شوک شرکای آمریکا از تصمیم ترامپ برای خروج از سوریه
تصمیم مستاجر کاخ سفید در اعلام خروج نیروهای آمریکا از پر مناقشه ترین منطقه خاورمیانه بازیگران در زمین بازی سوریه را با نوعی شوک مواجه کرده است مساله ای که خواسته یا ناخواسته این میهمانان ناخوانده را بیش از پیش درگیر بحران خواهد کرد.
اقتصاد24 - سال میلادی را در شرایطی به پایان می بریم که با یک غافلگیری جدید از سوی سلبریتی مستاجر در کاخ سفید مواجه بودیم و همچون دیگرتصمیم هایی که با واکنش و مقاومت روبرو بود اما همچون سایر تجربه ها با لجبازی و یکدندگی اجرایی شد هر چند که این تصمیم برخلاف سایر آنها که با اقبال از سوی برخی شرکا مواجه شده بود کام همپیمانان واشنگتن را با تلخی همراه کرد تا سال نوی میلادی را با اضطراب به سال جدید گره بزنند.
اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، ترکیه به عنوان همسایه شمالی سوریه، رژیم صهیونیستی به عنوان یک نیروی اشغالگر و مخل امنیت این کشور و تروریست هایی که عامل بی ثباتی و بحران در سوریه هستند، را با نوعی شوک مواجه کرده است؛ مساله ای که خواسته یا نخواسته آن ها را بیش از گذشته درگیر در این بحران خواهد کرد.
هفته گذشته بودکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اعلام کردکه دیگر قرارنیست نیروهای آمریکایی در خاک سوریه حضور داشته باشند و با وجود برخی مخالفت ها در درون آمریکا این گونه تصمیم خود را توجیه کرد که داعش در سوریه شکست خورده پس دیگر نیازی برای حضور آمریکا نیست.
برخی رسانه ها پس از اعلام این خبر گزارش دادند که تصمیم ترامپ پس از گفت وگوی تلفنی اخیر وی با رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه گرفته شد و آنچه که از این گفت وگوی تلفنی به بیرون درز کرد حاکی از آن بود که ترامپ در جریان این گفت وگو سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه را تغییر داده و یک چهارم از خاک سوریه را ترک کرده و این کار را به آنکارا واگذار کرد تا کار داعش را تمام کند.
اما این تصمیم ترامپ بیش از همه ترکیه، رژیم صهیونیستی و گروه های تروریستی را که تحت حمایت آمریکا بودند تحت تاثیر قرار داده است.
ترکیه حالا دیگر باید تصمیم مهمی بگیرد و آن هم این است که یا بایستی پس از خروج نیروهای آمریکایی به صورت گسترده به داخل خاک سوریه تجاوز کند و با عبور از سد نیروهای کُرد به بخش هایی که داعش حضور دارد حمله و این مناطق را پاکسازی کند و این یعنی عبور از 250 کلیومتر قلمروی که تحت کنترل «نیروهای دموکراتیک سوریه» است و تقابل مستقیم با ارتش سوریه که قطعا به این سادگی نیست و یا اینکه منتظر بماند تا نیروهای سوری وارد مناطق تحت کنترل کُردها شوند و سپس این مناطق از سوی دولت سوریه اداره شود و این یعنی منتظر نتایج مذاکرات گروه های کُرد و دولت سوریه ماندن.
شاید اظهارات روز جمعه اردوغان پس از ورود ارتش سوریه به شهر منبج در استان حلب و اعلام حمایت نیروهای دمکراتیک سوریه (قسد) از ورود ارتش سوریه به این شهر، نشان از تمایل دولت ترکیه برای دنبال کردن مذاکرات احتمالی آینده میان دولت سوریه و کُردها درباره سرنوشت مناطق شمالی سوریه باشد. اردوغان گفته بود که در وضعیت کنونی، ما همچنان از تمامیت ارضی سوریه حمایت می کنیم. این مناطق به سوریه تعلق دارند. اگر سازمان های تروریستی (یگان های مدافع خلق) منطقه را ترک کنند، ما دیگر کاری در آنجا نداریم.
موضوع دیگر سرنوشت گروه های تروریستی است که در مناطق جنوب شرقی سوریه حضور دارند گروه های تروریستی که مورد حمایت نیروهای آمریکایی مستقر در پایگاه التنف قرار داشتند و خروج آمریکایی ها از این پایگاه سرنوشت آن ها را بیش از پیش مبهم می کند.
التنف که نام منطقه ای در صحرای سوریه (البادیه) در منطقه مثلث مرزی میان سوریه، عراق و اردن است، برای مدت ها مامن گروه های تروریستی مانند گروه موسوم به 'مغاویر الثوره' بود و تصمیم خروج آمریکا از این منطقه باعث دو دستگی در میان گروه های تروریستی شده است.
رسانه های سوری پیش تر گزارش کرده بودند شماری از گروه های تروریستی مستقر در اطراف پایگاه التنف آماده این هستند تا خود را تسلیم ارتش سوریه کنند، گروه هایی که عناصر آن ها سوری ها و عراقی هایی هستند که به عضویت گروه های تروریستی درآمدند.
از سوی دیگر گروه های تروریستی دیگری از جمله 'مغاویر الثوره' نیز هستند که همچنان حاضر به تسلیم شدن نیستند و خواستار ایجاد گذرگاهی برای عبور عناصر این گروه به شمال سوریه هستند. اعضای این گروه ها بیشتر عناصر خارجی هستند که به سوریه منتقل شدند.
به نظر می رسد که این گروه های تروریستی دو راه پیش روی خود خواهند داشت و آن هم این است که خود را تسلیم ارتش سوریه کنند و سلاح های خود را به دولت سوریه تحویل دهند یا درگیری با نیروهای سوری و در پایان نابودی خود.
اما شاید خروج آمریکا از سوریه بیش از همه به مذاق متحد اصلی این کشور در منطقه یعنی رژیم صهیونیستی خوش نیامده باشد، رژیمی که از آغاز بحران سوریه به شکل های مختلفی از تروریست ها حمایت کرده و می کند.
تنها ساعاتی پس از اعلام تصمیم دولت آمریکا برای خروج از سوریه، شبکه 10 تلویزیونی رژیم صهیونیستی در گزارشی اعلام کرد که این اقدام آمریکا سیلی محکمی به اسرائیل است. به نظر می رسد که صهیونیست ها انتظار نداشتند که واشنگتن از سوریه خارج شود و در این رابطه کارشناس امور نظامی شبکه 10 تلویزیونی رژیم صهیونیستی گفت: آمریکا سوریه را ترک می کند و تنها برگه چانه زنی برای خروج ایرانی ها از سوریه را می گیرد.
براساس گزارش این رسانه صهیونیستی، خروج آمریکا از سوریه به تلاش های این رژیم برای برخورد هدفمند با حزب الله لبنان آسیب خواهد زد.
این شبکه صهیونیستی افزود: خروج آمریکا از سوریه و خالی کردن عرصه برای روسیه و ایران خبر بدی برای اسرائیل است. هرچند که نتانیاهو در واکنش به تصمیم دولت آمریکا برای خروج نیروهایش از سوریه گفته بود: پیامدهای خروج آمریکا و تاثیر آن بر امنیت اسرائیل را بررسی می کنیم.
حملات هوایی هفته گذشته رژیم صهیونیستی به اطراف دمشق، شایدحکایت ازتشدید حمایت این رژیم از تروریستهای مستقر در سوریه دارد و همچنین نشان از تداوم این سیاست خصمانه رژیم صهیونیستی در کوتاه مدت است، اما به نظر نمی رسد که با توجه به تحولات اخیر در سوریه صهیونیست ها در نهایت راه به جایی برده و این تحولات باعث خشنودی آن ها شود.
به نظر می رسد که آغاز سال جدید میلادی همراه با تحولات بیشتری در موضوع سوریه باشد و چراغ سبز کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از جمله امارات متحده بحرین برای آغاز مناسبات دیپلماتیک خود با دولت سوریه حکایت از پر رنگ تر شدن مواضع دولت سوریه دارد.
خبر برگزاری اجلاس سران تروییکای آستانه (سه کشور حامی روند صلح آستانه) شامل ایران، روسیه و ترکیه در نیمه نخست ماه ژانویه سال 2019 در روسیه و اعلام سفر جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید به ترکیه و سرزمین های اشغالی در همین ماه، نشان از روزهای حساس پیش رو دارد.