تاریخ انتشار: ۱۰:۳۸ - ۱۶ تير ۱۳۹۹

ظریف چه نامه‌ای را افشا می‌کند؟

جوزپ بورل، در پاسخ به نامه اخیر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که در شکایت از بی عملی و عدم انجام وظائف از سوی تروئیکای اروپایی در قبال توافق نامه بین المللی برجام و نیز درخواست برای برگزاری نشست کمیسیون حل اختلاف به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی ارسال گردیده بود، نوشت: «من امروز نامه‌ای را از وزیر خارجه ایران دریافت کردم که نگرانی‌های ایران در خصوص مسائل مربوط به اجرای "برنامه جامع اقدام مشترک" توسط فرانسه، آلمان و انگلیس را طبق بند ۳۶ به کمیسیون مشترک جهت حل و فصل ارجاع می‌داد».
ظریف چه نامه‌ای را افشا می‌کند؟
اقتصاد۲۴ - وی در این نامه با یادآوری فرا رسیدن سالگرد توافق برجام افزود: «به پنجمین سالگرد برجام نزدیک می‌شویم، مایلم از این فرصت استفاده کرده و اهمیت این توافق را یادآوری کنم. برجام دستاوردی تاریخی برای منع اشاعه هسته‌ای در جهان است که بر امنیت منطقه‌ای و جهانی تاثیرگذار است. من هم چنان مصمم هستم که به همکاری با مشارکت‌کنندگان برجام و جامعه جهانی برای حفظ آن ادامه دهم».
توافق بین المللی که در نتیجه تصمیم و اقدام مغایر با اصول، قوانین و حقوق بین المللی از سوی دونالد ترامپ با مشکل مواجه شده و دیوار های بی اعتمادی را مرتفع ساخته و باز تولید جریان اعتماد سازی در راستای ارتقاء مشارکت جمعی را بواسطه ی بی عملی اروپا، تیره و تار نموده است. در این میان اعضای تروئیکای اروپایی متشکل از آلمان، انگلیس و فرانسه بنا بر ملاحظات خاص اقتصادی به شکلی موذیانه از انجام تعهد و اجرای تکالیف خود در قبال این توافقنامه شانه خالی نموده اند. حاصل این رویه دوگانه تروئیکا موجب بروز لطمه به اصول مشارکت های بین المللی برای توسعه صلح و امنیت بوده و برای ایران به عنوان تنها طرف ملتزم به توافقنامه برجام حاصل چندانی در پی نداشته است. حتی تعهد پذیری ایران زمینه افزایش فشار حداکثری و تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ملت و دولت ایران را تشدید نموده است.


بر این اساس با توجه به سازوکار پیش بینی شده حل اختلاف ذیل برنامه جامع اقدام مشترک میان شرکای این توافق بین المللی و مطابق با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد، محمد جواد ظریف دست کم در شش نامه درخواست برگزاری نشست حل اختلاف نموده است. این نامه ها در تاریخ های ۱۶ دسامبر ۲۰۱۶ (۲۶ آبان ۱۳۹۵) مربوط به نقض توسط آمریکا، ۱۰ می ۲۰۱۸ (۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷) مربوط به نقض توسط آمریکا، ۱۷ ژوئن ۲۰۱۸ (۲۷ خرداد ۱۳۹۷) مربوط به نقض توسط آمریکا، ۶ نوامبر ۲۰۱۸ (۱۵ آبان ۱۳۹۷) مربوط به نقض توسط آمریکا و سه کشور اروپایی، ۸ می ۲۰۱۹ (۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸) مربوط به نقض توسط آمریکا و سه کشور اروپایی و سر انجام ۲ جولای ۲۰۲۰ (۱۲ تیرماه ۱۳۹۹) مربوط به نقض توسط سه کشور اروپایی تهیه و ارسال شده است. در کلیه این نامه ها موضوع نقض عهد و خروج یکجانبه از توافق، زیر پا گذاشته شدن مقررات بین المللی و مصوبه 2231 شورای امنیت و عدم التزام و مسئولیت پذیری دیگر شرکای اروپایی نسبت به انجام تعهداتشان در برجام، مورد اشاره قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: ظریف: سیاست خارجی حوزه دعوای جناحی نیست

اگر چه آقای جوزپ بورل در پاسخ به آخرین درخواست در مورد فعال سازی کمیسیون حل اختلاف به شکلی صادقانه و شفاف پاسخ داده و از اهمیت و ضرورت اجرای توافق برجام نام برده است، اما یک نکته لاینحل باقی است، اینکه اتحادیه اروپایی به ویژه تروئیکا چه زمانی از بیان شفاهی تمایلاتش برای حفظ برجام پا را فراتر گذارده و عملا نسبت به انجام تکالیفی که در این توافق بین المللی نسبت به آن متعهد گردیده است، عمل خواهد نمود. در واقع برنامه جامع اقدام مشترک توافقی شفاهی و موضوعاتی تزئینی برای درج روی کاغذ و موزه تاریخ و عبرت نبوده و نیست، بلکه برجام توافقی است برای اقدام، ایجاد تحرک و مشارکت جمعی با هدف توسعه صلح و ثبات و امنیت بین المللی از طریق عملیاتی نمودن اجزای یک شراکتنامه فی مابین همه سهامداران متعاقدین، شرکتی که نقش و تاثیر هریک از اجزای آن هم به شکل مستقل و هم مشارکت آمیز تعریف و تبیین شده و الزامات اجرای تک تک آن مفاد برای پویایی و زنده نگاه داشتن این توافق بین المللی و نیز روح همکاری و مشارکت جمعی بسیار ضروری و حائز اهمیت است.

در سه سال گذشته دولت دونالد ترامپ با یاغی گری نسبت به همه موازین حقوقی بین المللی و دهن کجی به جامعه جهانی ضمن خروج یکجانبه از این توافقنامه بین المللی ذیل مصوبه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد، با برقراری تروریسم اقتصادی، ملت و دولت ایران را تحت شدیدترین تحریم ها قرار داد، اما در کمال تاسف اتحادیه اروپایی و تروئیکا «نقش نظاره گر خنثی» را در مقابل این جنایت تاریخی ایالات متحده، ایفا نموده است. جنایتی که علاوه بر تهدید رفاه و آسایش آحاد مردم ایران در دوران پاندمی کرونا حتی کلیه راه های ارسال دارو، تجهیزات پزشکی و درمانی و نیز خرید آمبولانس برای کمک به بیماران کووید 19 و دیگر بیماران سرطانی، صعب العلاج و حتی مردمان عادی نیازمند به درمان را هم مسدود نموده است. بنا به تعاریف سازمان ملل متحد و نزد مردمان صاحب وجدان و اندیشه، چنین تروریسم سازمان یافته و هدفمندی علیه ملت ایران جنایت علیه بشریت محسوب می گردد. تروریسمی که در ایام مبارزه علیه ویروس مهلک کووید 19 و دقیقا زمانی به اوج خود رسیده است که جهان به همکاری و مشارکت آحاد کشورها برای مهار مشترک و هم زمان این بیماری نیازمند است. بیماری که ملت آمریکا را هم متاثر نموده و تنها قریب به 140 هزار نفر از مردم این کشور بدلیل بی مبالاتی و سهل انگاریهای دونالد ترامپ، به کام مرگ رفته اند. شکست در امر مبارزه مشترک، ماندگاری ویروس و در نتیجه هلاکت بیش از پیش مردمان جهان را تشدید خواهد نمود. وضعیت بغرنجی که شورای امنیت سازمان ملل هم به اتفاق آراء با صدور قطعنامه ای برای آن چاره اندیشی نمود و خواهان توقف همه درگیری و خشونت ها به منظور ثمربخش نمودن مبازره هماهنگ علیه این بیماری شوم گردید.

علیهذا با در نظر داشتن موارد فوق، دوران فرار به جلو و سرباز زدن از اجرای تعهد و تکالیف به نقطه انتهایی خود رسیده است. دولت مردان اتحادیه اروپایی در قبال اجرای توافق بین المللی برجام، مورد قضاوت وجدان های بیدار هستند و در مقابل دیدگان جامعه بین المللی مسئولیت سنگین و تاریخی بر عهده دارند و برای انتخاب یکی از دو مسیر ذیل باید تصمیم بگیرند:

نقض برجام: با شعار های توخالی از اجرای وظائف، تکالیف و مسئولیت های بین المللی شانه خالی نموده و در قبال جنایت دولت دونالد ترامپ که با یاغی گری از همه تعهدات عدول و خروج نموده است، سکوت کنند.
تعهد پذیری و عمل به برجام: با در پیش گرفتن مسیر چند جانبه گرایی مبتنی بر شراکت بین المللی تکالیف خود در برجام را با هدف توسعه صلح، ثبات و امنیت بین المللی و همکاری انسانی برای نجات جان انسان ها به ویژه در دوران پاندمی کرونا را بپذیرند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل