تاریخ انتشار: ۱۳:۱۲ - ۰۶ دی ۱۳۹۹
دلایل عقب ماندن اقتصاد ایران در گفتگوی اقتصاد ۲۴ با دکتر حسین راغفر بررسی شد

یک ائتلاف غالب در کشور مانع اصلاحات اقتصادی و اجتماعی است/ برداشته شدن تحریم‌ها به چپاول بیشتر منابع عمومی می‌انجامد

حسین راغفر می‌گوید: بیش از دو دهه است که شاهد افزایش میزان فرار سرمایه در کشور هستیم که علت آن این است که منابع بزرگی به جیب عده‌ای وارد شده است و این منابع نه حاصل تلاش و فعالیت این افراد که از طریق زدو بند و به تعبیر بهتر از طریق نفوذ به دست آمده است.

اصلاحات اقتصادی و اجتماعی

ژوبین صفاری، اقتصاد۲۴ - مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی حدود یک ماه پیش در گزارشی به این موضوع اشاره کرد که اگر در ۶ سال آینده اقتصاد ایران سالانه حدود ۸ درصد رشد اقتصادی داشته باشد، ما در نهایت در جایی خواهیم ایستاد که در سال ۱۳۹۰ ایستاده بودیم. به عبارت ساده تر، با این فرض تقریباً محال که ما در ۶ سال آینده بتوانیم سالانه ۸ درصد بر حجم تولیدات اقتصادی خود، اعم از کالا و خدمات، بیفزاییم، گویی برای حدود ۱۶ سال در جا زده‌ایم. این، اما در حالی است که رشد اقتصادی سالانه ۸ درصد در طول پنج دهه گذشته به ندرت در ایران تجربه شده و نیازمند صد‌ها هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری سالانه است و این حجم از سرمایه، اکنون در ایران وجود ندارد.

مسعود نیلی، مشاور اقتصادی پیشین حسن روحانی و یکی از اقتصاددانانی که در سه دهه گذشته نقشی اساسی در برنامه ریزی اقتصادی کلان در ایران بر عهده داشته، چندی پیش در گفتگو با هفته نامه تجارت فردا گفته بود اقتصاد ایران مسیری دشوار در سال‌های آینده در پیش خواهد داشت، چرا که در طول دهه ۱۳۹۰، نه تنها روند سرمایه گذاری در ایران اساساً مختل شده که شیبی منفی را تجربه کرده است.

همچنین داده‌های بانک جهانی نشان می‌دهد ایران در سال ۲۰۱۹ میلادی، با تولید حدود ۴۴۵ میلیارد دلار کالا و خدمات، در جایگاه بیست و هشتمین اقتصاد بزرگ جهان ایستاده است. در همین سال، رقیب منطقه ایران، ترکیه، با تولید ۷۵۴ میلیارد دلار کالا و خدمات، در جایگاه نوزدهم جهان و دیگر رقیب منطقه‌ای ایران، یعنی عربستان سعودی نیز با تولید حدود ۷۹۲ میلیارد دلار کالا و خدمات، در جایگاه هجدهم قرار داشت.

نکته اینجا است که اگر معیار جمعیت را که یکی از عوامل تاثیرگذار در میزان GDP کشور‌ها است در نظر بگیریم، عملکرد ایران در سال ۲۰۱۹ میلادی، با توجه به اندازه جمعیتش، تا حدی غیرقابل قبول بوده است، چرا که ایران هفدهمین کشور پرجمعیت جهان است و جایگاه طبیعی آن از نظر اندازه عددی تولید ناخالص داخلی هم باید دستکم در رده هفدهم جهان باشد.

این در حالی است که طبق سند چشم انداز ۱۴۰۴ ایران قرار است شاگرد اول منطقه در توسعه اقتصادی باشد که با توجه به زمان کمی که باقی مانده است شاید تحقق این خواسته کمی بعید به نظر برسد.

اما سوال اینجاست که چرا ایران طی این سال‌ها نتوانست علیرغم ظرفیت‌هایی که داشت به توسعه دست پیدا کند و از رقبای منطقه‌ای خود جا ماند؟

حسین راغفر

نفوذ، زد و بند و فرار سرمایه‌های باد آورده

دکتر حسین راغفر اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا در گفتگو با اقتصاد۲۴ به این موضوع پرداخته و فساد گسترده را یکی از عوامل عقب ماندن ایران از توسعه می‌داند. وی می‌گوید: اقتصاد ایران شدیداً تحت تاثیر سفته بازی و سوداگری روی زمین و مستغلات از یک سو و سرمایه‌های تجاری از سوی دیگر قرار گرفته است. از دهه ۸۰ به بعد این موضوع با سرمایه‌های مالی ترکیب شده و تبدیل به موانع تولید و به خصوص تولید صنعتی شده است.

راغفر معتقد است مادامی که به این مشکلات پاسخ داده نشود عملاً توسعه یک وعده توخالی خواهد بود. این اقتصاددان می‌افزاید: در وهله اول نظام برنامه‌ریزی کشور باید جهت گیری متفاوتی از آنچه تاکنون دنبال شده، داشته باشد.
 
این استاد دانشگاه تصریح می‌کند: در جهت گیری جدید باید مردم هدف اصلی و تولید، محور توسعه اقتصادی کشور شود تا زمینه‌های مشارکت مردم را در اقتصاد فراهم کرد. این اقدامات الزاماتی نیاز دارد که از جمله آن‌ها تجهیز منابع است.

راغفر می‌گوید: بیش از دو دهه است که شاهد افزایش میزان فرار سرمایه در کشور هستیم که علت آن این است که منابع بزرگی به جیب عده‌ای وارد شده و این منابع نه حاصل تلاش و فعالیت این افراد که از طریق زدو بند و به تعبیر بهتر از طریق نفوذ به دست آمده است.
 
وی یادآور می‌شود: در این شرایط صاحبان ثروت‌های بادآورده احساس امنیت نمی‌کنند، بنابراین این منابع از کشور خارج می‌شود. متاسفانه این ساخت اقتصادی فساد بسیار گسترده‌ای را با خود به همراه داشته است.

برداشته شدن تحریم‌ها به فربه‌تر شدن ائتلاف غالب می‌انجامد

راغفر در ادامه گفتگو با اقتصاد۲۴ می‌گوید: یک ائتلاف غالبی در درون کشور از منتفعین این سیاست‌ها شکل گرفته است و این افراد، اصلی‌ترین مانع اصلاحات اقتصادی و اجتماعی در کشور هستند. مادامی که این رویه تغییر نکند اتفاق مثبتی رخ نخواهد داد.

استاد دانشگاه الزهرا می‌افزاید: قطعاً در این رابطه باید اصلاح نظام مالیاتی ما به عنوان اولین و اصلی‌ترین محل تامین منابع بخش عمومی، در دستور کار قرار بگیرد. از طرف دیگر نظام بانکی ما باید اصلاح شود تا منابع برای فعالیت تولیدی مردم تجهیز شود. مادامی که این اتفاق‌ها رخ ندهد سخن گفتن از رشد اقتصادی و توسعه شعار‌هایی تو خالی و بی فایده است.
 
وی در پاسخ به این سوال که اگر تحریم‌ها برداشته شود تا چه حد می‌توان به رشد و توسعه اقتصادی کمک کند؟ می‌گوید: واقعیت این است که عملاً رفع تحریم ها، با وجود ساختار‌های تصمیم گیری در حوزه‌های اساسی تنها به چپاول بیشتر منابع عمومی و فربه‌تر شدن این ائتلاف غالب می‌انجامد و اتفاق دیگری رخ نخواهد داد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ اولین تصاویر از سکوی ملی هوش مصنوعی ایران

عکس/ ژست خاص فردین و فروزان ۵۳ سال پیش با سبیل چخماقی و چادر گل گلی

عکس/ استایل چرم مریلا زارعی با عینک چند میلیونی

عکس/ استوری خنده دار شاهرخ استخری در یک روز برفی

عکس/ بازدید رضا شاه به همراه فروغی ۹۰ سال پیش از دانشگاه تهران

عکس/ تیپ پرنسسی شبنم قلی خانی با کت و شلوار و کلاه اروپایی

عکس/ پرتره خندان نرگس محمدی حسابی سرو صدا کرد

عکس/ واکنش سخنگوی دولت به تحریم وزیر نفت

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نسبت قد به وزن ایده ال آقایان و خانم ها + جدول

چه عواملی را باید در انتخاب یک سرمایه گذاری در نظر گرفت؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۶ اسفند ۱۴۰۳/ دلار در کریدور نهم تثبیت شد

گردش مالی تریلیون تومانی چهارشنبه سوری برای چینی ها/ جشن ایرانی، جیب چینی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۶ اسفند ۱۴۰۳/ قیمت طلا کاهش می‌یابد؟

پنج خوراکی و نوشیدنی برای کالری‌سوزی در خواب

فیلم/ کدام گوشت برای کدام خورشت مناسب است؟

توافق بر سر دستمزد کارگران حاصل شد

نتایج قرعه‌کشی خودروهای وارداتی مشخص شد

سفره افطاری ساده روی پل طبیعت

همه سختی‌های سال ۱۴۰۳ به روایت عطاالله مهاجرانی

نخستین خرید فصل بعد پرسپولیس مشخص شد

هشدار قلعه‌نویی در اولین تمرین تیم ملی ایران

سردار سلامی: هر تهدیدی عملی شود به شدیدترین حالت، کوبنده و ویرانگر پاسخ می‌دهیم

فیلم/ اتباع افغان مهم‌ترین چالش مردم تهران است

فیلم/ جاری‌شدن اشک‌های رهبر انقلاب در دیدار امشب با شاعران

فیلم/ ترانه جدید رضا صادقی برای سال نو منتشر شد

فیلم/ روایتی از دلایل رواج‌یافتن اصطلاح مشهدی شمع دزد

فیلم/ موافقت با افزایش دستمزد بیش‌تر از نرخ تورم

اینفوگرافی/ میزان رشد هر بازار در سال ۱۴۰۳

واکنش علی مطهری به کشتار علویان در سوریه

سود سهام عدالت از فردا واریز می‌شود

برگزاری دیدار دیدار شاعران با رهبر انقلاب

اینفوگرافی/ نکاتی برای پیش‌گیری از حوادث چهارشنبه سوری

ترامپ: جنگ جهانی سوم می‌تواند بسیار آسان آغاز شود

فیلم/ تصاویری از محل انفجار در شهر لاذقیه

تاثیر عجیب خبر تصویب دو لایحه مرتبط با FATF بر قیمت دلار

آمار کشته‌شدگان جاده‌ای در نوروز ۱۴۰۳

نان در سال جدید چقدر گران می‌شود؟

توییت کنایه‌آمیز تاجگردون خطاب به شورای نگهبان و مجمع تشخیص

چندین کشته در انفجار شدید در لاذقیه

فیلم/ پزشکیان: ترامپ می‌تواند من را بزند، اما مردم را نمی‌تواند بزند

افزایش نجومی قیمت بلیت‌های خارجی

واریز یک مبلغ جدید به حساب سهام‌داران عدالت

پایان سیاسی مهره تندرو پایداری‌ها رقم خورد؟

فیلم/ هشدار زاکانی درباره ناترازی آب شهر تهران

کیم کارداشیان در آستانه ازدواج چهارم

کارت سوخت موتورسیکلت‌های بدون بیمه باطل می‌شود

فیلم/ اقدام عجیب راننده تیبا، پارک اتومبیل وسط خیابان

ابهام در پرداخت حقوق بازنشستگان صندوق بازنشستگی لشکری

عکس/ ستاره پرسپولیس، تماشاگر ویژه سوپرلیگ ترکیه

آخرین روز کاری بانک‌ها اعلام شد

پروژه مریخ کلید خورد

پیش‌بینی مهم بازار مسکن در سال ۱۴۰۴

برازنده رئیس جمهور ایران نیست که مثل یک شهروند در چایخانه صحبت کند/ لااقل در شأن یک پزشک سخن بگوید

عکس/ چهره تازه بهنوش بختیاری در سریال منوچهر هادی

فیلم/ هوتن شکیبا در جمع کودکان کار

عکس/ سفری به دوران قاجار؛ از مهمانان خارجی ولیعهد تا تصویر دختر کتاب‌خوان

عکس/ خانه یک میلیون دلاری شمس پهلوی؛ در مهرشهر کرج

هشدار پلیس به هنجارشکنان در چهارشنبه‌سوری