تاریخ انتشار: ۰۸:۲۷ - ۲۶ خرداد ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر

علت افزایش قیمت برنج چیست؟

شهروند نوشت:برنج، قوت غالب بسیاری از ایرانیان در سه‌هفته بعد از ماه مبارک رمضان به ‌صورت فزاینده‌ای افزایش قیمت داشته است. این بالارفتن قیمت‌ها ابتدا از برنج وارداتی که عمدتا از ‌کشورهای شبه قاره هند به ایران صادر می‌شوند، شروع شد و در ادامه به محصول دسترنج شالیکار ‌ایرانی رسید.
علت افزایش قیمت برنج
اقتصاد۲۴ - افزایش قیمتی که بنا بر نرخ‌های اعلام شده از سوی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در طول حدودا یک ماه اخیر برای برنج ایرانی حدود ۲هزار و ۷۰۰ تومان و برای انواع برنج وارداتی اعم از برنج پاکستانی هندی و تایلندی حدود حداقل ۳‌هزار تومان است. این در حالی است که مشاهدات میدانی «شهروند» از سطح بازار‌ها و مراکز فروش انواع برنج در پایتخت افزایش قیمتی بیش از این‌ها را نشان می‌دهد.

مقایسه قیمت انواع برنج طی یک ماه گذشته

با توجه به آمار‌های سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان انواع برنج باسماتی پاکستان که حدود یک ماه پیش به صورت میانگین با قیمت کیلویی ۱۲هزار تومان فروخته می‌شد، روز گذشته به صورت میانگین کیلویی ۱۳‌هزار تا ۱۶هزار و ۵۰۰ تومان فروخته شد. انواع برنج هندی نیز در همین بازه زمانی به صورت میانگین از کیلویی حدود ۸‌هزار تومان به کیلویی حدود ۹‌هزار تومان در کمترین حالت و تا ۱۳هزار و ۶۰۰ تومان رسیده است.

برنج وطنی نیز هرچند به فصل برداشت نرسیده، اما شوک قیمتی بعد از ماه رمضان و بالا رفتن میانگین نرخ برنج خارجی سبب شده تا موجودی انبار‌ها وقتی به دست مصرف‌کننده می‌رسد در طول همین یک ماه به صورت میانگین صعودی حدودا ۲هزار و ۷۰۰ تومانی را به صورت میانگین در انواع برنج نشان دهد.

سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان به‌عنوان یکی از مراجع تعیین و اعلام قیمت کالا‌های اساسی، فروردین ماه قیمت انواع برنج ایرانی را از ۱۵ تا ۲۳‌هزار تومان ثبت کرد. درحالی‌که در نخستین روز خرداد ماه‌سال جاری قیمت هر کیلوگرم انواع برنج داخلی به نقل از همین سازمان به ۱۶ تا ۲۵‌هزار تومان رسید. همچنین این سازمان قیمت هر کیلوگرم انواع برنج داخلی را روز گذشته در سامانه اطلاع‌رسانی خود ۱۶‌هزار و ۷۰۰ تومان تا ۲۵‌هزار و ۷۰۰ تومان اعلام کرد.

طبق اعلام سامانه اطلاع‌رسانی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، قیمت هرکیلوگرم برنج طارم از ۲۲‌هزار و ۸۰۰ تا ۲۵‌هزار و ۷۰۰ تومان، هر کیلو گرم برنج‌هاشمی با قیمت حداقل ۲۱هزار و ۳۰۰ تومان و حداکثر ۲۵‌هزار تومان و قیمت برنج خزر نیز برای هرکیلوگرم، بین ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان تا ۱۷‌هزار و ۷۰۰ تومان در بازار تعیین شده است.

‌این افزایش ۲هزار و ۷۰۰ تومانی قیمت در طول حدود یک ماه گذشته برای هر کیلو برنج ایرانی و همچنین افزایش حدودا ۳‌هزار تومانی برنج وارداتی در همین بازه زمانی در شرایطی از سوی سازمان حمایت اعلام می‌شود که مشاهدات میدانی خبرنگار «شهروند» افزایش نرخی بسیار بیشتر از این‌ها را در بازار‌ها و مراکز فروش برنج ایرانی در پایتخت نشان می‌دهد.

در مراجعه به برخی مراکز عرضه برنج ایرانی در پایتخت طی روز گذشته، برای اقلام پر مصرف برنج داخلی همچون هرکیلو انواع برنج طارم با قیمتی از حدود ۲۸ تا ۳۳‌هزار تومان و انواع برنج هاشمی با قیمتی از حدود ۲۵ تا ۳۰‌هزار تومان مواجه شدیم. همچنین برنج‌های وارداتی و ازجمله اقلام پر مصرف آن، چون برنج پاکستانی و برنج هندی در قفسه فروشگاه‌های کوچک و بزرگ دیگر چندان پیدا نمی‌شود، برنج‌هایی که به واسطه قیمت پایین‌تری که نسبت به برنج ایرانی دارد، مورد استقبال بسیاری از اقشار متوسط و ضعیف جامعه قرار می‌گیرد. با این همه، در مراکزی که هنوز ردی از این برنج‌ها را می‌توان در آن‌ها یافت، هر کیلو به قیمت‌های مختلفی در انواع آن‌ها از حدود ۱۲‌هزار تومان تا ۱۹‌هزار و ۵۰۰ تومان به فروش می‌رسند.

همه قیمت‌های فعلی در بازار برنج در شرایطی است که بنا به گزارش وزارت صمت از فروردین تا اردیبهشت‌سال جاری برنج پاکستانی باسماتی ۱۴.۶درصد، برنج تایلندی ۲.۱درصد، برنج طارم ۴.۳‌درصد و برنج‌هاشمی نیز ۳.۱‌درصد افزایش قیمت داشته‌اند که اگر افزایش قیمت‌های اخیر را با این گزارش رسمی جمع ببندیم خواهیم دید طی سه ماهه نخست سال جاری تا چه میزان شیب قیمتی برنج افزایشی بوده است.

چرایی افزایش قیمت برنج

این افزایش قیمت‌ها در بازار برنج اعم از محصول وطنی و غیروطنی سبب شده تا این روز‌ها نهاد‌های نظارتی و مسئول در تنظیم قیمت‌ها در بازار گزارش‌های گوناگونی برای چرایی آن اعلام کنند.

در این روز‌ها که صحبت از نوسانات قیمت کالا‌های اساسی است، سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده به‌عنوان متولی نظارت بر بازار، در طرح برخورد با نوسانات غیرمعمول و متعادل کردن قیمت‌های وارداتی و تولیدی، دوشنبه نوزدهم خردادماه گزارشی از رصد و پایش وضع ۱۰۰ قلم کالایی در بازار به ستاد تنظیم بازار ارایه کرد.

دبیر کارگروه ستاد تنظیم بازار که توأمان معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت نیز است در توضیحی بر این گزارش به موضوع افزایش قیمت برنج اشاره کرد و گفت: «در فهرست ارایه شده، ۴۱ قلم کالا نیز بین یک تا ۵‌درصد با افزایش قیمت مواجه شده است، برای مثال قیمت برنج داخلی به دلیل اینکه پایان فصل بوده و موجودی برنج‌سال گذشته در بازار عرضه می‌شود و همچنین تأثیر تغییر نرخ ارز برنج وارداتی بر قیمت برنج ایرانی، با افزایش قیمت روبه‌رو شده است‎. ‎» محمدرضا کلامی با اشاره به اینکه در این گزارش دلیل افزایش قیمت برنج هندی و پاکستانی نیز تغییر نرخ ارز واردات از ارز ۴۲۰۰ تومان به ارز نیمایی است، افزود: «سازمان حمایت درباره بازار حبوبات نیز به این نکته اشاره کرده است که واردات این محصولات با ارز نیمایی بوده و همچنین با توجه به اینکه پایان فصل است و میزان حبوباتی که در بازار عرضه می‌شود، مربوط به موجودی ازسال گذشته (مرداد و شهریور) است، این نوسان قیمتی ایجاد شده است.»‌

پس از ارایه این گزارش، رئیس ستاد تنظیم بازار از مصوبه‌ای خبر داد که به گفته او بر مبنای آن «الزامات استمرار تأمین برنج ابلاغ شده است تا از افزایش غیرمتعارف قیمت این کالا‌ها ناشی از تغییر سیاست ارزی جلوگیری شود.» عباس قبادی همچنین گفت: «بر اساس این ابلاغیه کمیته ارزی مکلف شده نسبت به برقراری امکان ثبت سفارش برنج با ارز نیما و ویرایش ثبت سفارش‌های برنج قبلی ثبت شده با ارز ۴۲۰۰ به نیما بدون هرگونه فرآیند غیرضرور و همانند سایر کالا‌های گروه ۲ اقدام کند‎.» او افزود: «از سوی دیگر، همه محموله‌های برنج که با نرخ ارز نیمایی تأمین ارز و اظهار شده است، از پرداخت مابه‌التفاوت ریالی معاف شده و گمرک مکلف است همانند رویه‌های پیشین، با حداقل تشریفات نسبت به ترخیص برنج اقدام کند. همچنین ترخیص برنج تأمین ارز شده با نرخ نیمایی نیازمند مجوز دفتر تنظیم بازار یا شرکت بازرگانی دولتی ایران نیست‎. ‎»‌

بیشتر بخوانید: برنج گران شد
پس از این واکنش‌ها و اظهارنظر‌ها هرچند هنوز نتیجه ملموسی در قیمت‌های برنج ایرانی و خارجی در سطح بازار دیده نمی‌شود، اما نهاد‌های نظارتی از ادامه پایش و نظارت بر قیمت‌ها و برخورد با گران‌فروشان می‌گویند. عباس تابش، رئیس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان از بازرسی پنج قلم کالایی که برنج یکی از آنهاست به‌عنوان اولویت‌های بازرسی این هفته و هفته آینده این سازمان خبر داد.

با این همه، اما وقتی با فروشندگان عمده برنج در بازار صحبت می‌کنیم آن‌ها علاوه بر اشاره به بخشی از صحبت‌های مسئولان به موارد دیگر اشاره می‌کنند. خبرنگار «شهروند» در گفتگو با یکی از همین فروشندگان وقتی از چرایی افزایش قیمت‌ها پرسید، او در پاسخ گفت: «این افزایش قیمت‌ها را باید در بازی دلال‌ها جست‌وجو کرد، آن‌هایی که سر شالیزار نوعی از برنج را با قیمتی حدود ۸‌هزار تومان می‌خرند، اما در بازار به قیمت ۲۰‌هزار تومان به ما می‌فروشند.» او همچنین می‌گوید دلال‌ها قیمت برنج ایرانی را هم با نرخ دلار بالا و پایین می‌کنند و این امر معمولی برای نرخ‌گذاری‌آن‌ها شده است.» این فروشنده برنج همچنین ادامه این وضع را بسیار نگران‌کننده می‌داند و می‌گوید: «چون عموم مردم جامعه دیگر نمی‌توانند همچون گذشته کیسه‌های ۱۰ کیلویی یا ۵ کیلویی برنج را خریداری کنند ما به کیلوفروشی روی آورده‌ایم. درحال حاضر میزان فروش مغازه‌های سطح شهر بیش از ۵۰درصد کاهش یافته است.»

تمام این روایت‌ها از حال و روز افزایشی قیمت برنج داخلی و وارداتی در سه ماهه ابتدایی سال جاری در شرایطی است که عزیز کریمی، مدیرکل دفتر غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی روز گذشته گفت: «حدود ۲.۵‌میلیون تن برنج معادل ۸۳‌درصد نیاز کشور درسال جاری محقق خواهد شد.» اگر این میزان از پوشش نیاز داخلی را در کنار صحبت‌های فروشندگان برنج درباره تعیین نقش دلال‌ها در قیمت‌گذاری این قوت غالب ایرانیان در نظر بگیریم، به نظر بیش از شعار‌های داده شده و موارد پیش دانسته مسئولان بازار و دست‌های پنهان آن باید مورد برخورد قرار گیرند، امری که دیگر شعار در آن جایی ندارد.
منبع: روزنامه شهروند
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
hhhh
0
0
چهارشنبه ۰۴ تير ۱۳۹۹
واقعا این ینی چ این چه کشوریهههههه صد رحمت به مردان آنجلس اونا سیصد سال خوابیدن اون شکلی ما پلک میزنیم دنیا عوض میشه اخه برنج ۲۲۰ هزار تومنی ؟؟
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

عکس/ هاشمی رفسنجانی به بهشت راه نیافت!

فیلم/ریخت و پاش محمدباقر قالیباف در عروسی دخترش

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

فیلم/کلیپ مراسم ازدواج شیدا خلیق و کیوان ساکت

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

استایل خاص و جدید آزاده صمدی در یک جشنواره

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

استقلال ۱ - گل‌گهر صفر/ امید آبی‌پوشان به لغزش پرسپولیس در هفته پایانی

جدول لیگ برتر در پایان هفته بیست و نهم

سقوط اولین تیم به لیگ دسته اول

یک قدم تا قهرمانی؛ نصف جام قرمز شد

جزییات ماجرای سرقت اتوبوس در خط راه آهن به تجریش

زنِ ۱۶ ساله، شوهرش را با همدستی مرد غریبه کشت

فیلم/ تصاویر منتشر نشده از حضور سید حسن نصرالله بر بالین مادرش

فیلم / تصاویری از تغییر چهره باورنکردنی جمشید هاشم‌پور

دختران پرسپولیسی شاکی شدند؛ چرا برای استقلالی‌ها اینطور بود؟

ملاقات عادل فردوسی‌پور با زن پرسپولیسی + عکس

افشاگری واعظی علیه شمخانی

دفتر علم الهدی: همسر شهید رئیسی کاندیدای ریاست جمهوری نیست

ابطحی: روحانی آسیب زیادی به جریان اصلاح‌طلب وارد کرد

نوبخت تکلیف همه را روشن کرد /کاندیدا نمی‌شوم

ماجرای شکایت خانواده آرمان از عوامل «بی‌بدن» به کجا رسید؟

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳

پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳

علیرضا پناهیان: با آدم خوب کار مملکت درست نمی‌شود

عکسی غیرمنتظره از خوش و بش رسایی با قالیباف

واکنش شمسایی به عنوان مهم ستاره ایرانی

مکرون به مخبر تسلیت گفت

تحدید دامنه نوسان چه اثراتی بر بورس دارد؟

بزرگترین بمب نقل وانتقالاتی ایران از دل فینال آسیا می‌آید

عکس/ضدتبلیغ شهرداری برای دفاع از کارنامه رئیسی!

عرضه طرح «بیمه زندگی و بازنشستگی تکمیلی کارکنان» توسط بیمه ملت

بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری بخوانند + اینفوگرافی مراکز طرف قرارداد با بیمه ملت

کامران ندری: تصمیم جدی برای کنترل تورم وجود ندارد

تعطیلی شنبه‌ها اقتصاد را پویا می‌کند!

اگر این ویتامین را صبح‌ها بخورید، معجزه می کند

برادران غیرتی شهناز، کیوان را به آتش کشیدند!

نسخه جدید واتساپ با یک قابلیت جذاب

معرفی دنا پلاس جوانان؛ جدید‌ترین خودرو میلیاردی

بازار تجارت الکترونیک عربستان به ۴۴ میلیارد دلار خواهد رسید

تصاویری از ملاقات خصوصی محمدرضا پهلوی با تختی و فردین

نتانیاهو شب حمله ایران کجا پنهان شد؟ +عکس

فیلم/ خط و نشان احمدی‌نژاد برای شورای نگهبان

قیمت ارزان‌ترین آیفون در ایران+ جدول

فیلم/ چرت زدن جو بایدن در وسط یک مراسم!

نگاهی به وضعیت کشت تریاک در افغانستان

واکنش آیت‌الله مکارم شیرازی به تعطیلی شنبه‌ها

فیلم/ثبت یک روز از تقویم برای شهید رئیسی

عباس عبدی: چرا قاعده ضروری در سفر رئیسی رعایت نشد؟

تکذیب شکایت داوران از جواد نکونام

عکس/آوارگان رفح زنده زنده در آتش سوختند

پاتوق سگ‌های پولدار تهران تعطیل شد

فیلم/اسرائیل بار دیگر رفح را گلوله باران کرد

پدر سایبرنتیک جهان کیست؟

داشبورد واگذاری اتکایی تجارت‌نو ، ابزاری دقیق برای مدیریت ریسک در حوزه اتکایی

گلاب گیری در گیلان

صدور اعلان قرمز برای استرداد یاسین رامین به ایران