تاریخ انتشار: ۰۹:۰۵ - ۲۱ دی ۱۳۹۹
همزمان با کاهش ارزش «لیر» و رکود اقتصادی ترکیه رخ داد

رکوردزنی ایرانی‌ها در بازار املاک ترکیه

در حالی که طی ماه اخیر، خرید ملک در ترکیه توسط اتباع خارجی با کاهش ۹ درصدی مواجه شده، اما آمار‌های رسمی منتشرشده از این کشور حاکی است که ایرانی‌ها رکورد تازه‌ای در خرید املاک در ترکیه داشته‌اند

خرید ملک ترکیه

اقتصاد۲۴ -در حالی که طی ماه اخیر، خرید ملک در ترکیه توسط اتباع خارجی با کاهش ۹ درصدی مواجه شده، اما آمار‌های رسمی منتشرشده از این کشور حاکی است که ایرانی‌ها رکورد تازه‌ای در خرید املاک در ترکیه داشته‌اند؛ به گونه‌ای که شهروندان ایرانی با قرار گرفتن در رتبه اول خرید ملک در این کشور، در ۱۱ ماهه امسال با رشدی ۳۸ درصدی ۶ هزار و ۴۲۵ فقره ملک خریده‌اند. شهروندان ایرانی ماه‌هاست که تحت تبلیغات گسترده شبکه‌های فارسی‌زبان ماهواره‌ای و البته «سهولت خرید و فروش ملک در ترکیه» سرمایه‌های خود را به سمت این کشور سرازیر کرده‌اند.

اصلی‌ترین «مشوق» ایرانی‌ها برای خرید ملک در ترکیه، اخذ اقامت و شهروندی این کشور با هزینه ۲۵۰ هزار دلاری است که نسبت به بسیاری از دیگر کشورها، به صرفه‌تر است. در دو سال اخیر و همزمان با شوک‌های پی در پی نرخ ارز و افزایش قیمت مسکن در ایران و همچنین سهولت قوانین ترکیه برای کسب شهروندی اتباع خارجی، بر تعداد آگهی‌های خرید ملک در ترکیه افزوده شده است. مطابق آمار‌های رسمی، در ۱۱ماهه سال ۲۰۱۹ شهروندان خارجی ۴۰ هزار و ۶۱۶ ملک در ترکیه خریداری کرده بودند که این تعداد در ۱۱ماهه امسال با کاهش ۹ درصدی به ۳۶ هزار و ۸۱۹ فقره رسیده است. کاهش استقبال از خرید خانه در ترکیه توسط خارجی‌ها را می‌توان به شیوع کرونا در این کشور و قوانین سخت‌گیرانه برای ورود و خروج اتباع خارجی نسبت داد. با این حال گویا این موضوع درباره شهروندان ایرانی مهم نبوده و هجوم سرمایه‌های ایرانی به بازار املاک ترکیه حتی افزایش هم پیدا کرده است. خرید ملک در ترکیه توسط شهروندان عربستانی ۶۹ درصد، شهروندان لیبی ۴۱ درصد، کویتی‌ها ۳۵ درصد، اردنی‌ها ۳۴ درصد، سوئدی‌ها ۳۱ درصد، آلمانی‌ها ۲۷ درصد و دیگر کشور‌ها نیز بین ۹ تا ۲۰ درصد کاهش یافته است. عراقی‌ها نیز که در سال‌های گذشته در رتبه اول خرید ملک در ترکیه بودند، خرید آن‌ها امسال ۱۱ درصد کمتر از سال گذشته شده و جای خود را به ایرانی‌ها داده‌اند.

در ترکیه، شهر‌های آنکارا، آنتالیا، بورسا، مرسین، قونیه و غازیان‌تپه بالاترین تعداد خریداران را به خود اختصاص داده‌اند. در ۹ ماه ابتدایی سال ۲۰۱۹ میلادی استانبول با فروش ۱۴۷هزار و ۹۸۳ واحد و آنکارا با فروش ۸۳هزار و ۹۱۸ واحد مسکونی در رتبه‌های اول و دوم خرید خانه در ترکیه قرار گرفته‌اند. سال گذشته دولت ترکیه بعضی از قوانین مهاجرتی را تغییر داد که در پی آن شرایط کسب شهروندی این کشور برای اتباع خارجی آسان‌تر شد؛ این تصمیم در پی سقوط ارزش لیر و با هدف جذب سرمایه‌گذاری خارجی صورت گرفت.

آپارتمان‌های شهر استانبول در ترکیه که در میان خریداران بالاترین اقبال را دارد، طیف متفاوتی از قیمت‌ها را شامل می‌شود. قیمت هر متر مربع خانه در مرکز این شهر، بسته به وضعیت آن، از ۱۰۵۰ دلار تا بالای ۲۴۵۰ دلار متغیر است؛ با دور شدن از مرکز شهر قیمت‌ها طبیعتا کاهش می‌یابد؛ قیمت هر متر مربع آپارتمان در خارج از مناطق مرکزی استانبول از حدود ۴۷۰ دلار تا بالای ۱۰۸۰ دلار متغیر است.


بیشتر بخوانید: چه کسانی در ترکیه ملک می‌خرند؟


پیش از تغییر این قوانین متقاضیان کسب شهروندی ترکیه باید خانه‌هایی به ارزش حداقل یک میلیون دلار می‌خریدند که براساس قوانین جدید این رقم به یک چهارم یعنی ۲۵۰ هزار دلار کاهش پیدا کرد.
تغییر قوانین مرتبط با کسب شهروندی در ترکیه در حالی بود که نرخ ارز در ایران رو به افزایش بود و قیمت دلار پارسال تا حدود ۲۰ هزار تومان هم رسید که البته بعد قیمت‌ها کاهش یافت. کسب شهروندی کشور همسایه با سرمایه‌ای کمتر از قبل و همچنین امکان سرمایه‌گذاری ارزی از طریق خرید ملک دو عامل مهمی بودند که عده‌ای از شهروندان ایرانی خرید خانه در کشور‌هایی مانند ترکیه یا گرجستان را به کشور خودشان ترجیح دادند و خرید ملک در این کشور‌های همسایه افزایش یافت.

البته خروج سرمایه از ایران و هجوم آن به کشور‌های سرمایه برای خرید ملک، موضوعی است که ارتباط مستقیمی با قیمت خانه در ایران دارد. حسام عقبایی، نایب‌رییس اول اتحادیه مشاوران املاک در این باره گفته است: «متوسط قیمت مسکن در ترکیه کمتر از متوسط قیمت در تهران است؛ البته در تهران مناطقی داریم که حتی از گران‌ترین خانه‌های منهتن امریکا و ونکوور هم گران‌تر است.» مطابق گزارش مرکز آمار ایران، خریداران یک واحد مسکونی در شهر تهران نسبت به آذر ١٣٩٨، حدود ۸۳ درصد بیشتر پرداخت کنند. مروری بر جزییات تورمی مسکن در سال جاری این را مشخص می‌کند که بالاترین افزایش هزینه در آبان‌ماه رخ داده است؛ به‌طوری‌که تورم نقطه به نقطه در ابتدای سال جاری و در فروردین ماه ۳۷ درصد بوده که در روند رو به رشد تا ۱۰۰ درصد در شهریورماه، ۱۱۳.۸ مهرماه، ۱۱۴.۷ درصد آبان پیش رفته و برای آذرماه روند برعکس شده و به ۸۳ درصد کاهش داشته است. مرکز آمار طی روز‌های گذشته از افزایش ۶.۸ درصدی اجاره‌بها نیز در مناطق شهری، در پاییز امسال نسبت به پارسال خبر داده بود.

آمار و ارقام مرتبط با خرید خانه توسط ایرانی‌ها در بازار املاک ترکیه در حالی منتشر می‌شود که اقتصاد ترکیه در رکود به سر می‌برد، ارزش لیر به دلیل مناقشات سیاسی و رکود موجود در ترکیه، سقوط کرده و اخیرا سه بانک بزرگ این کشور- بانک‌های زراعت، وقف و هالک با کاهش تاریخی، نرخ سود وام مسکن را به ۰/۶۴ درصد رساندند تا بازار مسکن از رونق نیفتد و از تبعات اقتصادی شیوع کرونا بکاهند. بنابراین حضور سرمایه‌های خارجی به ویژه از طرف ایرانی‌ها، راه نجات بزرگی برای دولت اردوغان ایجاد کرده است.

منبع: اعتمادآنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس یک دختر ایرانی در مجله مشهور خارجی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۲ خرداد ۱۴۰۴/ خریداران طلا چشم‌انتظار ریزش قیمت

جایگاه ریال ایران در بین ضعیف‌ترین ارز‌های جهان در سال ۲۰۲۵/ چرا ریال به این وضعیت دچار شد؟

عکس جالب از نقاشی یک دانشجو روی تخته کلاس

عکس/ چهره زیبای مرلین مونرو ۸۸ سال پیش با لباس پرنسسی

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۲ خرداد ۱۴۰۴/ معاملات دلار به حداقل رسید

عکس دیده نشده و کمیاب از ۹۸ سال پیش کعبه

عکس/بیرانوند به طارمی قول قهرمانی فصل بعد را داد

پوتین: اوکراین امروز مرگ خود را امضا کرد

زلزله شیراز را تکان داد

نامه‌نگاری ایران و آمریکا وارد فاز تازه‌ای شد

رئیس سازمان انرژی اتمی: بدون غنی‌سازی، چرخه سوخت کامل نمی‌شود

ادارات سیستان و بلوچستان فردا تعطیل شد

عکس/بنیامین بهادری با یک تیپ خاص ظاهر شد

مرگ زندانی حبس ابد در زندان

عکس/قاب جالب از زنان عقدی ناصرالدین‌شاه

نماوا احتمالا تا چند ماه مسدود می‌ماند

مشروب تقلبی در تهران قربانی گرفت

فدراسیون دوومیدانی اتهام تجاوز ورزشکارانش را تأیید کرد

واکنش جالب آذری‌جهرمی به انتخاب وزیر اقتصاد

اولین تصویر رسمی از بابک زنجانی بعد از آزادی

تشکیل پرونده قضایی در رابطه با ناپدید شدن الهه حسین‌نژاد، دختر ۲۴ ساله

تکلیف عمری با پرسپولیس مشخص شد

افزایش تعرفه اینترنت قطعی شد!

چهره فیک بهنوش طباطبایی در سووشون توی ذوق زد!

هواشناسی: هوای تهران سه روز آینده گرم است

اطلاعاتی داریم که امسال سوالات امتحانات نهایی افشا شده

تعطیلی کاخ سعدآباد و گلستان در روز رحلت امام خمینی

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۴

عکس/خرید جدید پرسپولیس با لباس رونالدینیو جشن گرفت!

عکس/سلفی جنجالی همسر آچربی پس از شکست اینتر

مهین زرین‌پنجه موسیقی‌دان درگذشت

شرایط جدید دریافت دسته چک اعلام شد

فیلم / لحظه حمله پهپاد‌های اوکراینی به محل نگهداری جنگنده‌های روسی

حمله بی‌سابقه اوکراین به پایگاه‌های هوایی روسیه

اقتصاد ایران در تنگنای بحران‌های اجتماعی/ سه تله بی اعتمادی، پیری جمعیت و بیکاری دانشگاهیان پیش رو

درویش برای پرسپولیس ضرب‌الاجل گذاشت!

کنایه تلویحی یک نماینده مجلس به اظهارات قاسمیان

پیش بینی سرنوشت سیاستمداری که گفتمانش گم شد/ بازی طیف پایداری و جلیلی و دولت پزشکیان در آینده سیاسی قالیباف

رژیم غذایی مناسب برای دوره میانسالی چیست؟

خواص شگفت انگیز کیوی برای سلامتی

معرفی مدنی‌زاده برای وزارت اقتصاد نشانه‌ای روشن از اعتماد عملی به نسل متخصص است

عکس/ ظاهر خاص ادل خواننده مشهور در ۲۰ سالگی با زیورآلات عجیب

نماینده صومعه‌سرا: ناترازی برق در کشور به یک یا دو دستگاه دولتی و یا برهه زمانی خاص برنمی‌گردد

بهترین داروهای گیاهی برای کاهش اضطراب

عکس/ قاب عاشقانه منوچهر هادی و سوفیا در آخرین روز مدرسه

مشخصات سامانه موشکی ضد تانک میلان| ضد تانک میان برد قابل حمل

فیلم/ پیشنهاد عجیب پزشکیان درباره پرداخت حقوق کارمندان

ماجرای عصبانیت هواداران استقلال از وریا غفوری چیست؟

فروپاشی شهر در برابر زمین لرزه؛ هشدار پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی درباره آسیب‌پذیری ۷۵ درصد ساختمان‌های تهران