تاریخ انتشار: ۰۸:۵۶ - ۲۸ تير ۱۴۰۰

اثر عمیق تحریم برکارخانه‌های واردات محور

تازه‌ترین آمار‌های پژوهشکده بانک مرکزی نشان می‌دهد کارخانه‌هایی که برای تولید مواداولیه و کالا وارد می‌کنند، بیشترین آسیب را از تحریم دیده‌اند.

اثر تحریم ها

اقتصاد ۲۴- تازه‌ترین آمار‌های پژوهشکده پولی و بانکی نشان می‌دهد تحریم‌ها بر شرکت‌های واردات محور اثر عمیقی گذاشته و یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش تولیدات صنعتی از سال ۹۷ تا پارسال نزول تولید در این شرکت‌ها بوده است. با این حال شاخص تولیدات صنعتی از ابتدای امسال شروع به رشد کرده و در خرداد‌ماه هم با ۷.۴ درصد افزایش مواجه شده، اما هنوز هم سطح تولیدات صنعتی به سطح قبل از تحریم‌ها باز نگشته است.

پژوهشکده پولی و بانکی، وابسته به بانک مرکزی، تازه‌ترین گزارش ماهانه تولیدات صنعتی را منتشر کرد. این گزارش نشان می‌دهد روند تولیدات کارخانه‌های صنعتی بعد از اعمال دور جدید تحریم‌های بین‌المللی در سال ۱۳۹۷ با نزول مواجه شد. این نزول تا فصل سوم ۱۳۹۸ ادامه داشت. بعد از تجربه کاهش قابل توجه تولید در کارخانه‌های صنعتی، از فصل چهارم ۱۳۹۸ رشد تولید بخش صنعت مثبت شد. این رشد مثبت تا پایان سال ۱۳۹۹ ادامه داشت و در پایان سال ۱۳۹۹ به ۵,۴ رسید. در سال ۱۴۰۰ رشد تولیدات صنعتی همچنان ادامه پیدا کرد و در اردیبهشت‌ماه به نرخ رشد ۶,۸ درصد و در خردادماه به رشد ۷,۶ درصد رسید. اگرچه روند تولیدات صنعتی در چند‌ماه گذشته افزایش یافته است، با این حال هنوز سطح تولیدات کارخانه‌های صنعتی ایران به دوران قبل از تحریم‌ها و خروج آمریکا از برجام باز نگشته است. در این میان تحریم‌ها بیشترین آسیب را به شرکت‌های واردات محور وارد کرده‌اند.

اثر تحریم بر شرکت‌های واردات محور

آمار‌های پژوهشکده پولی و بانکی نشان می‌دهد تحریم‌ها اثر عمیقی بر شرکت‌های واردات محور داشته است. یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش تولیدات صنعتی از سال ۹۷ تا پارسال در این کارخانه‌ها همین امر بوده است. علت آن است که شرکت‌های واردات محور به واردات مواداولیه و قطعات وابستگی زیادی دارند؛ در نتیجه با اعمال تحریم‌ها در تامین مواد و کالای مورد نیاز خود با مشکل مواجه شده‌اند.
چون درجه وابستگی به واردات در بین صنایع و حتی شرکت‌های مختلف، متفاوت است، طبیعتا مشکلی مانند تحریم که واردات را مختل می‌کند بر صنایع وابسته‌تر اثر بیشتری دارد. به این معنا که تحریم‌ها روی شرکت‌هایی که وابستگی وارداتی بیشتری دارند تأثیر زیاد‌تری دارد.
این گزارش نشان می‌دهد در ماه‌های گذشته تفاوت رشد شرکت‌های واردات محور با سایر شرکت‌ها قابل ملاحظه بوده و کاهش رشد تولید صنعتی در ماه‌های قبل عمدتا ناشی از کاهش رشد تولید شرکت‌های واردات محور بوده است. به‌گونه‌ای که در شهریور‌ماه شرکت‌های واردات محور رشد منفی ۱۲٫۴درصدی داشته و رشد شرکت‌های غیرواردات محور فقط منفی ۱٫۵درصد بوده است. اما در مهرماه این شکاف رشد کاهش یافته و رشد شرکت‌های واردات محور در این ماه به‌طور متوسط فقط ۵٫۵درصد کمتر از سایر شرکت‌ها بوده است و این اختلاف در دی‌ماه به ۱٫۵درصد رسیده است و در بهمن‌ماه بعد از بیش از یک سال و نیم، رشد تولید شرکت‌های واردات محور از رشد تولید شرکت‌های دیگر بیشتر شده است. از این‌رو می‌توان گفت شرکت‌ها توانسته‌اند خود را با محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ها وفق دهند و تولیدات بر پایه واردات روند مثبتی داشته باشد.


بیشتر بخوانید:  مشکل اقتصاد ایران احمدی‌نژاد و روحانی نیستند!


همچنین می‌توان گفت در ماه‌های اخیر محدودیت‌های وارداتی مانع اصلی برای رشد تولید صنعتی نبوده است و متوسط رشد ۲ گروه شرکت با وابستگی شدید به واردات و سایر شرکت‌ها در زمستان ۹۸ کمتر از ۲درصد بوده است. شوک به تولید ناشی از شیوع کرونا در شرکت‌های واردات محور اثر کمتری نسبت به سایر شرکت‌ها داشته است. به‌گونه‌ای که در فروردین ۹۹ تولید در شرکت‌هایی که واردات محورتر بوده‌اند کمتر کاهش داشته است. در تمام ماه‌های سال ۱۳۹۹ رشد تولید شرکت‌های واردات محور از رشد تولید شرکت‌هایی که وابستگی کمتری به واردات دارند یا وابستگی ندارند، بیشتر بوده است. در اسفندماه این اختلاف بیشتر نیز شده است و درحالی‌که شرکت‌های کمتر وابسته به واردات روند رشد با ثباتی داشته‌اند شرکت‌های واردات محور روند رشد صعودی را تجربه کرده‌اند. همه این‌ها در حالی است که در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰ تفاوت قابل ملاحظه‌ای بین رشد این ۲ گروه وجود نداشت، اما در خرداد‌ماه دوباره رشد تولیدات شرکت‌های واردات محور از سایر محصولات پیشی گرفت.
پژوهشکده پولی و بانکی در مورد صنایعی که با کاهش تولید و فروش مواجه شده‌اند تحلیل کرده است: با توجه به تحریم‌های بین‌المللی و اینکه بسیاری از صنایع زیر ظرفیت اسمی خود تولید می‌کنند، می‌توان این فرضیه را مطرح کرد که مهم‌ترین بازدارنده رشد تولید در بین صنایع، محدودیت در تقاضای داخلی و خارجی است؛ از این‌رو بهبود در تقاضا می‌تواند محرک رشد تولید به‌حساب بیاید.

افت تولید کالا‌های نهایی

آمار‌ها نشان می‌دهد تحریم‌ها گذشته از آنکه مشکلات زیادی برای شرکت‌های واردات محور ایجاد کرده است، به افت تولید کالا‌های نهایی هم منجر شده است؛ زیرا برای تولید کالا‌های نهایی باید بخشی از مواد و کالا وارد کشور شود. گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی نشان می‌دهد از اردیبهشت ۹۹ به بعد، رشد تولید کالا‌های مصرفی به‌دلیل محدودیت‌های وارداتی روی این محصولات، بیشتر از رشد کالا‌های واسطه‌ای بوده است. علت این محدودیت‌ها افزایش تحریم‌های آمریکا علیه ایران، محدودیت ثبت سفارش و همچنین رشد قیمت ارز بوده که به ارزان‌تر شدن کالا‌های داخلی نسبت به کالا‌های وارداتی منجر شده است.
در خردادماه ۱۴۰۰ نیز همین قاعده برقرار بوده و درحالی‌که رشد تولید شرکت‌های تولیدکننده کالا‌های مصرفی ۱۳,۵ درصد بوده، رشد تولید شرکت‌های تولیدکننده کالای واسطه به ۲,۸ درصد رسیده که نشان‌دهنده اختلاف بیش از ۱۰ واحد درصدی بین این دو است. رشد تولید کالا‌های سرمایه‌ای نیز که در ماه‌های اخیر نوسان زیادی داشته در خردادماه به حدود ۲۹ درصد رسیده است. رشد تولید این نوع کالا‌ها در اردیبهشت‌ماه منفی بوده است.
طبق روایت پژوهشکده پولی و بانکی، ۲ دلیل برای افت بیشترتولید کالا‌های نهایی وجود دارد. اول اینکه این محصولات عموما واردات محور بوده و وابستگی به واردات دربین این محصولات بیشتر از محصولات واسطه‌ای است. دوم اینکه بازار هدف محصولات واسطه‌ای عمدتا صادراتی است و از آنجا که رشد صادرات با افزایش نرخ ارز صرفه بیشتری داشته است، طبیعی است که کاهش تولید در محصولات واسطه‌ای به اندازه محصولاتی که بازارهدف آن‌ها داخلی است باشد. روند کاهش تولید در سال ۹۷ در کالا‌های مصرفی به‌مراتب بیشتر از کالا‌های سرمایه‌ای است.

وضعیت متفاوت برخی از صنایع

با وجود آثار عمیقی که تحریم‌ها بر صنایع و کارخانه‌ها به جا گذاشته اطلاعات موجود نشان می‌دهد روند تولید در کارخانه‌های صنعتی رو به بهبود است. این روند در خرداد‌ماه امسال ۷.۶ درصد رشد کرده است. با این حال آمار‌ها نشان می‌دهد، میزان تولید در برخی صنایع هنوز به شرایط سابق یعنی قبل از اعمال دور تازه تحریم‌ها بازنگشته است. مقایسه شاخص تولیدات صنعتی در بورس در خرداد‌ماه امسال نشان می‌دهد میزان تولیدات شرکت‌های خودروساز، گروه دستگاه‌های برقی و محصولات غذایی به‌طور قابل توجهی کمتر از خرداد۱۳۹۷ است. دونالد ترامپ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ از برجام خارج شد و این موضوع مشکلات زیادی از جنبه تامین مواداولیه و تامین قطعات برای این صنایع ایجاد کرد.
این اطلاعات همچنین نشان می‌دهد با وجود آنکه بخش زیادی از رشد تولیدات صنعتی در خرداد‌ماه امسال ناشی از افزایش تولید شرکت‌های خودروساز نظیر ایران خودرو و سایپا بوده است با این حال بخش عمده افزایش تولید این کارخانه‌ها به موجودی انبار تبدیل شده است. درمیان شرکت‌های پتروشیمی نیز شرایط عکس اتفاق افتاده است. با وجود آنکه فروش این شرکت‌ها در ماه‌های گذشته افزایش یافته است، اما رشد تولید به مرز صفر رسیده و حتی به سمت منفی پیش رفته است.

رشد سود روی موج دلار

گزارش‌های پژوهشکده پولی و بانکی نشان می‌دهد، روند سودآوری کارخانه‌های صنعتی در سال گذشته تحت‌تأثیر رشد قیمت دلار ۱۳۳ درصد افزایش داشته است. مطابق این گزارش بخش زیادی از این رشد سودآوری ناشی از افزایش قیمت ارز و افزایش قیمت محصولات صادراتی بوده است. در واقع بخش عمده رشد درآمد کل کارخانه‌های صنعتی به‌دلیل افزایش سود صنایع صادرات محور مانند گروه فرآورد‌های نفتی، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی بوده است. به‌نظر می‌رسد، بخش زیادی از دلایل رشد درآمد این کارخانه‌ها صرف‌نظر از افزایش قیمت دلار ناشی از رشد تورم بوده که به رشد اسمی درآمد آن‌ها ازجمله شرکت‌های غیرصادراتی منجر شده است.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

فرشاد اسدی آبدارچی عامل ترور دو قاضی که بود؟

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

چرا یارانه دی ماه برخی دهک‌ها هنوز واریز نشده است؟

عکس/ انتقال پیکر‌های ۹ شهید مرزبانی از صحرا‌های پاکستان به کشور

عکس/ مراسم عروسی حمیرا و پرویز یاحقی ۵۴ سال پیش

عکس/ مراسم ازدواج ساده متین ستوده با علی زندی

عکس/ چهره جوان و جذاب مفید، ملک مطیعی و حمیده خیرآبادی سال ۵۵

عکس/ تمرین اختصاصی بازیکنان تیم فوتبال استقلال

عکس/ کارمندان شرکت نفت با موتور وسپا در خیابان طالقانی ۵۵ سال پیش

شور و حال بدرقه مشمولان خدمت سربازی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جان بولتون کیست؟/ از سیاست خارجی جنگ‌طلبانه تا تصمیم جنجالی ترامپ برای قطع حفاظت فیزیکی

فیلم/ ماجرای خودکشی جاسوس سوئیسی از زبان سخنگوی قوه‌قضائیه

بلاگر‌ها تهدیدی تازه برای میراث فرهنگی ایران؛ تخریت از تاسوکی تا برج امام برای تولید محتوای سخیف بلاگر‌ها

پزشکیان: وضعیت زیستی شهر تهران قابل قبول نیست

فیلم/ سخنگوی قوه قضائیه: حکم قطعی برای تتلو صادر نشده

داور ذوب آهن و پرسپولیس تهدید به مرگ شد

اعتراف رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت رئیسی نسبت به تاثیر مثبت برجام

پزشکیان وارد اهواز شد

عکس/ تیپ دیده نشده از داریوش اقبالی و بهروز وثوقی در دهه ۷۰

سرمایه‌گذاران و فعالان گردشگری عراقی در راه کیش

عکس/ دورهمی بهاره رهنما و دوستان اش با گریم عجیب و غریب

مالزی، علاقمند به همکاری با هلدینگ خلیج‌فارس در حوزه گردشگری

آگهی مرحله سیزدهم مزایده املاک مازاد بانک دی در سال ۱۴۰۳

بازار رنگارنگ نخ‌فروشان سنندج

طرح "حرکت" بانک رفاه کارگران به‌روزرسانی شد

پرداخت بیش از ۶ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج توسط بانک رفاه کارگران

فیلم/ حادثه هولناک در انبار نفت شهرری

فیلم/ ۱۰۰ روز شگفت‌انگیز ترامپ

جهش چشمگیر بیمه معلم در سال ۱۴۰۳

فیلم/ فرزاد فرزین در اکران خصوصی پروین

گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، برترین شرکت ایران شد

عکس/ سوال سعید حجاریان از سعید جلیلی درباره کرسنت

علت بیماری میگرن در زنان مشخص شد

کارگروه حقوقی سندیکای بیمه گران به میزبانی بیمه کوثر

عکس/ عامل عملیات استشهادی تل آویو یک آمریکایی-مراکشی

فیلم/ وقوع عملیات استشهادی با سلاح سرد در تل آویو

جهش ۱۲۵ درصدی سود بیمه تجارت‌نو

مهلت ۱۰۰ روزه نماینده ترامپ برای پایان جنگ اوکراین

عکس/ منظرۀ بی نظیر سی و سه پل اصفهان دوره قاجار ۱۳۰ سال پیش

فیلم/ رهبر انقلاب: یکی از مشکلات ما وابستگی به دلار است

فیلم/ زیبایی و درخشندگی حیرت انگیز دماوند در یک دهه

راه اندازی مهدکودک سگ‌ها در تهران ماهانه ۲۰ میلیون تومان!

براساس رتبه بندی شرکت‌های بزرگ ایران؛ بیمه ملت به عنوان پنجمین شرکت برتر صنعت بیمه شناخته شد

عکس/ بنر تازه سپاه توجه برانگیز شد

عکس/ سقوط جنگنده ارتش در همدان

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

واریز سود مشارکت بیمه‌های زندگی بیمه پارسیان

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ ژیلا صادقی برای ترامپ آرزوی مرگ کرد

اعلام اسامی پذیرفته‌شدگان آزمون استخدامی موسسه اعتباری ملل

احضار ژیلا بنی‌یعقوب و امید فراغت به دادسرای اوین

عکس/ چهره شوکه کننده بازیگران در پشت صحنه کلاه قرمزی ۳۰ سال پیش

با حکم وزیر اقتصاد دو عضو هیأت مدیره بانک ملی ایران منصوب شدند

گزارش بورس امروز چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳

آغاز به کار چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر با مشارکت بانک ملی ایران

عکس/ ماجرای جلیقه ضدگلوله رهبر انقلاب در یک مراسم

راهنمای کامل خرید ماینر و سایلنت باکس تا تعمیر

استعفای رئیس ناسا همزمان با بازگشت ترامپ

جهش سرعت پرداخت خسارت در بیمه سرمد در راستای افزایش سطح رضایتمندی بیمه‌گزاران

حکم بازداشت دادگاه فرانسه برای بشار اسد