اقتصاد۲۴- مطابق آمار ارائهشده گزارش مقایسه تعداد شاغلان به تفکیک فعالیت اقتصادی (بهار و تابستان ۱۳۹۹-۱۳۹۸) از سوی وزارت کار حاکی از این است تعداد شاغلان در بهار ۹۹ نسبت به بهار سال ۹۸ بیش از ۱.۴۵۵.۰۰۰ نفر کاهش داشته که دلیل اصلی این کاهش تاثیر شیوع بیماری کرونا بوده است، ولی در تابستان ۹۹ کاهش تعداد شاغلان نسبت به فصل مشابه سال قبل حدود ۷۹۹.۹۰۰ نفر بوده است که حاکی از کاهش شدت تاثیر شیوع بیماری کرونا بر اشتغال کشور است.
از سویی تعداد شاغلان بخش کشاورزی در تابستان ۹۹ نسبت به تابستان سال قبل ۱۰۲.۶۴۷ نفر افزایش داشته است.
همچنین شاغلان بخش ساختمان در تابستان ۹۹ نسبت به تابستان سال قبل ۲۴۰.۱۵۱ نفر افزایش یافته که بر این اساس میتوان گفت فعالیتهای ساختوساز کشور مجددا افزایش پیدا کرده است و انتظار میرود بخشهای صنعت مانند تولید سیمان و کاشی و سایر مصالح ساختمانی با رونق مواجه شود؛ بنابراین باید توجه داشت افزایش قیمت سهام شرکتهای تولید سیمان و کاشی و مصالح ساختمانی دور از انتظار نیست و این موضوع باید مورد بررسی دقیق صندوقهای زیر نظر وزارت کار قرار گیرد.
در صورتی که واردات محصولات ساخت بخش ساختمان همانند سالهای ۸۸ تا ۹۲ به حد بیرویه برسد، اشتغال در بخش صنعت مربوط به تولید این محصولات، تغییر چندانی نخواهد کرد.
تعداد شاغلان بخش معدن نیز با ۹۸۸۲ نفر افزایش همانگونه که انتظار میرفت همچنان روند افزایشی دارد.
همانگونه که انتظار میرفت با افزایش مصرف مواد شوینده و ضدعفونیکننده، تعداد شاغلان بخش تولید مواد و محصولات شیمیایی نیز ۳۵.۹۱۱ نفر افزایش داشته است.
بیشتر بخوانید: نرخ بیکاری در ۱۷ استان از میانگین کشوری جلوزد
تعداد شاغلان در بخش تولید محصولات فلزی ساخته شده هم با ۱۶ هزار و ۸۹۳ نفر افزایش به ۴۱۷.۳۱۷ نفر رسیده است که نشان میدهد این بخش در حال تبدیل شدن به یک بخش عمده اقتصادی است، بنابراین باید توجه داشت کوتاه کردن دست دلالها از مواد اولیه مورد نیاز این بخش، رونق آن را بیش از پیش افزایش خواهد داد.
همانگونه که انتظار میرفت با حمایتهایی که از بخش تولید وسایل حملونقل شده، تعداد شاغلان این بخش ۳۳ هزار و ۵۱۷ نفر افزایش یافته است. این در حالی است که بسیاری از شرکتهای خارجی فعال در این بخش تحت تاثیر تحریمها تعهدات خود را رها کردند.
تعداد شاغلان بخش تولید تجهیزات برقی هم ۱۳ هزار و ۹۰۵ نفر افزایش داشته است. بدیهی است کاهش سهم رقبای خارجی باعث شده بسیاری از شرکتهای زیانده این بخش به سودده تبدیل شوند و اگر بتوان با کنترل قاچاق و حمایتهایی مانند حمایتهایی که از صنعت خودروسازی به عمل آمده است روند فعلی را حفظ کرد، این بخش نیز به یکی از بخشهای اصلی اشتغالزایی تبدیل خواهد شد.
از سویی افزایش ۱۱,۹۸۵ نفری شاغلان بخش بازیافت بر این نکته تاکید دارد که قوانین و قواعد و مقررات این بخش از جنبههایی مانند به کارگیری کارگران خارجی، کودکان کار، فرآیند جمعآوری ضایعات خانگی و صنعتی و همچنین فناوری بازیافت باید به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد.
در این میان بخشهای تولید منسوجات با ۱۰۸.۵۳۴ نفر کاهش و پوشاک با ۵۵.۷۰۷ نفر کاهش تعداد شاغلان، تحت تاثیر شیوع بیماری کرونا هستند. تعداد شاغلان بخش تولید مبلمان هم در بهار ۹۹ نسبت به بهار سال قبل ۳۷.۷۵۶ نفر کاهش یافته است، البته در تابستان ۹۹ نسبت به تابستان سال قبل ۵ هزار و ۸۵۳ نفر افزایش یافته است. انتظار میرود با باز شدن مرزها و کاهش قیمت دلار، افزایش واردات موجب رکود در این بخش نشود، البته باز شدن مرز عراق بر این بخش اثر مثبت دارد.
در بخش عمدهفروشی کاهش تعداد شاغلان در بهار ۷۲.۸۶۸ نفر بوده است که در تابستان به ۶۷۳۱ نفر کاهش یافته است، بنابراین در این بخش اثر شیوع بیماری کرونا در حال کمرنگ شدن است.
در بخش خردهفروشی تعداد شاغلان در بهار ۹۹ نسبت به بهار سال قبل ۲۳۶.۷۷۶ نفر و در تابستان ۹۹ نسبت به تابستان سال قبل ۲۵۷.۵۰۶ نفر کاهش یافته است، بنابراین در این بخش همچنان تاثیر شیوع کرونا رو به افزایش است.
در بخش هتل و رستوران کاهش تعداد شاغلان نسبت به فصل مشابه سال قبل در بهار ۱۵۸.۴۴۵ نفر و در تابستان ۱۲۹.۴۲۱ نفر بوده که نشان میدهد تاثیر شیوع بیماری کرونا اندکی کاهش یافته است.
در بخش حملونقل زمینی نیز تعداد شاغلان در بهار ۲۵۴.۷۴۱ یک نفر و در تابستان ۲۳۱.۴۳۶ نفر نسبت به فصل مشابه سال قبل کاهش یافته است.
بخش آموزش با کاهش ۴۷.۵۵۶ نفری شاغلان در بهار و ۱۱۰.۳۳۲ نفری در تابستان ۹۹ نسبت به فصول مشابه سال قبل مواجه بوده است البته بخشی از کاهش تعداد شاغلان این بخش در فصل تابستان طبیعی به نظر میرسد.
در این میان کاهش ۶۱.۴۸۴ نفری شاغلان بخش بهداشت و مددکاری اجتماعی در تابستان ۹۹ نسبت به تابستان سال قبل باید مورد بررسی قرار گیرد که دلیل اولیه آن میتواند کاهش مراجعات بیماران غیرکرونایی به مطبها و کلینیکهای خصوصی باشد.
منبع: وطن امروز