اقتصاد۲۴ - اختلافات بین آمریکا و اروپا بر سر روابط تجاری با رای جدید سازمان تجارت جهانی وارد فاز تازهای شده است. این سازمان پس از اعمال تعرفه آمریکا روی برخی از محصولات اروپایی نظیر هواپیما به اتحادیه اروپا اجازه داده است تا روی واردات کالاهایی به ارزش چهار میلیارد دلار از آمریکا تعرفه اضافی وضع کند. برونو لومر- وزیر دارایی فرانسه از کشورهای اروپایی خواسته است تا موضع واحدی در برابر این مساله اتخاذ کنند.
اولاف شولتس- وزیر دارایی آلمان نیز خواهان همبستگی بیشتر اروپاییها شده و گفته است که در صورت وحدت رویه، کشورهای اروپایی میتوانند تا پیش از پایان سال ۲۰۲۲، میزان تولیدات ناخالص داخلی خود را به سطوح قبل از بحران کرونا برسانند.
تنشها بین چین و آمریکا نیز مجددا بالا گرفته و وزیر امور خارجه چین خواستار تشکیل جبهه واحد کشورهای آسیای شرقی در برابر توسعه طلبیهای آمریکا شده است. سخنگوی وزارت خارجه چین نیز گفته است که دوران ابرقدرتی آمریکا به سر آمده است. چین و آمریکا هنوز نتوانسته اند به توافقی برای از سرگیری مذاکرات تجاری خود برسند و تعهدات دوطرف در قالب فاز نخست توافق تجاری نیز هنوز به طور کامل اجرایی نشده است.
ابتلا به کرونا همزمان با شروع فصل سرما در بسیاری از کشورهای جهان به سطح نگران کنندهای رسیده و این مساله باعث بازگشت برخی از محدودیتها شده است. وضعیت به ویژه در اروپا هشدارآمیز است و فعالان بازار نگران اند ضربه دیگری به پیکر کم جان اقتصاد این کشورها وارد شود. لهستان، مجارستان و جمهوری چک از رکوردشکنی تعداد مبتلایان روزانه به کرونا خبر داده اند و در ورشو- ساعت مجاز برای حضور مردم در فروشگاهها محدود شده است.
در آلمان، آنگلا مرکل- صدراعظم این کشور در نشستی مشترک با شهرداران ۱۱ شهر بزرگ این کشور اعمال محدودیتها در صورت شیوع بیشتر بیماری را بررسی کرده است. در اسپانیا نیز با افزایش شمار مبتلایان، شهر مادرید به طور کامل قرنطینه شد. احتمال وقوع قرنطینههای مشابه در انگلیس نیز وجود دارد.
تاکنون بیش از ۳۸ میلیون و ۲۷۳ هزار و ۱۷۵ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین یک میلیون و ۸۸ هزار و ۵۴۹ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۲۲۰ هزار و ۴۳۲ نفر، برزیل با ۱۵۰ هزار و ۷۷۲ نفر، هند با ۱۱۰ هزار و ۶۱۷ نفر، مکزیک با ۸۳ هزار و ۹۴۵ نفر و انگلیس با ۴۳ هزار و ۱۸ نفر بوده است.
با نزدیک شدن به موعد برگزاری زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، حساسیت معامله گران نسبت به تحولات سیاسی و انتخاباتی در این کشور نیز بیشتر شده است. تمایل دموکراتها به اعمال سیاستهای محرک در مقیاس بسیار بزرگ در تضاد با چیزی است که جمهوری خواهان در نظر دارند. دموکراتها به صورت کلی خواهان افزایش مستقیم عرضه پول به شکل یارانه، تزریق نقدینگی به بازار و وام هستند در صورتی که جمهوری خواهان تقویت توان مالی اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق غیرمستقیم نظیر کاهش نرخ مالیاتی را دنبال میکنند.
یکی از وعدههای انتخاباتی تیم ترامپ، کاهش مجدد مالیاتها در صورت پیروزی در انتخابات بوده است که بعید به نظر میرسد به دلیل مخالفت دموکراتها در کنگره انجام آن ممکن باشد. لایحه کاهش مالیاتی که تنها یک سال پس از انتخابات سال ۲۰۱۶ نهایی شد یکی از عوامل اصلی کاهش درآمدهای دولت و افزایش شدید بدهیهای آمریکا قلمداد میشود و شماری از اقتصاددانان معتقدند پیامدهای مثبت چنین اقداماتی در تقویت رشد اقتصادی تنها برای مدت کوتاهی دوام دارد.
تحولات اخیر اقتصاد آمریکا باعث شده است تا بازار اوراق قرضه این کشور تحت تاثیر قرار بگیرد و این عملکرد به بازار ارز نیز منتقل شود. بازدهی اوراق قرضه وزارت خزانه داری که یکی از دماسنجهای معامله گران برای پیش بینی اوضاع در ماههای آتی است از ماه آگوست تاکنون نتوانسته است از حبس کانال ۱.۷ درصدی خارج شود و اکنون با بن بست ایجاد شده در گفتگوهای بین دولت ترامپ و کنگره بر سر لایحه حمایتی جدید، این اوراق بیش از پیش تحت فشار قرار گرفته اند.
بیشتر بخوانید: کلید قیمت دلار دست کیست؟
آمارهای منتشر شده از وضعیت تجاری آمریکا نشان دهنده آن است که کسری تجاری این کشور در ماه آگوست با افزایشی ۵.۹ درصدی همراه شده و به ۶۷.۱ میلیارد دلار رسیده که این رقم، بالاترین کسری تجاری ثبت شده آمریکا طی ۱۴ سال اخیر بوده است. از سوی دیگر چین نیز اعلام کرده است که میزان صادرات و وادرات این کشور در ماه سپتامبر رکوردشکنی کرده و واردات و صادرات این کشور طی این ماه به ترتیب ۱۳.۲ درصد و ۹.۹ درصد افزایش پیدا کرده است. چین کماکان تراز تجاری مثبت خود را با آمریکا حفظ و ۳۰.۷۵ میلیارد دلار بیشتر از واردات، به آمریکا صادرات داشته است.
روند افزایشی در برخی از مقاصد امن سرمایه گذاری نظیر مسکن نشان میدهد که معامله گران هنوز نسبت به پیامدهای کرونا بر روی اقتصاد آمریکا و جهان نگران اند و بخشی از این نگرانی نیز به بازار ارز منتقل شده است. رشد قیمت مسکن نه تنها در آمریکا که در بسیاری از کشورهای دیگر به سطوح کم سابقهای رسیده است تا جایی که متوسط نرخ مسکن در انگلیس و نروژ به بالاترین سطح سه سال اخیر خود و در هنگ کنگ به یکی از بالاترین سطوح ثبت شده خود در طول یک دهه اخیر رسیده است.
متوسط نرخ تورم بزرگترین اقتصاد جهان در ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر با ۰.۱ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه منتهی به ماه قبل به سطح ۱.۴ درصد رسید که این نرخ تورم، بالاترین سطح تورمی ثبت شده در آمریکا در ۹ ماهه اخیر بوده است. در مدل جدید سیاست گذاری فدرال رزرو، اجازه داده خواهد شد تا برای تقویت رشد اقتصادی و تزریق نقدینگی لازم به بازارها، نرخ تورم از سطح دو درصدی هدف گذاری شده قبلی عبور کند اگر چه طبق گفته جروم پاول- رئیس بانک مرکزی آمریکا، اجازه فاصله گرفتن بیش از حد تورم از سطح دو درصدی داده نخواهد شد.
نیل جونز- کارشناس مسایل ارزی در بانک میزوهو - گفت: داراییهای پرریسک در شرایط فعلی کمتر مورد استقبال معامله گران قرار میگیرند چرا که احتمال بدتر شدن شرایط اقتصادی جهان وجود دارد. تا زمانی که معامله گران نسبت به آینده خوش بین نباشند، ترجیح خواهند داد سرمایههای در اختیار خود را در داراییهای امن نگهداری کنند و این تقاضا برای داراییهای امن احتمالا در کوتاه مدت در سطح نیرومندی باقی خواهد ماند.
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۵۳ درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۳.۵۷۳ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۹۲ دلار اعلام شد (نرخهای فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است).
در تازهترین دور از معاملات، پوند با ۰.۹۷ درصد کاهش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۹۳ دلار مبادله شد. یورو ۰.۵۶ درصد پایین رفت و با عقب نشینی به کانال ۱.۱۷ به ۱.۱۷۳ دلار رسید.
در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با ۰.۱۶ درصد افزایش به ۱۰۵.۵۲۶ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای ۱.۳۹۷ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۷۴۶ یوان چین اعلام شد.