تاریخ انتشار: ۱۰:۵۴ - ۲۰ مهر ۱۳۹۹

چرا ستاره‌های انتخاباتی اصولگرا برای شجریان پیام تسلیت صادر نکردند؟

درگذشت محمدرضا شجریان خبری بسیار مهم بود؛ اصلاح طلبان تلاش کردند او را نزدیک به دیدگاه‌های خود معرفی کنند و پیام‌های تسلیت غمناکی صادر کردند؛ چهره‌های سرشناس اصولگرا، اما پس از درگذشت شجریان خط و ربط خود را حفظ کنند و تسلیتی نگویند.

 پیام تسلیت اصولگراها برای شجریان

اقتصاد۲۴ - درگذشت شجریان تا امروز مهمترین مرگ سال ۹۹ بوده است؛ هیچکدام از سیاستمداران، هنرمندان و ورزشکارانی که در این سال درگذشتند، به اندازه شجریان شهرت و البته محبوبیت نداشتند. شجریان گرچه هرگز یک فعال سیاسی نبوده، اما نام او با سیاست پیوند خورده بود. سال ۸۶ آهنگ همراه شو عزیز شجریان، به عنوان موسیقی ستاد‌های اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس هشتم استفاده می‌شد. سال ۸۸ این ارتباط عمیق‌تر شد، فیلم‌های حضور شجریان در فرهنگستان هنر، در برنامه‌های تبلیغاتی میرحسین مورد استفاده قرار می‌گرفت. اما اوج این رفتار‌ها بعد از انتخابات ۸۸ بود، آنجا که شجریان چند بار از معترضین به نتایج انتخابات حمایت کرد و آهنگ «تفنگت را زمین بگذار» را هم در دفاع از آنان خواند. از آن زمان صدا و سیما دیگر ربنای او را پخش نکرد تا سال ۹۲ و فیلم تبلیغاتی حسن روحانی که در آن از ممنوعیت استاد مسلم آواز انتقاد می‌کرد.

در دوره‌های مختلف سیاستمداران تلاش کردند از جایگاه هنرمندان محبوب برای ارتقای وضعیت خود بهره ببرند؛ تفاوتی نمی‌کند محمود احمدی نژاد باشد که عزت‌الله انتظامی را به وزارت می‌برد یا حسن روحانی باشد که به خانه محمدرضا شجریان می‌رود. با این وصف طبیعی است در آستانه انتخابات هر کدام از سیاستمدارانی که تا کنون نسبت به ممنوعیت شجریان بی‌تفاوت بودند، اکنون در فقدان او مرثیه بسرایند و مطالبی بنویسند که نشان دهد کدامشان به شجریان نزدیک‌تر بوده‌اند. از یکسو اصلاح‌طلبان، هم بیانیه شخصی دادند و هم حزبی، از خاتمی و سیدحسن خمینی گرفته تا سید محمود دعایی که به سیاق این سال‌ها نماز میت خواند تا حزب اتحاد و ایثارگران که بیانیه حزبی دادند و چهره‌هایی مثل محمدجواد حق‌شناس و احمد مسجد جامعی و عطاءالله مهاجرانی و هادیخانیکی که متن‌های مفصلی در رثای استاد نوشتند.


بیشتر بخوانید: پیکر استاد شجریان در خانه ابدی آرام گرفت +عکس


چهره‌های میانه‌رو هم البته خود را همدرد مردم خواندند. حسن روحانی توییت کرد و محمدجواد ظریف پیام داد. حتی حسام‌الدین آشنا هم تسلیت گفت. مهمتر از واکنش جریان نزدیک به دولت و اصلاح طلبان، واکنش اصولگرایان نسبت به خبر درگذشت شجریان بود که اهمیت داشت؛ چه آنکه آن‌ها وقتی تمایل دارند از ظرفیت تتلو استفاده کنند، بعید است نخواهند از ظرفیت شجریان استفاده نکنند؛ آنهم در آستانه انتخابات ۱۴۰۰.

اصولگرایان در واکنش به این اتفاق چند دسته شدند. دست‌کم ۴ دسته تفکر در میان آن‌ها در برخورد با موضع درگذشت شجریان وجود داشت که نشان می‌داد این جریان سیاسی، چقدر در مقابل یک اتفاق پیش‌بینی شده، گیج است. گروهی از اصولگرایان در سوگ شجریان سکوت کردند، اما از رفتار نزدیکان آن‌ها مشخص است که منتظر اعلام موضع رسمی بودند تا پس از آن تسلیت بگویند. محمدباقر قالیباف، محسن رضایی و عزت‌الله ضرغامی از مهم‌ترین چهره‌های این جریان هستند. افرادی که احتمالا مشکلی با موسیقی ندارند، اما به خود اجازه نمی‌دهند مستقلا واکنشی داشته باشند.

دسته دوم مخالفان شجریان بودند؛ افرادی که استاد موسیقی ایران را نه یک استاد، که یک چهره معمولی موسیقی می‌دانستند که به خاطر پروپاگاندای رسانه‌های ضد انقلاب مشهور شده است. این تفکر گرچه در میان الیت اصولگرایان طرفدارانی نداشت، اما چهره‌های دنباله‌رو آن‌ها در فضای مجازی مدام به این نکته اصرار می‌کردند. بعضی چهره‌های این جریان مثل نادری و موسوی نمایندگان مجلس دعا کردند که بیماری‌های اواخر عمر شجریان، باعث بخشودگی خطا‌های او شود. به این ترتیب هم وظیفه اخلاقی تسلیت گفتن را انجام دادند و هم کنایه سیاسی خود را گفته بودند و کینه خود را مطرح کردند.

دسته سوم اصولگرایانی بودند که مستقل از شخصیت سیاسی شجریان، به او تسلیت گفته بودند. این دسته مثلا شامل تعدادی از نمایندگان مجلس یا چهره‌هایی مثل لاریجانی می‌شدند که البته مورد شماتت شدید اصولگرایان دسته دوم قرار گرفتند


ببینید: فیلم/ محمدرضا شجریان ؛ ۱۳۱۹ تا همیشه


در نهایت دسته چهارم، احمدی‌نژادی‌ها بودند. آن‌ها همزمان هم می‌خواستند در قامت نیرو‌های تازه اپوزیسیون شده، تسلیت بگویند و هم نمی‌توانستند تنش‌های شدید بین شجریان و جریان احمدی‌نژاد را فراموش کنند. یک نفرشان تعداد افراد حاضر در مراسم شجریان را کمتر از ۲۰۰ نفر می‌خواند و دیگری میرحسین را مسئول سانسور گسترده در دهه شصت خوانده بود.

 پیام تسلیت اصولگراها برای شجریان

اگر قرار باشد رفتار این چهار دسته را در بستر انتخابات ۱۴۰۰ تحلیل کنیم، صورت مسئله تغییر می‌کند. در کمپین‌های انتخاباتی گفته می‌شود که افراد باید نقاط تمایز خود را برجسته کنند و در جایی که توان بازی ندارند، سرمایه‌گذاری کنند. به عنوان مثال در جریان انتخابات ۱۳۹۶ یکی از اشتباه‌های تاکتیکی توسط تیم مشاور رییسی رخ داد؛ آنجا که کمپین بزرگ او را در تهران برگزار کردند؛ جایی که در این سال‌ها رای سنتی اصلاح طلبان بیشتر از اصولگرایان بود. با این وصف بهتر بود مکان تجمع عمومی کمپین رییسی مشهد انتخاب می‌شد، نه جایی که تهران.

اگر همین مثال را درباره برخورد اصولگرایان با شجریان در نظر بگیریم، مهمترین مسئله این بود که مخاطب تسلیت آن‌ها افرادی می‌شد که یا منتقد برخورد اصولگرایان با شجریان هستند بنابراین پیام تسلیت برای آن‌ها واکنش تندی را با خود می‌آورد، یا آنکه مخاطبان به لحاظ ایدئولوژیک موافق انزوای شجریان بودند که در این صورت نیز صدور پیام تسلیت، باعث ریزش حامیان آن‌ها می‌شد.

رفتار چهره‌هایی همچون عزت الله ضرغامی، محمود احمدی نژاد، ابراهیم رییسی و محمدباقر قالیباف را از همین زاویه می‌توان تحلیل کرد: در دوره ریاست عزت الله ضرغامی بر صداوسیما، ماجرای شکایت شجریان و ممنوعیت پخش آثار او از تلویزیون و رادیو پیش آمد و طبیعی بود ضرغامی نمی‌توانست صادر کننده پیام تسلیت باشد. احسان رستگار روزنامه نگار نوشت: «منتظرم آقای عزت‌الله ضرغامی یک خاطره خوشرنگ و لعاب از استاد محمدرضا شجریان در راستای جذب حداکثری آرای خاکستری برای انتخابات ۱۴۰۰ منتشر فرماید.»

محمدباقر قالیباف و رییسی هم وضعیتی مشابه ضرغامی داشتند. قالیباف به دورترین استان‌های ایران می‌رود و حتی به بخش بیماران کرونایی سر می‌زند، اما آنقدر تجربه دارد که بداند تسلیت برای درگذشت شجریان آورده‌ای برای او نخواهد داشت بنابراین از کنار آن می‌گذرد. رییسی نیز مانند قالیباف می‌داند بهتر است تسلیتی نگوید و از رقبا کنایه نخورد که «مثلا نمی‌توان همزمان حامی تتلو و شجریان با هم بود» بنابراین او به نقاط مرزی می‌رود و تلاشش را آنجا انجام می‌دهد.

وضعیت محمود احمدی نژاد البته روشن‌تر از سایر اصولگرایان است. محمدرضا شجریان در مصاحبه‌ای مستقیما احمدی نژاد را به خاطر جملاتش محکوم می‌کند بنابراین بهترین مشورت برای احمدی نژاد این بوده که در این ماجرا سکوت کند. احمدی نژاد البته یک گام دیگر برداشت تا مشخصا خط و ربطش را نمایان کند؛ آنجا که او همان روز خاکسپاری شجریان برای درگذشت مادر یکی از سرداران پیام تسلیت داد و نشان داد حواسش بسیار جمع است و عامدانه تسلیت نمی‌گوید.

از همین منظر البته می‌توان رفتار علی لاریجانی را تحلیل کرد؛ او در میان اصولگرایان از معدود چهره‌هایی است که در دوره او در صداوسیما هنوز شجریان ممنوع التصویر نشده و پس از آن هم لاریجانی رفتاری میانه داشته بنابراین هنوز پیامش برای فقدان شجریان قابل باورتر از دیگر یاران اصولگرای خود است.

در پایان باید یادآوری کرد که قصد این نوشته این نیست که دامن یک هنرمند بزرگ را به کشمکش‌های جناح‌های سیاسی بکاهد، اما واقعیت آن است که جناح‌های سیاسی از اعتبار هنرمندان بسیار استفاده می‌کنند بنابراین تحلیل رفتار سیاسیون نه به معنای تایید آن، بلکه بررسی این رفتار است.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ دختر شهید سید حسن نصرالله به شایعه زنده بودن پدرش پاسخ داد!

اقامه نماز رهبر انقلاب بر پیکر دو قاضی شهید

عکس/شارلیز ترون از آتش‌سوزی لس آنجلس نوشت

ماجرای گروگانگیری کودک ۳ ساله در تهران

بازار ارز تجاری از فردا رسماً جایگزین نیما می‌شود

پیام تسلیت اسکودا در پی شهادت دو قاضی عالی‌رتبه دیوان عالی کشور

یک مانع مقابل پیوستن گزینه موسیمانه به استقلال

هزار کامیون در راه غزه

مربی پیشین تیم ملی کشتی فرنگی بر اثر سقوط در معدن سنگ، درگذشت

مشاور امنیت ملی ترامپ: حماس دیگر بر غزه حکمرانی نخواهد کرد

پزشکیان: به‌دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم، نبودیم و نخواهیم بود

الجزیره: فهرست اسرای فلسطینی که امروز آزاد می‌شوند شامل ۶۹ زن و ۲۱ کودک است

افزایش ۱۰۰ میلیونی جایزه جلال

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳

اسعد الشیبانی: سوریه تقسیم نمی‌شود

تمرینات پرسپولیس همچنان زیر نظر باقری

معاون رئیس‌جمهور: پدر‌ها هم می‌توانند دورکار باشند

یخبندان در انتظار تهرانی‌ها؛ دمای هوا کاهش می‌یابد

خبر خوش دولت درباره رجیستری آیفون

عکس/ آقای خواننده با لب پرخنده در کنار همسرش

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ دلار بعد از تحلیف ترامپ گران می‌شود؟

لغو یک بازی فوتبال به دلیل فضولات پرندگان!

تصمیم غیرمنتظره اینزاگی پس از انتقادات علیه طارمی

عکس/ پرتصادف‌ترین خیابان تهران ۵۰ سال پیش

عکس/ منظرۀ بی نظیر تخت جمشید یک قرن پیش

چگونه موخوره را از بین ببریم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ کاهش هیجان در بازار طلا

عکس/ مراسم عروسی شهناز تهرانی و جمشید ورزنده ۴۹ سال پیش

کودکان در چه سنی شب‌ها قبل از خواب زیاد حرف می‌زنند؟

تجمع بازنشستگان در چند استان؛ همسان‌سازی اصلاح شود

درباره کاخ سفید آمریکا بیشتر بدانید+ عکس

عکس/ زیبایی خیره کننده سیما سریال زخم کاری در ۲۹ سالگی

افسردگی سالمندان چه علائمی دارد؟

فیلم/ برف شدید در جاده آتشگاه - نوجان کرج

حجم معاملات میم‌کوین ترامپ از ۱۱ میلیارد دلار گذر کرد

شرط رهبر انقلاب برای حمله سپاه به اسرائیل چه بود؟

تحول تازه در بازار ارز از ابتدای بهمن ماه

اولین تصاویر از پیکر قضات مقیسه و رازینی

عکس/ تبریز گردی علیرضا بیرانوند و خانواده اش

چرا انجمن حجتیه در مرکز اخبار سیاسی قرار گرفته است؟

عکس/ قاب ماندگار قریبیان، وثوقی و کیمیایی ۵۰ سال پیش

قاضی سوم ماجرای ترور قضات دیوان عالی کیست؟

عکس/ استایل زمستانی جذاب جومونگ و سوسانو در سفر به کرۀ شمالی

عکس/ تفریح خانوادگی علیرضا بیرانوند در کوه عینالی

اینفوگرافی/ سهم ایران از بازار روسیه فقط نیم درصد است

عکس/ استایل متفاوت بهاره رهنما با کت چرم لاکچری

درخواست افزایش حقوق فرهنگیان از مرز ۱۸ هزار امضا گذشت

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه