تاریخ انتشار: ۱۰:۳۷ - ۲۳ فروردين ۱۴۰۰
وزیر اقتصاد بانک‌ها هشدار داد

خطر جریمه‌های مالیاتی در کمین بانک‌های متخلف

وزارت اقتصاد دور تازه‌ای از نظارت‌های خود بر بازار پولی را با هدف پیشگیری از تخلف بانک‌ها در پرداخت سود سپرده‌های بانکی آغاز کرد. این وزارتخانه از عدم رعایت نرخ سود از سوی بانک‌ها انتقاد و به آن‌ها اخطار داده که در صورت تخلف از نرخ‌های مصوب مشمول جریمه‌های مالیاتی خواهند شد.

خطر جریمه‌های مالیاتی در کمین بانک‌های متخلف

اقتصاد۲۴ - وزارت اقتصاد دور تازه‌ای از نظارت‌های خود بر بازار پولی را با هدف پیشگیری از تخلف بانک‌ها در پرداخت سود سپرده‌های بانکی آغاز کرد. این وزارتخانه از عدم رعایت نرخ سود از سوی بانک‌ها انتقاد و به آن‌ها اخطار داده که در صورت تخلف از نرخ‌های مصوب مشمول جریمه‌های مالیاتی خواهند شد. هرچند سیاست اخذ مالیات از سپرده‌های بانکی تاکنون مورد موافقت مجلس قرار نگرفته، با این حال وزارت اقتصاد امیدوار است که با اعمال مالیات بر حساب‌های متخلف بانکی، بانک‌ها را به تمکین سود سپرده ۱۶ درصدی وادار سازد.

در قوانین شورای پول و اعتبار نرخ سود سپرده یک ساله بانکی ۱۶ درصد و نرخ سود سپرده دو ساله نیز ۱۸ درصد در نظر گرفته شده است. به این ترتیب بانک‌ها تنها مجازند که سود ۱۶ درصدی برای سپرده‌های یک ساله پرداخت کنند. با این حال به نظر می‌رسد که برخی بانک‌ها از قوانین شورای پول و اعتبار تخطی کرده و سود ۱۸ درصدی به سپرده‌گذاران خود پرداخت می‌کنند. برخی معتقدند که بانک مرکزی چشم خود را بر این مساله بسته و تخلف از نرخ سود مصوب در سایه عدم نظارت‌های این نهاد پولی انجام می‌شود. طی ماه‌های گذشته نیز شاهد اختلاف نظر بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در زمینه نرخ سود بودیم، به طوری که وزارت اقتصاد عملا به دلیل شرایط اسفناک بازار سرمایه و نگرانی نسبت به تداوم ریزش این بازار مانع از تصمیم‌گیری‌های جدید شورای پول و اعتبار در زمینه نرخ سود می‌شد. هرچند رییس بانک مرکزی نیز در موارد متعددی اعلام می‌کرد که تصمیمی برای افزایش نرخ سود سپرده ندارد، با این حال پرداخت سود سپرده بالای ۱۶ درصد نشان می‌دهد که برخی بانک‌ها سود‌های بالاتری را برای سپرده‌گذارانشان در نظر گرفته‌اند. با توجه به عبور برخی بانک‌ها از خط قرمز شورای پول و اعتبار و سکوت بانک مرکزی می‌توان مساله تغییر احتمالی رویکرد بانک مرکزی در اداره بازار پولی کشور را مطرح کرد. بدیهی است پرداخت سود بالا به سپرده‌گذاران جذابیت سرمایه‌گذاری در بانک‌ها را بالا می‌برد و در نتیجه می‌تواند موجب جذب منابع مالی از سایر بازار‌های اقتصادی نیز شود. با توجه به خط‌مشی بانک مرکزی در کنترل نقدینگی و ایجاد مانع برای رشد تورم می‌توان این مساله را به عنوان یک سناریو پذیرفت. هرچند این موضوع در گزاره‌های اقتصادی سیاستگذاری پولی دیده نمی‌شد با این وجود اعطای سود بیش از ۱۶درصدی به سپرده‌گذاران در سکوت بانک مرکزی می‌تواند چنین سناریویی را تایید کند. شاید سیاستگذار امیدوار است که با حرکت بر مسیر رفته خود در سال‌های ۹۲ تا ۹۵ بتواند به مدیریت بهتر بازار پولی بپردازد. در آن دوره زمانی سیاستگذار توانست با افزایش جذب سپرده‌های بانکی آن را به اهرمی برای کنترل رشد نقدینگی و کاهش سیالیت نقدینگی در بازار‌های اقتصادی تبدیل سازد. آنچنان که در آمار‌ها نیز مشخص است دولت توانست با این رویکرد سیاستی نرخ تورم را به زیر ۱۰ درصد برساند که موفقیت بزرگی در این زمینه محسوب می‌شود.


بیشتر بخوانید: علامت‌های پارک پول


اکنون نیز که سناریوی آن سال‌ها در حال تکرار شدن است انتظار می‌رود جذب سپرده‌گذاری در بانک‌ها رفته رفته بیشتر شود و مسیر گردش نقدینگی در بازار‌های مالی مسدود شود. در حال حاضر و بنا به آخرین گزارش‌های موجود، حجم نقدینگی به ۳۳۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده که اگر با ایجاد مانع از سوی سیاستگذار پولی همراه نشود شاهد تشدید جریان پول در اقتصاد و رشد مداوم تورم و گرانی خواهیم بود.

با این حال وزارت اقتصاد در تازه‌ترین اقدام خود به بانک‌ها اولتیماتوم داده که در صورت عدم رعایت نرخ سود مصوب مشمول جریمه‌های مالیاتی خواهند شد. فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد به ۱۲ مدیر عامل بانک زیر مجموعه خود اعلام کرده «با توجه به لزوم حمایت از تولید در راستای تحقق شعار سال و پیرو تاکیدات قبلی، بانک‌ها موظف به رعایت دقیق نرخ‌های سود سپرده و تسهیلات مصوب شورای پول و اعتبار هستند.» وزیر اقتصاد پیش‌تر در خصوص احتمال تغییر نرخ سود بانکی گفته بود که تغییر این متغیر با توجه به شرایط طبیعی است، اما این امر باید مورد بررسی بیشتری قرار گرفته و به تدریج انجام شود. حال، اما دژپسند به بانک‌ها اخطار داده که نرخ‌های بالاتر از نرخ‌های مصوب شورای پول و اعتبار جزو هزینه‌های قابل قبول مالیاتی محسوب نمی‌شوند و سازمان امور مالیاتی را مطابق گزارش سازمان حسابرسی موظف به انجام اقدام مورد نظر دانسته است.
عباس معمارنژاد، معاون امور بانکی وزیر اقتصاد هم بر همین اساس اعلام کرده «بانک‌هایی که سقف پرداخت سود مصوب شورای اقتصاد را رعایت نکنند باید مالیات اضافه پرداخت سود را نیز بپردازند. سود مصوب برای سپرده‌های یک ساله ۱۶ درصد و دو ساله ۱۸ درصد است ضمن اینکه سقف سود تسهیلات ۱۸ درصد تعیین شده است. به میزانی که بانک‌ها سود بیشتر از نرخ مصوب پرداخت کنند علاوه بر اینکه به صاحب سپرده، سود پرداخت کرده‌اند مشمول پرداخت مالیات هم می‌شوند». به گفته معمارنژاد «این ابلاغیه، مشمول همه حساب‌ها از سال قبل می‌شود و به جهت یادآوری تکرار شده است؛ سال مالی جدید بانک‌ها هنوز فرا نرسیده است از این رو به سازمان حسابرسی اعلام کردیم که در حسابرسی‌ها مشخص کنند که بانک‌ها آیا نرخ مصوب را رعایت کردند یا خیر؟ سازمان حسابرسی باید میزان عدم رعایت بانک‌ها را در نرخ سود‌ها اعلام کند و بر اساس آن سازمان مالیاتی برای دریافت مالیات این اضافه پرداخت‌ها اقدام خواهد کرد. ممکن است بعضی بانک‌ها در پرداخت سود سپرده و یا دریافت سود تسهیلات تخلفاتی را مرتکب شوند که سازمان حسابرسی با بررسی‌های خود، موارد را مشخص می‌کند و پس از تایید مصداق تخلف، آن مورد تخلف به سازمان مالیاتی معرفی خواهد شد.» با توجه به اعلام وزارت اقتصاد به نظر می‌رسد که این وزارتخانه عزم خود را برای دریافت مالیات بر سود سپرده جزم کرده است. با این حال مساله‌ای که در این بین مطرح می‌شود این است که این مالیات قرار است از صاحب حساب سپرده اخذ شود و یا بانک خود مسوول پرداخت مالیات اضافه سودی است که پرداخت می‌کند؟ به نظر می‌رسد اعلام این مساله که «بانک‌هایی که سقف سود را رعایت نمی‌کنند باید مالیات اضافه پرداخت سود را نیز بپردازند» بیانگر آن است که مسوولیت پرداخت مالیات متوجه نظام بانکی است و وزارت اقتصاد نیز با این تصمیم درصدد است نظام بانکی را به تمکین از سود سپرده ۱۶درصدی ناچار سازد. به نظر می‌رسد وزارت اقتصاد با این تصمیم می‌تواند از ابزار نظام مالیاتی برای این منظور استفاده کند، به این ترتیب نظام مالیاتی می‌تواند هزینه‌ای را که سیستم بانکی برای سود سپرده‌های بانکی پرداخت می‌کند را به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی نپذیرد و سیستم بانکی را مجبور سازد که قوانین مصوب نرخ سود را رعایت کنند. این مساله نظام بانکی را ناچار خواهد ساخت که سود بیشتر از ۱۶ درصدی به سپرده‌گذارانشان پرداخت نکنند. با این حال باید دید که اخطار نظام بانکی تا چه اندازه کارساز خواهد بود. در صورتی که نظام بانکی به مصوبات شورای پول و اعتبار تمکین کنند و نرخ سود به نرخ قانونی ۱۶درصد برسد امکان دارد که برخی سپرده‌های خود را از بانک‌ها خارج و در سایر بازار‌ها سرمایه‌گذاری کنند. هرچند سرمایه‌گذاری در بازار‌های موازی در وضعیت فعلی جذابیت ندارد و نوساناتی که در این بازار‌ها دیده می‌شود می‌تواند به تداوم حضور منابع مالی در بانک‌ها منجر شود، با این حال احتمال خروج سپرده در صورت کاهش نرخ سود نیز دور از انتظار نیست.

در هر صورت به نظر می‌رسد که سیاستگذار مالی در تلاش است در برابر تخطی بانک‌ها از نرخ سود مصوب مقاومت کند و این مهم را به عنوان ابزاری قدرتمند برای سیاستگذاری بر مسیر موردنظر خود، یعنی جلوگیری از خروج سرمایه از بورس استفاده کند و رویکرد خود را در زمینه نرخ سود سپرده و مخالفت با افزایش آن به عنوان ابزار کنترل رشد نقدینگی و تورم به کرسی بنشاند.

منبع: جهان صنعت
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

عکس / مسابقه دوی ماراتن دبی با مشارکت هزاران شرکت‌کننده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»

چه عواملی باعث ایجاد بیکاری می‌شوند؟

ماجرای کارت بلیت نامحدود متروی تهران چیست؟

هشدار درباره ویروس ناشناخته جدید

دستگیری ۱۷ نفر از اتباع افغان عضو شرکت هرمی

فیلم/ واکنش تند نماینده مجلس به خودرو‌های چینی

بهترین راهکار برای جلوگیری از ریزش مو

۶ اشتباه رایج خانم‌ها در هنگام رنگ مو

ردپای زن جوان در قتل عمد پسرخاله‌اش

اینفوگرافی/ قوم و خویش‎های سیاسی در جمهوری اسلامی

زمان حراج جدید سکه مشخص شد + جزییات

پست عاشقانه بابک جهانبخش در اینستاگرام غوغا کرد + عکس

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

فیلم/ انتقاد معاون اول پزشکیان از بی‌انصافی در حق دولت