اقتصاد۲۴- روز گذشته شنبه ۱۳ تیر ماه برق در مناطق گستردهای از تهران و کرج بدون اعلام قبلی قطع شد و خاموشی تا ساعاتی از بامداد امروز نیز ادامه داشته است. در برخی مناطق قطعی برق از ۱۱ شب تا ۵ صبح گزارش شده است.
این درحالی است که توانیر جداول احتمالی را از ۸ صبح تا ساعت ۲۲ اعلام کرد، اما گویا این خاموشیها بدون اطلاع قبلی خاموش میشوند و مشکلات عدیدهای را برای به وجود آورده است.
پای این نارضایتیها به فضای مجازی هم باز شده و فعالان این شبکه اجتماعی هم از ساعات قطعی برق نوشتند.
طبق گزارشات رسیده به جز تهران و البرز، کاربران شبکههای اجتماعی از نقاط مختلف ایران از جمله اهواز، اصفهان، مشهد، شیراز، زاهدان، کرمانشاه، کرج، سمنان، زابل خبر از قطع گسترده برق دادند.
در این باره مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق کشور در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص خاموشی شب گذشته در تهران و کرج گفت: متاسفانه شب گذشته بیشترین مصرف برق در کشور را تجربه کردیم.
او در ادامه با اشاره به اینکه خاموشی تا ساعت ۲۲ است، ولی خاموشی شب گذشته تا یک بامداد هم به طول انجامید، افزود: طبق برنامه زمانبندی اعلام شده، آخرین ساعت خاموشی برق در البرز ۲۳ است، ولی دیشب از ساعت ۲۳ تا یک بامداد هم شاهد خاموشی برق بودیم.
سخنگوی صنعت برق کشور گفت: متاسفانه روز گذشته هم محدودیت تولید داشته ایم و دو نیروگاه تولید برق در کشور به دلیل مصرف بالا از مدار خارج و به اورهال نیاز پیدا کردند، ناچار شدیم بر اساس دستور ملی خاموشی برق را افزایش دهیم و قطعی برق خارج از زمانبندی اعلام شده داشته باشیم.
رجبی مشهدی تصریح کرد: با توجه به اینکه شرایط تولید برق در کشور ثبات ندارد، نمیتوانیم به مردم قول بدهیم که دیگر خاموشی خارج از برنامه نخواهیم داشت.
اگرچه حدود دو هفتهای است که قطعیهای پراکنده برق در نقاط مختلف کشور آغاز شده، اما روز گذشته بیشترین میزان خاموشیهای پراکنده را در کشور شاهد بودیم. در برخی نقاط تهران و استانهای شمالی، خاموشیهای بیش از ۲ ساعت و حتی تکرار دو یا سه باره قطع برق در روز از سوی مردم گزارش شد.
بررسیهای نشان میدهد که در هر بخشی از شبکه که مصرف برق بیش از ظرفیت برقرسانی (هم از نظر میزان تأمین برق و هم از نظر ظرفیت فیزیکی شبکه) افزایش یابد، مرکز مدیریت واقع شده در شرکتهای توزیع، اقدام به قطع برق آن منطقه میکند تا شبکه برق دچار آسیب جدی نشود
در این بین خاموشیهای طولانی که مردم را کلافه کرده است تنها پاسخگوی این اتفاقات، سخنگوی صنعت برق است و گویا وزارت نیرو و حتی شخص خود وزیر قصدی برای پاسخگویی صحیح به این موضوع ندارد!
موضوعی که در گذشته ابهام استفاده کلان از برق برای استخراج رمز ارزها را به دنبال داشت، اما حالا اذهان عمومی دلیل این قطعیها را فرسودگی نیروگاهها و سیستم توزیع برق عنوان میکنند.
اظهار نظرهایی که روز گذشته از سوی مردم در قسمت نظرات سایت باشگاه خبرنگاران جوان، درج شد دلیل بر این ادعاست.
محمد حسن متولی زاده مدیر عامل توانیر در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر خاموشیهای کشور گفت: متاسفانه ناترازی تولید و مصرف برق در شبکه در این روزها ۸۵۰۰ تا ۹۰۰۰ مگاوات است.
او افزود: ما محدودیت در رهاسازی آب از سدها را نیز داریم و باید حساب شده از ظرفیت نیروگاههای برق آبی استفاده کنیم در حال حاضر میزان خاموشیهای پراکنده برق ارتباط مستقیمی با میزان مصرف دارد، اگر در این روزها شاهد افزایش قطعیهای پراکنده برق در نقاط مختلف کشور هستیم به این دلیل است که با رشد عجیب ۸۵۰۰ مگاواتی مصرف نسبت به زمان مشابه سال گذشته مواجه ایم.
مدیر عامل توانیر ادامه داد: اگر در تیر و مرداد هوا گرمتر از روزهای جاری شود و مصرف مردم نیز افزایش یابد، شرایط سختتر خواهد شد.
از هفتههای گذشته تاکنون شاهد تشدید بحران خاموشی در کشور هستیم و این قطعی برق با اعلام قبلی و در مواقعی بدون اعلام قبلی رخ میدهد.
بیشتر بخوانید: قطعی برق عامل افزایش آتشسوزیهای تهران
رفتار وزارت نیرو در حوزه قطعی برق بدون اطلاع قبلی مشکلات گستردهای برای شهروندان را به وجود آورده است، به خصوص اینکه در شرایط کنونی، بسیاری از امتحانات آموزش و پرورش و آموزش عالی کشور نیز به صورت مجازی و با وابستگی ۱۰۰ درصدی به انرژی برق انجام میشود.
قطعی برق منجر به بهم خوردگی زندگی مردم شده است، به عبارت دیگر از نانوایی که پایهایترین نیاز اساسی را برای مردم تامین میکند و با قطع برق از مدار خارج میشود تا درب بسیاری از پارکینگها که به وسیله برق کار میکنند و قطعی برق امکان خروج از منزل را نیز منتفی میکند.
متاسفانه در این روزها باتوجه به کاهش تولید برق توسط نیروگاهها نمونههای نادرستی که باعث افزایش مصرف میشود روشنایی نماهای ساختمانی است که گویا وزارت نیرو و توانیر برنامه خاصی برای این موضوع ندارد، حداقل کاری که مسئولان میتوانند انجام دهند هشدار در این زمینه است.
با وجود گستردگی بحران خاموشی، در شرایط کنونی یکی از سوالاتی که ذهن مردم را به خود مشغول کرده آن است که چرا برق به شکل گسترده قطع میشود؟ پاسخ به این سوال میتواند علاوه بر آگاهی نسبت اصل مسئله زمینه جلوگیری از این بحران را فراهم کند.
کمبود بارشها سبب شده تا چاههای کشاورزی بسیار زودتر از مدت مشابه سال گذشته با حداکثر توان به برداشت آب اقدام کنند و میزان مصرف برق بیشتری داشته باشند.
طبق گزارشات مردمی خاموشیهای ۸ ساعته در برخی از نقاط تهران رخ داده است که وزیر ارتباطات هم به آن اعتراف میکند.
مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق کشور در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: متاسفانه در برخی از نقاط تهران و استانهای مجاور شاهد خاموشیها چندساعته بوده ایم.
او ادامه داد: خاموشیهای ۶ ساعته در برخی نقاط مختلف تهران به دلیل تازه وارد مدار شدن نیروگاه اتمی بوشهر است که توان تولید آن به ۳۰۰ مگاوات رسیده است یکی از دلایل اصلی این ماجراست.
متاسفانه باتوجه به اینکه وزارت نیرو که یکی از ارکان اصلی انرژی در کشور است و باتوجه به اینکه کاهش بارندگی باعث توان پایین نیروگاههای برق آبی میشود و ممکن است در تابستان ۱۴۰۰ با خاموشی و کمبود برق مواجه شویم هیچ تدابیری انجام نداده و همچنین اورهال نیروگاهها را هم به موقع انجام نداده است!
نکته نگرانکننده پیرامون مسئله برق آن است که احتمالا دوره گرمای هوا امسال بسیار طولانیتر از سال گذشته باشد و تداوم خاموشی در مدت باقیمانده میتواند خسارات جبرانناپذیری به همراه داشته باشد.
فارغ از توجه مسئولان صنعت برق کشور برای مهیا کردن عبور بدون خاموشی از شرایط بحرانی، مردم نیز میتوانند با صرفه جویی بیشتر در مصرف برق زمینه کاهش حجم بحران به وجود آمده را مهیا کنند