اقتصاد۲۴ - ذبیح الله حسن زاده، متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد، اظهار کرد: بدن انسان از قطعات مختلف استخوان تشکیل شده است. استخوانهای مهرهها، استخوانهای محوری بدن هستند بنابراین در قوس ستون فقرات، به خاطر انعطاف پذیری مختلفی که وجود دارند این قوس کمر میتواند متفاوت باشد.
حسن زاده گفت: ستون فقرات را میتوان به سه بخش مهرههای گردنی، مهرههای قفسه سینهای و مهرههای کمری تقسیم کرد. به طور کلی وقتی مهرهها به همدیگر متصل میشوند، یک C معکوس را در فقرات گردنی ایجاد میکنند.
این متخصص بیماریهای استخوان افزود: هرکدام از قوسهای ایجاد شده در گردن و کمر، اگر زیاد یا کم بشوند میتوانند آسیب وارد کنند و برای فرد مشکل ساز شوند. داشتن یک قوس مناسب در ناحیه ستون فقرات به ویژه در ناحیه کمر میتواند انعطاف پذیری بدن را زیاد کند و مشکلات ناشی از فشار دیسکهای مهرهای را کاهش دهد.
او ادامه داد: اگر کسی قوس گردنی را به علت اسپاسم یا گرفتگی یا آسیبهای دیگر از دست بدهد، باعث درد و گرفتگی این ناحیه از عضلات میشود؛ حتی این درد منجر به سردرد هم میشود و به شانه و دستها هم انتشار پیدا میکند.
حسن زاده گفت: در ناحیه قفسه سینه معمولا کمتر علائم بیماریهایی مثل دیسک، ظاهر پیدا میکند، زیرا در این نواحی حرکت مناسب در ستون فقرات ناحیه پشت کمتر داریم. در ناحیه ستون فقرات پشت، شکل دیسکها به شکلی است که بیماری دیسک بروز پیدا نمیکند و حرکتی بین ناحیه مهرهها وجود ندارد.
او ادامه داد: بیشترین ناحیه حرکت، محل اتصال قوس ناحیه کمر به ناحیه بالاتر است که در این ناحیه، ستون فقرات بیشترین قوس را پیدا میکند و در ناحیه لگن هم به شکل جبرانی قوس معکوس را خواهیم داشت.
حسن زاده بیان کرد: در سنین خیلی پایین باید درست نشستن را به کودکان آموزش دهیم و ورزشهایی را به آنها بیاموزیم که ستون فقرات آنها را در حالت اصلاحی، نگه دارد. موقع استراحتشان هم باید روش صحیح خوابیدن را به آنها بیاموزیم. با این تمرین ها، قابلیت انعطاف پذیری در مهرهها در بین کودکان افزایش پیدا میکند.
بیشتر بخوانید: افزایش خطر مشکلات حاد تنفسی نوزادان با کمبود ویتامین دی
به گفته او آموزش درست نشستن، حمل صحیح کوله پشتی و نحوه اجرای صحیح انواع ورزشها به کودکان میتواند در پیشگیری از آسیب به ستون فقرات موثر باشد.
این متخصص بیماریهای استخوان ادامه داد: اولین تمرین این است که صاف بایستند، سپس قفسه سینه را جلو بدهند و شکمشان را داخل نگه دارند و از پشت دستهایشان را قفل کنند و ده شماره بشمارند و در آن حالت باقی بمانند. این تمرین تاثیر زیادی روی تقویت عضلات پشت دارد و کمک میکند که قوس طبیعی پشت حفظ شود.
او افزود: در افرادی که رانندگی طولانی مدت یا کار طولانی مدت با کامپیوتر، لپ تاپ و موبایل انجام میدهند، نیز درد ایجاد میشود.
این متخصص بیماریهای استخوان گفت: به طور کلی قوس کمر هر فرد با فرد دیگر متفاوت است، اما این تفاوت یک چارچوب مشخص شده دارد. وقتی با موبایل کار میکنیم باید موبایل را طوری در دست نگه داریم که در افق ۳۰ درجه چشمها قرار بگیرد. وقتی هنگام کار با تلفن همراه سر افراد پایین باشد حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد، افزایش فشار ایجاد میشود.
حسن زاده بیان کرد: تمرین مناسب افرادی که طولانی مدت با کامپیوتر کار میکنند این است که با یک دست پیشانی و چهار سمت سر فشار اندکی وارد کنند برعکس آن با سر هم به دست فشار وارد کنند و هر بار ده شماره نگهدارند با این روش به تقویت عضلات گردن کمک میشود.
او افزود: افرادی که شغلهایی مثل بافندگی، نویسندگی، کار طولانی مدت با کامپیوتر، موبایل و کارهایی از این قبیل که به گردن، کمر و ستون فقراتشان فشار ایجاد میکند، انجام میدهند، هر روز به مدت ۱۵ دقیقه، صبح و عصر این ورزشها و حرکتهای اصلاحی را انجام دهند.
این متخصص بیماریهای استخوان و جراح ارتوپد گفت: برای جلوگیری از قوز، عادت کنید درست بنشینید و صاف بخوابید. کوله پشتی را روی دو طرف شانهها بیندازید و بار سنگین حمل نکنید. این تمرینات در طولانی مدت علاوه بر پیشگیری از مشکلات احتمالی، به سلامت ستون فقرات نیز کمک میکند.