اقتصاد24 - نظام سیاسی حاکم بر کشور چین ، در طول سالیان گذشته و بر مبنای تعامل و همراهی مردم این کشور، ضمن رونق اقتصادی، دستاوردهای بسیاری در زمینه مبارزه با فقر داشته است. برخی از اندیشمندان و تحلیلگران کشورمان بر لزوم بهره برداری از تجارب موفق این کشور تاکید دارند. دکتر بهنام ملکی، اقتصاددان، استاد دانشگاه، معاون سابق نهاد نخبگان ریاست جمهوری و مدیرمسئول خبرگزاری اقتصاددان، از جمله افرادی است که موید دستاوردهای نظام سیاسی حاکم بر چین است.
ملکی در گفتوگو با اقتصاد24 خاطرنشان کرد: مردم و دولت چین با هم متحد و یکپارچه هستند. کشور چین دارای ساختار سیاسی و بافت مردمی منسجمی است که باعث می شود بتواند در عرصه های مختلف توفیقات بسیار داشته باشد. واقعیت این است که نمود بارز این همراهی مردم با حاکمیت در چین در حوزه اقتصاد بخوبی مشهود است.
معاون سابق نهاد نخبگان ریاست جمهوری تصریح کرد: برای مثال، مساله ویروس کرونا را در نظر بگیرید. چینیها ویروس کرونا را به راحتی کنترل کردند و تجاربشان را در اختیار کشور ما گذاشتند اما ما نتوانستیم از تجربیات چین در این زمینه استفاده کنیم. این در حالی است که ما روابط قوی و خوبی با چین داریم. من فکر میکنم واکسن چینی باید موثرتر از واکسن روسی یا آمریکایی باشد. زیرا چینیها توانستند به طور موثری این بیماری همهگیر را کنترل کنند. یکی از مهمترین اقدامات آنها واکسیناسیون بود. خب، ما می توانیم همین واکسن را به کشور بیاوریم و فناوری آن را شروع کنیم. همه اینها در اقتصاد امکانپذیر است. در اقتصاد نیز می توانیم با کمی هزینه از تجارب موفق کشور چین استفاده کنیم.
بیشتر بخوانید: خیز چین برای کسب عنوان بزرگترین اقتصاد جهان
این اقتصاددان ایرانی در ادامه گفت: با توجه به فرهنگ دو کشور و این واقعیت که چین دوستی خود را ثابت کرده است، مردم ایران اینگونه تصور نمیکنند که چین قصد استعمار ایران را داشته باشد. اما افکار عمومی درباره روابط ایران و روسیه، ایران و انگلیس و همچنین ایران و آمریکا متفاوت است و موضعگیری مردمی به شکل دیگری است. ایرانیها نقش استعماری برای چین قائل نیستند.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: با توجه به موفقیت هایی که حزب حاکم چین در مدیریت امور کشور داشته و نیز تجارب موفق مردم این کشور در همراهی با حاکمیت، باید بخشی از بودجه کشورمان به مطالعه در حوزههای مختلف روابط با چین اختصاص یابد و بودجهای نیز در همین راستا تعریف شود. به این ترتیب، پایاننامههای کارشناسی ارشد و دکترا میتوانند بر روی موضوعاتی از این قبیل تمرکز کنند. رهاورد چین از نظام سیاسی این کشور بسیار مفید است و مبنای علمی دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: باید ببینیم که حوزههای برد-برد میان ایران و چین کدام است تا بتوانیم آنها را برجسته کنیم. اگر این کار را انجام دهیم و ذهن روشنفکران را متقاعد کنیم، پذیرفتن این مساله برای بقیه مردم آسانتر خواهد بود. اگر تعاریفی در زمینه اقتصاد ارائه شود و قوانینی نیز اعمال شود، روابط اقتصادی تهران و پکن بر اساس بازی برد-برد پیش خواهد رفت.