تاریخ انتشار: ۱۴:۲۰ - ۲۶ آذر ۱۴۰۰

نوجوانان هم باید دز سوم واکسن را بزنند؟

عضو کمیته علمی کشوری کرونا گفت: در ارتباط با اینکه موارد امیکرون خفیف‌تر باشد، هنوز نمی‌توانیم اظهار نظر کنیم و منتظریم مطالعات بیشتری در این ارتباط جمع‌آوری شود. ادله‌ای وجود دارد که می‌تواند این فرضیه را نقض کند.

نوجوانان هم باید دز سوم واکسن را بزنند؟

اقتصاد ۲۴ - «مسعود یونسیان»، عضو کمیته علمی کشوری کرونا و دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش در ارتباط با مهمترین اقداماتی که باید برای حفظ آمار پایین کرونا در کشور انجام شود، به خبرنگار ایلنا گفت: در مطالعاتی که در مقایسه با بقیه کشور‌ها انجام داده‌ایم، متوجه شدیم که اگرچه واکسن مهم است، اما وضعیت کرونا به شدت تابع رفتار‌های بهداشتی ما نیز هست.

وی افزود: برای مثال، پوشش واکسیناسیون کشور‌های آمریکا و انگلستان تقریبا مشابه هم بود؛ یعنی انگلستان ۶۸ درصد و آمریکا ۶۰ درصد دوز واکسن را تزریق کردند، اما مشاهده می‌کنیم در انگلستان که نسبتاً نظم و ترتیب بیشتری دارند و رعایت دستورالعمل‌ها در آن کشور بهتر از آمریکاست، در موج اخیری که در این کشور اتفاق افتاد، علی‌رغم اینکه تعداد موارد ابتلا در این کشور بالاست، اما مرگ و میر ناشی از کرونا در این کشور بسیار کمتر از موج قبلی است. در حالی که در آمریکا تقریبا نسبت مرگ و میر تقریبا مشابه موج قبلی است.

یونسیان گفت: این نشان می‌دهد که واکسن به تنهایی اثر ندارد و باید حتما در کنار آن مقررات رعایت شود. اگر ما با عدم رعایت مقررات و کاهش رفتار‌های بهداشتی، منجر به این شویم که با ورود سویه جدید نسبت موارد مثبت کرونا در کشور بالا برود، به شکل کاذب، اعتمادی که مردم به واکسیناسیون داشتند از بین می‌رود. در نتیجه بزرگترین خطر این است که جمعیت‌هایی که از روی غرض ورزی همیشه با واکسن مخالف هستند، دستاویزی پیدا کنند که دوباره فعال شوند و سلامت خود و جامعه را به مخاطره بیاندازد.

او با تایید اینکه احتمال این وجود دارد با انتشار سویه اومیکرون با افزایش مراجعین سرپایی کرونا در مراکز درمانی مواجه شویم، گفت: در ارتباط با اینکه موارد امیکرون خفیف‌تر باشد، هنوز نمی‌توانیم اظهار نظر کنیم و منتظریم مطالعات بیشتری در این ارتباط جمع‌آوری شود. ادله‌ای وجود دارد که می‌تواند این فرضیه را نقض کند. اول اینکه همه موارد ابتلاء به سویه‌ها از ابتدا خفیف بودند و بعد به تدریج از موارد شدید آن‌ها ظاهر می‌شود. نکته بعدی این است که در آن کشور‌های آفریقایی که عمدتاً سالمندان واکسن زدند درحال حاضر این بیماری در افراد جوان‌تر رخ می‌دهد.

یونسیان افزود: از طرفی سیستم شناسایی کشور‌های پیشرفته بیشتر موارد لب مرز، یعنی افرادی که از کشور‌های کمتر توسعه یافته وارد کشور‌های پیشرفته می‌شوند را شناسایی می‌کند که طبیعتا افراد کم علامت یا بی علامت به مسافرت می‌روند. به این دلایل هنوز به جرئت نمی‌توانیم بگوییم که موارد سویه اومیکرون خفیف‌تر هستند.


بیشتر بخوانید: جزییات واردات ۱۵۰ میلیون دز واکسن +عکس


او در ادامه گفت: نکته مهم دیگر این است که حتی ممکن است این بیماری شدتش نصف باشد، اما اگر تعداد موارد ابتلا دو برابر شود، در مجموع تعداد موارد مرگ ثابت خواهد بود؛ یعنی تعداد مرگ تابعی از دو متغیر است، یک اینکه چقدر بیماری شدید است و دوم اینکه چند نفر مبتلا می‌شوند؛ بنابراین اگر بپذیریم که سرایت پذیری این ویروس بالاتر است، حتی با شدت کمتر مرگ و میر، تضمین نمی‌کند که تعداد مرگ و میر ناشی از کرونا کمتر شود؛ بنابراین ما باید به شدت موارد سرپایی و خفیف را رصد کنیم و ممکن است در آینده این موارد تبدیل به موارد شدید هم بشود.

او در پاسخ به این سوال که آیا با استفاده از واکسن‌هایی با پلتفرم‌های متفاوت می‌توان ایمنی زایی واکسن‌ها را بالا برد، گفت: مطالعات متعددی نشان داده اند که اگر دوز سوم یا یادآور از بستر دیگری باشد، احتمالا اثربخشی را افزایش می‌دهد. همزمان با اینکه در حال تزریق نوبت سوم به سنین بالا هستیم، مطالعات واکسن‌های داخلی که از بستر‌های دیگری استفاده می‌کنند، برای سنین پایین‌تر در حال انجام است و نتایج اولیه آن‌ها بسیار خوب بوده است.

عضو کمیته علمی کشوری کرونا درادامه افزود: این می‌تواند فرصتی را فراهم می‌کند که اگر این واکسن‌ها وارد چرخه شوند، بتوانیم حتی اثربخشی واکسیناسیون را از این هم بالاتر ببریم. اما واقعیت این را می‌گوید که اولاً همان پلتفرم یا بستر قبلی هم اگر به عنوان نوبت سوم استفاده شود کارایی قابل قبولی دارد و نکته مهم‌تر این است که اگر بخواهیم منتظر بمانیم که واکسن‌هایی با پلتفرم متفاوت در دسترس قرار بگیرد، ممکن است که مجددا شاهد یک موج باشیم که هم برای جامعه هم برای خود افراد مخاطره آمیز باشد.

او در پاسخ به این سوال که آیا سنین ۱۲ تا ۱۸ سال نیز نیازی به دوز پوستر خواهند داشت یا خیر گفت: ضروری است نخست این سنین دو دوز اول را تکمیل کنند و سه تا چهار ماه از این مسئله بگذرد. مطمئنم کمیته فنی واکسیناسیون بر روی این مسئله برنامه دارد و مطالعه می‌کند و هنوز برای تصمیم گیری درباره این مسئله زود است.

یونسیان در ارتباط با فرضیه‌هایی مبنی بر تضعیف ویروس کرونا بر اثر جهش جدید یا به اصطلاح خودکشی آن گفت: این مسئله‌ای نیست که مطرح شدن آن فعلاً برای جامعه به صلاح باشد و باید بین دانشمندان مورد بررسی قرار بگیرد. زیرا بسیاری فرضیات در محافل علمی برای مطالعات ممکن است ارزشمند باشد و باید چیزی را در جامعه مطرح و بیان کنیم که به اندازه کافی شواهد مطمئنی برای آن وجود داشته باشد. فرضیات مبنا و ملاک ما برای تغییر رفتار مردم و توصیه به آن‌ها نیست؛ بنابراین فکر می‌کنم در صورتی که این مساله به اثبات رسید با دو هفته تاخیر اعلام آن هیچ اتفاقی نمی‌افتد، اما اگر فرضیه غلط باشد، پخش و انتشار آن در اخبار اثرات بسیار بدی خواهد داشت.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد