوع هنوز در دست بررسی است، اما مجلس با کمک دولت در حال تلاش بسیار هستند که برنامه بودجه ۱۴۰۰ را در این بازه زمانی کوتاه نوشته و تا حد امکان راهکارهای اجرایی در آن گنجانده شود که اگر در این مسیر ثابت قدم باشیم توانایی اداره کشور با اقتصاد بدون نفت را داریم.