تاریخ انتشار: ۱۳:۴۷ - ۲۲ مهر ۱۳۹۹

کارگزاران سازندگی در انتخاب ریاست جمهوری ۱۴۰۰ چه خواهد کرد؟

حزب کارگزاران یکی از احزاب مهم اصلاح طلب است که مواضع آن‌ها برای حضور در انتخابات ۱۴۰۰ بسیار مهم است. سناریو‌های کارگزاران در انتخابات ریاست جمهوری چگونه است؛ سناریو‌هایی که ائتلاف و تحریم و انشعاب را نیز در برمی‌گیرد.

انتخابات ۱۴۰۰

اقتصاد۲۴ - حزب کارگزاران سازندگی یکی از مهمترین و موثرترین جریان‌های مجموعه اصلاح‌طلب محسوب می‌شوند که هم به صفت فردی به خاطر حضور فرزندان مرحوم هاشمی و هم به صفت حزبی در جریان اصلاح‌طلب اثرگذار هستند. این حزب در انتخابات سال ۱۴۰۰ قصد حضور جدی دارد، اما هنوز ابعاد این حضور جدی مشخص نشده است. حسین مرعشی تاکید دارد که این حضور غیر سیاسی خواهد بود «دولت آینده باید یک دولت غیرسیاسی و تکنوکرات باشد. قطعا بین نیرو‌های کارگزاران و بخشی از نیرو‌های اصلاح‌طلب اختلافاتی وجود دارد. برخی دوستان هنوز بر موضوعات حقوق‌بشری تأکید می‌کنند و راه‌حل مشکلات کنونی را بازشدن فضای سیاسی می‌دانند. ما می‌گوییم اولویت این روز‌های کشور اصلا سیاست نیست و مهم‌ترین اولویت توسعه اقتصادی است.»

ائتلاف و اختلاف اصلاح طلبان

کارگزاران سازندگی از میانه دهه هفتاد در ایران فعالیت می‌کند. در بعضی انتخابات مثل ریاست جمهوری سال ۷۶ با جناح چپ (مجمع روحانیون مبارز و دفتر تحکیم وحدت و سازمان مجاهدین انقلاب) ائتلاف کرد. این ائتلاف یک بار دیگر در سال ۸۸ تکرار شد. با این حال کارگزاران سال ۸۴ با حمایت از هاشمی رفسنجانی وارد ائتلاف با سایر احزاب اصلاح طلب نشد. این دوره مشخص نیست این حزب سیاسی از کدام مشی قدیمی پیروی کند. در ادامه شش سناریوی احتمالی حزب کارگزاران را بررسی می‌کنیم:

حمایت کارگزاران از گزینه راست میانه

علی لاریجانی جدی‌ترین گزینه‌ای است که می‌تواند حمایت همه حامیان روحانی در سال ۹۶ را در سطح نخبگان داشته باشد. پیش از این روزنامه سازندگی به استقبال نامزدی لاریجانی رفته بود و بسیاری پیش‌بینی می‌کردند که کارگزاران با تمام قدرت به حمایت از لاریجانی برخیزد. به گزارش رویداد‌۲۴ به نظر می‌رسد در روز‌های اخیر ایده حمایت از لاریجانی از دستور کار این حزب خارج شده باشد و افرادی که این ایده را دنبال می‌کردند، برای تبدیل کردن آن به گفتمان اصلی حزب، باید مسیر دشواری را بپیمایند.

برخی از نیرو‌های حزب کارگزاران سازندگی معتقدند در انتخابات ۱۴۰۰ یک اصولگرا رییس جمهور خواهد شد؛ این پیش‌بینی چندان دور از واقعیت هم نیست و احتمال ریاست جمهوری یک اصولگرا در سال ۱۴۰۰ تقریبا قطعی است. با این پیش‌بینی آن‌ها به دنبال نزدیک شدن به چهره اصولگرایی هستند که دست‌کم از سایر رقبای خود میانه‌روتر باشد؛ در این حالت بهترین گزینه علی لاریجانی است.

حمایت از یادگار محسن هاشمی

حزب کارگزاران در افکار عمومی به نام «حزب اصلاح‌طلبان نزدیک به هاشمی رفسنجانی» معرفی می‌شود و چه بسا نامزد انتخاباتی این حزب برای انتخابات ۱۴۰۰ هم فردی از همان خانواده باشد. اعضای حزب کارگزاران گفته‌اند ۴ نامزد درون‌حزبی بالقوه برای انتخابات دارند. هرچند هنوز از اسامی این چهار نفر رونمایی نشده، اما بدون شک یکی از آن‌ها محسن هاشمی رفسنجانی است. از میان اعضای کارگزاران ظاهر غلامحسین کرباسچی تمایل بیشتری دارد که «یادگار آیت الله هاشمی» رییس جمهور شود؛ چه آنکه در زمان انتخاب شهردار تهران نیز تلاش زیادی داشت تا او را بر صندلی شهرداری بنشاند و بعد از آنجا او روانی پاستور کند.

محسن هاشمی رفسنجانی مدیرعامل سابق مترو و رئیس فعلی شورای شهر تهران است. برخی معتقدند سابقه او برای گرفتن تایید صلاحیت کافی نیست. البته محسن هاشمی در جایگاه ریاست شورای شهر تلاش کرده پروژه اعتمادسازی با حاکمیت را پیش ببرد؛ نمونه مهم آن نامه محرمانه برای مخالفت با نصب تابلوی نام شجریان در خیابانی در تهران بود.

هاشمی رفسنجانی در روز‌های اخیر سعی کرده از قالب ریاست شورای شهر تهران خارج شود و تذکراتش را در سطحی ملی بدهد. حامیان او -افرادی که برای شهردار شدن او تلاش می‌کردند- در روز‌های گذشته به شدت برای معرفی محسن هاشمی فعال شده‌اند. پس از درگذشت شجریان، محسن هاشمی از فضا استفاده کرد و به یکباره موافق تغییر نام خیابان به اسم محمدرضا شجریان شد.

جهانگیری و ماجرای بد ارز دولتی!

سال ۱۳۹۶ وقتی اسحاق جهانگیری در مناظره‌ها درخشید، بسیاری می‌گفتند او جانشین بی، چون و چرای روحانی در کاخ ریاست جمهوری ۱۴۰۰ خواهد بود. او از زمان و فرصت تبلیغات به خوبی بهره برد و در بهترین زمان انصراف داد. (برعکس کاری که محمدباقر قالیباف نتوانست انجام دهد و انصراف او با، اما و اگر‌های فراوان روبرو شد)

اسحاق جهانگیری که در آن دوران تبلیغات و بدل به چهره‌ای محبوب شده بود، از فروردین ۹۷ با اعلام دلار ۴۲۰۰ تومانی و بعد از آن افزایش سرسام‌آور و روز افزون قیمت ارز تبدیل به چهره‌ای مورد انتقاد شد و حالا برای بخشی از افکار عمومی نماد تزلزل در تصمیم و مسبب افزایش قیمت دلار در جامعه است.


بیشتر بخوانید: محمدعلی پورمختار ؛ از مجلس تا زندان / ۱۶ نکته ناگفته از زندگی رییس بازداشتی کمیسیون اصل نود!


نزدیکان جهانگیری می‌گویند معاون اول روحانی با ارز ۴۲۰۰ تومانی و نحوه اعلام آن مخالف بوده است، اما اثبات چنین موضوعی برای افکار عمومی بسیار دشوار است. از طرفی اصولگرایان هم در این سال‌ها تلاش کردند چهره جهانگیری را خراب کنند. بازداشت برادرش با وجود اینکه نسبت سیاسی میان آن دو نبود و ماجرای سفر خانوادگی آن‌ها به کربلا از مهمترین حاشیه‌هایی بود که توسط رسانه‌های اصولگرا برجسته شد تا چهره جهانگیری به عنوان نامزد انتخابات ۱۴۰۰ تخریب شود و ایده نامزدی جهانگیری از طرف احزاب اصلاح طلبان (جز کارگزاران) با استقبال مواجه نشود.

به نظر می‌رسد در شرایط فعلی، جهانگیری نسبت به محسن هاشمی مقبولیت کمتری در میان احزاب همسو با کارگزاران داشته باشد هر چند شانس تایید صلاحیت او کمی از محسن هاشمی بیشتر است!

کارگزاران؛ محور ائتلاف

اعضای کارگزاران سازندگی چند بار گفته‌اند که در انتخابات گذشته سنگ زیرین آسیاب بودند تا ائتلاف‌های اصلاح طلبانه شکل بگیرد. این تعبیر را از جمله مشهور هاشمی رفسنجانی در انتخابات ۸۴ وام گرفتند. حالا هم آن‌ها ممکن است با سایر احزاب اصلاح طلب وارد گفتگو و اتلاف شوند (نظیر اتفاقی که سال ۸۸ رخ داد) آن‌ها همچنان از تشکیل دوره جدید شورای عالی که ظاهراً با حذف عارف و محوریت بیشتر از احزاب اصلاح‌طلب است دفاع می‌کنند. گرچه عبور از نام افرادی مثل جهانگیری و محسن هاشمی برای حزب کارگزاران دشوار است، اما ممکن است آن‌ها در ائتلاف با احزاب قدرتمند گزینه دیگری را معرفی کنند.

کارگزاران و تحریم!

هرچند اکثریت اعضای کارگزاران برای معرفی نامزد انتخاباتی فعال شده‌اند و بیشتر از هر جریان دیگری در مجموعه اصلاح‌طلب از ضرورت حضور در انتخابات سخن می‌گویند، اما یکی دیگر از سناریو‌های موجود این است که حزب کارگزاران هم در انتخابات پیش رو نامزد معرفی نکند.

گرچه این گفتمان در میان بزرگان و رهبران کارگزاران طرفدار ندارد، اما چهره‌های رادیکال‌تر این حزب مثل علیمحمد نمازی یا شهربانو امانی به خصوص در شرایطی که نامزد‌های اصلی اصلاح طلب رد صلاحیت بشوند، این گزاره را توصیه می‌کنند. البته چهره‌هایی همچون نمازی در مقایسه با جهانگیری و مرعشی و کرباسچی و محسن هاشمی نفوذ کمتری دارد و بعید است ایده آن‌ها مورد پذیرش قرار بگیرد.

گفته شده در انتخابات گذشته نیز بعد از رد صلاحیت فراوان، برای حضور در انتخابات تهران دو بار رای گیری شد که بار اول اکثریت اعضا مخالف حضور در انتخابات بودند و بعد از اصرار‌های فراوان کرباسچی برای بار دوم رای‌گیری شد و نتیجه به نفع حضور در انتخابات تغییر کرد. حتی اگر این روایت روایت نادرستی از جلسات داخلی کارگزاران سازندگی باشد، اما نمی‌توان کتمان کرد بدنه جوان این حزب از رای ۲۸۰۰تایی در تهران ناراحت است و نمی‌خواهد این تجربه شکست با نامزد اجاره‌ای را در ۱۴۰۰ در سطح ملی تکرار کند.

انشعاب در کارگزاران

کارگزاران سازندگی به خاطر وجود بسیاری از شخصیت‌های برجسته دولتی در شورای مرکزی، بار‌ها دچار اختلافات درونی شده و مثلا چهره‌هایی مثل مهاجرانی، محمد هاشمی، غرضی و حتی نجفی از این حزب کنار رفته‌اند. اختلافات درونی این حزب به خصوص در انتخابات سال ۸۸ خود را نشان داد که غلامحسین کرباسچی دبیرکل این حزب از نامزد اصلی این جریان حمایت نکرده بود. در انتخابات پیش رو هم ممکن است زخم این اختلاف‌ها بار دیگر باز شود چنانچه اظهارنظر‌های رهبران این حزب نشان می‌دهد بعضی از آن‌ها به شدت منتقد جریان خاتمی هستند و برخی دیگر همچنان به یک ائتلاف سراسری در میان اصلاح طلبان باور دارند. اما آیا این اختلاف به انشعاب دیگری در کارگزاران منجر می‌شود؟

انتخابات به زودی فرا می‌رسد. حسین مرعشی در دو هفته آینده کنفرانس خبری برگزار خواهد کرد و مواضع حزب کارگزاران تا حد بیشتری شفاف خواهد شد. اما آنچه به صورت موثق شنیده می‌شود این است که آن‌ها زودتر از سایر احزاب اصلاح‌طلب و قبل از تشکیل یا ساماندهی دوره جدید شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان، قصد دارند گفتمان خود را درباره انتخابات مطرح کنند و همزمان خبر می‌رسد نامزد‌های اختصاصی این جریان، محسن هاشمی و اسحاق جهانگیری، هم جلسات خود را با برخی شخصیت‌ها و تحلیلگران برجسته سیاسی آغاز کرده‌اند.

 

منبع: رویداد24

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های رنو در بازار امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

سامانه اس-۵۰۰ روسیه؛ قاتل موشک‌های بالستیک

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ دلبری آزاده صمدی برای هومن سیدی دوباره پربازدید شد

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ صادق زیبا کلام به سرطان مبتلا شد

عکس/ واکنش عباس عبدی به سخنان سعید جلیلی

عکس/ استایل جدید و متفاوت ترلان پروانه

عکس/ افسران زن در رژه نیروهای نظامی در عربستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ کنایه به سعید جلیلی با هشتگ عمق راهبردی

عکس قدیمی از رهبر انقلاب در لباس احرام

فیلم/ صحبت‌های جنجالی دختر پزشکیان در صداوسیما

دوازده بازیکن استقلال رفتنی شدند!

عکس/ خانه رویایی مهدی طارمی در میلان

فیلم/حمید نوری در هیات منصور ارضی چه می کند؟

راز بزرگ یحیی گل‌محمدی چیست؟

دیوار امنیتی ایران و ترکیه

کی روش سرمربی پرسپولیس می‌شود؟

عکس/مخبر در خانه حمید نوری دیده شد

گمانه‌زنی درباره حضور یک هافبک در پرسپولیس

عکس/چرا هیچ نامزدی گشت ارشاد را گردن نمی‌گیرد؟

اینفوگرافی/نامزد‌ها درباره ۲۴ مسأله مهم جامعه چه دیدگاهی دارند؟

آیت الله مکارم شیرازی از بیمارستان به خانه برگشت

فیلم/جاده چالوس بازگشایی شد

هشدار انتخاباتی غیرمستقیم علم الهدی به پزشکیان

عکس/نماز عید سعید قربان در حرم حضرت فاطمه معصومه(س)

فیلم/ انتشار قسمت سانسور شده مستند پورمحمدی

هشدار صدا و سیما به نامزد‌های انتخابات درباره مناظره

امکان جریمه مالکان و مشاوران املاک برای یک نکته خاص

فیلم/وقتی اوباما به داد جو بایدن رسید

اظهارات قاضی‌زاده هاشمی درباره تولید مسکن، کلی‌گویی است

پیش بینی قیمت دلار تا زمان انتخابات

عکس/پزشکیان پاسخ منصور ارضی را داد

مناظره‌ها از امروز آغاز می‌شود+ جزئیات

فیلم/ پاسخ مجهول سعید جلیلی به مساله چاپ پول

وضعیت معافیت مالیاتی واردات طلا + سند

دامنه نوسان بعد از انتخابات تغییر می‌یابد

وعده توزیع گوشت در خانه مردم تحقیرآمیز است!

مشخصات تانک اصلی نبرد ذوالفقار ۳ ایران

فیلم/وعده وام یک میلیارد تومانی ازدواج قاضی زاده خبرساز شد

چرا شانس پورمحمدی در انتخابات کم نیست؟

آرامش در بازار ارز همزمان با درگیری ارمنستان و آذربایجان

اقتصاد ایران چگونه از تله فقر عبور می‌کند؟

قهر ادامه دار طلا و سکه از بازار

آیا وقت خرید طلا رسیده است؟

آیا مشکل بنزین با افزایش قیمت حل می‌شود؟

آشنایی با کاخ یاقوت عمارتی از دل تاریخ

وضعیت اجاره آپارتمان در ۶ شهر بزرگ ایران؛ از تهران تا تبریز و شیراز

تبعات پرداخت یارانه ۵ میلیونی چیست؟

پشت پرده‌های وعده‌های انتخاباتی کاندیدا‌های تندرو؛ توهین به شهروندان با منت گذاشتن برای یک تکه گوشت

چرا سود سهام عدالت در خردادماه واریز نشد؟

کف حقوق بازنشستگان با همسان‌سازی چقدر می‌شود؟

فیلم/ دیدگاه کاندیدا‌های ریاست جمهوری در خصوص اینترنت

وقتی همه دریا‌ها به خاورمیانه می‌رسند؛ امارات و عربستان سودای تبدیل شدن به هاب دریایی جهان را دارند

قیمت دام زنده برای عید قربان چند؟

شاهین دنده‌ای دست دوم در بازار چند؟

پیشتازی پزشکیان و دوگانگی قالیباف-جلیلی/ تحلیل گوگل‌ترندز از توجه کاربران اینترنت به نامزد‌های انتخابات ریاست‌جمهوری

تفریح خانوادگی رضا گوچی در دبی + عکس

سهامداران بورس به کدام کاندیدا رای می‌دهند؟