اقتصاد۲۴ - منطقه آزاد ماکو به عنوان بزرگترین منطقه آزاد کشور دارای ۱۴۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور جمهوری آذربایجان و ۱۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکیه است. این منطقه به علت مزیتهای ژئوپولتیکی و اقتصادی مورد توجه سرمایهگذاران قرار دارد. آمارها نشان میدهد که در سال ۹۹ با وجود مشکلات زیادی که بر سر راه فعالیت اقتصادی در کشور قرار داشت، اما منطقه آزاد ماکو با رشد و توسعه در شاخصهای اقتصادی توانست موقعیت خوبی را کسب کند.
ابراهیم جلیلی، معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ماکو در گفتگو با اقتصاد۲۴ درباره میزان سرمایهگذاری منطقه آزاد ماکو نسبت به سال گذشته اظهار داشت: با توجه به شرایط کرونایی و تحریمها عملکرد منطقه آزاد ماکو نسبت به سالهای گذشته بسیار پیشرفت داشته است. ما در سال ۹۹ بیش از ۱۱۸ فقره مجوز سرمایهگذاری در حوزهها و رشتههای مختلف صادر کردیم.
بیشتر بخوانید: طرح ساماندهی و هوشمندسازی مدیریت ترافیک مرزی در بازرگان الگویی برای سایر مرزهای کشور
او ادامه داد: طی سال ۹۹ حجم سرمایه گذاری داخلی منطقه بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال و بیش از ۲۵ میلیون یورو سرمایه ارزی و ۳۸ میلیون دلار نیز سرمایهگذاری خارجی بوده که این سرمایهها نهایتاً توانست در منطقه آزاد ماکو منجر به اشتغال حدود ۴ هزار نفر در کلیه حوزهها از جمله، صنعت، معدن، خدمات، کشاورزی، گردشگری و... شود.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ماکو با اشاره به اینکه در طی این مدت حدود ۶۰ قرارداد واگذاری زمین در حوزههای مختلف داشتیم که موجب اشتغال نزدیک به ۱۸۰۰ نفر خواهند شد، گفت: عمده طرحهای مهمی که امسال داشتیم، یک هتل پنج ستاره بود که اکنون در مراحل نهایی قرار گرفته استو طرحهای لجستیکی و سامانه نوبتدهی هوشمند را داریم که در حال نهایی شدن هستند.
جلیلی تصریح کرد: خیلی واحدهای تولیدی از جمله تولید پوشاک، یراقآلات، ماسک، لوازم خانگی، پرده و... به بهرهبرداری رسیده که واحدهای تولیدی مهمی بودند. ما امسال بیش از ۳۵ کارخانه به بهرهبرداری رسیده در منطقه داشتیم. عمده سرمایهگذاریهای ما بیشتر در حوزه نساجی، صنایع نساجی، پوشاک، کالای خواب و صنایع فلزی بوده است.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ماکو با اشاره به میزان صادرات ماکو گفت: منطقه آزاد در حوزه صادرات تولیدی خود نسبت به سال گذشته بیش از ۴۰ درصد رشد را شاهد بودیم. واردات از طریق مرز بازرگان به سرزمین اصلی انجام میشود. ما فقط در منطقه آزاد واردات مواد اولیه و کالاهای همراه مسافر را داشتیم.
وی افزود: در سال ۹۹ کمتر از ۵ میلیون دلار واردات کالای همراه مسافر به منطقه داشتیم و نزدیک به ۱۰ میلیون دلار نیز واردات مواد اولیه بوده است. این ارقام خیلی کمتر از میزان صادرات واحدهای تولیدی منطقه آزاد ماکو است. تراز تجاری منطقه ما خوشبختانه در سال ۹۹ مثبت بوده است.
جلیلی خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی جذب سرمایه گذاری با توجه به مشکلات کرونایی و تحریم واقعاً کار سختی است، اما از یک طرف محدودیت واردات باعث شد که سرمایهگذاران را به سمت تولید محصولات وارداتی سوق دهیم؛ بنابراین در منطقه تولیدات افزایش یافت و واردات افزایش یافت. ما در منطقه آزاد ماکو چندین تولیدکننده را داریم که از واردکننده به صادر کننده تبدیل شدهاند. آنها محصول وارد میکردند و در فاز اول آن را تولید کرده و خوشبختانه الان آن را صادر میکنند.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ماکو تصریح کرد: شناسایی این فرصتها و سوق سرمایهگذارن به سمت تولید از جمله سیاستهایی بود که به کار گرفتیم. ما تلاش کردیم تا خدمات سریع و خوبی را در منطقه ارائه کنیم. این مسئله موجب میشود که بتوانیم نظر سرمایهگذاران جلب کنیم. همچنین از طریق کارگروه رفع موانع تولید سعی میکنیم تا مشکلات سرمایهگذارها را به حداقل برسانیم.
او تاکید کرد: وقتی یک سرمایهگذاری به سرانجام برسد، همه واحدهای اقتصادی ما در حال پایش آن هستند و اگر به مشکلی بربخورند که باعث تعطیلی یا نیمه فعالی آنها شود، سریعاً بررسی میکنیم. مالک فراخوانده میشود و به آنها کمک میکنیم. خوشبختانه طی این فرآیند چندین واحد تولیدی نیز به چرخه تولید بازگشتهاند.