اقتصاد۲۴- قطع برق به معضل بزرگی تبدیل و موجب سرگردانی مردم شده است. البته شهروندان علاوه بر تحمل بیبرقی از آسیب نوسانات برق به وسایل الکترونیکی خود ابراز نگرانی میکنند و معتقدند دولتمردان علاوه بر سایر دردسرهای تحمیل شده به مردم از هزینه تعمیر وسایل برقی نیز بی خبرند!
وسایل برقی و الکترونیکی ارزش ریالی چند برابری پیدا کردهاند و همه خانوارها توان خرید مجددآنها را ندارند و ناگزیر باید دستگاههای برقی خود رابه تعمیرکاران بدهند.
بازارخرید موتور برق و تعمیر این دستگاه در این شرایط بی برقی داغ شده است. اگر گشت و گذاری در فضای مجازی و سایتهای فروش موتور برق داشته باشید متوجه رقمهای عجیب این دستگاهها خواهید شد.
در همین رابطه صادق فیض آبادی رئیس اتحادیه تولید کنندگان و تعمیرکاران تجهیزات الکترونیکی و حفاظتی درگفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: موتور برقها در توانهای مختلف و جهت مصارف مختلف تولید میشوند. اما موارد استفاده از موتور برق در تهران زیاد نیست و در این خصوص هم توصیه نمیشود.
وی ادامه داد: موتور برق به دلیل نوسانات زیاد به دستگاههای برقی خانگی آسیب میرساند. استفاده ازاین موتور برای بکارانداختن دستگاههای حساس میتواند خسارتهایی را به این وسایل وارد کند.
به گفته فیض آبادی؛ امسال با توجه به قطع برق و احتمال طولانی شدن این روند در کلان شهرها به ویژه تهران، قیمت موتور برقها جهش قیمت عجیبی داشته است. به طور نمونه موتور برق با برند مشخص از سقف ۳ میلیون تومان به ۱۷ میلیون تومان رسیده است. این تازه کف قیمت برخی از برندهای مطرح است.
وی تصریح داشت: افزایش قیمت حدود ۶ برابر برخی از برندهای موتور برق آنهم در یک مدت کوتاه با توجه به مشکلات واردات و گرانی نرخ ارز خیلی دور از انتظار نیست.
به گفته این فعال صنفی؛ موتور برق تولید داخل نیست و صد درصد این دستگاهها با برندهای متفاوت وارداتی است. از این رو خدمات پس از فروش این دستگاه نیز بسیار ضعیف است.
رئیس اتحادیه الکترونیکی و حفاظتی تهران گفت: اززمانی که واردات این دستگاهها ممنوع شد، مشتریان این وسایل با مشکلات خدمات پس از فروش مواجه شدهاند. البته شرکتها در خصوص خدمات پس از فروش بیشتر لوازم الکترونیک وارداتی ضعیف عمل میکنند.
این فعال صنفی باتوجه به آسیبهای قطع برق به دستگاههای برقی والکترونیکی و افزایش تعمیر این دستگاهها اشاره داشت و گفت: برق تغذیه دستگاههای برقی را دچار شوک میکند. سال گذشته به دلیل قطعی برق به طور مکرر، دستگاههای لوازم خانگی و الکترونیکی شهروندان آسیبهای جدی دیدند و به دلیل گرانیها، فشار سنگینی به خانوار واردشد. این موضوع هزینه زیادی را به خانوارها تحمیل کرد.
وی تصریح داشت: سال گذشته تعمیر وسایل برقی و الکترونیکی بیش از سالهای قبلتر بود واحتمال دارد این موضوع در سال جاری نیز بیشتر از سال گذشته تکرار شود.
رئیس اتحادیه الکترونیکی و حفاظتی تهران یادآور شد:هرچند مردم در زمان استفاده از این دستگاهها باید نکاتی برای کاهش خسارتهای وارده ناشی از قطع برق را بیشتررعایت کنند. اما در نهایت هرچقدر هم در نحوه استفاده از دستگاهها و حفاظت در برابر نوسانات برقی اقدامات انجام بگیرد، بازهم مصرف کننده متضرر اصلی در این بین خواهد بود.
فیض آبادی میگوید:قطع برق، دستگاههای الکترونیکی زیادی رابه دلیل نوسانات برق دچار مشکل میکند. این دستگاهها درحالت استند بای مشکل ساز میشوند.
این فعال صنفی تأکیدداشت:گرانی دستگاهها و قطعات موجب نگرانی بیشتر مصرف کنندگان این دستگاهها شده است.
وی تصریح داشت: قیمت یک دستگاه تلویزیون ۳۲ اینج در سال ۹۷ زیر یک میلیون تومان بود. امروزقیمت همین محصول از ۴ میلیون تومان هم گذشته است. قطعاً هزینههای تعمیراین دستگاه نیز افزایش یافته است.
فیض آبادی ادامه داد: بیشترین وسایل که برای تعمیربه تعمیرکاران تحویل داده میشود تلویزیون، گیرندههای دیجیتال و دی وی دی است. البته طی سالهای گذشته سایر وسایل برقی و الکترونیکی هم در صدر قرار داشت، اما امروز مردم با توجه به افزایش آگاهی و دردسترس قرار گرفتن امکانات و تجهیزات جدید از این وسایل در برابر نوسانات برق بیشتر محافظت میکنند.
این فعال صنفی در پاسخ به این سوال که در سال جاری چه میزان بر هزینههای تعمیر دستگاههای برقی و الکترونیکی افزوده میشود، گفت: صنف خدمات الکترونیک کمترین افزایش قیمت را نسبت به سایر هزینههای تحمیلی طی سال دارد.
بیشتربخوانید: کرونا کرایه لوازم برقی را افزایش داد /افزایش ۲۵ درصدی نرخ کرایه لوازم منزل
وی ادامه داد: ۱۳۰۰ واحد صنفی دارای پروانه کسب در تهران خدمات رسانی دارند. متخصصان فعال در این رسته صنفی علی رغم اینکه افرادی تحصیل کرده و کارشناس در امور تعمیر لوازم الکترونیک میباشند، خدمات را با کمترین صرفه اقتصادی انجام میدهند.
فیض آبادی تأکیدداشت:حالا با توجه به گرانی قطعات و وسایل مورد نیاز جهت تعمیر دستگاههای برقی و الکترونیکی، فعالیت در این عرصه مرقون به صرفه نیست. چراکه در سال هر خانواده چند بار وسایل برقی و الکترونیکی خود راجهت تعمیر به تعمیرکار میسپارد؟!
رئیس اتحادیه الکترونیکی و حفاظتی تهران گفت: سال ۹۹ هزینه تعمیرات دستگاهها ۲۰ درصد نسبت به سال ۹۸ افزایش داشت. در سال جاری با توجه به گرانی قطعات و لوازم مورد نیاز احتمال افزایش ۲۵ درصدی هزینه تعمیرات وجود دارد.
وی ادامه داد: این افزایش قیمت ۲۵ درصدی هیچ تناسبی با گرانی قطعات و سایر هزینههای جاری ندارد، اما بایدکشش وتوان مالی مردم را در نظر داشت.
فیض آبادی گفت: سه گروه کالایی در این اتحادیه مورد ارزیابی و قیمت گذاری قرار میگیرد. گروه اول کالای استراتژیک، گروه دوم خدمات و گروه سوم کالاهای خاص میباشد.