تاریخ انتشار: ۱۱:۳۹ - ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۸

نفع روسیه از همکاری با ایران در چیست؟

کارشناس مسائل بین الملل پیشنهاد اخیر روسیه به ایران در زمینه همکاری های صلح آمیز هسته ای را مورد بررسی قرار داده است.
روسیه
اقتصاد24 - پس از لغو معافیت های نفتی ایران توسط ایالات متحده آمریکا این بار این کشور در اقدام خودسرانه و یکجانبه تصمیم گرفت تا باز هم برای ایران مانع تراشی کند. واشنگتن این بار همکاری های صلح آمیز هسته ای کشورها با ایران را هدف گرفت و هشدار داد که اگر کشوری با ایران در زمینه توسه نیروگاه اتمی بوشهر فعالیتی داشته باشد تحریم خواهد شد.این در حالی است که ایالات متحده بر خلاف مفاد توافق هسته‌ای، بخش تازه‌ای از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را با ادعای آنچه که «محروم‌سازی ایران از هرگونه مسیری به سوی تسلیحات هسته‌ای» خواند مورد تحریم قرار داد. در همین باره مسکو در واکنش به اقدام آمریکا اعلام کرد که تهدیدات آمریکا به توقف همکاری هسته‌ای ایران و روسیه منجر نخواهد شد و ما به شراکت با ایران ادامه خواهیم داد. برای بررسی ادامه همکاری‌های تهران و مسکو با دکتر حسن بهشتی‌پور کارشناس مسائل هسته‌ای و بین‌الملل گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه آن را می‌خوانید:

روسیه در آخرین موضع گیری تهدیدهای آمریکا درباره تحریم شرکت کنندگان در توسعه نیروگاه بوشهر اعلام کرده است که تهدیدات آمریکا به اعمال تحریم علیه تهران، به توقف همکاری هسته‌ای منجر نخواهد شد. نظر شما در این باره چیست؟ با توجه به شرایط جدید و فشارهای آمریکا آیا روس ها از واشنگتن تبعیت خواهند کرد؟

اگر سوابق همکاری های هسته ای ایران در چند سال اخیر را بررسی کنیم می بینیم که در زمان رژیم شاه آمریکا با ایران همکاری هایی داشت. مانند توسعه راکتوری که در خیابان کارگر کنونی است. ایران همچنین برای توسعه برق هسته ای بوشهر قبل از انقلاب با آلمان به توافق رسیده بود که به سرانجام نرسید و کشور آلمان در این زمینه با اینکه تقریباً ۷۰درصد آن تکمیل شده بود این پروژه را کنار گذاشتند. پس از این نیز در سال ۱۹۹۵ (شمسی۱۳۷۳) مناقصه ای برگزار شد و روسیه از آن برنده بیرون آمد و طبق آن قرار شد که عملیات ساخت راکتور برق هسته ای بوشهر توسط مسکو انجام شود. در این راستا و به دلیل تفاوت فناوری روسیه با آلمان، مسکو مجبور شد تا از ابتدا ساخت این نیروگاه را کلید بزند. همچنین روسیه متعهد شد که این نیروگاه را ۵ ساله به اتمام برساند و آن را تحویل دهد. اما به دلیل مشکلات مطرح شده در آن برهه زمانی که این پروژه تا سال ۲۰۱۳ به طول انجامید. روس ها مشکلات مالی را عنوان می کردند و ایران نیز فشارهای بین المللی را باعث به تعویق افتادن این طرح اعلام می کرد.

باید توجه داشت که در این سالها تنها یک راکتور ساخته نشد بلکه دانش هسته ای هم به ایران منتقل شد. در همین حال نیروهای متخصص هسته ای هم آموزش های لازم را دیدند و در نهایت سال ۱۳۸۵ جمهوری اسلامی ایران موفق شد تا صنعت هسته ای را بومی کند و به چنین دستاورد بزرگی برسد. در آن دوره ایالت متحده آمریکا فشارهای متعددی را بر روسیه وارد می کرد تا آنها را از ادامه همکاری با ایران منصرف کند ولی نکته قابل توجه این است که این خواسته واشنگتن هیچ گاه محقق نشد و تولید برق در نیروگاه بوشهر از سال ۹۳ تا کنون ادامه دارد. پس از تصویب برجام قرارداد توسعه فاز ۲ و ۳ این نیروگاه نیز بسته شده است و مسکو متعهد شده که طی ۱۰ سال این فازها را راه اندازی کند.

با وجود تهدیدها و هشدارهای اخیر آمریکا به روسیه درباره فعالیت های صلح آمیز هسته ای با ایران و تحریم کردن مسکو به خاطر تبعیت نکردن از این موضوع، بعید به نظر می رسد که روسیه هشدارهای آمریکا را جدی بگیرد و با ایران قطع همکاری کند؛ همان طور که قبلا هم این مساله وجود داشته است و مسکو به آن بی اعتنا بوده است. در این دوره نیز آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز طی چندین گزارش فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران را تأیید کرده و همچنین اعلام کرده که جمهوری اسلامی ایران به توافق هسته ای پایبند بوده است و در این زمینه هیچ شائبه ای وجود ندارد. قطعنامه ۲۲۳۱ که آمریکایی ها نیز به آن رأی داده اند صراحتا اعلام کرده که ایران می تواند از فعالیت های صلح آمیز هسته ای بهره مند شود.

به نظر شما آیا اقدام روسیه می تواند روی بی اثر کردن تحریم های آمریکا علیه ایران تأثیری داشته باشد؟
در مورد فعالیت های صلح آمیز هسته ای که تاثیرات زیادی دارد. اما در موارد دیگر مانند ذخایر اورانیوم و خرید آب سنگین باید دید که مسکو در نهایت چه تصمیمی را اتخاذ خواهد کرد. پرواضح است که هر کشوری بر اساس منافعش تصمیم خواهد گرفت و روسیه هم از این قاعده مستثنی نیست و در نتیجه همکاری با ایران نیز در جهت منافع این کشور خواهد بود. در این بین آمریکایی ها هستند که در این زمینه ضرر خواهند کرد. نمی توان صد در صد تضمین داد اما به احتمال زیاد به نظر می رسد که به غیر از نیروگاه بوشهر روسیه در دیگر زمینه ها نیز با ایران همکاری کند.

ارزیابی شما از گفتگوهای سه جانبه بین آمریکا، روسیه و چین که به تازگی مطرح شده است چیست؟ آیا روسیه می خواهد دست بالاتری را در زمینه گفتگوهای هسته ای داشته باشد؟ آیا این مساله به نفع چین و کره شمالی نیز خواهد بود؟

همان طور که می دانیم آمریکا قراردادهای زیادی با روسیه داشته است. اما با توجه به اینکه این قراردادها بین دو قدرت بزرگی که پس از جنگ جهانی دوم بیشترین سلاح های اتمی را در اختیار دارند بسته شده است، خواستار این نیستند که آنها را محدودتر کنند، چرا که با توجه به نبودن چین در معادلات این کشور می تواند از روسیه و آمریکا پیشی بگیرد. پیشنهاد پوتین نیز به همین دلیل است تا در صورت محدودسازی سلاح ها پکن هم وارد این معادله شود و از آن تبعیت کند. چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی دنیا پس آمریکا طبیعتا در سال های اخیر در زمینه سلاح های هسته ای به پیشرفت های چشمگیری نیز دست یافته است. ورود احتمالی پکن به قراردادهای تعلیق شده بین آمریکا و روسیه آن کشور را ملزم به پذیرفتن محدودیت های موجود می کند.

اما کره شمالی با توجه به موقعیتی که دارد برای آمریکا، چین و روسیه از اهمیت بسیاری برخوردار است. اما از لحاظ هسته ای برآورد میشود که پیونگ یانگ ۱۰کلاهک هسته ای داشته باشد و در همین راستا مذاکرات با کره شمالی در چارچوب تامین امنیت شرق منطقه ای آسیا است. بنابراین موضوع کره شمالی ژئواستراتژیک، ژئوپلتیکی و حتی ژئواکونومیک نیز به شمار می رود.

به عنوان سوال آخر آیا با وجود تحریم ها و فشارهای آمریکا برجام باقی خواهد ماند؟ ایران به نظر شما باید چه مسیری را در پیش بگیرد؟
خروج ایران از برجام همان برنامه ای است که آمریکا و اسرائیل مدت هاست منتظر آن هستند. راه منطقی ما در داخل این است که در زمینه اقتصادی شرایط فوق العاده ای را اعلام کنیم و به تعبیر مقام معظم رهبری اقتصادی جنگی را در پیش بگیریم که در نتیجه آن در هزینه ها صرفه جویی شود و همچنین اقداماتی را انجام دهیم که تا حد ممکن اثرات تحریم کاسته شود و واشنگتن این موضوع را درک کند که سلاح تحریم کند شده و دیگر کارساز نیست. وابستگی به نفت هم باید کم شود و در این راستا نباید به شعار اتکا کرد. این ها مواردی است که باید عملی شود و گفتاردرمانی چاره گشا نخواهد بود. اگر این اقدامات صورت پذیرد آمریکا خواهد فهمید که قادر نیست تا ملت ایران را به زانو دربیاورد. هر سه قوه، بخش خصوصی، خصولتی ها و غیره باید دست به دست هم دهند و برای عمل کردن بسیج شوند. ایران باید سیاستی همه جانبه و چندوجهی را سرلوحه کار خود قرار دهد؛ برای مثال اینکه ایران صرفا بگوید که ذخایرش را ۲۰درصد افزایش خواهد داد مشکلی حل نخواهد شد چرا که بحث هسته ای تنها بخشی از موضوع است و این مساله را باید مد نظر داشته باشیم که عمده مشکلات مربوط به اقتصاد است و ما به یک مدیریت بحران نیازمندیم.
منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

خبر مهم درباره صدور احکام همسان‌سازی بازنشستگان

عکس/ استایل دیده نشده از دکتر شریعتی ۶۷ سال پیش در کنار همکلاسی‌هایش

اینفوگرافی/ این کشور‌ها حادثه انفجار بندر شهید رجایی را تسلیت نگفتند

عکس/ سقوط دیش‌های استارلینک در طوفان تهران

عکس/ همدردی الکس خواننده معروف با قربانیان حادثه بندرعباس

عکس/ چهره متفاوت غلامحسین محسنی اژه‌ای ۶۴ سال پیش در دوران نوجوانی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ چهرۀ متفاوت امیر دریادار سیاری در دوران جوانی در جبهه

عکس/ نوه‌های ناصرالدین شاه در کنار برده‌های سیاهپوست

ایرادات لایحه پالرمو به روایت سخنگوی مجمع تشخیص

مصوبه دولت؛ اراضی واگذار شده به پتروشیمی موسوم به میانکاله مسترد می‌شود

پیش بینی سالی خیره کننده برای طلا

فیلم/بخشی از اعترافات پشتیبان عملیاتی و فنی ترور شهید صیاد خدایی

عباس عبدی: شاهد یک نوع بلبشوی مدیریتی هستیم

توضیحات نماینده قم درباره یک کلیپ خبرساز

عکس/پرتره‌ای از چارلز یکم، پادشاه انگلستان در حدود ۴۰۰ سال پیش

تمام ادارت، بانک‌ها و مدارس این شهر فردا (۱۱ اردیبهشت) تعطیل شد

نخستین عکس از بابک زنجانی خارج از زندان

تاریخ پرداخت کسورات معوقه بازنشستگان مشخص شد

ساعت کاری کارمندان از ۱۵ خرداد از ۶ صبح تا ۱۳ ظهر خواهد بود

اعتبار کالابرگ اردیبهشت ۱۴۰۴ شارژ می‌شود؟

عکس/ رضاشاه و نازلی صبری ملکه مصر ۹۱ سال پیش

آخرین وضعیت پرونده فساد ۱۲۳ میلیون دلاری پتروشیمی جم

فعالیت‌های بارگیری، تخلیه و اعلان بار در بندر شهید رجایی به شرایط عادی بازگشت

کناره گیری ایلان ماسک از کاخ سفید، بی سر و صدا!

باتلاق یمن و خسارت‌های میلیارد دلاری که آمریکا متحمل شده

سازمان حج و زیارت اطلاعیه داد

آغاز عملیات جست‌وجوی مفقودین انفجار بندرعباس

نماینده خدابنده: استیضاح‌کنندگان همتی به دنبال های و هوی بودند

عکس/ چارلی چاپلین در کنار گاندی

هشدار وقوع طوفان و باد شدید در تهران

رویترز: اوکراین احتمالا امروز توافق معدنی با آمریکا را امضا می‌کند

معرفی خودرو تویوتا کراون مجستا؛ زیبا و استوار با رینگ‌های آلومینیومی

اینفوگرافی/ وضعیت محبوبیت ترامپ در ۱۰۰ روز ریاست جمهوری

فیلم/ ادامه آتش سوزی مرگبار در اسرائیل

عکس/ صحنه‌های وحشتناک از آتش سوزی در اورشلیم

دیدار عجیب بلندترین و کوتاه‌ترین سگ جهان

درمان قطعی زانو درد با یک دارو

فیلم/ فرار اسرائیلی‌ها از اورشلیم

فیلم/ تخلیه ساکنان ارتفاعات اورشلیم

فیلم/ پشت صحنه دیده نشده و جذاب از سریال خط قرمز

آیا گوجه‌فرنگی جلوی افزایش وزن را می‌گیرد؟

فیلم/آتش سوزی گسترده و عظیم در جنگل های اورشلیم

علی صلاحی نژاد مدیرعامل بیمه سینا کیست؟

عکس/ ۹ فیلم سینمایی پروانه نمایش گرفتند

عکس/ چهره شکسته بازیگر جومونگ، ایرانی‌ها را شوکه کرد

فیلم/ تغییرات شوکه کننده بازیگران سریال دردسر والدین

مشخصات خودروی نیروی ویژه HMT Extenda/ابزاری با قدرت شلیک عالی

عکس/ آب تنی پدر به همراه پسرانش در انزلی ۱۲۰ سال پیش روبروی شمس‌العماره

تالاب و اراضی میانکاله همچنان در خطر حمله پتروشیمی؛ دلیل سکوت مسئولان وزارت کشاورزی چیست؟

رقیب علی دایی سرمربی شد

عکس/ کشف گنج ۱۰۰ میلیون دلاری با سکه طلای ۵۰ تومانی آقامحمدخان

دو روز مهم اردیبهشت ماه برای بازار طلا

فیلم/ برنج پخته در کانتینر‌های سوخته بندر شهید رجایی

عکس/ پیام توییتری سخنگوی دولت به مناسبت روز خلیج فارس

عکس/ مکان‌های جالب و دیدنی شیراز که نباید از دستشان داد

عکس/ زیبایی حیرت انگیز خلیج فارس از فراز آسمان