اقتصاد۲۴ - شاخص کل و هموزن در ابتدای بازار مسیرهای جداگانه در پیش گرفتند. یکی صعودی و دیگری نزولی شده و بازار روند ثابتی در پیش رو نداشت، اما در ادامه با کاهش ۲۵ هزار واحدی شاخص کل در ۳۰ دقیقه ابتدایی، نمادهای کوچک هم به روند نزولی افتاده و شاخص هموزن نیز قرمزرنگ شد. تا جایی که شاخص کل ۱.۹۶ درصد و شاخص هموزن ۶۲ صدم درصد کاهش پیدا کردهاند. تا این لحظه نمادهای فولاد، فملی، فارس، تاپیکو، شپنا، خودرو و شستا بیشترین تاثیر را در کاهش شاخص کل به نام خود ثبت کردهاند.
در ساعات ابتدایی بازار امروز از مجموع ۳۱۱ نماد معامله شده در بورس ۲۱۴ نماد ارزش سهام خود را از دست داده و تنها ۹۷ نماد روند صعودی دارند. طوری که میتوان گفت بیش از یک سوم بازار درمدار نزولی قرار گرفته است. شرایط در فرابورس کمی بهتر است و تعداد نمادهای مثبت و منفی نزدیک به یکدیگر هستند. ۱۲۳ نماد روند کاهشی و ۱۱۲ نماد روند افزایشی دارند.
بررسی نقشه بازار نشان میدهد گروه انبوهسازی و ساخت قطعات به برترین گروه صنعت از نظر ارزش معاملات تبدیل شده است. در این گروه کرمان بیشترین عرضه و و تقاضا را شاهد است و در کنار نمادهایی مثل ثبهساز، ثاباد، ثغرب، ثجوان و ثقزوی و ... روند صعودی در پیش گرفته. در همین گروه نمادهای دارای صف فروش مثل ثشاهد، ثاخت و ثنوسا هم به چشم میخوردند. خودروییها دوباره قرمزپوش شده و دست کم در نمادهای بزرگ مثل خودرو، خساپا، خگستر و خزامیا شاهد تشکیل صف فروش هستیم. شرکتهای کوچک این گروه شرایط بهتری دارند. محصولات شیمایی به جز چند نماد معدود مثل شتوکا و شدوص، اغلب قرمزرنگ و دارای صف فروش هستند. غذاییها به جز غصینو عموما صف فروش دارند. در گروه فلزات اساسی فولاد و فملی حسابی سهامدارانشان را غافلگیر کرده و با وجود کلی خبر مثبت و گزارشهای خوب شاهد تشکیل صف فروش هستند. دیگر نمادهای این گروه به جز کویر، فنورد و کیمیا شرایط مشابهی دارند. در گروه بانکها و موسسات اعتباری هم به جز وزمین، وشهر و وپاسار، اغلب نمادها تا پنج درصد ارزش سهام خود را از دست دادهاند. در بازار امروز گروه کانیهای غیرفلزی، کاشی و سرامیک و ماشین آلات تنها گروههای نسبتا سبزرنگ به حساب میآیند و دیگر گروهها همگی قرمزرنگ هستند.
در ساعات میانی بازار امروز، تعداد نمادهایی که بیش از سه درصد ارزش سهام خود را از دست دادند به ۳۵۶ نماد رسید که ۵۶ درصد بازار سرمایه را تشکیل میدهند. از این تعداد حدود ۲۷۰ نماد یعنی ۴۲ درصد بازار شاهد تشکیل صف فروش هستند و مجموع ارزش صفهای فروش به بیش از سه هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان میرسد. در همین بازار خونآلود، ۱۱۸ نماد که ۱۸ درصد بازار را تشکیل میدهند، صف خرید دارند و ارزش صف آنها حدود هزار و ۶۹۰ میلیارد تومان است.
نماد گروه سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران در صدر فهرست سنگینترین صفهای فروش بازار قرار دارد. حدود سه هزار سهامدار وتوصا ۷۳ میلیون سهام خود را به ارزش ۱۶۲ میلیارد تومان به فروش گذاشتهاند و فعلا خریداری برای آن وجود ندارد. برکت با صف فروش ۱۲۳ میلیارد تومانی در پله دوم این فهرست قرار گرفته و بترانس با صف فروش ۱۱۸ میلیارد تومانی در رتبه سوم ایستاده است. کدما، کاما، شپنا، خبهمن و گدنا دیگر نمادهایی هستند که امروز با صف فروش بسیار سنگینی روبرو شدهاند.
در بازار قرمزرنگ امروز، بعضی نمادها از جمله هایوب دل سهامدارانشان را شاد کردهاند. نماد شرکت دادهگستر عصر نوین که آن را به نامهای وب میشناسیم، امروز شاهد تشکیل سنگینترین صف خرید بازار به ارزش ۱۳۳ میلیارد تومان است. کسرا با صف خرید ۴۵ میلیاردی در مقام دوم و پارند با صف خرید ۴۱ میلیاردی در رتبه سوم قرار دارد. سیتا، فلوله، دشیمی، خموتور، زرین، رافزا، غگیلا در کنار دو نماد تازه عرضه شده سپیدار و چخزر از دیگر نمادهای دارای صف خرید سنگین در بازار امروز هستند.
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز سهشنبه ۲۳ دیماه ۹۹ با سقوط ۴۰ هزار و ۶۲۷ واحدی به رقم یک میلیون و ۲۶۰ هزار و ۶۹۸ واحد رسید. در این روز شاخص کل ۳.۱۲ درصد ریزش داشت و شاخص هموزن به کاهش ۱.۳۱ درصدی بسنده کرد. موضوعی که نشان میدهد شرایط برای شرکتهای بزرگ خیلی سختتر از شرکتهای کوچک است. تا جایی که بزرگترین شرکتهای بورس یعنی فارس، فولاد، فملی، شستا، کگل، تاپیکو و پارسان بیشترین تاثیر را در ریزش شاخص کل داشتند.
نقشه بازار در پایان معاملات امروز تمام قرمزرنگ است و تنها چند نماد توانستهاند سهامدارانشان را از ریزش ۴۰ هزار واحدی نجات دهند. بیشترین آمار معاملات مربوط به گروه محصولات شیمیایی است که در بین آنها تنها شدوص، پاکشو و شجم صف فروش ندارند. در گروه انبوهسازی کرمان به عنوان ستاره این روزهای بورس، نتوانست روند صعودی خود را حفظ کند و سه درصد ارزش خود را از دست داد. در این گروه ثغرب، ثقزوی و ثباغ تنها نمادهای مثبت بودند. فرزین، فنورد و فلوله تنها نمادهای فلزی بودند که از ریزش بورس در امان ماندند. ریزشی که باعث شد اغلب صندوقهای سرمایهگذاری ETF بیش از پنج درصد ارزش خود را از دست بدهند. تا جایی که دارا یکم و پالایش هر کدام ۱۰ درصد سقوط را پشت سر گذاشتند. داروییها امروز تنها گروه سبز بازار بودند. در این گروه دیران، دشیمی، دتولید، دسینا، ددام، کی بی سی، دزهراوی، دتوزیع و دروز با صف خرید سهامدارانشان را خوشحال کردند.
معاملهگران بورس امروز در بازار نزولی تنها حدود ۷.۵ میلیارد سهام و اوراق مالی را در قالب یک میلیون و ۱۰۰ هزار معامله به ارزش هشت هزار و ۷۲۷ میلیارد تومان دادوستد کردند. در بازار فرابورس هم شاهد جابهجایی هشت هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان پول بودیم که حدود دو هزار میلیارد تومان آن مربوط به اوراق مرابحه دولتی بوده است. با این حساب میتوان گفت مجموع ارزش معاملات خرد در کل بازار سرمایه به رقمی حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است.
ضرر خریداران صندوق ETF پالایشی یکم به ۳۸ درصد رسید. امروز نماد پالایش سریعتر از نمادهای اصلی یعنی شپنا، شتران، شبریز و شبندر کاهش قیمت پیدا کرد و تا ۱۰ درصد ارزش خود را از دست داد. در پایان معاملات قیمت هر واحد صندوق پالایش به شش هزار و ۲۱۳ تومان رسید. مشتریان این صندوق که بخش بزرگی از آنها افراد غیربورسی هستند، در شهریورماه برای هر واحد ۱۰ هزار تومان پول دادند و معاملات آن تازه از نیمه دوم آبان ماه شروع شد و حالا به ضرر ۳۸ درصدی با وجود ۳۰ درصد تخفیف منجر شده است. دارا یکم هم امروز سقوط ۱۰ درصدی را پشت سر گذاشت و قیمت هر واحد آن به کمترین میزان از زبان آغاز معاملات یعنی ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. ارزش واقعی هر واحد دارا یکم حدود ۱۹ هزار و ۲۲۷ تومان است و این یعنی دارا یکم ۳۵ درصد کمتر از ارزش واقعی خود معامله میشود.