تاریخ انتشار: ۱۶:۳۹ - ۲۹ آذر ۱۳۹۹
رئیس سابق هیئت‌عامل ایمیدرو:

منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس آینده درخشانی در زمینه سرمایه گذاری دارد

موذن‌زاده اعتقاد دارد که پتانسیل‌های منطقه ویژه خلیج فارس و استان هرمزگان بیش از میزان کنونی است و با توسعه بیشتر زیرساخت‌ها، می‌توان به موفقیت‌های بیشتری در زمینه جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی رسید.
منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس
اقتصاد۲۴ - منطقه ويژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خليج فارس، با توجه به نزديکي به بندر بزرگ شهيد رجايي و درياي آزاد، قرار گرفتن در کنار معادن بزرگ استان کرمان و هرمزگان و سهولت واردات و صادرات، در اوايل دهه هشتاد به عنوان هاب سرمايه‌گذاري، به‌ويژه در صنايع فلزي و فولادي، مطرح شد و زيرساخت‌هاي آن توسعه يافت.

 در همين زمينه، با مصطفي موذن‌زاده، رئيس اسبق هيئت‌عامل ايميدرو به گفت‌وگو نشسته‌ايم. موذن‌زاده اعتقاد دارد که پتانسيل‌هاي منطقه ويژه خليج فارس و استان هرمزگان بيش از ميزان کنوني است و با توسعه بيشتر زيرساخت‌ها، مي‌توان به موفقيت‌هاي بيشتري در زمينه جذب سرمايه‌گذاري داخلي و خارجي رسيد. وي همچنين مي‌گويد که توسعه صنايع جنبي، به‌ويژه صنايع پايين‌دستي و قطعه‌‎سازي‌ها، مي‌تواند نقش بسيار موثري در توسعه صنعتي اين منطقه ايفا کند. متن کامل اين گفت‌وگو را در ادامه مي‌خوانيد.

*در ابتداي شکل‌گيري منطقه ويژه اقتصادی خليج فارس چه اهدافي ترسيم شده بود و تاکنون چه ميزان از اين اهداف محقق شده است؟

_مهم‌ترين هدف شکل‌گيري منطقه ويژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خليج فارس ايجاد يک منطقه صنعتي با محوريت توسعه صنايع فلزي و عمدتا براي صادرات و بخشي نيز به منظور واردات بوده است. علاوه بر توسعه صنايع فلزي، توسعه ديگر صنايع نيز در دستور کار قرار داشت و اين اهداف با توجه به زيرساخت‌هاي موجود در آن، به ويژه اسکله، ريل و ديگر امکانات، در نظر گرفته شد. ضمن اينکه قرار بود شرکت فولاد مبارکه در هرمزگان احداث شود که پس از انقلاب، اين مهم ميسر نشد. در همين حال، شرکت آلومينيوم المهدي نيز به عنوان نخستين واحد توليدکننده آلومينيوم پس از انقلاب در غرب بندرعباس (سايت کنوني منطقه ويژه خليج فارس پيش از شکل‌گيري و ثبت رسمي اين منطقه) احداث شده بود و به توليد آلومينيوم مي‌پرداخت. مجموعه اين مسائل سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران (ايميدرو) را در اوايل دهه هشتاد به اين نتيجه رساند که بايد يک منطقه ويژه در سواحل غربي بندرعباس با محوريت صنايع فلزي شکل بگيرد. البته ديگر صنايع نيز در اين منطقه وجود داشتند، اما مهم‌ترين هدف، توسعه صنايع فلزي بود. ضمن اينکه صنايع جنبي و پايين‌دست نيز يکي ديگر از اهداف شکل‌گيري منطقه ويژه بودند که از جمله آن‌ها مي‌توان به سازندگان سازه‌هاي فلزي و قطعه‌سازي‌ها اشاره کرد که مکان‌يابي اين صنايع نيز صورت گرفته است. اين اهداف با توجه به نزديکي منطقه ويژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خليج فارس به بندر شهيد رجايي، به عنوان بزرگ‌ترين بندر تجاري کشور در صادرات و واردات، ترسيم شدند. 


بیشتر بخوانید: منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس منطقه‌ای منحصربفرد برای توسعه صنایع فولاد و آلومینیوم/ مزیت‌های منطقه کدامند؟


با توجه به مزيت حضور در کنار بندرها، ايجاد ارزش افزوده در برنامه‌هاي ايميدرو قرار گرفت. لازم به يادآوري است که در آن زمان، پالايشگاه‌هاي گاز و نفت نيز احداث شده بودند و با توجه به احداث صنايع پايين‌دستي نفت و گاز، صادرات اين محصولات نيز از منطقه ويژه خليج فارس با ايجاد ارزش افزوده همراه خواهد بود.

*منطقه ويژه اقتصادی خليج فارس از لحاظ جغرافياي سياسي چه پتانسيل‌هاي استراتژيکي دارد؟

_منطقه ويژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خليج فارس در کنار بزرگ‌ترين دروازه دريايي کشور يعني بندر شهيد رجايي واقع شده است. علاوه بر اين، در مقابل اين منطقه ويژه اقتصادی و سواحل بندرعباس، جزيره قشم قرار دارد که همانند يک موج‌شکن بزرگ عمل مي‌کند و به ايجاد تعادل در ساحل و ساکن بودن امواج کمک شاياني مي‌کند. در همين حال، از نظر پتانسيل نيروي انساني و جمعيتي، بندرعباس يکي از شهرهاي بزرگ ايران به شمار مي‌رود. 
استان هرمزگان و بندر شهيد رجايي مرکز ترانزيت بسياري از کالاهاي اساسي از ديگر کشورها به کشورهاي آسياي مياني همچون افغانستان، تاجيکستان، قرقيزستان، قزاقستان و ترکمنستان محسوب مي‌شوند؛ ضمن اينکه اين استان به منابع و ميدان‌هاي گازي بزرگي همچون سرخون دسترسي دارد. لازم به يادآوري است که خط لوله صلح، که قرار بود گاز را از ايران به پاکستان و سپس به هندوستان برساند، از اين منطقه گذر مي‌کرد و يکي از منابع تامين گاز آن از ميدان‌هاي گازي استان هرمزگان بود. 
به اين نکته مهم بايد توجه داشت که ابتدا قرار بود شرکت آلومينيوم جنوب (سالکو) در منطقه ويژه اقتصادی خليج فارس جانمايي و احداث شود، اما برخي از مديران وقت، با توجه به نزديکي به عسلويه (پايتخت گازي جهان)، اصرار به احداث آن در کنار اين ميدان عظيم گازي داشتند. با اين حال، مشاور خارجي آن زمان ايميدرو، با توجه به بررسي‌هاي انجام‌شده، بندرعباس (مکان کنوني منطقه ويژه اقتصادی خليج فارس) را به عنوان بهترين مکان براي احداث کارخانه آلومينيوم جنوب در نظر گرفت. متاسفانه پس از مدتي تصميم بر آن شد که آلومينيوم جنوب نه در عسلويه احداث شود نه در منطقه ويژه خليج فارس و به مکان کنوني منتقل شود که براي احداث آن نيز هزينه‌هاي زيربنايي بسيار زيادي شد.
استان هرمزگان، به دليل قرارگيري در ميانه درياي عمان و خليج فارس، حتي مي‌تواند شاهراه اتصال غرب به شرق و بالعکس نيز باشد و يکي از پل‌هاي توسعه سواحل مکران نيز قرار گيرد. به همين دليل، اين استان يکي از نقاط جذاب سرمايه‌گذاري محسوب مي‌شود و در اوايل دهه هشتاد، ايميدرو سواحل بندرعباس را به عنوان بهترين نقطه براي سرمايه‌گذاري در صنعت فولاد به مسئولان دولتي معرفي کرد. پس از اين زمان بود که با توسعه دو شرکت بزرگ فولادي يعني فولاد هرمزگان و فولاد کاوه جنوب کيش، شاهد گسيل سرمايه‌گذاري‌هاي صنعت فولاد به استان هرمزگان بوديم.

*به عقيده شما، منطقه ويژه اقتصادی خليج فارس در چند سال اخير چه موفقيت‌هايي را در توسعه صنايع معدني به دست آورده است؟

_شرکت‌هاي فولادي، با توجه به مزيت‌هاي موجود در اين منطقه، به‌ خوبي شکل گرفته‌اند که از جمله آن‌ها مي‌توان به شرکت‌هاي فولاد کاوه جنوب کيش، فولاد هرمزگان، صبا فولاد خليج فارس، گندله‌ سازي مادکوش و... اشاره کرد. شرکت آلومينيوم المهدي در منطقه ويژه اقتصادی خليج فارس حضور داشت و سپس شرکت هرمزال نيز به عنوان دومين توليدکننده آلومينيوم در اين منطقه به آن اضافه شد و به ثمر نشست. صنايع پالايشگاهي از جمله پالايشگاه خليج فارس نيز شکل گرفته و توسعه يافته‌اند. ديگر موفقيت اين منطقه در توسعه، احداث و توسعه خطوط ريلي، به‌ويژه واگن‌برگردان‌ها و بارکو بوده است، به طوري که يکي از پيشرفته‌ترين خطوط ريلي کشور در منطقه ويژه اقتصادی خليج فارس احداث شده است و در دست توسعه قرار دارد. در ضمن، اسکله‌هاي اين منطقه نيز، با توجه به مزيت‌هاي صادراتي و وارداتي، به صورت پيشرفته طراحي و اجرا شده‌اند و اين توسعه در حال حاضر نيز ادامه دارد. 
نيروگاه برق اوکسين نيز، که اخيرا به بهره‌برداري رسيده است، طرح توسعه‌ايِ ديگري بود که در اوايل دهه هشتاد مطرح شد و خوشبختانه، با پيگيري‌هاي ايميدرو و سرمايه‌گذار آن يعني شرکت سرمايه‌گذاري غدير، فاز نخست آن يعني نيروگاه گازي به اتمام رسيده است. ضمن اينکه اين نيروگاه قابليت تبديل شدن به نيروگاه سيکل ترکيبي را نيز دارد که در دست پيگيري است. 
توسعه در منطقه ويژه اقتصادی خليج فارس به صورت جدي ادامه دارد و با توجه به پتانسيل‌هاي کم‌نظير اين منطقه در مقايسه با ساير مناطق ويژه در کشور، بايد توجه بيشتري به آن شود تا هاب سرمايه‌گذاري جديدي در صنايع فلزي شکل بگيرد. 

*چه چشم‌اندازي را از لحاظ رونق‌بخشي به اقتصاد منطقه و کشور براي منطقه ويژه اقتصادی خليج فارس متصور هستيد و اين منطقه براي رسيدن به آن بايد چه تدابيري را اتخاذ کند؟

_با پتانسيل‌هاي بسيار خوبي که ذکر شد، قطعا منطقه ويژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خليج فارس آينده درخشاني در زمينه سرمايه‌گذاري و توليد خواهد داشت. متوليان منطقه ويژه بايد امر توسعه را در آن به صورت جدي پيگيري کنند و با تلاش اين مديران، حتما توسعه صنعت کشور به ثمر خواهد نشست. جذب سرمايه‌هاي داخلي و خارجي بايد مهم‌ترين هدف مديران باشد. هرچند جذب سرمايه‌گذاري خارجي در برهه کنوني، که کشور تحت فشار تحريم‌هاي متعدد قرار دارد، بسيار دشوار است، بسياري از سرمايه‌گذاران خارجي پس از حضور در ايران، نوار ساحلي و به‌ويژه استان هرمزگان را، با توجه به پتانسيل‌‎هاي زيرساختي آن، ترجيح خواهند داد؛ به همين دليل، بايد از اين شرايط بهترين بهره را برد.

منبع: فرینا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند