اقتصاد ۲۴- «دکتر نوریو سوگایا» متخصص بیماریهای عفونی در بیمارستان کِیو در یوکاهاما، در گفتگو با آسوشیتدپرس گفت: با توجه به مخاطرات قابل توجه، بهترین کار برگزار نکردن المپیک است. خطرات بیماری در ژاپن بالا است؛ ژاپن کشوری خطرناک بوده و به هیچ عنوان مکانی امن محسوب نمیشود.
سوگایا بر این باور است که واکسیناسیون ۵۰ تا ۷۰ درصد جمعیت باید «پیشنیازی» برای برگزاری المپیک باشد؛ سناریویی که البته تحقق آن با توجه به سرعت واکسیناسیون عمومی در ژاپن بسیار غیرمحتمل مینماید.
تا اینجای کار، کمتر از یک درصد جمعیت ژاپن واکسینه شده و همگی پزشک و کادر درمان هستند و انتظار نمیرود که عمده جمعیت کشور تا زمان آغاز بازیها در ۲۳ جولای واکسینه شوند.
سوگایا در ادامه اظهار داشت: دهها هزار مسافر خارجی از جمله اصحاب رسانه قرار است در بازهای کوتاه وارد کشور شوند. چالشهای بزرگی پیش روی ما است.
دولت ژاپن و سازماندهندگان محلی اعلام کردهاند که واکسیناسیون پیشنیاز المپیک نیست هرچند کمیته بین المللی تمام ۱۵ هزار و ۴۰۰ ورزشکار المپیکی و پارالمپیکی را نسبت به انجام واکسیناسیون در زمان ورود به ژاپن ترغیب کردهاند.
آمار مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ در ژاپن حدود ۹ هزار نفر گزارش شده که البته در مقایسه با بسیاری از کشورها به مراتب پایینتر است، اما سوگایا بر بالا بودن این رقم در جمع کشورهایی آسیا تاکید کرده است. سیستمهای بیمارستانی تحت فشار هستند به ویژه در مناطق بیشتر آسیب دیده همچون توکیو.
ژاپن هرگز الزامی برای انجام تست پیسیآر اعمال نکرده و این بدان معنا است که ساز و کارهای معدودی برای ممانعت از عفونت و افزایش همه گیری در پوسته جامعه در جریان است؛ در این کشور هرگز قرنطینه ملی اعمال نشد، اما دولت هرازگاه «وضعیت اضطراری» اعلام کرد و از مردم خواست تا به صورت دورکار فعالیتهای کاری خود را انجام داده و رستورانها را نیز به تعطیلی زودهنگام ترغیب کرد.
پیش بینی اوجگیری موارد ابتلای روزانه در جولای
«دکتر توشیو ناکاگاوا» که ریاست اتحادیه پزشکان ژاپن را برعهده دارد، در مورد آنچه وی «بازگشت» موارد ابتلا به ویروس کرونا خوانده، نگرانیهای جدی مطرح کرده و خواستار اعمال تدابیر پیشگیرانه شده است.
وی در این باره گفته است: برای جلوگیری از موج چهارم، باید باقدرت و سرعت وارد عمل شویم.
«تایسوکه ناکاتا» و «دایسوکه فوجی» پروفسورهای اقتصاد در دانشگاه توکیو، با استفاده از الگوی استاندارد علم همهگیری شناسی و البته باتوجه به فعالیت اقتصادی برحسب تولید ناخالص داخلی و دادههای تحرک، پیش بینیهایی را در خصوص انتشار ویروس کرونا انجام دادهاند.
براساس پیش بینیهای آنان، موارد ابتلای روزانه به کرونا در توکیو تا ماه مه در مجموع به بیش از یک هزار تَن و در جولای یعنی درست همزمان با آغاز المپیک به اوج خواهد رسید. آمار ابتلای روزانه در توکیو اخیرا حوالی ۳۰۰ نفر نوسان داشته است.
گفته میشود براساس سناریویی «خوشبینانه»، واکسیناسیون تا آن زمان بتدریج به تمام جمعیت تسری خواهد یافت. دیگر سناریوی محتمل، دولت را مجبور به اعلام وضعیت اضطراری خواهد کرد و این یعنی المپیک کرونازده توکیو در بحبوحه یک «وضعیت اضطراری» برگزار خواهد شد.
باوجود هشدارها، دولت ژاپن و سازمان دهندگان المپیک توکیو همچنان نسبت به برگزاری بازیها مصمم هستند؛ براساس اعلام رسمی، توکیو برای آماده سازی المپیک ۱۵.۴ میلیارد دلار هزینه کرده، اما برخی آمار و ارقام غیررسمی این رقم را دوبرابر اعلام کردهاند که از این رقم حدود ۶.۷ میلیارد دلار بودجه دولتی است.
ژاپن در انتظار ورود ۹۰ هزار مسافر خارجی
عمده محرک المپیک، کمیته بین المللی است که حدود ۷۵ درصد از درآمدهای خود را از قبل حق پخش به دست میآورد و از این رو پخش زنده تلویزیونی برای این نهاد جهانی الزامی است.
سازماندهندگان میگویند که المپیکی «امن و ایمن» برگزار خواهند کرد و این کار را از طریق متمرکز نگه داشتن ورزشکاران در حباب امنیتی، انجام تستهای ادواری و سپس فراهم کردن شرایط خروج افراد از ژاپن در اسرع وقت انجام خواهند داد.
کمیته بین المللی هفته گذشته اعلام کرد که شمار شرکت کنندگان مجاز و تایید صلاحیت شده را برای ورود به ژاپن، کاهش خواهد داد و تاییدیه ورود را تنها برای افرادی صادر خواهد کرد که «مسوولیتهای ضروری و عملیاتی» داشته باشند.
براساس اعلام خبرگزاری کیودو ژاپن و به نقل از منابع ناشناس، حدود ۹۰ هزار نفر در آستانه ورود به ژاپن هستند که حدود ۳۰ هزار تن از این افراد را ورزشکاران، مربیها و مقامات همراه کاروان تیمها تشکیل میدهند؛ با یک حساب سرانگشتی حدود ۶۰ هزار نفر باقی خواهند ماند و براساس اعلام کیودو، برنامه این است که این تعداد به ۳۰ هزار نفر کاهش یابد. علاوه بر این، سازمان دهندگان اعلام کردهاند که تمام خارجیهای دارای بلیت از ورود به کشور منع خواهند شد.
نظرسنجیهای عمومی حاکی از آن است که اکثر مردم ژاپن خواستار لغو یا تعویق دوباره المپیک هستند.
بنا به گفته «تارو یاماموتو» حقوقدان اسبق، ژاپن در زمان حاضر آماده مواجهه با این حجم از مسافران خارجی را ندارد.
با تعویق یک ساله المپیک ۲۰۲۰ توکیو به دلیل شیوع ویروس کرونا، این تورنمنت از ۲۳ جولای تا ۸ آگوست ۲۰۲۱، (اول تا ۱۷ مردادماه ۱۴۰۰) و پاراالمپیک نیز از ۲۴ آگوست تا پنجم سپتامبر ۲۰۲۱ (دوم تا چهاردهم شهریورماه ۱۴۰۰) در پایتخت ژاپن برگزار خواهد شد.