اقتصاد۲۴ - اسدالله مهدوی در برنامه «طبیب» با اشاره به اینکه در صورت چهار زوج سینوس داریم، اظهار کرد: در شرایط طبیعی داخل سینوسها باید هوا رد و بدل شود، زمانی که سینوسها کدورت پیدا کند به آن بیماریهای سینوس اطلاق میشود و در اغلب موارد با سرماخوردگی همراه است و ما به آن رینوسینوس یا بیماریهای بینی و سینوس میگوئیم، چون تمام سینوسها به بینی راه پیدا کرده و از آنجا تخلیه میشوند.
این پزشک متخصص با تأکید بر اینکه عمده مشکلات مردم ما سینوزیت مزمن است که به درگیری سینوس بیش از ۱۲ هفته اطلاق میشود، گفت: سینوزیتهای مزمن به دو دسته تقسیم میشوند؛ سینوسهای بدون پولیپ و سینوسهای با پولیپ، پولیپ در واقع رشد بیش از حد مخاط سینوسهاست که به شکل گوشت اضافی وارد بینی میشود و این یک تفاوت عمده با انحراف بینی دارد، ولی عموما مردم این دو را با هم اشتباه میگیرند.
وی در ادامه تصریح کرد: سینوزیت مزمن یک تعریف بسیار ساده دارد که همه بینندگان میتوانند این تشخیص را بگذارند و متوجه شوند که سینوزیت دارند یا نه، این علائم دو دستهاند، علائم اصلی و علائم فرعی، هر بیماری که دو تا از این علائم اصلی را داشته باشد سینوس مزمن دارد، افرادی که دو معیار فرعی و یک معیار اصلی دارند هم تشخیص ما سینوزیت مزمن است.
مهدوی همچنین یادآور شد: گرفتگی بینی، ترشح از بینی، ترشح پشت حلق، کاهش بویایی یا از بین رفتن بویایی، احساس پری صورت و درد صورت جزء معیارهای اصلی است که هر شخصی دو تا از آنها را داشته باشد یعنی سینوس مزمن دارد، معیارهای فرعی هم شامل سردرد، درد دندان، درد گوش و سرفه است، اینها جزء معیارهای فرعی هستند. بهترین روش تشخیص نیز آندوسکوپی سینوس و سیتی اسکن است، که در آن متوجه میشویم پولیپ دارد یا نه.
بیشتر بخوانید: سالمترین روش طبخ و خوردن تخم مرغ
این پزشک متخصص گوش و حلق و بینی در خصوص تفاوت پولیپ و انحراف بینی نیز توضیح داد: با وجود اینکه هر دو باعث گرفتگی بینی میشود از این جهت مهم است که پروسه درمانی متفاوتی دارند، در انحراف بینی تنها یک طرف بینی دچار گرفتگی میشود، اما در پولیپ بینی این گرفتگی متناوب تغییر میکند، در درمان انحراف بینی هیچ دارویی مؤثر نیست و فقط با جراحی درمان میشود.
وی همچنین ادامه داد:، اما در پولیپ و سینوزیتها خط اول درمان دارویی است که به صورت چهار هفته بیمار را تحت درمان قرار داده و پس از آن نیز سیتی اسکن میگیریم، اما در نهایت با جراحی آندوسکوپی میتوان آن را عمل کرد. منشأ پولیپ اغلب آلرژی است و، چون آلرژی کامل درمان نمیشود به مرور زمان باید منتظر عود پولیپ باشند، اما دلیل اینکه آن را جراحی میکنیم آن است که این بیمار نمیتواند نفس بکشد تکلم کاملا تودماغی است، اینها عمل میکنند که بتوانند درست تنفس کنند، اما اگر تحت مراقبت باشند میتوانیم این عود را هم کنترل کنیم.
مهدوی با اشاره به اینکه یکی از طبقهبندیهای سینوزیت مزمن، سینوزیت آلرژیک است، اظهار کرد: در این شرایط فرد مرتبا حالت سرماخوردگی، عطسه و ترشح دارد و تفاوت آن با سینوزیتهای چرکی در آن است که درمان همان است، اما آنتیبیوتیک برای آنها نیاز نیست و دارروهای آلرژیک هم میدهیم، برخی از این افراد نگران کرونا هم میشوند که نمیتوانیم بگوئیم که حتما شک به کرونا را کنار بگذارند، اما اینها افرادی بودند که قبل از کرونا هم این علائم را داشتند لذا اگر با علائمی مثل سرفه و تنگی نفس همراه نباشد میتوانیم بگوئیم کرونا نیست.
وی در پایان با تأکید بر اینکه انحرافی که در سیتی اسکن میبینیم معیاری برای عمل نیست، یادآور شد: بیماری که با وجود انحراف راحت تنفس میکند، گرفتگی ندارد، خواب راحت دارد و با دهان باز نفس میکشد این بیمار کاندید عمل نیست، در حالیکه یک بیمار با وجود انحراف کم، گرفتگی زیاد دارد که حتما باید عمل شود، سن بلوغ یعنی ۱۸ سالگی سن مناسبی برای عمل بوده و اگر مایل به عمل زیبایی هستند بهتر است با هم انجام شود.