اقتصاد۲۴ - ولید هلالات، کارشناس بازار سرمایه: پیش از اعلام نتایج انتخابات آمریکا به دلیل اینکه سرمایهگذاران بر اساس نظرسنجیها بایدن را پیروز انتخابات در نظر گرفته بودند بازار سهام نیز بر همین اساس واکنش خود را از مدتها پیش به این موضوع نشان داد. با این حال سیگنالی مبنی بر پیروزی ترامپ در ابتدای انتخابات ایجاد شد که فضای معاملاتی بازار سهام را تا حدودی دستخوش تغییر کرد که یک روز بیشتر دوام نداشت.
طی چند وقت اخیر افزایش نرخ صنایع داخلی مانند صنایع شوینده، روانکار و برخی از شرکتهای داروساز و رشد نرخ فصلی خودرو در بازار اعلام شد. با توجه به شرایط حاکم اقتصاد جهانی و آماری که چینیها از اقتصاد خود منتشر کردند و تزریق منابعی که آمریکا در اقتصاد خود انجام داد، قیمت کامودیتیها در روند مطلوبی قرار گرفت. در آخر نیز تثبیت نرخ ارز در بخش حواله نیز دیگر موضوع با اهمیتی است که منجر به بهبود فضای داخلی شد.
در صورتی که بازار بهصورت پرشتاب با افزایش همراه شود احتمالا این روند در کمتر از یک هفته با شکست همراه میشود. اما در صورتی که بازار ابتدا اقدام به کفسازی و با در نظر گرفتن هدف بالاتر با آرامش اقدام به افزایش کند روند با ثباتتر و به دور از رفتار هیجانی خواهد بود؛ بنابراین سرمایهگذاران نباید در انتظار حرکت شارپ از سوی بازار سهام باشند، موضوع اصلی اکنون کفسازی محکم شاخص و ایجاد بازدهیهای متفاوت در نمادهای مختلف با توجه به پتانسیلهای موجود است.
بر این اساس ارقامی که طی هفتههای اخیر تجربه شد در واقع کفی بود که بازار در تلاش حفظ آن است و روند بازار قاعدتا در روزهای پیشرو متعادل و مثبت ارزیابی میشود.
P/ E مطلوب در بازار
حبیب فرجیدانا، تحلیلگر بازار سهام: خروج سرمایه با توجه به رفتارهای اقتصادی و به خصوص نسبت به تحولات فرامرزی در چند وقت اخیر موجب ریزش بیش از حد بازار شد و اکنون با عبور از چنین موضوعاتی زمینه بازگشت نماگرها به مسیر صعودی فراهم شده است. ترس سرمایهگذاران تا حدودی کمرنگ و بازار به روند منطقی بازگشته است. احتمالا در چند روز معاملاتی پیشرو شاهد تداوم روند مثبت شاخصهای سهامی در بورس و فرابورس هستیم.
در حال حاضر با توجه به اینکه نسبت P/ E اکثر سهمها در محدوده ۴ تا ۶ مرتبه قرار دارند، بنابراین سرمایهگذاری در بازار سهام کشور با توجه به چنین مفروضاتی در شرایط فعلی مناسب ارزیابی میشود، چرا که سطوح فعلی ارزنده و دارای توجیه اقتصادی است. پیشبینی میشود که بازار طی هفته جاری شرایط مثبتی را تجربه کند و از هفته آتی وضعیت متعادلتری را پیشرو خواهد داشت.
15 روز صعود از دید تکنیکالیستها
علی پروین، تحلیلگر بازار سرمایه: شاخص کل بورس تهران از نظر تکنیکالی با توجه به اینکه واگرایی مثبت در سطح حمایتی یک میلیون و ۱۶۰ تا یک میلیون و ۱۸۰ هزار واحدی را تجربه کرد و عملا خیلی از سهمهای بازار با سطوح پر اهمیت حمایتی خود برخورد کردهاند، در حال حاضر با فرض چنین تحلیلی امکان اینکه شاخصهای سهامی در ارقامی کمتر از این محدوده نوسان کنند در این موج وجود نخواهد داشت. برای اینکه اندیکاتورها وارد استراحت یا نوسان دیگری شوند در شرایط فعلی موج صعود اجتنابناپذیر است. بازار سهام به دلیل اینکه شدیدا در محدوده اشباع فروش قرار داشت، روند حرکتی شاخصها تغییر پیدا کرد و اکنون فاز صعودی حداقل کوتاهمدت را در بازار تجربه خواهیم کرد.
اکثر نمادهای بورسی از دیدگاه تکنیکالی به سطوح بسیار مهم حمایتی از جمله خطوط روند یا به کفهای کانال برخورد کرده بودند. از همین رو روند مثبت فعلی بر پایه این استراتژی تحلیلی توجیهپذیر خواهد بود. با توجه به اینکه شاخصهای سهامی مدتی در روند نزولی قرار داشتند در فضای معاملاتی بازار سهام شاهد خروج نقدینگی از بورس و فرابورس بودیم؛ بنابراین تمامی اندیکاتورها و شرایط چارتی در کفهای قیمتی لحاظ میشدند.
اکنون نیز به دلیل اینکه قیمت سهام شرکتها در محدوده ارزندگی مورد ارزیابی قرار میگیرند، بازار سهام با مقداری افزایش تقاضا وارد فاز صعودی شد و بسیاری از حقوقیها و معاملهگران بازار با رفع ریسک و اعلام نتایج انتخابات آمریکا در حال بازگشت به جریان معاملاتی بورس و فرابورس هستند.
هر چند در شاخص ۲ میلیون و ۱۰۰هزار واحدی با سهمهایی روبهرو بودیم که قیمتهای نجومی داشتند، اما ورود نقدینگی با چنین قیمتهایی در بازار تناسب نداشت. با توجه به اینکه خیلی از نمادها تقریبا در حال حاضر به یکسوم قیمتی رسیدهاند، پولهایی که در حساب مشتریان کارگزاریها وجود دارند در صورتی که در شاخص ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی توانایی خرید یک سهم را داشتند اکنون میتوانند معادل ۲ یا ۳ سهم را خریداری کنند.
از دیدگاه تکنیکالی یک نوسان صعودی به مدت ۱۵ روز کاری را میتوان در بازار سهام شاهد بود و شاخص کل تا محدوده یک میلیون و ۴۵۰ هزار واحدی میتواند افزایش پیدا کند.
در بازار سهام به دلیل موضوعاتی پیرامون تورم افزایش نرخ نیز وجود دارد و تا پایان سال احتمالا شاخص تا سقف یک میلیون و ۸۵۰ هزار واحدی پیشروی کند. این در حالی است که تا پایان سال ۱۴۰۰ نماگر بازار سهام میتواند تا رقم ۲ میلیون و ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار واحدی افزایش پیدا کند. با این حال دورنمای اقتصادی با مشخص شدن بودجه بهصورت شفاف قابل ارزیابی خواهد بود.
منبع: دنیای اقتصاد