اقتصاد ۲۴- این هفته فعالان بازار سرمایه در بورس منطقهای مازندران ۴۴۸ میلیارد ریال سهام معامله کردند که نسبت به ارزش ۶۰۱ میلیارد ریالی معاملات هفته قبل ریزش ۲۵ درصدی داشت.
همچنین بورس مازندران طی هفته جاری از نظر تعداد سهام معامله شده نیز عقب نشینی ۵۶/۱ درصدی داشت و معامله ۳۲ میلیون و ۶۲۶ هزار و ۶۲۴ سهم را ثبت کرد.
برای سومیم هفته متولی در سال جاری کفه ترازو ارزش معاملات سهام در بورس مازندران به سمت فروش سنگینتر بود و ۳۱۲ میلیون ریال سهم فروخته و ۱۲۶ میلیون ریال سهم خریداری شد که نسبت ۷۰ به ۳۰ داشت.
سهام شرکتهای بیمه پاسارگاد، صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت کمند، سرمایه گذاری صدر تامین و توسعه معادن و فلزات بیشترین ارزش معاملاتی هفته جاری را به خود اختصاص دادند.
ارزش سهام نیز این هفته در مجموع نسبت به هفته قبل کاهش ۰/۵۳ درصدی داشت و با ۶ هزار و ۷۱۹ واحد ریزش به یک میلیون و ۲۴۲ هزار و ۱۹۱ واحد رسید.
ارزش معاملاتی بوزس منطقهای مازندران این هفته به پایینترین میزان خود در یک سال اخیر رسید در حالی که طی این مدت ارزش معاملات هفتگی بورس مازندران در اردیبهشت ماه سال گذشته به مرز ۱۰ هزار میلیارد ریال نیز رسیده بود.
نزدیکترین رقم معاملاتی بورس مازندران نسبت به هفته جاری مربوط به هفتم آذرماه سال ۹۸ بود که ۴۱۶ میلیارد ریال سهم در تالارهای بورس استان داد و ستد شده بود.
فضای بیحسی
کارشناس بازار سرمایه و مدیریت مالی درباره وضعیت کنونی بورس و کاهش معاملات گفت: کاهش ارزش سهام در ماههای اخیر بازار سرمایه را وارد مرحله بی حسی کرده است به این معنی که سهامداران از مرحله ضرر و زیان نیز فراتر رفته اند و دیگر تمایلی به معامله ندارند.
وحید بخشیان در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: متاسفانه میزان ریزش ارزش سهام از حد انتظار بیشتر بوده است و اکنون فروش سهام و یا ورود سرمایه جدید برای فعالان بازار و متقاضیان جدید اصلا توجیه پذیر نیست.
وی سیاست فعالان بازار در برابر ریزش ارزش سهام را صبر و انتظار توصیف کرد و ادامه داد: فضای بی اعتمادی در بورس و ضرر بالای سهامداران آنها را از بازی در این بازار منع میکند.
این کارشناس مسائل مالی و بازار سرمایه همچنین به توقف سرمایه در تمامی بازارها اشاره کرد و گفت: حتی در بازارهای موازی نیز شاهد سکوت و خلا سرمایه گذاری جدید هستیم.
شکست تجربه ورود انبوه حقیقیها
بخشیان اظهار داشت: اتفاق رخ داده در بازار بورس کشور و سقوط بیش از ۷۰۰ هزار واحدی شاخصها نتیجه رفتار هیجانی با بازار سرمایهای است، زیرا رفتار هیجانی بازار را تشنه کرده و سرمایه زیادی را در درون خود صرف میکند.
وی افزود: بازار بورس در سال گذشته به خصوص در ۶ ماهه نخست پس از رکود در بازارهای موازی، سرمایههای حقیقی بسیاری را به خود جذب کرد که اغلب به دنبال سود سریع از این بازار بودند و ارزیابی دقیقی از این بازار و مختصات و ویژگیهای آن نداشتند.
این کارشناس وضعیت کنونی بازار سرمایه را خواب زمستانی توصیف کرد و گفت: لازم است اکنون تمامی برنامههای مدیریتی و کنترلی در بازار سرمایه متوقف شوند تا بورس کشور همانند بازارهای جهانی خود را متعادل کند.
به گفته بخشیان، بورس کشور اکنون بیش از همه نیازمند خود ترمیمی است و باید مکانیزمی طراحی شود تا سرمایه گذاری افراد حقیقی به حداقل برسد، زیرا تجربه سال گذشته یک شکست برای حقیقیها بود.