اقتصاد۲۴ - بازار مسکن این روزها درگیر حاشیه های مختلفی در حوزه ارائه آمار شده به طوری که برخی از آمارهایی که بانک مرکزی و یا سایر دستگاه ها منتشر می کنند باعث ایجاد حباب و نگرانی ها برای مردم و خریداران مسکن شده است.
چندی پیش بانک مرکزی در جدیدترین آماری که منتشر کرده اعلام کرد که متوسط قیمت مسکن در تهران به ۲۷ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان رسیده و ونسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۱۱۰ درصد افزایش یافته است.
این در حالی است که به گفته بسیاری از کارشناسان و مسئولان ارائه چنین آماری باعث افزایش بیشتر قیمت مسکن در سایر مناطق پایتخت شده و این خود بر گرانی مسکن در سایر شهرها و حتی مناطق حاشیه نشین دامن می زند.
محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در گفتوگو با خبرنگار حوزه مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آماری که اخیراً بانک مرکزی درباره قیمت مسکن منتشر کرده است، گفت: برخی از دستگاهها میتوانند برخورد هدفمندی با آمار داشته باشند و برخی هم میتوانند برخورد شکلی با آمار داشته باشند.
او با اشاره به اینکه از هفته آینده وزارت راه و شهرسازی و معاونت مسکن و ساختمان آمار کل کشور را منتشر خواهد کرد، افزود: در یکی دو ماه گذشته معاونت مسکن با همکاری دستگاهها، تمامی آمار شهرهای کشور را استخراج کرده و با ارزیابیهای نهایی آمار این قیمتها را اعلام میکند.
معاون وزیر راه وشهرسازی با بیان اینکه آمار بانک مرکزی تنها مربوط به شهر تهران است، ادامه داد: بزرگترین ایراد این آمارها آن است که بانک مرکزی تنها نوسان قیمتی چند منطقه از شهر تهران را ارزیابی میکند و آمار نهایی این بانک تنها مربوط به شهر تهران است.
محمودزاده با بیان اینکه ۱۳۰۰ شهر در کشور وجود دارد و یک شهر نمیتواند راهنما و مقیاس قیمتی سایر شهرها باشد، گفت: زمانی که آمار قیمت مسکن در یکی از شهرهای کشور را اعلام میکنند، در سایر شهرهای کشور افراد سعی میکنند متناسب با این قیمت، نرخ ملکهای خود را افزایش یا کاهش دهند.
محمود زاده اظهار کرد: بسیاری از مالکان در شهرهای مختلف، قیمت مسکن در شهر خود را با تهران مقایسه میکنند در صورتی که این قیمتها در سایر شهرها واقعی نیست و آمارها بسیار متفاوتتر از این بخشها است.
بیشتر بخوانید: فاصله ۱۱ برابری قیمت ملک در مناطق حومه تهران!
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی ادامه داد: از ۲۷ استان کشور متوسط قیمت مسکن بسیاری از شهرها زیر ۱۰ میلیون تومان است و در سه مرکز استان کشور هم قیمت مسکن زیر ۱۵ میلیون تومان است بنابراین نمیتوان آماری که چند روز پیش بانک مرکزی منتشر کرد به عنوان ۲۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان را مبنای کل کشور قرار داد.
محمود زاده همچنین درباره قیمت مسکن در شهر تهران هم گفت: مناطق یک، دو و سه تهران در این آمارها پر رنگ شده، در صورتی که طبق بررسیهای صورت گرفته در سایر مناطق نوسان قیمت چندانی نداریم و این مناطق دارای رشد و جهش قیمتی بوده و نمیتوان این آمارها را به سایر مناطق تطبیق داد.
محمود زاده توضیح داد: وزارت راه و شهرسازی برای ۳۱ استان و ۱۳۰۰ شهر در کشور یک شهر را الگو قرار نمیدهد و ما به این آمارها اشکال وارد میکنیم چرا که در ۳۱ مرکز استان قابلیت سنجش دارد و ما با برنامهریزیهای که انجام داده ایم این قیمتها را استخراج کرده ایم.
محمود زاده اظهار کرد: بانک مرکزی به عنوان یک مرجع رسمی برخی از اطلاعات و آمار را اعلام میکند و اگر در این آمارها نمودارها را در نظر بگیریم متوسط قیمت مسکن در منطقه یک، دو و سه از ۴۰ میلیون تومان به بالا است و این در حالی است که در سایر مناطق تهران چنین نوساناتی وجود ندارد و عمده مناطق تهران دارای قیمتهای عادی هستند.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی با اشاره به اینکه نباید به این عددهای غیر واقعی دامن بزنیم، افزود: ارائه چنین آمارهایی باعث ایجاد حباب و هدف گذاری اقتصادی میشود چراکه تمامی مناطق شهرها میخواهند خودشان را به این قیمتها برسانند.
متوسط قیمت مسکن در تهران برای مهر ماه امسال بر اساس اعلام بانک مرکزی، ۲۶ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان در هر متر مربع بود. این شاخص در مقایسه با ماه گذشته (شهریور ۹۹) رشد ۱۰ درصدی و نسبت به ماه مشابه سال قبل (مهر ماه ۹۸) رشد ۱۱۰.۱ درصدی داشته است.
همچنین تعداد معاملات مسکن نیز در مهر ماه امسال ۸۶۵۶ فقره بود که نسبت به ماه گذشته که ۸ هزار و ۴۶۳ فقره بود، رشد ۲.۳ درصدی و نسبت به ماه مشابه سال گذشته (مهر ماه ۹۸) که ۳۴۰۱ فقره معامله ثبت شده بود، افزایش ۱۵۴.۵ درصدی را نشان میدهد.
بیشترین تعداد واحدهای معامله شده در تهران به تفکیک عمر بنا به واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۳۷ درصد از کل معاملات مسکن مهر ماه اختصاص داشت. واحدهای ۱۶ تا ۲۰ سال ساخت با ۱۹ درصد کل معاملات در رتبه بعدی قرار داشتند.
همچنین از نظر توزیع معاملات در مناطق ۲۲ گانه پایتخت منطقه ۵ با ۱۴.۷ درصد از کل معاملات بیشترین تعداد قراردادهای خرید و فروش مسکن در ماه گذشته را به خود اختصاص داد. در رتبههای بعدی مناطق ۱۰ و ۲ با اختصاص سهمهای به ترتیب ۹.۴ درصد و ۸.۴ درصد قرار داشتند.
به طور کلی ۷۳.۴ درصد از کل معاملات مسکن مهر ماه تهران به ترتیب در ۱۰ منطقه ۵، ۱۰، ۲، ۴، ۱۴، ۷، ۱، ۸، ۱۵ و ۱۱ اختصاص داشت. بیشترین متوسط قیمت مسکن در مهر ماه امسال به منطقه یک با متوسط ۵۶ میلیون و ۸۷۰ هزار تومان و ارزانترین منطقه تهران نیز منطقه ۱۸ با متوسط قیمت ۱۲ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان در هر متر مربع بود که نسبت به مهر ماه سال گذشته به ترتیب ۱۱۰.۹ و ۱۲۵.۱ درصد افزایش داشته است.
بر اساس اعلام بانک مرکزی در هفت ماهه نخست امسال ۶۳ هزار و ۵۷۷ فقره معامله مسکن به ثبت رسیده که نسبت به هفت ماهه نخست سال گذشته که ۳۵ هزار و ۸۰۷ فقره معامله انجام شده بود رشد ۷۷.۶ درصدی داشته است.
همچنین متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران در هفت ماهه نخست امسال ۲۰ میلیون و ۸۹۱ هزار و ۷۰۰ تومان بود که نسبت به هفت ماهه نخست سال گذشته که شاخص مذکور ۱۲ میلیون و ۷۱۴ هزار و ۶۰۰ تومان بود رشد ۶۴.۳ درصدی داشته است.
حسینی یکی از مشاوران املاک در منطقه جنوب تهران، با بیان اینکه میانگین قیمت در ناحیه ۴ منطقه ۱۲ حدود ۱۰ تا ۱۳ تومان است گفت: آمارهایی که برخی از دستگاهها ارائه میکنند تنها مربوط به مناطق بالای شهر تهران است و با توجه به وضعیت کنونی اقتصاد کشور بسیاری از خریداران قدرت خریدشان به این مناطق هم نمیرسد چه برسد که بخواهند در مناطق دیگر ملک خریداری کنند.
همچنین وطنی یکی دیگر از مشاوران املاک که در محدوده افسریه ساکن بود با بیان اینکه ارائه چنین آماری باعث ایجاد التهاب در حوزه مسکن می شود افزود: باید سعی کنیم برای هر شهر و یا هر منطقه آمار جداگانه ای ارائه شود تا شاید مالکان فکر افزایش قیمت و جهش قیمتی را از سرشان دور کنند.
دولت باید هرچه سریعتر اقدامات لازم برای کنترل و یا ارائه آمارهای دقیق و کارشناسی شده تنها برای یک منطقه را ارائه کند تا شاید دندانی که برخی از مالکان با ارائه چنین آمارهایی برای گرانی ملک خود تیز می کنند، کنده شود.