اقتصاد ۲۴-کانکی نورلان، بلاگر قزاقستانی، موفق شد تا با جلب همکاری تعدادی از شهروندان این کشور همچنان ارتباط شهروندان داخل و خارج این کشور را با وجود قطع اینترنت همزمان با اوجگیری ناآرامیها در این کشور و آغاز سرکوب معترضان از سوی پلیس، برقرار نگاه دارد.
خانم نورلان در مصاحبه با یورونیوز روایت کرد که مدتی پس از آغاز ناآرامیها متوجه شده که مخاطبان مطالب، عکسها و ویدیوهای منتشر شدهاش در خارج از کشور سیر نزولی به خود گرفته است. بلاگر قزاقستانی وقتی به جستجوی علت رخداد این اتفاق میگردد، متوجه میشود که مقامهای دولت قزاقستان دسترسی آزادانه به شبکه جهانی اینترنت را قطع کرده، ولی او، چون از طریق ویپیان و فیلترشکن به اینترنت وصل بوده، متوجه این اتفاق نشده بوده است.
خانم نورلان بدل به یکی از معدود شهروندان قزاقستان میشود که همچنان با خارج از کشور از طریق شبکه جهانی اینترنت در تماس بوده است. به همین دلیل کم کم شهروندان ساکن و یا سرگردان در فرودگاههای سایر کشورها شروع میکنند به پیغام دادن به او.
بیشتر بخوانید: وقتی روسها به خانه شما بیایند، بیرون کردنشان دشوار است
بلاگر قزاق توضیح میدهد: ««آنها از من میخواستند که با دوستان و اقوامشان تماس بگیرم، زیرا ارائه خدمات تلفن همراه و ثابت در قزاقستان همچنان برقرار بود.» خانم نورلان ادامه میدهد: «اما به دلیل افزایش تعداد پیامها اعتبار تلفن همراهم تمام شد و به دلیل توقف فعالیت بانکها دیگر امکان شارژ آن را نداشتم.»
نورلان به فکر راهاندازی گروهی در پیامرسان تلگرام میافتد تا بتواند از کمک تمامی دوستانش و هر داوطلب متصل به شبکه اینترنت استفاده کند. او تا زمان انتشار این گفتگو موفق شده تا با جذب ۱۳ هزار عضو از قزاقستان، روسیه، ازبکستان، ترکیه و برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارتباط شهروندان داخل و خارج از قزاقستان را با همکاری حدود ۵۰ داوطلب برقرار نگاه دارد.
او میگوید که تنها در یک روز بیش از سه هزار و ۷۰۰ پیام در گروه تلگرامی ثبت میشود که اکثر آنها شامل یک نام، یک شماره تلفن در قزاقستان و پیام کوتاه اعلام سلامتی هستند و تمامی آنها از طریق برقراری ارتباط تلفنی به مقصد میرسند.
مطابق اعلام روز یکشنبه وزارت بهداشت قزاقستان تا کنون دستکم ۱۶۴ نفر در جریان ناآرامیهای یک هفته اخیر کشته شدهاند.
یورونیوز