تاریخ انتشار: ۱۰:۴۵ - ۲۵ دی ۱۳۹۷
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

750 هزار تومان سهم هر خودرو از هزینه جدید دولت برای خودروسازان/ با 15 هزار میلیارد تومان چه کارهایی می‎توان انجام داد؟

در حالی که خودروسازان 20 هزار میلیارد تومان به قطعه‌سازان بدهکار هستند خبر آمد که مبلغ 15هزار میلیارد تومان در جهت «بهبود تولید و تامین سرمایه در گردش» به آنها پرداخت شده است، پرداختی که ابهامات و اشکالات بسیاری درباره آن مطرح شده است.
ایران خودرو
اقتصاد 24- عباس تابش، رییس سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد برای بهبود وضعیت تولید در دو خودروساز بزرگ کشور مبلغ 15 هزار میلیارد تومان به عنوان سرمایه در گردش به آنان پرداخت خواهد شد.

این در حالی است که این مقام ارشد سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مشخص نکرده است که این حجم از پول از کجا تامین شده و به طور مشخص به کجا تخصیص داده می شود.

شرکت های خودروساز که در واقع واحد تولیدی هستند و می بایست عاملی بر افزایش درآمد ملی باشند، امروز به شرکت‌های زیان‌دهی تبدیل شده‌اند که پول‌های خزانه صرف آنها می‌شود. مشخص نیست که این 15 هزار میلیارد تومان که به خودروسازان پیش‌کش شده است دقیقا برای صرف چه فعالیتی است و پرداخت این هزینه گزاف دقیقا بناست چگونه به داد صنعت خودرو در کشور برسد.

طبق آمارهای رسمی، در حال حاضر در ایران 20 میلیون خودرو وجود دارد که با یک حساب سرانگشتی می توان فهمید که سرانه هر خودرو از 15 هزار میلیارد تومان اعطایی به خودروسازان داخلی، 750 هزار تومان است.
طبق آمارهای رسمی، در حال حاضر در ایران 20 میلیون خودرو وجود دارد که با یک حساب سرانگشتی می توان فهمید که سرانه هر خودرو از 15 هزار میلیارد تومان اعطایی به خودروسازان داخلی، 750 هزار تومان است

امروز تولیدات خودروسازان ایرانی به تصدیق اکثر کارشناسان و حتی پلیس فاقد استانداردهای لازم ایمنی و زیست محیطی است و تجربه نیز نشان داده اعطای این 15 هزار میلیارد تومان هم دردی از مسائل زیست محیطی و ایمنی خودروهای ساخت داخل نمی‌کاهد، بلکه شاید بتواند به تعادل میان عرصه و تقاضا کمک کند.

ماجرای اجاره کاتالیست‌ها

درعین حال پیشتر نیز اعلام شد یکی از استانداردهای لازم برای اخذ مجوز معاینه فنی خودروها نصب کاتالیست است که یکی از قطعات کاهنده آلایندگی در خودروها به‌شمار می‌آید. این قطعه در همه خودروهای دارای استاندارد یورو2 به بعد نصب شده است، اما بسیاری از خودروهایی که هم‌اکنون در سطح شهرها تردد می‌کنند این استاندارد را ندارند و لذا کاتالیست در خودروی آنها نصب نیست. حتی پیشتر نیز اخباری منتشر شده که برخی از دارندگان خودرو برای دور زدن معاینه فنی کاتالیست‌ها را به صورت ساعتی اجاره و پس از اخذ مجوز مربوطه این قطعه را از خودروی خود باز می‌کنند.

برابر آمار اعلام شده در اواخر آبان ماه سال جاری، قیمت کاتالیست برای خودروهای پژو 206، سمند و پرشیا حدود 600 هزار تومان،  پژو405 حدود 520 هزار تومان و پراید 400هزار تومان است که علاوه بر خرید کاتالیست، نصب، تعویض سنسور، اجرت و... به حدود یک میلیون تومان می‌رسد. لذا شاید بهتر این بود که برای حفظ محیط زیست هم که شده، دولت بخشی از این اعتبار 15 هزار میلیاردی را صرف اجرای پروژه نصب کاتالیست در خودروهای فاقد استاندارد یورو2 می‌کرد تا بلکه بتوانیم هوای بهتری استشمام کنیم.

البته مثال نصب کاتالیست‌ها تنها یک نمونه از کارهایی است که دولت می‌تواند به جای تخصیص اعتبار مستقیم به خودروسازان از آن برای کاهش آلایندگی‌ها و ارتقای مسائل ایمنی خودروهای فاقد استانداردهای لازم انجام دهد.
شاید بهتر این بود که برای حفظ محیط زیست هم که شده، دولت بخشی از این اعتبار 15 هزار میلیاردی را صرف اجرای پروژه نصب کاتالیست در خودروهای فاقد استاندارد یورو2 می‌کرد تا بلکه بتوانیم هوای بهتری استشمام کنیم

در عین حال بسیاری از کارشناسان معتقدند که اولا پرداخت این پول جهت بهبود تولید و تامین سرمایه در گردش، به علت بدهی های عمده خودروسازان یک امر متناقض است و دوم اینکه وقتی از بهبود وضعیت تولید حرف می زنیم این یک کلی‌گویی است و مشخص نیست که بناست بر کدام بخش از تولید سرمایه گذاری شود.

این همه پول از کجا آمده است؟

بهرام شهریاری، کارشناس صنعت خودرو در این‌باره به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: ابتدا باید مشخص شود که دلیل پرداخت این حجم از پول به چه علت است؟ آیا 15 هزار میلیارد هبه شده است که تیراژ تولید بالا برود یا اینکه با این پول بخشی از بدهی های خودروسازان به قطعه سازان پرداخت شود؟ و همچنین باید مشخص شود این میزان از پول از کجا آمده است و مبنای آن مشخص باشد.

وی افزود: این مسائل در دنیا وجود دارد؛ برای مثال شرکت جنرال موتورز آمریکا دوبار ورشکست شده است اما به علت حفظ اشتغال و نقش موثر این کارخانه در افزایش تولید ناخالص داخلی، دولت آمریکا با تخصیص منابع مالی این شرکت را از ورشکستگی نجات داد و آن را حفظ کرد اما در کشور ما اگر بگویند شرکتی ورشکسته شده یعنی همه باید به سرش بریزند و اوضاعش را بدتر کنند.

شهریاری ادامه داد: اگر شرکت های ایران خودرو و سایپا به مرز ورشکستگی رسیده اند و دولت می خواهد برای بقای آنها مبلغی را هبه کند در ابتدا باید ببیند علت ورشکستگی چیست و با این بودجه علت های ورشکستگی را برطرف کند که دوباره تکرار نشوند؛ اگر دولت گفت من هبه می کنم که این شرکت ها از بحران در بیایند باید ابتدا بحران‌ها را شناسایی کند و بابت آنها پول بپردازد و یکی از مهمترین این بحران ها بدهی خودروسازان به قطعه سازان است چرا که خودروسازان تا اکنون 20 هزار میلیارد تومان به قطعه سازان بدهی دارند.
اگر شرکت‌های ایران خودرو و سایپا به مرز ورشکستگی رسیده‌اند و دولت می‌خواهد برای بقای آنها مبلغی را هبه کند در ابتدا باید ببیند علت ورشکستگی چیست و با این بودجه علت‌های ورشکستگی را برطرف کند که دوباره تکرار نشوند

سرمایه در گردش یعنی چه؟

این کارشناس خورو اظهار کرد:  اگر بنای دولت بر رفع بحران است چرا این 15 هزار میلیارد تومان را به خودروسازان می دهد که تکه تکه اش کنند و به شرکت های نورچشمی قطعه ساز بدهند که اعلام شده سه هزار میلیارد بدهی دارند؟

شهریاری با اشاره به اینکه به گفته عباس تابش هدف از پرداخت این پول بهبود تولید و افزایش سرمایه در گردش بوده است، تصریح کرد: سرمایه در گردش مفهوم دارد؛ وقتی می گویند بهبود تولید، پس این مسئله هیچ ارتباطی به سرمایه در گردش ندارد و لذا این حرف متناقض است؛ خودروسازان سرمایه در گردش را در موضوعات ثابت، حبس می کنند که خود این مسئله یکی از عوامل عقب ماندگی تولید است.

وی افزود: وقتی می گوییم بناست تولید را بهبود بخشیم باید مشخص کنیم که دقیقا می خواهیم روی واحد تحقیقات سرمایه گذاری کنیم یا واحد طراحی خودرو که نداریم را راه اندازی کنیم یا در بخش تحقیق و توسعه فعالیت کنیم.
وقتی می‌گوییم بناست تولید را بهبود بخشیم باید مشخص کنیم که دقیقا می‌خواهیم روی واحد تحقیقات سرمایه‌گذاری کنیم یا واحد طراحی خودرو که نداریم را راه‌اندازی کنیم یا در بخش تحقیق و توسعه فعالیت کنیم

علت کاهش تیراژ تولید نپرداختن طلب قطعه‌سازان است

این کارشناس خودرو با اشاره به اینکه در حال حاضر خودروسازان کمتر از ظرفیت موجود فعالیت می کنند بیان کرد: سرمایه در گردش یعنی اینکه شرکت های خودروسازی بدهی هایشان را پرداخت کنند؛ در حال حاضر تیراژ تولید کاهش یافته است و علت آن این بوده است که بدهی قطعه سازان پرداخت نشده و آنها هم دیگر توان تولید قطعه ندارند و وقتی قطعه نرسد خطوط تولید تعطیل می شوند. بنابراین وقتی می گوییم بناست سرمایه در گردش تامین شود معنای آن پرداخت طلب قطعه سازان است که این پرداخت هبه به قطعه سازان نیست بلکه پرداخت مطالباتشان است، مطالباتی که ماه ها از آن گذشته و قطعه سازان به علت عدم دریافت و پرداخت هزینه های خود توسط بانک ها، جریمه و مجبور شده اند برای آنکه بابت بدهی به زندان نروند ماشین آلات خود را بفروشند؛ در نتیجه قطعه سازان بدون انتظار گرفتن هیچ جریمه ای فقط می خواهند طلب خود را دریافت کنند.

15 هزار میلیارد تومان خرج چه چیز خواهد شد؟

شهریاری خاطرنشان کرد: باید مشخص شود که 15 هزار میلیارد پرداخت شده برای چیست؟ اگر برای تامین سرمایه در گردش هست یعنی تامین قطعات که یا به قطعه‌سازان برمی گردد یا به مواد اولیه؛ نمی شود در تلویزیون بگوییم 15 هزار میلیارد تومان هبه کردیم؛ این پول از کجا آمده و آیا سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کننده در بودجه ردیف دارد که چنین بخششی کرده است؟
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

وضعیت هواشناسی امروز

وضعیت آلودگی هوای تهران در۳ آذر۱۴۰۳

همه چیز درباره بانک مرکزی اروپا (ECB)/ نهادی با نقش کلیدی در مدیریت و ثبات اقتصاد اروپا

بیم و امید سهامداران بورس

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

عکس/استوری احساسی نانسی عجرم با پرچم لبنان

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰