تاریخ انتشار: ۱۷:۱۰ - ۲۱ تير ۱۴۰۱

تاثیرات منفی نبود قانون کپی‌رایت بر رقابت

نشست دوم از سلسله‌نشست‌های چالش‌های رقابت و انحصار در بازار‌های دیجیتال با محوریت بازار رسانه‌های صوتی توسط «مرکز مطالعات توسعه و رقابت» با همکاری «رستاک» و «خانه اندیشه‌ورزان» در ۲۱/۴/۱۴۰۱ با حضور مدیران عامل پلتفرم‌های نوار، آیتونز و بیپ تونز برگزار شد.

تاثیرات منفی نبود قانون کپی‌رایت بر رقابت

اقتصاد۲۴- محمدحسین خلیلی، دبیر نشست، با اشاره به چالش رفتار‌های ضد رقابتی در حوزه کسب و کار دیجیتال به بیان دو محور اصلی این رفتار‌ها پرداخت.

اگر بخواهم این چالش‌ها را در دو عنوان بیان کنم، در ابتدا انحصار‌هایی است که به واسطه تعدد یا عدم تعدد بازیگران در آغاز شکل‌گیری یک‌سری بازار‌ها و تداوم‌شان به وجود آمد و دیگری (که احتمالاً در سرویس‌های صوتی کمرنگ‌تر است) بحث قیمت‌گذاری‌های تهاجمی یا تخفیف‌هایی فراتر از حد معمول است که در بازار صوت شاهدش هستیم.

اگر بخواهیم بازار صوت را به سه دسته مشخص تقسیم کنیم، دسته اول بازار آلبوم‌های موسیقی است که می‌توان گفت قدیمی‌ترین بازار را دارد؛ بعد از آن بازار کتاب‌های صوتی است و در آخر هم بازار پادکست‌ها. پادکست به سبب این‌که هنوز هم در بازار جهانی و هم در بازار ایران به درآمدزایی جدی نرسیده، موضوع بحث ما نیست و تمرکز این نشست روی بازار آلبوم‌های موسیقی و کتاب‌های صوتی است.

سپس با سؤال اصلی خود از حمید شربتیان، مدیر عامل پلتفرم نوار، بحث جلسه آغاز شد.

به نظر شما ورود دولت در حوزه سرویس‌های صوتی چگونه اقتصاد رقابتی بازار را دچار اختلال یا انحراف می‌کند؟ این ورود ممکن است انواع فاند‌هایی باشد که تزریق می‌شود، یا نوع مجوزدهی باشد در هر قالبی. به هر حال تمرکز اصلی بحث روی ورود دولت است به بازار سرویس‌های صوتی.

شربتیان در پاسخ گفت: ما تا دل‌تان بخواهد سند و هدف‌گذاری و برنامه‌ریزی داریم؛ فارغ از این‌که آن سند‌ها چقدر کاربردی بودند یا چقدر درست طراحی شدند برای رسیدن به اهداف. به نظرم در مرحله اجرا، هیچ کدام از آن ابعادی که در این اسناد دیده شده، در حال اجرا شدن نیستند؛ یعنی ما یک‌سری سند داریم که راجع به چیز‌های دیگری صحبت کرده، یک شکلی از هدف‌گذاری دارد، مخصوصاً سند توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم که فقط مربوط به کتاب نیست، در مورد سینما است، در مورد انیمیشن است و بخشی‌اش در مورد کتاب است. آن اسناد یک چیز‌های دیگری دارند می‌گویند، اما چیزی که در عمل دارد اتفاق می‌افتد، اصلاً یک مسیر و یک اتفاق دیگری است. هیچ کدام به این سمت نمی‌رود که ما یک سندی داریم، برویم ببینیم برای این سند چه‌کار کنیم؟ چطور پیاده‌سازی کنیم؟ نقش من به عنوان دولت و مجری چیست؟ نقش شما به عنوان سرمایه‌گذار و اعضای فعال این بازار چیست؟

در ادامه موسی زمان‌زاده، مدیر عامل پلتفرم آیتونز، درباره چالش‌های اجرایی حوزه دیجیتال گفت: رویکرد‌ها تجویزی است و بیشتر مجوّز می‌دهیم تا سلب مسئولیت کنیم. مجوّز نمی‌دهیم که کاری انجام شود! برای همین پروسه‌ها این‌قدر طولانی می‌شوند. مسیر‌ها طولانی است. در رویکرد فعلی فاصله‌ها خیلی جدی است؛ یعنی از مجری تا قانون‌گذار تا ناظر، انگار هر کسی دارد در زمین خودش بازی می‌کند. سند‌های زیادی هم تنظیم شده است؛ یعنی سعی شده نگاه، نگاه زیست‌بومی باشد و همه چیز شنیده شود. ولی متأسفانه وقتی سند بیرون می‌آید، می‌بینیم فضا سلبی است؛ یعنی نهایتاً به شما می‌گوید ضعف و قوّت و تهدید و فرصتت چیست؟ به شما می‌گوید این کار را بکن! حالا یا جواب می‌دهد یا نمی‌دهد! یعنی نهایتاً یک نسخه تجویزی به شما می‌دهد.

وی در خصوص بحث رقابت در بازار افزود: هنوز زود است درباره رقابت صحبت کنیم؛ یعنی اصلاً مسئله ما رقابت نیست؛ شاید، چون هنوز بازاری نیست که رقابتی باشد. اصلاً رویکرد این نیست. رویکرد این است که بازار نباشد، رقابت نباشد، اصلاً چیزی نباشد، و این نبودن‌ها باعث می‌شود آن زنجیره باارزش تولید هم نباشد.

زمان‌زاده درباره حقوق مالکیت معنوی گفت: در این چند سال که در این حوزه فعالیت می‌کنیم خواستیم به شکل پریمیوم به کپی‌رایت احترام بگذاریم و به صاحب اثر بها دهیم و. با او قرارداد مالکیت معنوی ببندیم و...، اما مردم اصلاً این مسئله برایشان جا نیفتاده است. هرجا هم می‌رویم می‌گوییم باید صاحب اثر حمایت شود که اصل مسئله (که حمایت از تولید است) جا بیفتد، وگرنه تولید متوقف می‌شود.

هادی شریفی، مدیر اجرایی مجموعه بیپ تونز، درباره کپی‌رایت گفت: معتقدم باید جدی به کپی‌رایت بپردازیم. چرا باید یک اثر فاخر، قانونی و مجوزدار به راحتی به صورت غیرقانونی پخش شود، دست‌به‌دست شود و در همه پلتفرم‌ها به فاصله چند دقیقه بعد از انتشار در دسترس باشد؟ اصلاً ما بیاییم آلبوم را به قیمت نیم‌بها و ارزان‌تر پخش کنیم. اصلاً نمی‌دانم...، اما هر فرمی بخواهیم بگذاریم، جلوی انتشار غیرقانونی‌اش را که می‌توانیم بگیریم. پس اگر این‌جا دیگر حداقل جایی است که می‌شود آمد و کمک کرد به یک پلتفرم، بازیگر‌های این حوزه و به این صنعت که بیایند می‌خواهند آثار قانونی را پخش کنند. وقتی از کسی که دارد آثار قانونی را می‌خرد، می‌فروشد یا پخش می‌کند حمایت نمی‌شود، درباره چه چیزی داریم صحبت می‌کنیم؟ اصل این است که کپی‌رایت بیاید کمک‌مان کند. مسئله دیگر پلتفرم‌های خارجی است که داریم همه را به آن‌جا سوق می‌دهیم؛ سهولت آن‌جا دارد اتفاق می‌افتد. در دسترس است. سهولت پخش، سهولت شنیده شدن، درآمدزایی بیشتر... این نشان می‌دهد جا دارد از پلتفرم‌های خودمان، از ناشران خودمان و از صاحبان اثر خودمان حمایت کنیم تا به جای این که این درآمد و توجه به سمت بیرون از کشور هدایت شود، داخل همین کشور باشد؛ در ایران خودمان.

حمید شربتیان در خصوص رفتار‌های ضد رقابتی سایر بازیگران بازار گفت: مهم‌ترین مسئله‌ای که در رقابت دارد اتفاق می‌افتد و مخل آن شده، دامپینگ قیمت است. هزینه‌هایی که باید صرف بازاریابی شود، می‌آید در کاهش قیمت و دست‌کاری قیمت هزینه می‌شود...

به نظرم اسم پلتفرم غلط است؛ چون وقتی ما از تولیدکننده می‌گیریم و منتشر می‌کنیم، فرآیند خودکاری برای این موضوع وجود ندارد. سرویس‌هایی که کوچک‌ترند سهم کمتری از بازار دارند. بر اساس فصل نهم قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ که به مسئله رقابت دقیقاً می‌پردازد و قابل پیگیری هم است، آن‌ها نمی‌توانند در بازار رشد عادلانه داشته باشند. سرویس‌های بزرگ‌تر برای تصاحب بازار، قیمت‌ها را به شدت کاهش می‌دهند و از بودجه‌ای می‌زنند که باید صرف بازاریابی یا فرهنگ‌سازی برای شنیدن کتاب صوتی یا خواندن کتاب الکترونیک شود؛ بنابراین مهم‌ترین موضوعی که در چند سال اخیر، بازار کتاب صوتی با آن مواجه بوده، مسئله قیمت‌گذاری بوده است؛ هرچند این موضوع در دو سال گذشته شاید کمی کمرنگ‌تر شده باشد، همچنان وقتی یک بازیگر جدید تلاش می‌کند یا سرمایه جدیدی را جذب می‌کند، از تنها ابزاری که استفاده می‌کند، قیمت است.

او همچنین در خصوص تاثیرات منفی نبود قانون کپی‌رایت بر رقابت گفت: اگر کپی‌رایتی وجود می‌داشت و ما از یک اثر غیرفارسی چندین ترجمه نداشتیم، این قیمت‌گذاری به شکلی که امروز وجود دارد، نمی‌توانست تأثیر منفی بر بازار بگذارد. هنگامی که کپی‌رایت وجود ندارد بخش اصلی بازار، ترجمه است و امروز که به کپی رسیده‌ایم یعنی حتی ترجمه هم اتفاق نمی‌افتد؛ یعنی‌ای کاش ترجمه باشد و یک نفر برایش زحمت بکشد؛ ولی می‌رسیم به کپی و ویراستاری جدید و قیمت‌گذاری رقابت در این جا بی‌معنا می‌شود. خیلی بخواهم شفاف بگویم، اگر من امروز پرفروش‌ترین کتاب بازار کتاب ایران را که مثلاً کتابی غیرفارسی است، بگذارم جلویم و شروع کنم به رونویسی از آن، بعد بدهم یک‌بار ویراستاری شود، می‌توانم از وزارت ارشاد مجوز بگیرم و در خیابان شروع کنم به رایگان فروختنش! مجوز هم دارم، پس هیچ کس هم هیچ کاری به من ندارد. واقعیتش ناشر‌ها هم خیلی به لحاظ ساختاری و حقوقی و درگیری‌های مالی ضعیف‌تر از این هستند که بروند در شورای رقابت، شکایتی ثبت کنند یا نسبت به این موضوع اعتراضی کنند؛ بنابراین باید به مشکلاتی بپردازیم که مادر مشکلات فعلی است، مثل کپی‌رایت. اگر کپی‌رایت بود شاید مسئله رقابت امروز عادلانه‌تر می‌شد و ما تهاجم محتوای خارجی را هم به شکل فعلی نداشتیم؛ یا بهتر بگویم تهاجم محتوای بی‌ارزش را نداشتیم.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان