تاریخ انتشار: ۱۳:۳۹ - ۰۳ دی ۱۳۹۹
چه کسی ریسک حذف ارز دولتی را می‌پذیرد؟

روزگار سیاه ارزی ایران

با یک گل بهار نمی‌آید و سالی که نکوست، از بهارش پیداست. این دو ضرب‌المثل به وضوح نشان‌دهنده آشفتگی در سیاست‌های ارزی و تجاری و البته چشم‌انداز آینده است.

ارز4200

اقتصاد۲۴ - ماجرای نامه‌نگاری این روزهای رئیس‌کل بانک مرکزی و وزیر صنعت درباره دامنه اختیارات و تعیین مرز دخالت در حوزه ارزی و تجاری، تازه‌ترین نماد از دوران سیاه ارزی پس از اعلام ارز 4200تومانی در بهار سال‌97 است. پس از یک هفته اختلاف‌نظر بین عبدالناصر همتی و علیرضا رزم‌حسینی، فعلا بانک مرکزی بخشنامه خود را اصلاح کرده تا اختلاف‌ها فروکش کند، اما از قدیم گفته‌اند که با یک گل بهار نمی‌آید و اصلاح‌کردن بخشنامه‌ها به اصلاح فرایند و سیاست‌های ارزی و تجاری منجر نمی‌شود.به‌نظر می‌رسد برچیده‌شدن بساط ارز 4200تومانی در جریان بررسی لایحه بودجه‌1400 و البته برداشته‌شدن تحریم‌ها، به‌معنای اعلام مراسم ختم روزگار سیاه ارزی ایران باشد و شاید چنین اتفاقی را بتوان مصداق ضرب‌المثلی دانست که می‌گوید: سالی که نکوست، از بهارش پیداست. آیا بهار سال آینده اقتصاد ایران با نظام چندنرخی ارزی وداع می‌کند و فعالان اقتصادی و مردم شاهد نمایان‌شدن آثار اولیه فشار تحریم‌ها و خنثی‌شدن خطاهای سیاستگذاری در اقتصاد خواهند بود؟
به جای خوش‌بینی باید واقع‌بین بود و تا زمانی که ایران از لیست سیاه مالی دنیا خارج نشود، مسیر برداشته‌شدن موانع و برچیدن بساط رانت ارزی بسته خواهد بود، زیرا وقتی بانکی حاضر به همکاری با بانک‌های ایرانی نشود، معمای نقل و انتقال ارز همچنان به قوت خود باقی است.

دردسر نشست 177

نامه اخیر علیرضا زرم‌حسینی، وزیر صمت به رئیس‌جمهور در انتقاد از بخشنامه‌های بانک مرکزی را می‌توان به یک ناهماهنگی تقلیل داد که با اصلاح بخشنامه اختلاف‌برانگیز فعلا دود سفید بلند شده اما عوارض خطای تصمیم‌سازی ارزی در جلسه‌177 ستاد هماهنگی دولت تازه نمایان شده است.

ماجرا ناشی از اختلاف‌نظر کارشناسی بر سر دامنه اختیارات و وظایف بین عبدالناصر همتی و علیرضا رزم‌حسینی است که از یک‌سو بانک مرکزی در صدور بخشنامه‌ها به قوانین و مقررات بالادستی ناظر بر سیاست‌های ارزی استناد می‌کند و از سوی دیگر وزارت صمت به اختیارات و وظایفی تکیه می‌زند که در مصوبه 6آبان‌ماه دولت به امضای محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رئیس‌جمهور تأکید شده است. البته که ریشه اصلی این چالش به همان دلار 4200تومان برمی‌گردد و دشواری‌های نقل و انتقال ارز ناشی از تحریم‌ها و اگر بساط رانت ارز 4200تومانی و تحریم‌ها برچیده شود، نیازی به نوشتن نامه‌ها نخواهد بود.
پس از انتشار خبری مبنی بر نامه عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی به مقام معظم رهبری، علیرضا رزم‌حسینی، وزیر صمت هم به رئیس‌جمهور نامه می‌نویسد. گلایه همتی از عملکرد برخی دستگاه‌های اجرایی دولتی است که ارز خود را گرفته‌اند و اشکالات در ترخیص کالاها از گمرک را به بانک مرکزی نسبت می‌دهند. البته همتی به صراحت گفته که با واردات کالاها از محل ارز متقاضی مخالف است و نسبت به تبعات آن برای اقتصاد ایران هشدار داده است.

یکی از مخاطبان نامه گلایه‌آمیز همتی البته علیرضا رزم‌حسینی است که پس از مصوبه جلسه‌177 همچنان در حال گسترش دامنه اختیارات خود است. او در تازه‌ترین موضع‌گیری بخشنامه 28بانک مرکزی را هدف قرار می‌دهد و در نامه‌ای به حسن روحانی، رئیس‌جمهور محدودیت‌های تعیین‌شده در بخشنامه یادشده برای ترخیص کالاها را در تضاد با شرایط کرونایی کشور می‌داند و می‌نویسد: «بخشنامه بانک مرکزی با توجه به مشکلات مربوط به نقل‌وانتقال ارز به‌دلیل مسئله تحریم، محدودیت‌هایی برای واردات کالاهای اساسی، ضروری، مواداولیه و تجهیزات تولید مورد نیاز واحدهای تولیدی صادراتی ایجاد کرده و در نتیجه تولید، اشتغال و نهایتا صادرات غیرنفتی و ارزآری ناشی از آن را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد.»
همشهری همان زمان که مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ابلاغ شد، نسبت به خطاهای تصمیم‌گیری در این مصوبه ازجمله دادن اختیارات ویژه به وزیر صمت و کاهش اختیارات ارزی بانک مرکزی هشدار داده بود. ازجمله اینکه وزارت صمت قرار است اولویت‌بندی کالاها برای واردات را متناسب با ورودی ارز تعیین کند و متولی برآورد میزان ورودی ارز نه بانک مرکزی، که ستاد هماهنگی اقتصادی دولت اعلام شده بود. حالا رزم‌حسینی می‌گوید بخشنامه بانک مرکزی با مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت همخوانی ندارد و در نهایت خطاب به روحانی می‌نویسد: درصورت تأیید وزارت صمت به‌عنوان مسئول تجارت خارجی کشور، دستور فرمایید ضمن بازنگری در بخشنامه بانک مرکزی، صدور و ابلاغ همه مقررات، آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌ها در حوزه تجارت خارجی با هماهنگی وزارت صمت صورت گیرد.


بیشتر بخوانید: واکنش بانک مرکزی به نامه صمت


راه درست برداشتن تحریم‌هاست

این در حالی است که کمیته ارزی اتاق ایران در واکنش به چالش بر سر واردات بدون انتقال ارز می‌گوید: این کار تنها در شرایطی که صادرکنندگان تعهدی به بازگشت ارز به کشور نداشتند، عملیاتی و امکان‌پذیر است. جالب اینکه این نهاد بخش خصوصی با اشاره به ابهام‌های جدی بر واردات با ارز متقاضی، به صراحت می‌گوید: هیچ‌گونه تقاضای ارز جدیدی در بازار ایجاد نشده است؛ چراکه در شرایط کنونی که بازرگانان کشور به‌دنبال یافتن راه‌حل‌هایی برای عبور از تحریم‌ها هستند و فروشندگان خارجی نیز این ریسک را نمی‌پذیرند که کالا را به‌صورت غیرنقدی در اختیار تاجران ایرانی قرار دهند، عملا ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای مذکور در زمان خرید و پیش از حمل کالا، تسویه شده است.

عقب‌نشینی بانک مرکزی

با بالاگرفتن اختلاف‌نظرها، محمود واعظی، رئیس دفتر روحانی وارد ماجرا می‌شود و دستور وتوی بخشنامه بانک مرکزی را می‌دهد. براساس بخشنامه اصلاح‌شده مهلت ورود کالاهای اساسی و ضروری مشمول دریافت ارز رسمی 4200تومانی به ازای هر دلار از تاریخ صدور حواله ارزی تا ترخیص کالا به‌مدت حداکثر 3‌ماه تعیین می‌شود. همچنین مهلت ورود «ماشین‌آلات و تجهیزات خطوط تولید» که نیاز به طول دوره ساخت دارند، مشروط به تأیید طول دوره ساخت توسط معاونت امور صنایع و یا رئیس مرکز ساخت داخل، ماشین‌سازی و تجهیزات وزارت صنعت، معدن و تجارت حداکثر 18‌ماه از زمان تأمین ارز تا ترخیص کالا می‌شود. افزون بر اینکه مهلت ورود سایر کالاها، اعم از مواداولیه تولید، کالاهای واسطه‌ای و قطعات خطوط تولید، دارو و تجهیزات پزشکی و... از زمان تأمین ارز تا ترخیص کالا برای واحدهای تجاری حداکثر 6‌ماه و برای واحدهای تولیدی حداکثر 8‌ماه اعلام شده است.

هرچند بانک مرکزی عقب‌نشینی کرده و مهلت بیشتری به بازرگانان و واردکنندگان داده، اما مسئله اصلی این است که چه نهادی مسئولیت رصد مصارف ارزهای انتقال‌یافته برای واردات کالاها به کشور را می‌پذیرد؟ وزارت صمت، بانک مرکزی، ستاد هماهنگی اقتصادی دولت یا رئیس دفتر رئیس‌جمهور کدام‌یک قرار است مرزبانی ارزی را بر عهده بگیرند؟ براساس بخشنامه اصلاح‌شده، ظاهرا که بانک مرکزی مکلف شده چارچوب دقیقی برای کنترل و رصد عملکرد کلیه واردکنندگان و شعب ذیربط معمول و اقدامات لازم جهت ورود هرچه سریع‌تر کالا به داخل کشور را در چارچوب ضوابط و مقررات، به عمل آورد. آیا این تکلیف به‌معنای کاهش اختیارات ارزی قبلی است که به وزیر صمت داده شده بود؟

مجلس در برزخ تصمیم‌گیری

گره اصلی در سیاست ارزی را هم مجلس می‌تواند باز کند یا آن را کورتر کند؛ چراکه دولت در بودجه‌1400 تصمیم‌گیری درباره ارز 4200تومانی را در اختیار مجلس قرار داده و به‌تازگی علیرضا رزم‌حسینی، وزیر صمت از مجلس انقلابی خواسته تا پایان دلار 4200تومانی را اعلام کند. بانک مرکزی هم موافق این تصمیم است و از آن حمایت می‌کند اما سازمان برنامه و بودجه مخالفت می‌کند و می‌گوید تابع تصمیم مجلس خواهد بود. آیا مجلس ریسک حذف دلار 4200تومانی و نارضایتی‌های کوتاه‌مدت احتمالی را می‌پذیرد؟
البته تنها حذف دلار 4200تومانی راهگشای معمای پیچیده ارزی نخواهد بود و گزینه مهم‌تر تلاش برای برداشتن و خنثی‌کردن تحریم‌هاست و هموارشدن مسیر همکاری‌ بانک‌های ایران با بانک‌های خارجی؛ این چالشی است جدی که همه را در انتظار تصمیم‌ نهایی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای خروج ایران از لیست سیاه مالی دنیا بگذارد.

پایان پیمان‌سپاری ارزی نزدیک است؟

محمدرضا انصاری، رئیس کمیته ارزی اتاق ایران از احتمال پایان‌یافتن پیمان‌سپاری ارزی در سال‌1400 خبر داده و آن را بسیار امیدوارکننده خوانده است. او با آزاردهنده توصیف‌کردن سامانه ارزی نیما و مخالفت بخش خصوصی با آن، می‌گوید: امروز فضا نسبت به گذشته بسیار مساعدتر شده و اقدامات خوبی در حال انجام است، البته همراهی بانک مرکزی با وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌تواند اثرگذاری سیاستگذاری‌های اخیر را بیشتر کند. رئیس کمیته ارزی اتاق ایران با ابراز خرسندی از این خبر که قرار است بساط پیمان‌سپاری ارزی در سال‌1400 برچیده شود، گفت: امیدواریم با این تصمیم بتوانیم از شرایط ایجادشده برای توسعه صادرات بهره ببریم و بیش از این فرصت‌ها را از دست ندهیم.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

حمله اسرائیل به ایران چه واکنش‌های بین المللی در پی داشت؟/ از عدم محکومیت روسیه تا دعوت آمریکا و غرب برای خویشتنداری ایران

چرا پس از حمله اسرائیل به ایران، قیمت طلا و سکه کاهشی شد؟/ انتخابات آمریکا بازار طلا را ملتهب می‌کند؟

فیلم/ادعای کاهن هندو برای پرواز کردن بلای جانش شد!

عکس/ واکنش لیونل مسی به مراسم توپ طلا

زهرا سادات مشیر استخاره همسر محمدباقر قالیباف کیست؟

فیلم/خوانندگی سپند امیرسلیمانی در شام ایرانی

حقوق این کارمندان ۴۰ درصد افزایش می‌یابد!

 پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

افزایش قیمت برای پرمصرف‌ها یا ثابت ماندن قیمت برای وسایل نقلیه عمومی!

وضعیت آلودگی هوای تهران در۹آبان۱۴۰۳

تاثیر حمله اسرائیل به ایران بر دلار و ارز چه بود؟/ چرا قیمت دلار میخکوب شد/ افزایش ارزش ریال در سایه کاهش نرخ دلار؛ شاید جهان کمک کند

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

اعلام میزان افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان در سال ۱۴۰۴

تغییرات جدید در فهرست یارانه‌بگیران در آبان ۱۴۰۳

آخرین مهلت ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده

هشدار جدی یک نماینده از نرخ تورم در سال آینده

گام نخست دولت پزشکیان با پای شکسته دولت سیزدهم

سیستم استاندارد طلا چیست؟

پیش بینی بورس چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پایان «زخم کاری» در برلین

چرا به روده مغز دوم گفته می‌شود؟

قرص ویتامین C بهتر است یا قرص جوشان؟

عدم واکنش مثبت دولت، عامل توقف رشد بورس/ تا ثبات سیاسی و اقتصادی برقرار نباشد، بازار سرمایه کم رونق‌تری خواهیم داشت

 بنیان‌گذار تیک‌تاک، ثروتمندترین فرد چین شد

پیام رهبر انقلاب درپی شهادت حجت‌الاسلام صباحی امام جمعه کازرون

حماس: برای هرگونه پیشنهاد که به این تهاجم پایان دهد، آماده‌ایم

پزشکیان: برخورد با دانشجویان اوضاع را بدتر خواهد کرد

فیلم/عراقچی: ایران به جنایت رژیم صهیونیستی پاسخ می‌دهد

برادر یحیی سنوار اکنون تصمیم گیرنده اصلی در نوار غزه است

مسافران باید هزینه لغو سفر اسنپ را پرداخت کنند

۵۳ خانواده حادثه دیده معدن طبس طی ۳ روز آینده صاحب خانه می‌شوند

جلیلی: دشمن باید آنچنان تودهنی بخورد که بفهمد با چه قدرت جدی مواجه است

موضع‌گیری وزارت ارتباطات در برابر محدودیت‌های اینترنت

آکسیوس: نتانیاهو به‌دنبال پایان‌دادن به جنگ با لبنان است

خبر مهم وزیر کار برای یارانه‌بگیران

عکس/ رامین رضاییان: شک ندارم استقلال دوباره بزرگی می‌کند

مازیار لرستانی: مجبورم در اسنپ کار کنم!

سروش‌پور، موبد زرتشتی:باید فلسفه جشن‌هایی مثل «مهرگان» و «اسفندگان» را در جامعه جا بیندازیم

پرونده‌های اخلال در امنیت عمومی و روانی جامعه خارج از نوبت رسیدگی شود

سرمربی پیشین تیم ملی ایران درگذشت

نمایندگان پزشکیان در شورای نظارت بر صداوسیما

عکس/نامه توقیف و تعطیلی جوکر صادر شد

اتفاق جدید در پرونده تتلو

ابلاغ یک قانون مهم درباره حقوق بازنشستگان

مبلغ وام ازدواج برای سال آینده مشخص شد + جزییات

عکس/ تشکر مرد سال آسیا از همسرش!

 پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳

فجر انرژی به دنبال روش‌ها و تکنولوژی‌های نوین تصفیه آب و پساب