اقتصاد۲۴ - کاهش قیمت دلار در روزهای اخیر باعث دلار به یک قدمی قیمتش در شهریور ۹۷ بازگردد. شهریور ماه ۹۷ با اعلام شروع تحریم حداکثری آمریکا و در اوج التهابات اقتصادی و در حالی که کمتر از دو ماه از ورود عبدالناصر همتی به بانک مرکزی گذشته بود، دلار در بازار آزاد با شتاب به مرز ۱۹ هزار تومان رسید.
کارشناسان اقتصادی کنترل بازار ارز در آن دوره حساس را امری بسیاری دشوار میدانستند، اما تا اوایط آبان قیمت دلار تثبیت شد. علیت این موضوع به نظر کارشناسان اقتصادی، اقدامات سریع مدیریت جدید بانک مرکزی در تعیین و ابلاغ سیاستهای جدید ارزی، راه اندازی بازار ثانویه و مدیریت توأماً بازار ارز و پول خصوصاً در حوزه تراکنشهای ریال بود که به تدریج بانک مرکزی را به بازار مسلط و نرخ ارز تعدیل کرد به گونهای که تا ماهها پس از آن نرخ ارز در محدوده ۱۱ تا ۱۲ هزار تومان تثبیت شد.
بیشتر بخوانید:کرونا با اقتصاد ایران چه کرد؟
با این حال در ماههای اخیر، بازار ارز بار دگر التهاب را تجربه کرد و قیمتها برخلاف ماههای پیشین، بالا رفت. کارناسان اقتصادی علت این موضوع را در چند موضوع میدانند؛ از جمله افزایش قیمت بنزین و التهابات ناشی از آن و متعاقب آن قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF. این موضوعات قیمت ارز را متأثر کرد. در ادامه نیز از ابتدای سال ۹۹ شیوع ویروس کرونا و تأثیر آن بر صادرات نفتی و غیرنفتی و کاهش قیمت نفت و فرآوردههای نفتی در کنار قفل شدن منابع بانک مرکزی درخارج از کشور موجب التهابات جدید دربازار ارز شد. رشد انتظارات تورمی و رشد نجومی و شتابان قیمت سهام در بازار بورس و سایر داراییها نیز رشد نرخ ارز را به نوبه خود تقویت کردند.
با این حال، بار دیگر قیمت ارز به کاهش یافت و به کنترل بانک مرکزی درآمد. کارشناسان اقتصادی معتقدند علت این موضوع آن است که با پایان دوره ترامپ ما در انتهای راه فشار حداکثری قرار گرفته ایم و با کاهش انتظارات تورمی و روند تحولات سیاسی در آمریکا و احتمال کاهش فشارها، به نظر میرسد به تدریج بانک مرکزی بتواند سیاستهای ارزی خود را همانند سال ۹۷ برای ایجاد ثبات دربازار ارز و سایر بازارها پیش ببرد.
حال که دلار در بازار ارز به کانال ۲۱ وارد شده و به قیمت ارز در تابستان سال ۹۷ نزدیک میشود باید منتظر شد تا ببینیم این بار بانک مرکزی در چه نرخی بازار ارز را تثبیت خواهد کرد.
منبع: انتخاب